VELOCITY 2X

VELOCITY 2X

8.5

Neposedná blondínka v akcii

Recenzia na PS4 verziu

Po dvoch rokoch od vydania prvého Velocity tu máme priame pokračovanie s podtitulom 2X. Prvý diel Velocity pôvodne vyšiel v roku 2012 na PSP, pričom o rok neskôr sa hra dostala aj na PlayStation 3 a handheld PS Vita, no vo vylepšenej verzii a pod názvom Velocity Ultra. Mesiac po vydaní na PlayStation 3 si nakoniec mohli vyskúšať kvality tejto nenápadnej shoot 'em up akcie aj hráči na PC. Autori zo štúdia FuturLab pridali do vylepšenej Ultra verzie hry online štatistiky a podporu trofejí, no kedže pracovali stále s rovnakou hrou, po grafickej stránke sme sa dočkali len menších vylepšení. To však vôbec nevadilo, kedže pôvodné Velocity najviac vynikalo v dizajne levelov, rýchlom tempe a v chytľavej hrateľnosti. Toto všetko sa, pochopiteľne, zachovalo aj vo vylepšenej verzii a nič tak nebránilo tomu, aby si hru dokonale užili aj hráči na ostatných platformách.

Bola by to škoda, keby FuturLab neprišli s pokračovaním a nepokúsili sa nadviazať na úspech pôvodnej hry. Ohlásenie Velocity 2X až tak neprekvapilo, skôr v hráčoch prebudilo veľké očakávania. Príbeh Velocity 2X je rozprávaný vždy pred začatím každej úrovne vo veľmi dobre spracovanom komiksovom formáte, na čele s hlavnou hrdinkou menom Kai Tana. Každopádne, niežeby bol príbeh v hrách menej dôležitý, no Velocity sa zaraďuje práve do tej kategórie, ktoré majú v popredí predovšetkým hrateľnosť.

Vašou hlavnou úlohou v každom leveli je zničiť spínače ochranných štítov, aby ste sa mohli dostať ďalej. Každý štíť však má hneď niekoľko takýchto spínačov a všetky je potrebné zničiť v určenom poradí podľa ich číselného označenia. Ide o jednoduchý princíp, ktorý pochopíte hneď ako chytíte DualShock do ruky a bez zaváhania postupujete ďalej. V neskorších fázach hry sa ale začnú objavovať také úrovne, v ktorých sú spomínané spínače rozhádzané na rôznych miestach a nesúmerne, kvôli čomu si budete musieť pomáhať teleportom.

Velocity 2X
Velocity 2X  Autori efektmi rozhodne nešetrili.
Autori efektmi rozhodne nešetrili.


Velocity 2X  Bez teleportu by ste sa ďaleko nedostali.
Bez teleportu by ste sa ďaleko nedostali.


Velocity 2X  Pri orientácii vám často pomôže mapa.
Pri orientácii vám často pomôže mapa.





Príbehová kampaň pozostáva z päťdesiatich prepracovaných levelov, pričom ich dokončenie vám zaberie niečo okolo piatich hodín. Celkový čas však záleží hlavne od toho, či sa ich budete snažiť dokončiť na sto percent alebo nie. Pri každej jednej úrovni sa vám totiž počíta celkové dosiahnuté skóre, vyzbierané kryštály, zachránené lode a čas, za ktorý sa vám level podarilo dokončiť. Podľa týchto štatistík postupne dostávate body, za ktoré získavate prístup k ďalším úrovniam. Zo začiatku sa môžete  flákať a bez problémov sa v kampani posuniete ďalej, no skôr či neskôr vás vaša lenivosť dobehne a pre odomknutie ďalších úrovní sa budete musieť vrátiť späť.

Level dizajn je vo Velocity 2X na skutočne vysokej úrovni. Ak sa ale ešte k tomu skombinuje s výbornou hrateľnosťou a kvalitným art štýlom nadväzujúcim na pôvodný titul, dostávate niečo, pri čom bez problémov dokážete stráviť niekoľko hodín bez prestávky. Rozmanitosť a obtiažnosť úrovní sa priamoúmerne zvyšuje s ďalším postupom, takže hra kladie stále vyššie nároky. Velocity 2X je navyše oproti prvému dielu obohatené o nové prvky, ktoré výborne oživujú top-down koncept. Vo Velocity 2X už totiž nehráte iba z pohľadu zhora v lodi Quarp Jet, no po novom sú úrovne taktiež prepletené miestnosťami v klasickom rolovacom štýle, v ktorých už preberáte kontrolu nad samotnou postavou Kai Tana.

Takáto výrazná zmena štýlu sa môže zdať ako veľký risk, kedže autori museli zapracovať na úplne odlišných prvkoch, aby boli rovnako efektné a zábavné ako tie v pôvodnej hre. Každopádne, riskovanie sa vyplatilo a nový štýl výborne oživuje pôvodnú hrateľnosť. Rýchle tempo z pôvodnej časti je tu stále zachované. Navyše, dizajn týchto levelov je opäť na vysokej úrovni a nedá sa mu nič vytknúť. Za zmienku určite stojí aj kvalitný hudobný podklad, ktorý výborne dopĺňa futuristickú atmosféru.

Spočiatku sú jednotlivé úrovne postavené tak, že nimi preletíte behom pár sekúnd, no neskôr sa stávajú podstatne komplikovanejšími. Pribudne aj teleport, pomocou ktorého sa dostanete na vyvýšené miesta. Kai Tana sa však vie premiestňovať aj bez vyspelej techniky, ale iba na krátke vzdialenosti. Túto jej schopnosť síce väčšinou uplatníte pri prekonávaní prekážok, no využijete ju aj počas súbojov na oklamanie nepriateľa. Obtiažnosť hry ale nie je veľmi vysoká. Velocity 2x obsahuje aj potýčky s bossmi, no opäť nejde o nič, s čím by ste sa výrazne potrápili. Tieto súboje sú však rozmanité a viackrát budete musieť protivníkov ničiť zvonku aj zvnútra, čiže kombináciou oboch režimov.

Po dokončení kampane sa, okrem vylepšovania skóre v predošlých úrovniach, môžete pustiť aj do bonusových levelov. Tých je celkovo dvadsaťpäť, no najskôr si ich musíte odomknúť, a to nájdením zlatých kryštálov, ktoré sú poschovávané v príbehových úrovniach. Každopádne, bonusové levely sa odlišujú od klasických a ide skôr o puzzle. S vašim panákom sa ocitáte v nulovej gravitácii vesmíru, pričom musíte cez portály a odrážaním sa od pevných stien pozbierať všetky body a prejsť až do cieľa. Vašou prioritou by malo byť vyriešenie hlavolamu v čo najkratšom čase, no hra vás do toho priamo nenúti, kedže nie ste obmedzení žiadnym časovým limitom. Každopádne, bonusové levely nijako dramaticky hernú dobu nepredĺžia a skutočne ide iba o také jednoduché spestrenie základnej časti.

Pokračovanie Velocity sa jednoznačne vydarilo a autori sa rozhodne nemajú za čo hanbiť. Oproti pôvodnej hre ide o príjemnú evolúciu a pokračovanie prináša množstvo vylepšení po každej stránke. Tvorcovia navyše oživili už aj  tak výbornú hrateľnosť niekoľkými novými prvkami, ktoré ešte viac zvyšujú tempo hry a robia ju chytľavejšou. Ak ste hrali  Velocity ešte na PSP alebo na PS3 a boli ste spokojní, Velocity 2X ste si už zrejme zaobstarali a neľutujete.  Ak však patríte medzi tých, ktorí s touto značkou ešte nemali česť, môžem vám hru jedine odporúčať.

Velocity 2X
Velocity 2X  V bonusových leveloch ide iba o čas.
V bonusových leveloch ide iba o čas.


Velocity 2X  V side-scrolling úrovniach číhajú rôzne prekážky.
V side-scrolling úrovniach číhajú rôzne prekážky.


Velocity 2X  Môžete si pozrieť podrobný opis vašich nepriateľov.
Môžete si pozrieť podrobný opis vašich nepriateľov.






napísal Play3man 13.11.2014
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
8.5
Vo svete
8.6
Ohodnotiť
VELOCITY 2X
+ výborný level dizajn
+ pekný art štýl s množstvom detailov
+ chytľavá hrateľnosť a rýchle tempo
+ 2D rolovacie úrovne s postavou Kai Tana
- drobné bugy
- kampaň mohla byť o niečo dlhšia


RECENZIE HRÁČOV
PS4
PC
Xbox One
PS Vita

Vývoj: FuturLab
Štýl: Arkáda
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19592)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk