GREEN HELL

GREEN HELL

7.5

Džungľa plná tajomstiev a pijavíc

Recenzia na PC verziu

Keď sa povie zelené peklo, zrejme si predstavíte prales plný nebezpečenstiev, kde nie je ľahké prežiť. Trefný názov veľmi dobre vystihuje náplň survival hry, ktorá preverí vaše schopnosti v hustej džungli. Lenže podobný zážitok sa nám už pokúsilo sprostredkovať niekoľko hier. Green Hell však skúša prehĺbiť notoricky známe survival prvky a pridať niečo navyše. Tvorcovia na to šli v zásade dobre a výsledok je vcelku presvedčivý.

Príbeh v survival hrách nie je vždy samozrejmosťou a keď už tam nejaký je, spravidla je príliš strohý, obmedzený na nejaký základný cieľ. Dej v Green Hell síce nie je veľmi originálny, ale v tomto žánri určite nadštandardný.  Hlavný hrdina na výprave v amazonskom dažďovom pralese hľadá svoju priateľku, zoznamuje sa s prostredím a domorodými kmeňmi a zisťuje zaujímavé fakty o nezvyčajných udalostiach v okolí. Väčšinu času síce trávi sám, ale má u seba vysielačku, s ktorou komunikuje so svojou polovičkou. Vysielačku môžete používať prakticky kedykoľvek, teda keď je dostatočne nabitá, o čo na slnku postará solárna batéria. Pri vstupe na nové miesta alebo po vykonaní kľúčovej aktivity sa odomykajú nové voľby pre rozhovory. Niektoré nie sú podstatné, ale aspoň vám spestria putovanie džungľou. Iné majú zásadnejší význam najmä v spojení s určitými objavmi. No a potom sú tu priame konflikty s pralesnými indiánmi, ktorí ale nemusia byť priateľskí.

Green Hell
Green Hell Prehliadanie končatín a následne ich ošetrovanie je zaujímavým prvkom hry.
Prehliadanie končatín a následne ich ošetrovanie je zaujímavým prvkom hry.


Green Hell Na uloženie postupu potrebujete prístrešok.
Na uloženie postupu potrebujete prístrešok.


Green Hell Rozhovory cez vysielačku oživujú blúdenie džungľou.
Rozhovory cez vysielačku oživujú blúdenie džungľou.





Samozrejme, treba počítať s nástrahami džungle, ktoré sa autori hry snažili naservírovať čo najvernejšie, až miestami idú do extrémov. Dá sa počítať s útokmi dravca či uštipnutiami nebezpečných hadov a pavúkov, ale zabiť vás môže aj špinavá voda z rieky alebo zdanlivo banálne zranenie, keď ho neošetríte. Dostanete horúčku, budete mať halucinácie, vyrážky, začnete zvracať - a hra vám to započíta aj do bilancie, kde je okrem vyprázdňovania žalúdka aj počet nachodených kilometrov a prežitých dní.

Nesmiete podceňovať parazity a infekciu, ktorá vás zabije v rekordne krátkom čase. V realite by ste s ňou bojovali a odolávali niekoľko dní, v Green Hell vás môže usmrtiť behom pár hodín. V hre dopadnete podobne bez prísunu jedla a tekutín. Je prísna a ak sa neustále nekŕmite, dostatočne nespíte a neošetrujete, môže vaše putovanie skončiť už po jednom - dvoch herných dňoch. Samozrejme, o tom survival tituly sú, ale aj keď je človek tvor dengľavý, až taký slaboch zas nie je, aby ho tieto nástrahy zlomili v takom krátkom čase. Na druhej strane je to tá pravá výzva a ak je pre vás pritvrdá, pri štarte si môžete zvoliť niektorú nižšiu obťažnosť. Takže peklo sa dá zmeniť na takmer pohodovú prechádzku, pri ktorej vám skoro nič nehrozí. Prakticky úplne bez nástrah je režim Turista. No to už potom vlastne ani nie je poriadny survival. Každopádne ak to zoberiete so všetkým, čo k tomu patrí, v hre budete najmä spočiatku umierať naozaj často. A s tým treba počítať. A keďže sa na automatické uloženie spoliehať nedá, treba to urobiť manuálne. A smie sa to len pri prístreškoch, ktoré si väčšinou musíte sami vyrobiť z dreva alebo bambusu v kombinácii s palmovými alebo banánovými listami.

Neskôr už si s mnohými nástrahami dokážete poradiť alebo im predísť. Vo vašom denníku pribudnú nielen záznamy o udalostiach a nové úlohy, ale aj informácie o účinkoch rastlín, plodoch a rôznych objektoch. Môžete ich zbierať, trhať, lámať, sekať a buď používať priamo, alebo ich kombinovať a niečo užitočné z nich vyrobiť. Napríklad rastlina Molineria je výborná na výrobu základného obkladu a verte, že ho neraz budete potrebovať. Rozlomením veľkého kameňa získate dva menšie a z nich si zhotovíte primitívny nástroj, ktorým dokážete rozbiť kokosový orech a rúbať stromy. A zo stromov získate hneď niekoľko rôznych kusov dreva. Rozlišujú sa malé a veľké palice, klady, brvná. Pri konštrukcii musíte použiť tú správnu veľkosť a materiál. Pohrať sa treba aj s ohňom, na ktorý potrebujete palice a uhlíky získané trením drevených častí s prímesou suchého lístia. A to sú len základy, z ktorých neskôr vychádzajú ďalšie recepty zapisované do denníka. Naučíte sa používať blato, vyrobíte lovecké pasce, filter na vodu, nádobu z kokosu, šípy s pierkami papagájov, ekologický dom.

Mnohé veci sú pritom prešpekulované, a pritom intuitívne. Interakcia s inými je však zas komplikovaná, zložitejšia ako v skutočnosti. Napríklad smäd zaženiete mliekom z kokosového orecha, ktorý potom môžete rozbiť a zjesť z neho dužinu. Zostanú vám misky, ktoré sa naplnia vodou pri kombinácii s filtrom alebo keď ich položíte na dážď. Ale pritom do tej istej misky nenaberiete len tak vodu z rieky. To sa dá len so špecifickými nádobami. Vodou sa môžete umyť, aby ste si odstránili špinu z rúk, vybrať z nej blato, napiť, ale lepšie je predtým ju prefiltrovať alebo prevariť kvôli parazitom. Možnosti sú skrátka slušné, aj keď občas trochu v rozpore s logikou. Zaujímavým prvkom je prehliadanie jednotlivých končatín, aby ste identifikovali zranenia, našli a odstránili všadeprítomné pijavice. Po vyvolaní menu si skrátka prepínate pravú a ľavú ruku aj nohy a otáčate ich, aby ste ich mohli ošetriť, priložiť obklad a zbaviť sa pliagy.

Vaša postava má na ruke chytré hodinky, ktoré majú rôzne využitie. Ukazujú presný čas, nutričné hodnoty, upozorňujú na nedostatok jednotlivých zložiek potravy a dehydratáciu. A je tam kompas s digitálnymi číslami, ktorý vám presne ukazuje polohu. V príbehu je ideálny v kombinácii s mapou, v samostatných výzvach s vopred určenými parametrami vás hneď od začiatku zavedie na miesta zadaní. Výzvy sú príjemným spestrením a majú rôznu náplň. Musíte vyrobiť plť a nanosiť tam kokosové orechy, aby ste boli priplavení na plavbu. Alebo treba nájsť vysielačku a ešte aj batériu, ktoré sú  blízkosti domorodcov a privolať pomoc, vyrobiť si kompletnú výbavu, tábor, či loviť vodné živočíchy. To je slušná herná ponuka survivalu a k tomu si ešte pridajte obligátny voľný režim, kde sa snažíte prežiť len tak po svojom a môžete si upraviť parametre.

To všetko dokopy vytvára nadštandardnú survival hru, ktorá skutočne ide do hĺbky, no s jedným pomerne zásadným nedostatkom. Green Hell má len jednu lokalitu a tá je dosť malá. Celú ju krížom-krážom prejdete v priebehu niekoľkých hodín v príbehu a potom sa už len opakuje vo výzvach a voľnom režime. Survival titul si priam žiada veľkú krajinu na objavovanie, ak už rovno neobsahuje viac regiónov s odlišnými podmienkami a povrchom. Prípadne by pomohol náhodne generovaný terén aspoň u doplnkových režimov. Všetko totiž čoskoro dokonale poznáte, presne viete, kde je prevrátené auto, kde sa nachádzajú príbytky domorodcov, ako sa dostanete k mólu aj čo presne pri ňom nájdete. Veľmi limitovaný amazonský prales skrátka rýchlo stratí svoju tajuplnosť, pretože sa pohybujete stále v rovnakých priestoroch a prestane to byť zaujímavé. Preto má aj hra nízku znovuhrateľnosť.

Green Hell
Green Hell Okrem príbehu je v hre tradičný režim prežitia a výzvy. V jednej musíte postaviť a zásobovať plť.
Okrem príbehu je v hre tradičný režim prežitia a výzvy. V jednej musíte postaviť a zásobovať plť.


Green Hell Chytré hodinky vám pomôžu nielen pri navigácii. Zorientujete sa rýchlo, prales je totiž dosť malý a nemení sa.
Chytré hodinky vám pomôžu nielen pri navigácii. Zorientujete sa rýchlo, prales je totiž dosť malý a nemení sa.


Green Hell Inventár v batohu má viac sekcií, umožňuje skladovanie a výrobu vecí.
Inventár v batohu má viac sekcií, umožňuje skladovanie a výrobu vecí.





Graficky je Green Hell na vysokej úrovni, vyzerá určite lepšie ako Ancestors, aj keď tam zas nájdete väčšie a dizajnovo zaujímavejšie lokality. Všimnete si tu slušne spracovanú faunu, zrkadlenie vody, odlesky a pekné efekty v daždi. I keď by sa ešte dalo popracovať na animáciách postáv a niektorých aspektov. Dabing je slušný a budete počuť aj vierohodné zvuky pralesa a vhodnú exotickú hudbu. Určite mnohých potešia české titulky, aj keď s drobnými nepresnosťami pri preklade.

Green Hell vyčnieva z radu survival titulov vďaka solídne zakomponovanému príbehu, hĺbke, snahe priblížiť sa k realite (i keď nie všetko tak pôsobí) a zmyslu pre detail. Po stránke komplexnosti a survival prvkov je hra veľmi uspokojivá, miestami priam výnimočná. Len je škoda, že neponúka väčší priestor, kde by sa hráč mohol realizovať. Dažďový prales je tu vlastne len malý kúsok džungle, ktorý zakrátko poznáte naspamäť a prestane byť zaujímavý, aj keď si vyberiete iný herný režim. Ak však holdujete tomuto žánru, určite Green Hell neprejdite bez povšimnutia, pretože si vás má čím získať. Ibaže nie dlhodobo.


napísal uni 1.10.2019
Páči sa mi! (+8)
7.5
Vo svete
7.8
Ohodnotiť
GREEN HELL
+ príbeh a výzvy robia boj o prežitie zábavnejším
+ mnohé súčasti sú veľmi komplexné a realistické
+ obsahuje atypické survival prvky (napríklad prehliadanie končatín)
- malá lokalita hry je čoskoro nedostačujúca
- nízka znovuhrateľnosť
- niektoré ťažkopádne a nepraktické úkony
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU Dual Core 3,2 Ghz, 4 GB RAM, GeForce GTX 660, OS Windows 7/8/10 64-bit


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One
Switch

Vývoj: Creepy Jar / Creepy Jar
Štýl: Akcia / Survival
Dátum vydania: 5. september 2019
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19942)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk