POROVNANIE X470 ZÁKLADNÝCH DOSIEK

POROVNANIE X470 ZÁKLADNÝCH DOSIEK

Testy matičných dosiek k AMD Ryzen 2.generácie

Zvyčajne spoločne s novou generáciou procesorov prichádza na trh aj nová línia základných dosiek. Inak to nie je ani pri procesoroch AMD Ryzen druhej generácie. Na trh prišli high-end dosky X470 a pred pár dňami na Computexe aj B450 pre main-stream. Dnes sa pozrieme na tri X470 dosky od troch rôznych výrobcov. Asus, MSI aj Gigabyte predstavili niekoľko modelov. Porovnávame výber z najvyšších modelov všetkých značiek - MSI X470 Gaming M7 AC, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 WiFi a Asus ROG Crosshair VII Hero Wi-Fi.

Porovnanie začneme tým najočividnejším, teda vzhľadom. Najkonzervatívnejší vzhľad má doska od MSI. Gaming M7 AC je odetá do kombinácie čiernej, sivej a striebornej. Podsvietenie nájdeme len na kryte I/O portov a na pravom boku LED pás. V podobnej farebnej kombinácií je aj ROG Crosshair VII Hero. Podsvietenie je tiež na kryte konektorov ale aj čipsete. RGB súťaž tak vyhráva Aorus Gaming 7 WIFI. Podsvietený je opäť kryt I/O, čipset aj pravý bok, ale aj PCIe a DIMM sloty.

Každý z výrobcov má vlastný systém podsvietenia - Asus Auru, Gigabyte RGB Fusion a MSI Mystic Light. Ak máte príslušenstvo, grafickú kartu, skrinku, chladič alebo iný hardvér od toho istého výrobcu, môžete si podsvietenie zjednotiť. Na prepojenie podsvietenia medzi komponentami rôznych výrobcov však zabudnite.


Všetky dosky zdieľajú rovnakú AM4 päticu určenú pre procesory Ryzen 1. aj 2. generácie. AMD sľúbilo, že bude AM4 päticu používať až do roku 2020. Rovnako je na doskách pripevnený backplate a úchyty pre chladič, čo je štandardom pre všetky AM4 dosky. Niektoré chladiče tretích strán využívajú tento základný backplate, iné použijú vlastný a tento základný musíte odmontovať. Zaujímavosťou na Asus doske je malá dierka v pätici, ktorá slúži na zavedenie teplotnej sondy pre meranie teploty pri extrémnom pretaktovaní.

Očividný rozdiel pri napájaní je použitie dvoch 8 pin konektorov pri MSI doske. Asus aj Gigabyte majú „len” 8 + 4 pin. Pri bežnom používaní to však neznamená žiadny rozdiel a dokonca ani pri OC v domácich podmienkach vďaka tomu nemala MSI doska navrch. Zaujímavé rozdiely nájdeme tiež v chladení napájacej kaskády. MSI má dva oddelené chladiče, Asus ich má naopak prepojené. Najďalej v tomto zašiel Gigabyte keď namiesto pekných a štýlových chladičov zvolil možno nie také dizajnovo zaujímavé, ale o to funkčnejšie rebrované pasívy, ktoré pomôžu lepšie odvádzať teplo. Obzvlášť efektívne budú, ak na ne budete fúkať vzduch, kedže vďaka rebrovaniu majú väčšiu plochu pre odvod tepla.

Rozdiely nájdeme aj vo VRM. Nakoľko ani jedna doska nepodporuje video výstup, výrobcovia zvolili pri všetkých doskách len 2-fázové SOC. Pri VCore je však situácia iná. Asus aj Gigabyte majú 10 fáz, MSI až 12. Zaujímavé však je rozloženie jednotlivých fáz. MSI a Gigabyte majú 8 vľavo a 4 / 2 nad päticou. Vytvárajú tak akési obrátené L. Asus však rozdelil napájanie VCore na dve časti a SOC vložil medzi ne. Vľavo od soketu sú tak 4 fázy, nasledujú 2 pre SOC a nad päticou je zvyšných 6 pre VCore. Cieľom je rozdeliť produkované teplo na väčšiu plochu chladičov.


Trendom posledných rokov sú veľké a ťažké grafické karty s masívnym chladením. To má za následok neslávny „sag”, teda pokles grafických kariet v PCIe slote. Výrobcovia ich preto začali spevňovať kovovou výstužou. Tá od Gigabyte vyzerá najmasívnejšia, no podstatné je, že všetci traja výrobcovia sloty vystužili.

Všetky tri dosky ponúkajú dvojicu M.2 slotov pre SSD disky. Každá má však unikátny dizajn chladičov. Najjednoduchší pohľad na vec mali v Asus, kde jeden slot vybavili chladičom a druhý nechali voľný. Chladič je však potrebné priskrutkovať na oboch koncoch, čo je trochu nepraktické v porovnaní s konkurenciou. Nekrytý slot ponúka kompatibilitu s až 22110 formátom M.2 diskov. Gigabyte vybavil oba sloty samostatnými chladičmi, ktoré sa do spevneného M.2 slotu založia a následne priskrutkujú. Ich použitie je však voliteľné, zaobídete sa aj bez nich. Opäť aj tu je jeden zo slotov pre najdlhší formát 22110. Najkomplikovanejší dizajn zvolilo MSI, ktoré spojilo chladenie čispetu a M.2 slotov do jedného veľkého chladiča. Pre prístup k M.2 slotom musíte odskrutkovať oba chladiče M.2 slotov a následne sa celý chladič otvorí ako kniha. Väčší chladič by mohol mať efekt na teploty diskov, otázne je ako veľký. Oba sloty sú však len typu 2280, čo je však najpoužívanejší formát a nepredstavuje to výrazný problém. Čo však problém môže byť, je kompatibilita s M.2 diskami s integrovaným chladičom ako napríklad Adata XPG Gammix S11. Nakoľko sú oba sloty kryté, nemáte na výber a disk musíte vložiť pod veľký chladič. To spôsobí problémy pri zavretí a priskrutkovaní chladiča, nakoľko Gammix S11 je výrazne hrubší než bežný M.2 disk. Okrem problematického zavretia to môže spôsobiť aj problémy pri inštalácií grafickej karty. Ak máte M.2 disk s integrovaným chladičom, MSI doska asi nebude pre vás.

Prejdime ku konektorom na zadnej strane dosky. Tu je zaujímavé, že po vzore Asus už aj Gigabyte integruje štít do dosky. V prípade MSI tak stále musíte štít nainštalovať do skrinky manuálne. Čo sa týka portov, všetky tri dosky ponúkajú 5 audio konektorov a jeden optický výstup. Spoločný je tiež jeden LAN port s rýchlosťou 1 Gbps. Rovnako na všetkých doskách nájdeme jeden USB C a A typu 3.1 Gen 2 s rýchlosťou 10 Gbps. Asus má najviac, až 8 USB 3.0 portov, naopak MSI je na USB porty najskromnejšie. Gigabyte má pre zmenu dvojicu DAC-UP 2 portov, ktoré dokážu meniť napätie podľa potreby. Učené sú tak pre herné príslušenstvo aj VR headseaty. MSI a ASUS sú zase vybavené starým PS/2 portom, ktorý je okrem fajnšmekrov určený aj pre extrémny OC, pri ktorom USB porty nefungujú. Všetky dosky majú integrovanú 5 GHz 802.11ac WiFi. Každý výrobca použil jedinečný dizajn WiFi antén. Asus a Gigabyte zvolili externú anténu, ktorá môže stáť na rovnom povrchu. MSI na druhej strane zvolilo jednoduché krátke antény, ktoré sa pripevňujú priamo k doske. Posledným prvkom I/O na zadnej strane sú tlačidlá pre rýchle ovládanie funkcií. Ide o Clear CMOS a BIOS na MSI a Asus, Gigabyte má pre zmenu Clear CMOS a Power.


Interné porty sú na doskách veľmi podobné. MSI a Gigabyte ponúkajú dvojicu USB 2.0 a USB 3.0 a jeden USB 3.1 Gen 2 konektor. Asus doska obsahuje len po jednom porte z každého typu. Všetky tri dosky majú dvojciferný digitálny displej pre zobrazenie chybových hlášok pri štarte počítača. Taktiež všetky majú 6 SATA portov. MSI ponúka 1 CPU FAN konektor, 1 konektor pre pumpu a 4x4 piny pre ventilátory. Gigabyte k tomu pridáva ešte jednu pumpu. A nakoniec Asus ešte jeden konektor pre procesor a jeden zo štvorice 4 pinov je určený pre vysoké napätie. Ani na povrchu dosky sa nechýbajú tlačidlá. MSI ponúka Power, Reset a otáčacie tlačidlo pre voľbu OC režimu. Gigabyte má Clear CMOS, OC a dual BIOS prepínač. Asus má tlačidiel najviac. Nájdeme tu Start, Reset, Safe Boot či LN2 prepínač.

Posledné, na čo sa pred testami pozrieme, je podsvietenie, To sa v poslednej dobe veľmi rozmohlo a nesmie tak chýbať ani na nových high-end doskách pre Ryzen. Najskromnejšia je v tomto ohľade doska od MSI, ktorá má iba mierne podsvietený kryt I/O a LED pás na pravom boku. S čiernosivým dizajnom je tak najstriedmejšia a pre tých, ktorým podsvietenie vadí, tak bude rozumnou voľbou. O niečo výstrednejšia je Asus doska, ktorá namiesto LED pásu má podsvietený čispet. Nakoľko je však Crosshairka určená primárne pre OC, ani tu žiadne svetelné orgie nehľadajte. Preto ak hľadáte „vianočný stromček”, Aorus doska je ako stvorená pre vás. Tu sa dizajnéri v Gigabyte naozaj vyšantili. Podsvietený je kryt I/O, audia, 2 PCIe porty, čipset, DIMM sloty a opäť pravý bok. Ten si môžete modifikovať pomocou 3D tlačiarne a vymeniteľných priehľadných vzorov.

Každý z výrobcov ponúka vlastný systém podsvietenia a synchronizácie. Asus má Aura Sync, Gigabyte RGB Fusion a MSI Mystic Light. Ak chcete, aby sa vám zjednotilo podsvietenie dosky, grafickej karty a periférií ako myš, klávesnica či slúchadlá, musíte ich mať od toho istého výrobcu. Kompatibilita medzi výrobkami rôznych výrobcov, bohužiaľ, nie je. K doskám sa dajú pripojiť aj rôzne RGB pásy, ventilátory či skrine, treba si však overiť kompatibilitu s jednotlivými typmi podsvietenia. To isté platí aj pre RGB RAM moduly, tu kompatibilita tiež závisí od konkrétnych pamätí. S G.Skill Trident Z RGB som nemal problém ani na jednej doske, pri inom type pamäte však môže byť situácia iná.

Po porovnaní vzhľadu a výbavy dosiek sa poďme pozrieť ako sa im darilo v testoch. Testovalo sa na nasledujúcej zostave:

Procesor 2700X
Operačná pamäť G.Skill Trident Z RGB 3600 MHz CL16 4x 8 GB
Grafická karta Asus GeForce GTX 1080 Ti Strix OC
Úložisko Adata XPG Gammix S11 256 GB - systém                             
Adata XPG SX8200 480 GB - hry
Zdroj Seasonic Prime Gold 1300 W
Chladenie Fractal Design Celsius S36
Skriňa NZXT H700i

Rozdiely vo výkone sú pri testoch základných dosiek minimálne a zvyčajne sa pohybujú len do 5 %. Zaujímavé je však sledovať výkon pri základných taktoch a nastaveniach a následne po pretaktovaní. Poďme na to.

Porovnanie X470 základných dosiekPorovnanie X470 základných dosiekPorovnanie X470 základných dosiekPorovnanie X470 základných dosiekPorovnanie X470 základných dosiekPorovnanie X470 základných dosiekPorovnanie X470 základných dosiek

Začneme najskôr testami výkonu procesora. Prvým je Cinebench R15. V základnom stave je prekvapivo doska Asus najslabšia, MSI má v multi-core najvyššie skóre. Single-core je na MSI a Gigabyte rovnaký, Asus aj tu zaostáva. Po pretaktovaní sa však situácia obráti o 180 stupňov. MSI je na chvoste, Gigabyte si stále drží druhú priečku a Asus sa vyšvihol na vrchol. Nárast výkonu je pritom výrazný pri multi aj single core.

Výsledky v Geekbench 3 sú takmer totožné s Cinebench, pri základných taktoch sa jedine vymenil Asus a Gigabyte. Pri pretaktovaní je opäť Asus na vrchole s výrazným rozdielom. Geekbench 4 s novými testami mení poradie úplne. Aj tentokrát je Aorus v základe na konci, no po OC vyskočil na vrch. Naopak Asus je prvýkrát na vrchole v základe, po OC na druhom.

PCMark má veľmi netradičné výsledky. Asus je na chvoste v základe aj po pretaktovaní, MSI má po OC slabší výkon ako v základe a Aorus veľmi výrazným spôsobom kraľuje v základe a predovšetkým po OC. Tento test by som bral s rezervou, úplne sa vymyká doterajším výsledkom. V 3DMark Firestrike vidíme veľký skok vo výkone pri MSI doske, Asus a Aorus si vymieňajú zvyšné dve miesta.

V Truecrypte je to presne naopak, Aorus a Asus na vrchu, MSI na chvoste. V Blenderi je MSI v základe najlepšie, no po pretaktovaní sú na vrchu opäť Asus a Aorus. Rozdiel je však len jedna sekunda. V základe sú rozdiely väčšie. Konverzia videa je veľmi vyrovnaná, pohybujeme sa v rozdiely pol až jednej sekundy, teda nič zásadné.

Porovnanie X470 základných dosiekPorovnanie X470 základných dosiek

Maximálna teplota procesora je veľmi dôležitý údaj. Veľmi dobré výsledky tu dosahuje Aorus, za čo podľa mňa vďačí tým masívnym rebrovaným chladičom na napájaní. Ruka v ruke s teplotou ide aj spotreba, ktorá je opäť v prospech Aorus. Asus tu ukazuje, že má potenciál na veľký odber, čo bude potrebné pri extrémnom OC. V domácich podmienkach to však znamená väčšie nároky na chladenie.

Herné testy majú veľmi podobné výsledky. MSI takmer vždy ponúka najlepší výkon v základe, tesne nasleduje Aorus a Asus je posledný. Po pretaktovaní sa ale Aorus dostáva na špicu, kde je nasledovaný Asusom a MSI sa prepadáva na poslednú priečku.  Z testovaných hier Forza a Fortnite nemajú vstavané benchmarky a je tak ťažké nasimulovať rovnaké podmienky testu. Ich výsledky preto berte s rezervou.

Porovnanie X470 základných dosiekPorovnanie X470 základných dosiekPorovnanie X470 základných dosiekPorovnanie X470 základných dosiekPorovnanie X470 základných dosiek

Výber základnej dosky je dôležitým krokom pri stavaní počítača. Všetky tri špičkové X470 dosky ponúkajú veľmi podobné funkcie a aj výkon. Vyberal by som z nich podľa toho, aké ostatné komponenty máte zvolené, aby sa zachovala farebná téma a aby fungovala synchronizácia RGB podsvietenia. Rozdiely vo výkone nie sú nejaké zásadné, no celkovým víťazom v testoch je X470 Aorus Gaming 7 WiFi. Ponúka najstabilnejšie výsledky v celom poli testov, a to pri základných taktoch aj po pretaktovaní. V hrách dokonca výrazne dominovala a dobrá bola tiež spotreba a teplota procesora. Asus Crosshair VII Hero je viac zameraná na extrémny OC a vodné chladenie. Taktiež má najviac príslušenstva v balení. MSI zaujme najkonzervatívnejším dizajnom a výkonom pri základných taktoch. Po pretaktovaní ju však prekonali Asus aj Gigabyte dosky.


napísal spartan_6917 16.7.2018
Páči sa mi!
POROVNANIE X470 ZÁKLADNÝCH DOSIEK


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Praskanie v zdroji (8)
Zdravím, mám problém s PC. Keď zapojím kábel do el...
|Ms windows cd key (18)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Hodinky (6)
Uvažujete o kúpe hodiniek,náramkov,smart hodiniek ...
|Ps5 hdr (1)
Ahojte idem si sem po radu ohľadom hdr na ps5.. ak...
|Hitman 2 a hitman 3 (1)
ahojte,sectoráci. mám menši problem,zakúpil som hi...
|Svet, ukrajina, vojny ... (17913)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk