EVOLAND 2

EVOLAND 2

7.0

Herný mišmaš alebo evolúcia videohier

Recenzia na PC verziu

Hrať Evoland 2 je nečakaný a hlavne netradičný zážitok. Je to RPG, pravidlá žánru poznáte a idete vpred podľa nich. No zároveň je to niečo nové, unikátne, možno aj ťažko opísateľné. Je to akoby ste hrali interaktívny dokument o histórii videohier ako takých. Dokument, ktorý má vlastný príbeh a dej, no pritom vás vracia späť do minulosti a presúvate sa časom, aby ste sa pozreli na to, ako sa hrali hry pred 30 rokmi, pred 20 rokmi a ako sa hrajú dnes. Aj keď hernou náplňou nepatrí medzi najoriginálnejšie tituly, vlastne je to práve naopak, a práve svojím nezvyčajným štýlom vás očaruje a budete chcieť pokračovať.

Kedysi dávno, v dobe monochromatických displejov, žila mocná civilizácia Magi, ktorá ovládala svet a jej technológie prevyšovali všetko to, čo v súčasnosti poznáte. Jedného dňa však z ničoho nič zmizla a nikto nevie prečo. Všetko je stratené a zostali len artefakty s neznámym účelom, ktoré sú porozhadzované v rôznych kútoch sveta. Ten sa ale nezastavil a pokračuje vlastným životom. Objavili sa ľudia a démoni, ktorí medzi sebou rozpútali vojnu, čo bola zdanlivo nekonečná. Zúfalá situácia si vyžiadala zúfalé riešenie a budúcnosť je viac temná ako ružová.

A kde v tom všetkom ste vy? Všade a zároveň nikde. Alebo vlastne len v posteli. Svoje miesto vo svete si musíte nájsť, no ešte predtým by bolo fajn, ak by ste si aspoň zvolili meno, keďže vaša postava trpí stratou pamäti a netuší, že sa okolo nej točí celý svet. Budí vás Fina, mladá slečna, ktorej otec vás našiel v lese v bezvedomí a priniesol vás k sebe domov. Je doba 16-bitov a vy sa pomaly vydávate na dobrodružstvo, ktoré vám vôbec nie je neznáme. Ak sa raz za čas radi hodíte do zeleného a skúmate zákutia sveta Hyrule, budete tu ako doma. Stačí vyjsť von z domu a vybrať sa na cestu za svojím prvým mečom.

Evoland 2
Evoland 2 Z vtipmi v hre nemusíte chodiť ďaleko.
Z vtipmi v hre nemusíte chodiť ďaleko.


Evoland 2 Príde čas aj na stealth pasáže.
Príde čas aj na stealth pasáže.


Evoland 2 Žánre sa postupne menia a s nimi prichádzajú aj nové odkazy.
Žánre sa postupne menia a s nimi prichádzajú aj nové odkazy.





Inšpirácia Zeldou nie je vôbec skrývaná, ba práve naopak. Hra umne využíva príležitosť, aby tieto klasiky predstavila a občas si z nich aj vystrelila. Quest za mečom totiž nekončí v obchode, kde si ho kúpite za mince získané z kosenia kríkov. Musíte si ho poctivo nájsť. Keď získate meč, pustíte sa do prvých neforemných nepriateľov. Je škoda, že im zo začiatku trochu chýba nápad. Agresívne huby a akési želé sa nevyznačujú kreativitou. Dôležité však je, že ste na tej správnej ceste za niečím jedinečným. Prvá veľká katastrofa na seba nenechá dlho čakať a ani sa nenazdáte, už sa točíte ako na kolotoči.

Pritom vy chcete len pomôcť, no akoby vaším osudom bolo, aby sa vám smola lepila na päty. Prvý boss je za vami a pred vami éra 8-bitov. Grafika je jednoduchšia. Neuvedomujete si to len vy, ale aj postavy, a tie akoby búrali stenu medzi vami ako protagonistom a vami ako tým, kto ich riadi. Nová éra však nepredstavuje len vizuálnu zmenu. Ocitáte sa v minulosti herného sveta, dej sa zamotáva a objavujete netušené zákutia príbehu. To málo, čo ste v úvode hry stihli spoznať, je tu naznačené len ako možná budúcnosť a musíte sa popasovať aj s novými nástrahami.

Asi vás neprekvapí, že časom sa rovnakým spôsobom posuniete aj do budúcnosti, kde sa celý svet zmení na 3D a zahalí do milej modernej grafiky, ktorá štylizáciou boduje nad technologickou kvalitou, vďaka čomu si hru užijú aj hráči so staršími zostavami. Tu už ale vidíte následky vlastných činov a nie všetko skončí najlepšie. Cesty časom sú asi z dvoch tretín hry vopred pripravené, no potom si sami sprístupníte možnosť cestovať ľubovoľne po vybraných miestach. A budete to využívať skutočne hojne, keďže hra sa čoraz viac zamotáva. 

Tým z vás, ktorí sa orientujú v sci-fi, môže hra pripomínať posledné dve epizódy Star Trek: The Next Generation. Nad týmto svetom visí hrozba obrovskej katastrofy, ktorá sa tiahne celou jeho históriou a vy na ňu nazeráte z rôznych strán v priebehu dejín, aby ste prišli na to, ako problém vyriešiť a čo sa za ním vlastne skrýva. Postupne hra odhaľuje svoje karty a stane sa predvídateľná, no zostane v nej niekoľko momentov, kedy dokáže stále prekvapiť. Je škoda, že postupne stráca dych a záver vysvetlí dosť vágne aj vtedy, keď sa vám podarí dopracovať k tomu najlepšiemu. Popritom všetkom sa postupne rozrastiete na partiu, kde vám v boji pomôžu ďalšie 3 postavy so svojimi špeciálnymi schopnosťami.

Čo je však na druhom Evolande najzaujímavejšie, to je samotná hrateľnosť. Nie je revolučná a ani originálna, no je dynamická a neustále sa mení. Zhruba po prvej hodine hrania sa hrateľnosť prvej Zeldy mení na rolovaciu hrateľnosť druhej, pričom si Evoland samotný stále v jadre zachováva svoj koncept akčnej adventúry v otvorenom svete s RPG prvkami. A toto je ten akoby dokumentárny prístup, kedy vám hra ukazuje, ako sa hrateľnosť v histórii videohier postupne rozširovala, pribúdali nové prvky, prišli ťahové súboje, neskôr celé ťahové stratégie. Dokonca tu narazíte aj na Pong alebo Snake, aj keď len v úlohe minihier.

Pravdepodobne ani nedokážem vypísať všetky rôzne prvky a inšpirácie z iných hier, na ktoré tu narazíte. Niektoré súboje s bossmi sú ako Final Fantasy či prvý Donkey Kong. Jeden pirátsky quest je celý v štýle beat 'em up hier ako napríklad Double Dragon. Dokonca tu narazíte aj na jednoduchú 2D bojovku ako Street Fighter (kde, bohužiaľ, využívate len dve tlačidlá a obmedzené útoky). Dokonca si v jednom momente budete myslieť, že už na vás čaká len FPS a hra si z tohto aj sama uťahuje. Bohužiaľ, nie všetko autori spracovali s rovnakou láskou či umom. Napríklad taká lietadielková akcia si tu tiež našla svoje miesto, no je neuveriteľne nezáživná. A hlavne dlhá.

Evoland 2
Evoland 2 Preskáčete si evolúciu hier až po dnešok.
Preskáčete si evolúciu hier až po dnešok.


Evoland 2 Hra sa občas nebojí poriadne odbočiť.
Hra sa občas nebojí poriadne odbočiť.


Evoland 2 Akonáhle získate dostatok kariet, strávite v tejto minihre hromadu času.
Akonáhle získate dostatok kariet, strávite v tejto minihre hromadu času.





Opakovaný vtip už nie je vtipom a kým si niektoré herné prvky z iných žánrov radi zopakujete, iné vás budú len otravovať. A vyššie opísaná situácia je len jedným z viacerých príkladov. Originálny nápad spájania rôznych žánrov sa občas zmení na nechcený gimmick, kedy sa neviete dočkať konca aktuálnej pasáže. A keď sa vám stane, že zomriete na konci dlhého dungeonu, v ktorom neboli checkpointy a musíte ho opakovať už asi pätnásty raz len kvôli tomu, že je založený na presne vymeraných skokoch, so spŕškou nadávok hru vypnete . Najbližších niekoľko dní sa na ňu nebudete chcieť ani pozrieť.

A čo by to bolo za RPG, keby v nej nebola kartová hra ako bonus. Presne v štýle Gwintu (akurát s podstatne jednoduchšími pravidlami) aj tu musíte zbierať kartičky - buď skryté v truhliciach, alebo od ostatných NPC postavičiek, ktoré v Game of Cards porazíte. Postupne tak rozširujete svoj balíček a môžete vyzvať aj silnejších súperov. A aj keď kartová hra nie je nijako zvlášť náročná a prepracovaná, dokáže zabaviť na niekoľko desiatok minút. Dokonca si raz za čas dáte veľmi radi prestávku od questov a zahráte karty.

Vo svete Evoland 2 strávite zhruba 16 hodín. Z toho sa asi tri štvrtiny času budete slušne baviť, no v závere hre dochádza dych. Už len varí z vody a opakuje už raz videné. Stráca sa teda moment toho milého prekvapenia. Nie všetky žánrové odbočky sa podarili tak, ako by ste si želali. Možno vám nakoniec ani príbeh neponúkne uspokojivé rozuzlenie zamotanej histórie. Hra vás však baviť bude, a to aj vďaka rôznym vtipom a easter eggom, s ktorými vie perfektne pracovať. Či už je to pätica postavičiek čakajúca na radu veštice, štít visiaci na stene obchodu alebo len drobné poznámky v dialógoch. Všetko to zarezonuje najmä v tých starších z vás, ktorým sa pritom vynoria príjemné spomienky. A práve vtedy hru oceníte najviac.

Evoland 2
Evoland 2 Súboje s bossmi si vychutnáte, každý je iný.
Súboje s bossmi si vychutnáte, každý je iný.


Evoland 2 K histórii videohier patria aj ťahovky, a tak tu nesmú chýbať.
K histórii videohier patria aj ťahovky, a tak tu nesmú chýbať.


Evoland 2 Svet je veľký a otvorený, v každej dobe však ponúka iné zákutia.
Svet je veľký a otvorený, v každej dobe však ponúka iné zákutia.





napísal matus_ace 25.9.2015
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
7.0
Vo svete
7.7
Ohodnotiť
EVOLAND 2
+ pestrý mix žánrov a hrateľnosti
+ množstvo easter eggov a vtipných odkazov
+ chytľavá kartová minihra
+ štýlový vizuál v každom období
+ variabilné súboje s bossmi
- vlažnejší záver
- bugy a mrznutie
- automatické levelovanie, keď si nevolíte vylepšenia atribútov sami
- nie všetky žánrové odbočky zvládli autori najlepšie
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: Dualcore CPU 2GHz; 4GB RAM; Nvidia 260GTS/Radeon 4850; 800MB HDD


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Shiro Games
Štýl: RPG
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 25. august 2015
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
| Evoland 2 25.9.2015
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19571)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk