SOUND BLASTER X VANGUARD KO8 A SIEGE MO4

SOUND BLASTER X VANGUARD KO8 A SIEGE MO4

Creative rozširuje svoje pôsobenie

Creative rozširuje svoje pôsobenie z čisto zvukových zariadení prechádza do ďalších oblasti. Podobne ako nedávno HyperX alebo Cooler Master ide do ešte neprebádaných oblastí mimo svojho hlavného pôsobenia. Je to dané hlavne tým, že PC e-sport sféra sa rozrastá a Creative si tiež chce uchmatnúť kúsok z koláča. Stačí len vydať značkové príslušenstvo, zaistiť kvalitu a môže sa do toho vyhupnúť. Všetky firmy začínali v tejto oblasti s headsetmi a teraz prechádzajú aj na klávesnice a myši.

Creative do svojej hernej Sound Blaster X série pridalo ako klávesnicu, tak aj myš a podložku. Presnejšie  ide o Vanguard KO8 mechanickú klávesnicu, Siege M04 myš a ako doplnok Alpha pad podložku. Spolu to máte pekné vybavenie k PC a ak používate aj nové podsvietené verzie Sound Blaster reproduktorov alebo soundbar, všetko sa bude k sebe pekne hodiť. Nakoniec sa to spojí aj v Sound Blaster Connect aplikácii, v ktorej všetko nastavíte. Pozrime sa však na kvalitu a vybavenie jednotlivých zariadení.

Sound Blaster X Vanguard KO8 a Siege MO4
Sound Blaster X Vanguard KO8 a Siege MO4 Vanguard klávesnica ponúkne plné RGB podsivetenie, mechnické switche a aj podložku pod ruky.
Vanguard klávesnica ponúkne plné RGB podsivetenie, mechnické switche a aj podložku pod ruky.


Sound Blaster X Vanguard KO8 a Siege MO4 Nechýbajú doplnkové klávesy na médiá a ani makro klávesy.
Nechýbajú doplnkové klávesy na médiá a ani makro klávesy.


Sound Blaster X Vanguard KO8 a Siege MO4 Čakajte nízky profil klávesov.
Čakajte nízky profil klávesov.





Sound Blaster X Vanguard KO8

Sound Blaster sa do klávesníc vrhol plnou silou a rovno ponúka mechanickú, plne podsvietenú RGB klávesnicu v peknom dizajne. Je takmer minimalistický a kompaktný, ako je dnes zvykom, a teda len tenké okraje klávesnice, ale stále kompletná ponuka klávesov. Dokonca aj s obomi veľkými shiftmi, piatimi pamäťovými klávesmi naľavo, jedine treba rátať s malým enterom. Niekomu to môže prekážať, ale dá sa naň zvyknúť.

Klávesnica tak ponúka štandardné rozmiestnenie klávesov, pridáva ovládače zvuku, videí, pričom nechýba ani valček na zmenu hlasitosti. Má dve úrovne nastavenia zdvihu, dopĺňa to nasúvateľná podložka pod zápästia. Síce je labilnejšia, ale ak s klávesnicou veľmi nehýbete, nebude to problém. Čo môže viac prekážať, je pripojenie hrubým dvojitým USB káblom, keďže jeden napája klávesnicu, druhý slúži ako plnohodnotné pripojenie USB, kde si môžete zapojiť myš alebo USB kľúč, prípadne nabíjať mobil. 

Čo je dôležité, klávesnica má v sebe mechanické switche, ktoré Sound Blaster navrhoval  s Omronom, nazvali ich PRES (Perceive-React-Execute Switches) a sú vyvinuté ako pre rýchle hranie, tak pre komfortné písanie. Podľa popisu zvládnu 70 miliónov stlačení a majú o 0.5 mm nižší zdvih ako väčšina mechanických switchov. Presne je to 1.5 mm, čo v praxi znamená o 25% rýchlejšie zopnutie. Sound Blaster k tomu dodáva aj o 12.5% rýchlejšie akcie za minútu. Mieri tým, samozrejme, na e-sports hráčov, pri ktorých môže aj desatina sekundy zavážiť. K tomu sú aj dvojito zabezpečené, keďže každý má štyri kontakty a ak sa niektorý odlomí, stále bude aktívny záložný kontakt. 

 

Samotné klávesy majú strednú zvukovú a hmatovú odozvu veľmi pripomínajúcu Logitech RomerG, ale zdali sa mi tichšie s jemnejšou odozvou. Sú niekde medzi RomerG a červeným MX switchmi, hlavne sa prekvapivo veľmi príjemne stláčajú. Ak nemáte radi úplne tiché spínače a stredne hlasné sú už na vás príliš, tieto vás potešia.

Sound Blaster chce zaujať aj RGB podsvietením, ktoré pridáva všetkým svojim zariadeniam a ladí ich do dúhových farieb. Môžete si však vybrať z 10 rôznych preddefinovaných schém a efektov klávesnice alebo v aplikácii nadefinovať vlastné, kde si môžete zmeniť rýchlosť, ale aj smer efektu. Plus na každý kláves môžete vybrať ako farbu, tak aj efekt. Môžete si tak niektoré vypnúť, niektoré nechať blikať vybraným spôsobom a vytvoriť si tak napríklad profil k hre.

Aplikácia vám umožní nastaviť si aj rýchlosť klávesnice, oneskorenie znovustlačení a preprogramovať úplne každý kláves či už na znaky, makrá, alebo aj funkcie myši.  Tu vidieť, že sa Creative pohralo, ale ešte mi tam chýba jeden detail, a to hromadné označovanie klávesov pre zmenu farby ako to má Logitech. Ale stále je to na prvý pokus prekvapivo dobré.

Ak teda budete rozmýšľať nad mechanickou klávesnicou s plne RGB podsvietením a makrami, pokojne môžete zaradiť do výberu aj Sound Blaster X. Určite si pred prípadnou kúpou vyskúšajte, ako vám sadnú klávesy, ale myslím, že sa tam nie je čoho obávať. Jedine cena 130 eur mohla byť mierne nižšia, aby už pri štarte dokázala klávesnica lepšie konkurovať.

Sound Blaster X Vanguard KO8 a Siege MO4
Sound Blaster X Vanguard KO8 a Siege MO4 Kombo klávesnice, myši a podložky vám zladí vášu pracovnú plochu.
Kombo klávesnice, myši a podložky vám zladí vášu pracovnú plochu.


Sound Blaster X Vanguard KO8 a Siege MO4 Myš je plne RGB podsvietená s programovateľnými tlačidlami.
Myš je plne RGB podsvietená s programovateľnými tlačidlami.


Sound Blaster X Vanguard KO8 a Siege MO4 Podsvietenie je umiestnené netradične okolo spodnej hrany.
Podsvietenie je umiestnené netradične okolo spodnej hrany.





Sound Blaster X Siege MO4

Herná myš Siege MO4 sa tiež nesie v aktuálnom štýle dúhových farieb Sound Blaster zariadení s pekným podsvietením na spodnej hrane. Myš má prirodzený tvar, na ktorý vám ruka presne sadne (hlavne pravá ruka, ale ak hrávate ľavou, nebudete mať problém, nie je to presne určené na konkrétnu ruku). Je to síce dlhšia myš, ale má aj dlhé tlačidlá, a teda sadnúť by mala dobre ako do veľkej, tak aj malej ruky.

Z materiálov čakajte matný plast na povrchu myši doplnený gumeným pokrytím bokov pre dobrý grip. Celá myš je ľahká, má len 143 gramov, a teda ruka sa vám len tak ľahko neunaví. Osobne by som radšej uprednostnil ťažšiu myš, ale záleží od zvyku. Hladkému pohybu pomáhajú veľké klzké plochy na spodnej časti myši. Vo vnútri to dopĺňa kvalitný LED senzor PixArt PMW3360 s obnovovacou frekvenciou do 1000 Hz a rozlíšením do 12000 DPI (má ho napríklad aj Steelseries Rival 700).  Celé je to pripojené s PC látkou potiahnutým dvojmetrovým USB káblom.

Dve základné tlačidlá dopĺňa podsvietené koliesko, tlačidlo na nastavovanie rýchlosti pohybu s tromi úrovňami a tri nastaviteľné tlačidlá na ľavej strane. Všetko si znovu môžete predefinovať v Sound Blaster Connect aplikácii, kde nastavíte rýchlosti pohybu na troch úrovniach a pridať môžete aj štvrtú, keďže jedno tlačidlo na ľavej strane myši autori rovno označili ako Sniper a môžete mu priradiť vlastnú rýchlosť DPI, teda úplne pomalé a jemné nastavovanie, aby ste mohli presne zacieliť headshot. Nechýba nastavenie akcelerácie, deakcelerácie, rýchlosť obnovovania, ale aj taká zaujímavosť ako je výška snímania, kde si môžete vybrať 2 mm alebo 3 mm, ak len jemne zdvíhate myš pri presune.

Siege myš kúpite za približne za 60 eur, čo vzhľadom na senzor a RGB podsvietenie nie je zlá ponuka. Len konkurencia je v tejto cenovej kategórii veľká, možno ešte tvrdšia ako medzi klávesnicami, ale zákazníkov si určite nájde.

Sound Blaster X Vanguard KO8 a Siege MO4
Sound Blaster X Vanguard KO8 a Siege MO4 Podložka ponúkne príjemnú a klzkú látku.
Podložka ponúkne príjemnú a klzkú látku.


Sound Blaster X Vanguard KO8 a Siege MO4 Klávesnicu si môžete detailne nastaviť v aplikácii - ako makrá, tak aj podsvietenie.
Klávesnicu si môžete detailne nastaviť v aplikácii - ako makrá, tak aj podsvietenie.


Sound Blaster X Vanguard KO8 a Siege MO4 Myš rovnako nastavíte v troch citlivostiach a nechýba ani sniper DPI.
Myš rovnako nastavíte v troch citlivostiach a nechýba ani sniper DPI.





Sound Blaster X AlphaPad

Nakoniec ak by ste si chceli spraviť kompletné Sound Blaster X kombo, môžete si zobrať aj podložku AlphaPad, ktorá ponúka štandardné rozmery, kvalitný látkový povrch a aj gumenú spodnú časť, kde máte istotu, že sa nepošmykne. Naopak povrch je kĺzavý, ale stále látkový a príjemný na dotyk, zároveň je však dôležité, že sa dá dobre umyť. Povrch je optimalizovaný pre nízke a stredné DPI, teda okolo 200-1600. Čo sa týka veľkosti, čakajte 35x27 cm s hrúbkou 2.7 mm. Podložka vás vyjde na 12 eur.

Celkovo ak zhrnieme ponuku Sound Blaster X série periférii, Creative sa snaží ponúknuť hráčom vyššiu akosť za primeranú cenu. Nejde do úplne drahej top sféry, ale chce svojou kvalitou osloviť mainstream. Creative to prekvapivo zvládol veľmi dobre. Možno cenovo mohol ísť mierne nižšie, aby si v tvrdej konkurencii rýchlejšie získal hráčov, ale má svoju známu značku, ktorá ich môže prilákať.


napísal saver 29.5.2017
Páči sa mi!
SOUND BLASTER X VANGUARD KO8 A SIEGE MO4


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19490)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk