LOGITECH G PRO X

LOGITECH G PRO X

Klávesnica pre profesionálov

Logitech už roky patrí medzi najznámejších a aj najuznávanejších výrobcov PC periférií, pričom sa nestratil ani v hernej sfére, kde už naozaj dlho hráčov láka na svoje kvalitné myšky, klávesnice, headsety a aj ďalšie periférie. V poslednej dobe rozbehol naozaj zaujímavú Pro sériu, s ktorou sa chce posunúť ešte ďalej a po headsete z tejto série sa teraz pozrieme aj na novú hernú klávesnicu. Tá vlastne vyšla v dvoch verziách – Logitech G PROLogitech G PRO X. My sme mali možnosť pozrieť sa na obe, no pre recenziu nás zaujímala hlavne tá druhá.

To hlavne preto, že z pohľadu dizajnu sú obe klávesnice totožné. Rovnako sú totožné v oblasti svojich funkcií. Líšia sa však možnosťami. Akú G PRO si zoberiete domov z obchodu, taká vám zostane. Musíte si teda overiť, či vám vyhovuje a ak nie, veľa s tým nenarobíte. Môžete si síce vymeniť keycapy, ale pozor na spodný rad, ktorý nie je štandardizovaný. To je však všetko. G PRO X toho ale ponúka viac a v tomto je dosť unikát. Odráža sa to však nielen na cene, ale aj na tom, že ju bežne v obchode nenájdete, ale môžete si ju objednať priamo od Logitechu.

Balenie je sparťanské v prípade oboch klávesníc. Nájdete v ňom okrem papierov vlastne len klávesnicu a kábel. X verzia navyše pridáva pinzetu. Rovnako sparťanský je aj dizajn, ktorý stojí na tom, že menej je tentoraz viac. Logitech sa nepokúšal napchať tu toho čo najviac. Odstránil numerickú časť, tlačidlá na ovládanie mediálnych funkcií a ubudli aj dedikované G tlačidlá na programovanie. Prečo? S obomi modelmi sa sústredia na profesionálnych hráčov a tí si na turnaje nepotrebujú nosiť toto všetko. Aj keď si osobne myslím, že dedikované tlačidlá, by neboli až tak na škodu, no Logitech to rieši trochu šalamúnsky.


Zabudnite na pekne vyzerajúcu klávesnicu, ktorá má doplniť imidž vašej zostavy. G PRO X je kus masívnej a poriadne odolnej čiernej klávesnice, ktorá neobsahuje dizajnérske výstrelky a ani nič podobné. Je vyhotovená v matnej čiernej , s nožičkami je vysoká až 3,4 cm a váži skoro 1 kg, takže si viete domyslieť, že pôsobí naozaj veľkým dojmom, no zároveň budí dojem, že ju po prehratom zápase môžete vyhodiť von oknom a aj tak bude fungovať, keď si ju zoberiete späť. Rovnako 1,8 metra dlhý opletaný kábel pôsobí veľmi dobrým a pevným dojmom. Môžete ho odpojiť a do klávesnice sa pripája micro USB tak, aby sa nedal jednoducho vytrhnúť.

Keďže klávesnica prišla o numerickú časť a dedikované herné klávesy, okrem klasických klávesov tu toho veľa nenájdete. Prakticky sú tu len dve tlačidlá v pravom hornom rohu. Jedno vypína/zapína RGB osvetlenie (intenzitu tu nezmeníte) a druhé vypína/zapína herný režim. Dedikované herné klávesy sú nahradené programovateľnými F1-F12 klávesmi, čo je aspoň nejaká náhrada a úprimne to asi aj stačí. Bohužiaľ už zamrzí fakt, že ostatné klávesy nie sú programovateľné. Čakal by som, že keď už klávesnica smeruje priamo na profesionálnych hráčov, toto by mnohí z nich ocenili a firma im skúsi vyhovieť.

A na čo slúži tá spomínaná pinzeta, ktorú G PRO nemá? X verzia totiž umožní nielen vymeniť keycapy, ale tiež vymeniť samotné spínače, čím vyčnieva z radu nad ostatné mechanické herné klávesnice. Môžete si vymeniť pokojne všetky, alebo len tie, ktoré vám vyhovujú. A môžete si vybrať takú alternatívu, ktorá vám vyhovuje. Výmena je rýchla a jednoduchá, pričom si vyžaduje len trošku sily. Spínač jednoducho vytiahnete a zasuniete iný. V základe sme klávesnicu dostali s modrými spínačmi GX Blue. Tie sú „klikavé“, takže majú jasnú zvukovú odozvu. Dĺžka aktivácie je už 2 mm, aktivačná sila je 50 gramov a celkové stlačenie spínača je 3,7mm. To sú tak údaje, aké sú typické pre túto triedu spínačov. Sú hlučnejšie, ale veľmi príjemné aj pri písaní. Záleží ale od osobných preferencií. Môžete ich používať napríklad na písanie a na šípky si dáte alternatívne.

Napríklad siahnete po hnedých GX Brown spínačoch. Tie taktiež vyžadujú silu 50 gramov, aktivujú sa už po 2 mm a stlačiť ich môžete úplne až 3,7 mm, no sú taktilné. Teda poskytujú hmatovú odozvu, keď ich stlačíte a ich odpor nie je lineárny. Sú tichšie a osobne mi vyhovujú asi najviac. Druhou alternatívou sú červené spínače GX Red. Tie sú „najľahšie“ z tejto ponuky. Tiež vyžadujú 50 gramovú silu, no aktivujú sa už po 1,9 mm, pričom ich dokážete stlačiť až 4mm. Pri písaní ich však budete len tak jemne „hladkať“ a aj tak to stačí. Ich odpor je lineárny počas celej doby stlačenia.

Vlastnosťami to taktiež nie je najhoršie a klávesnice zodpovedajú tomu, komu sú určené. Sú teda veľmi rýchle a ponúkajú 1 ms report rate, aby tu nebolo žiadne oneskorenie. Rýchle tak musí byť aj spracovanie signálu stlačenia. Samozrejmosťou hernej klávesnice musí byť aj rollover pre 26 klávesov, takže klávesnica presne zaznamená to, čo ste stlačili. No a nebola by to moderná herná klávesnica, keby nepodporovala plné RGB podsvietenie, ktoré je navyše programovateľné. Nastavíte si ho tak presne tak, ako sami chcete. Na jeho programovanie spolu s programovaním klávesov slúži už dobre známy a prehľadný softvér G Hub.

Ako teda vyznieva situácia pre novú Logitech G PRO X? Veľmi dobre. Je to kompaktná a jednoducho prenosná, profesionálna herná klávesnica, ktorá pôsobí tak odolne, že vás možno aj prežije. Nevyzerá možno vábne, ale je výborná v tom, na čo je určená. Zniesol by som aj viac onboard profilov ako jeden. Môže vám chýbať tých niekoľko dedikovaných herných klávesov, no naprogramujete si ich na F klávesy. Hlavne si však klávesnicu môžete dokonale prispôsobiť v oblasti spínačov. Každý jeden si vymeníte za taký, aký sa vám najviac hodí. Pokojne môže byť šípka vľavo iná ako šípka vpravo, ak chcete. Asi už však tušíte, aká bude najväčšia nevýhoda tejto klávesnice – celé to je dosť drahé. Samotná klávesnica vyjde nejakých 150 eur, ďalších 50 dáte za súpravu spínačov.

- Logitech G Pro klávesnicu kúpite na Alze za 138 eur
- Na heureke je Logitech Gaming G Pro  od  eur 
- Logitech G Pro X si objednáte len z Logitech stránky za 149 eur

napísal matus_ace 15.11.2019
Páči sa mi! (+1)
LOGITECH G PRO X


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19539)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk