TEST: NINTENDO 2DS

TEST: NINTENDO 2DS

Návrat škaredého káčatka.

Test

Nintendo vie dizajnom svojich herných systémov šokovať. A nemusí pritom ísť o systém nový, ale inovovanú verziu existujúcej konzoly. Keď sa predstavil handheld s dvojicou displejov, prevracali sa oči nad výkonovo podvyživeného DS, rovnako tomu bolo o deväť rokov neskôr, keď sa na verejnosť dostali prvé fotografie Nintendo 2DS - lacnejšej verzie 3DS.

Dnes si už nikto nespomenie na škaredé káčatko - prvé Nintendo DS. Strieborno-čierny model s hranatými a kyprými tvarmi uvedením DS Lite rýchlo tratil na atraktivite a nedokázal to kompenzovať unikátnosťou hrania na dvoch displejoch súčasne. Nikto už na verejnosti nechcel hrať na niečom, za čo sa hanbil. Nintendo 2DS má takisto odvážny dizajn, vyzerá ako hračka pre deti, pre ktoré je v prvom rade určené.

Test: Nintendo 2DS

 

Nintendo 2DS, ako už názov naznačuje, neumožňuje hrať hry v 3D. Odstránenie kľúčovej vlastnosti a dôvodu na kúpu môže byť kontraproduktívne, Nintendo to ospravedlňuje cielením na mladších hráčov, u ktorých môže sledovanie 3D obrazu spôsobiť poškodenie zraku, bolesti hlavy alebo nevoľnosť. Rodičia, ktorí doteraz váhali nad kúpou 3DS, môžu obavy o zdravie ratolestí hodiť za hlavu.

Nintendo 2DS používa bezpántový dizajn, dva separované displeje nahradil jeden panel a v technických špecifickáciách sa nájdu ďalšie hardvérové ústupky, ktoré nie priamo vplývajú na zážitok z hrania. Nintendo 2DS sa dodáva v dvoch farebných prevedeniach - čierno-modrej a bielo-červenej.

Handheld nemá žiadne mechanické časti, pri zlom zaobchádzaní tak nehrozí, že sa niečo zlomí alebo praskne. Konštrukcia je tuhá a ani pri silnom zovretí sa nič neohýba, zoskrutkované časti tela nevŕzgajú ani nepraskajú. Nintendo 2DS pôsobí na dotyk plastovo a mimoriadne lacno. Použité plasty nemajú luxusnú lesklú povrchovú úpravu a cez úzke steny zariadenia presvitajú signalizačné LED diódy, ktoré v noci žiaria.

Test: Nintendo 2DS

 

V rukách sa drží dobre, nešmýka sa a na každé z tlačidiel pohodlne dosiahnu aj drobné prsty. Veľké L a R tlačidlá sa pohodlne stláčajú zboku aj zhora, smerový kríž (D-Pad) a tlačidlá so symbolmi sú mäkké, neklikajú a kladú správny odpor pri pomerne vysokom zdvihu. Nintendo 2DS vďaka svojej veľkosti odpočíva v rukách, nedržíte ho. Skutočne si ho musíte uchopiť do rúk, aby ste ocenili zúžený profil, ktorý sa nezarezáva do dlaní. Ani pri dlhšom hraní netŕpnu prsty.

Počet ovládacích prvkov sa takmer nezmenil, posuvný potenciometer pre hĺbku obrazu 3D nahradil mechanický prepínač Sleep. Keďže tlačidlá nie sú schované ako u 3DS, slúži aj na uzamknutie celého zariadenia proti nechcenému zapnutiu/vypnutiu. Start a Select sú umiestnené tak, že nemusíte prekladať ruku pre ich stlačenie a výborne je vyriešený aj regulátor hlasitosti - je zapustený do tela, čiže nehrozí, aby ste nechtiac pridali alebo vypli zvuk. Na tele už nenájdete vypínač Wi-Fi a handheld je vybavený iba jedným reproduktorom (Mono), cez slúchadlá však ponúka stereo zvuk.

Test: Nintendo 2DS

 

Nintendo 2DS sa dodáva so 4GB kartou schovanou za záklopkou, v balení nájdete aj nabíjačku aj AR kartičky pre minihry. Jedinú drobnosť, ktorú si budete musieť dokúpiť, je ochranný obal na prenášanie, predáva za zvlášť za 13 EUR. Napriek tomu, že nemá 3D displej, je schopné vytvárať stereoskopické videá a fotografie. Softvérová výbava je identická s 3DS a handheld je naďalej plne kompatibilný so softvérom pre DS.

Na prvý pohľad má Nintendo 2DS dva displeje, no v skutočnosti ide o jeden LCD panel opticky oddelený krytom. Rozlíšenia aj veľkosti oboch zostali rovnaké (3,53” a 400x240 pre horný, 3,02” a 320x240 pre dolný) Oproti 3DS majú teplejšie podsvietenie, v noci neťahajú oči, nezvýrazňujú tak okraje ikoniek a čo je dôležité, nie je na nich vidieť raster. Subjektívne má lepší obraz ako 3DS. Horná časť je zapustená pod okraje tela zariadenia a medzi ochranným transparentným krytom je vzduchová bublina, kam sa časom môže dostať prach.

Test: Nintendo 2DS

 

Nový displej nemá zásadný vplyv na výdrž batérie. Nintendo 2DS napája 1300 mAh batéria, akú nájdete aj v 3DS. Na jedno nabitie má papierovo identickú výdrž. Pri hraní Pokémon Y vydržal handheld 3,5 hodiny, pri Ocarina of Time približne rovnako. Pri zapnutej Wi-Fi sa dostanete pod hranicu 3 hodín, čo v dnešnej dobe nie je dobrou vizitkou pre prenosné zariadenie. Výdrž pri hraní DS hier je vyššia, ale nejde o rekordy, putovanie v Professor Layton And the Lost Future skončilo pri piatich hodinách. Je zvláštne, že sa Nintendo nerozhodlo napriek veľkosti zariadenia použiť väčšiu batériu ako u 3DS XL.

Nintendo 2DS vyzerá ako hračka, súčasným majiteľom nemá čo ponúknuť, o výmene nemá cenu uvažovať. Vzhľadom na aktuálnosť systému, podporu výrobcov hier a bohatý line-up je koncová cena okolo 109 EUR bezkonkurenčná. S aktuálnou hitovkou Pokémon X/Y a špičkovými tohtoročnými hrami Fire Emblem: Awakening, Animal Crossing: New Leaf a blížiacou sa dvojku Professor Layton and the Azran Legacy a The Legend of Zelda A Link Between Worlds je ideálnym vianočným darčekom pre deti.

 

Test: Nintendo 2DS
Test: Nintendo 2DS
Test: Nintendo 2DS
Test: Nintendo 2DS
Test: Nintendo 2DS
Test: Nintendo 2DS
Test: Nintendo 2DS
Test: Nintendo 2DS
Test: Nintendo 2DS
Test: Nintendo 2DS


Test: Nintendo 2DS


Test: Nintendo 2DS


 


napísal spacejunker 30.10.2013
Páči sa mi!
TEST: NINTENDO 2DS


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (2)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19466)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk