RAZER MAMBA HYPERFLUX + FIREFLY

RAZER MAMBA HYPERFLUX + FIREFLY

Myš s nekonečnou výdržou

Herné myši v posledných rokoch sledovali istý trend. Snažili sa ponúknuť bezdrôtové pripojenie, a zároveň rôzne typy podsvietenia. Za následok to však malo slabú výdrž na jedno nabitie a neustále pripájanie na kábel. A keď si už kúpite myš za 150 € a viac, pretože nechcete kábel, veľmi vás to nepoteší. Na trh tak prišla nová generácia bezdrôtových herných myší, ktoré majú aj bezdrôtové nabíjanie. Reč je o Razer Mamba HyperFlux, Logitech G903 Lightspeed a Corsair Dark Core RGB SE, ktorú sme pre vás už otestovali. Zaujímavé je, že každý výrobca poňal bezdrôtové nabíjanie trochu inak. Dnes sa preto pozrieme na Razer Mamba s podložkou Firefly a bezdrôtovým nabíjaním HyperFlux.

Minulý rok Razer predstavil novú myš s názvom Lancehead. Vtedy som si myslel, že ide o nástupcu legendárnej Mamby. Opak bol však pravdou a Razer zatiaľ kuchtil niečo väčšie než len redizajnovanú myš s novým senzorom. Tou veľkou novinkou je bezdrôtové nabíjanie HyperFlux. To neustále nabíja myš z podložky Firefly HyperFlux, a preto sa nikdy nevybije. Stačí ju však na pár sekúnd zodvihnúť z podložky a myš sa stáva nefunkčnou. Novú Mambu som používal mesiac a musím uznať jej kvality.

Balenie myši je, ako je už zvykom u Razeru, špičkové. Výrobca si dáva na prvom dojme veľmi záležať a nesklamal ani tentoraz. Po otvorení krabice vás uvíta logo HyperFlux Wireless Power, keby ste náhodou zabudli, prečo myš toľko stojí. V balení sa nachádza myš, kábel, podložka, dokumentácia a sada nálepiek. Podložka Firefly má odnímateľnú časť, ktorá je z jednej strany jemná látka a z druhej strany má tvrdý povrch. Výber je tak na vás podľa toho, čo vám viac vyhovuje. Myš a podložka sa predávajú ako set, nie je možné kúpiť ich samostatne. Momentálne sú Mamba HyperFlux a Firefly HyperFlux jediné produkty s týmto typom bezdrôtového nabíjania. Je otázne, či výrobca prinesie aj lacnejšie myši a podložky s HyperFlux. Vzhľadom na cenu a exkluzivitu to však nevidím veľmi reálne.


Mamba prešla oproti predchádzajúcej verzii niekoľkými zmenami. Po bokoch už nenájdeme LED pásy, teraz je podsvietenie skromnejšie. Svieti logo Razer, koliesko a indikátor nabíjania. Tvar myši sa veľmi nezmenil. Stále je určená pravákom a je tak aj ergonomicky zahnutá. To je príjemná zmena oproti Lancehead, čo je obojručná myš, teda pre pravákov aj ľavákov. Asi najväčšou zmenou je hmotnosť. Kým Mamba z 2015 vážila 125 gramov, nová má už len 97 g. Je tiež ľahšia ako Lancehead so 112 g. Myš sa nielen dobre drží, ale dobre sa s ňou aj narába.

Boky myši sú pogumované s rovnakou pruhovou textúrou ako na Lancehaed. Nová Mamba je však vyššia a aj guma tak na bokoch zaberá viac miesta, čo umožňuje lepší úchop. Na ľavej strane nájdeme dve tlačidlá, ktoré sú opäť väčšie než na Lancehead a ľahšie sa tak stláčajú. V dolnej časti je ešte jedno tlačidlo, to slúži na rýchle prepínanie profilov. Nechýbajú ani dve tlačidlá na zmenu DPI. Všetky tlačidlá okrem profilového si môžete prispôsobiť v Razer Synapse.

Mamba ako vrcholový model výrobcu dostala aj špičkový optický senzor s rozlíšením 16000 DPI, 450 IPS, maximálne zrýchlenie 50 g a obnovovaciu frekvenciu 1000 Hz. Úrovne DPI si môžete prispôsobiť cez Synapse, a to až v piatich leveloch. Rovnako môžete zmeniť aj obnovovaciu frekvenciu. Na rozdiel od bezdrôtovej laserovej Lancehead, nová Mamba používa optický senzor, ktorý je v káblovej Lancehead. Ten je výrazne lepší a presnejší. Myš je tak vhodná aj pre profesionálnych hráčov napriek tomu, že je bezdrôtová.

Povedzme si niečo viac o HyperFlux. Bezdrôtové nabíjanie od Razer je založené na magnetickom poli, ktoré vytvára podložka Firefly a tým sa nabíjajú kondenzátory v Mambe. Tie dokážu udržať náboj len pár sekúnd, preto sa myš vypne, keď ju dáte mimo podložku. Keď je však myš na podložke, nikdy sa nevybije. Má to svoje výhody aj nevýhody. Podložka musí byť, samozrejme, pripojená k PC káblom, no myš už nikdy nebudete musieť pripájať. Bezdrôtové nabíjanie funguje veľmi dobre, ani raz ma nesklamalo. Všimol som si však, že ak myš umiestnite na úplný okraj podložky, prestane sa nabíjať. Treba si tiež dať pozor, aby ste nedali kovové predmety alebo mobil na podložku, výrobca pred tým jasne vystríha.


Neodmysliteľnou súčasťou Razer produktov je aj podsvietenie Chroma. Podložka Firefly ponúka sedem individuálnych sektorov a myš dva. Každý z nich si môžete nastaviť  a vybaviť ľubovoľnou farbou či efektom. Na výber máte z dýchania, ohňa, reaktívneho režimu, vlny, statickej farby, cyklu, hviezd alebo vlnenia.

Pre niekoho môže byť problém, že myš funguje len na podložke, ak ju chce používať na cestách alebo na sedačke. Vtedy sa bude musieť spoľahnúť na pripojenie káblom, čo z Mamby robí bežnú hernú myš. Bohužiaľ, myš bez kábla alebo položenia na podložku nefunguje. To je asi jej najväčšia slabina, teda okrem cenovky. Tá sa pohybuje na úrovni 270 €, čo je najviac z trojice herných bezdrôtových myší, ktoré sme spomenuli v úvode. Nič iné sa však od firmy Razer nedalo očakávať. Jej výrobky boli, sú a zrejme aj vždy budú v cenovo vyššej kategórii.


napísal spartan_6917 30.4.2018
Páči sa mi! (+1)
Top Klávesnice a myši


RAZER MAMBA HYPERFLUX + FIREFLY
+ hmotnosť
+ spracovanie
+ senzor
+ ergonómia
+ synapse a chroma
+ bezdrôtový režim
- cena
- nefunguje bez podložky alebo kábla


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19797)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk