MANEATER

MANEATER

7.5

Smrtiaci stisk vašich žraločích zubov

Recenzia na PC verziu

Máte radi filmy Čeľuste? Napadlo vám, že by mohlo byť zábavné hrať v koži žraloka - ľudožrúta?  Možno ste už nejaké hry s touto tematikou aj vyskúšali. A možno máte nutkanie zahryznúť sa niekomu do nohy a sledovať, ako sa bezradne trepoce a  jeho rozpíjajúca sa krv zafarbí vodu. Ak neohŕňate nos nad brutalitou a násilím na PC či konzole a neprekáža vám ani slaná voda, dobrou voľbou v týchto dňoch je určite Maneater.

Ste teda žralok a vyčíňate vo vode. A uloví vás rybár, ktorý sa špecializuje práve na také kusy, ako ste vy a rozpára vám brucho. Ale tým sa to nekončí, práve naopak, všetko ešte iba začína, ibaže sa z vás stane mláďa, ktoré sa chce pomstiť za smrť svojej matky. A o tom je jednoduchý príbeh hry, ktorý vás ale dostatočne motivuje, aby ste rástli, zdokonaľovali svoje schopnosti a žrali všetko naokolo. Scaly Pete je úhlavný nepriateľ, s ktorým sa priebežne znovu stretávate a meriate si sily, čo je sprevádzané súbojmi aj predelovými scénami. Ale čaká vás toho oveľa viac.

Ako mladý žralok ešte veľa nedokážete, ale už máte ostré zuby, či zatiaľ skôr zúbky, ktorými lovíte korytnačky a malé ryby, čo vám prináša skúsenosti a levely, ale aj dôležité suroviny a výživu. V zátoke je to pre vás ešte priveľmi nebezpečné, takže sa oťukávate predovšetkým v močiari. Postupne sa však otvorí niekoľko oblastí, vrátane zálivu, prímestských tokov a otvoreného mora, kam sa dostanete cez otvory kanálov, keď máte dostatok sily (požadovaný vývojový stupeň) na ich prelomenie.

Maneater
Maneater Vo vode je veľa zaujímavých miest aj bordelu.
Vo vode je veľa zaujímavých miest aj bordelu.


Maneater Môžete sa pohybovať aj po súši a prekvapiť ľudí hoci aj v ich bazéne.
Môžete sa pohybovať aj po súši a prekvapiť ľudí hoci aj v ich bazéne.


Maneater Postupne zlikvidujete desať elitných lovcov a dostanete za to pekné odmeny.
Postupne zlikvidujete desať elitných lovcov a dostanete za to pekné odmeny.





V prvej fáze sa spoliehate predovšetkým sa na svoju čeľusť a praktický radar, ktorým priebežne odhalíte potenciálnu korisť aj zaujímavé objekty v okolí. Navyše si vypomáhate mapou a tá sa naozaj hodí. Priestor, kde sa pohybujete, totiž ani zďaleka nie je len nekonečná voda, kde vás limituje len pobrežie. Okolo vás sú rôzne bariéry, útesy, výčnelky a móla, ktoré musíte oboplávať - alebo preskočiť. Plávate v hlbočine, ale aj tesne pod hladinou a vtedy vám nad vodou vyčnieva vaša charakteristická, najmä neskôr hrozivá chrbtová plutva. 

Môžete teda aj vyskakovať do vzduchu. Vlastne veľmi často doslova musíte. Nad hladinou sa neraz vyskytujú objekty, ktoré môžete zbierať, aby ste získali extra skúsenosti a dopĺňali svoje kolekcie. Sú to najmä rôzne tabule a značky. Niektoré sa ukrývajú aj v hlbinách a tajných chodbách v kanáloch, spolu s debnami s výživnou stravou a špecifickými výjavmi, ako je potopená socha, vozidlo alebo iné zaujímavosti. Iné zaujímavé predmety sú vysoko nad vodou a niekedy aj na priamo súši. Spočiatku sa preto zdajú nedostupné, ale postupne zlepšíte svoje schopnosti a naučíte sa šikovne pohybovať aj po zemi. 

Pohyb po piesčitej pláži, drevenom móle, či dokonca vykladanom chodníku je pomerne jednoduchý, stačí hopkať po bruchu a viete prekonať prekvapivo veľké vzdialenosti. Lenže si treba sledovať dýchanie. Na súši sa totiž po krátkej chvíli začnete dusiť, a preto sa treba čo najskôr vrátiť do vody. Vyskakovanie je aj ideálny spôsob ako strhnúť lovcov z ich člnov a vodných skútrov a doraziť ich v hlbočine. No skokmi, údermi zadnou plutvou a hryzením dokážete aj potopiť celé lode. Treba si ale dávať pozor na harpúny a nálože, ktorými vás rybári ohrozujú.  Ak sa však šikovne pohybujete a využívate svoje schopnosti, dokážete prežiť aj narobiť poriadnu paseku. Hlavne pri tom treba využívať liečenie požieraním ľudí aj rýb.

Lovci sa objavujú najmä vtedy, keď napádate bežných ľudí, či už  len tak plávajú, premávajú sa na člnoch alebo vylihujú na pláži. A vy ich napádať budete, lebo cieľom mnohých vedľajších úloh je zlikvidovať istý počet človiečikov alebo konkrétnych druhov rýb na daných miestach. Ľudia sa však len tak beztrestne žrať nesmú, takže začne stúpať ukazovateľ ohrozenia a potom sa objavia húfy lovcov. Niekedy je vhodné ujsť, ale oveľa lákavejšie je  masakrovať rybárov a zvyšovať si tým svoju temnú reputáciu s úrovňou hanebnosti. A to potom postupne priláka elitných lovcov, za ktorých likvidáciu dostanete kopu surovín aj unikátne vylepšenia. Je ich desať, sú vo vašom smrtiacom zozname a určite ich budete chcieť dostať všetkých.

Skúsenosti, suroviny a vylepšenia zúročíte v jaskyni, kde môžete prejsť do ďalšej vývojovej fázy a uskutočniť  fyzické zmeny. Každá oblasť má svoju jaskyňu, ku ktorej vás pekne navigujú svietiace káble. Ste tam v bezpečí a do ľubovoľnej objavenej jaskyne sa dá okamžite premiestniť pomocou mapy. Zjavíte sa tam aj po úmrtí, ktoré neznamená žiadne výrazné postihy, len resetovanie nedokončených úloh. Okrem spomínaného lovenia ľudí a rýb sú to aj súboje s mimoriadnymi protivníkmi, čo bývajú často elitné podmorské dravce, medzi nimi iné žraloky, aligátory, barakudy, ale aj kosatka či veľryba. Opäť za peknú odmenu a vylepšenia. V zozname úloh sú pritom uvedené aj perličky a fakty o rôznych živočíšnych druhoch aj s audio komentárom.

Samotné vylepšovanie v jaskyni je zaujímavé. Postupne môžete mať aktívne tri vylepšenia orgánov a piatich častí tela - čeľusť, hlava, telo, plutvy a chvost. V každej kategórii môžete ľubovoľne meniť sprístupnené doplnky a každý z nich viacnásobne zdokonaliť pomocou surovín. V prípade orgánov je to v úvode podmorský radar a následne ďalšie evolučné súčasti, ktorými si zvýšite celkové zdravie a odolnosť, z koristi máte viac materiálu, alebo sa kŕmením účinnejšie doliečujete.

Maneater
Maneater Kanálmi sa dostanete do ďalších oblastí, objavíte skryté zákutia a zberateľské predmety.
Kanálmi sa dostanete do ďalších oblastí, objavíte skryté zákutia a zberateľské predmety.


Maneater Podoba žraloka sa dramaticky mení. Stane sa z vás bizarné a po každej stránke vylepšené monštrum.
Podoba žraloka sa dramaticky mení. Stane sa z vás bizarné a po každej stránke vylepšené monštrum.


Maneater Orientujete sa pomocou mapy a čaká vás dostatok aktivít. Ibaže dosť podobných.
Orientujete sa pomocou mapy a čaká vás dostatok aktivít. Ibaže dosť podobných.





Vylepšenia tela sú kostené a elektrické a prejavia sa aj na fyzickom vzhľade. V neskorších fázach už ani nevyzeráte ako klasický žralok, ale bizarné monštrum s farebnými plutvami alebo drsným pancierom. Tu získate mnoho bonusov, ako je nárast masy, odolnosti, zrýchlenie plávania, väčšia výdrž na súši, silnejší náraz alebo výhodu pri útoku proti rybárom. Postupne sa z vášho mladého žraloka stane húževnatý dospelý jedinec a nakoniec patriarcha, ktorý si už hravo poradí prakticky s akoukoľvek hrozbou. A užijete si s ním parádny masaker.

Na hru sa dobre pozerá, i keď chvíľami kolíše snímkovanie a párkrát mi aj spadla. Nad vodou, ale i pod vodou je množstvo zaujímavých zákutí - hotely, bazény, móla, veže, zábavný park, s kolotočmi, výletné lode, pod hladinou sochy, vraky, ruiny starých civilizácií, jaskyne, riasy, koraly, kanály. Všimnete si množstvo rôznych detailov, i keď niekedy nie je na pozorovanie okolia čas, lebo boje sú dynamické a pri prenasledovaní koristi alebo uhýbaní útokom je to neraz hektické. Ale zábavné. Vydarené sú aj zvuky a hudba a hra sa pohodlne ovláda klávesnicou a myšou, ktorou cvakáte zubami pri hryzení, bijete chvostom a meníte si podľa potreby pohľad kamery.

Maneater je veľmi násilná hra - napokon sa to dá ľahko vydedukovať už z názvu a je na tom postavený základ hrateľnosti. Budete často zabíjať, trhať svoje obete na kusy. Naokolo sa objavujú zvyšky zmrzačených tiel, na hladine krvavé škvrny. Nie je to teda zábavka vhodná pre deti. Inak je to ale dobrý relax spojený s objavovaním štýlového prostredia, i keď na taký drsnejší spôsob. No povedzte, kto z vás nemá aspoň občas chuť roztrhať niekoho v zuboch? Tu to môžete do slova a do písmena uskutočniť. Vybláznite sa a uvoľníte. Len vám možno bude ľúto úbohých korytnačiek, tuleňov alebo Willyho, ktorého tu nebudete zachraňovať, ale masakrovať.

Maneater
Maneater Váš úhlavný nepriateľ. Keď si vyrovnáte účty, môžete ďalej voľne pokračovať v hre.
Váš úhlavný nepriateľ. Keď si vyrovnáte účty, môžete ďalej voľne pokračovať v hre.


Maneater Likvidovanie turistov a rybárov je krvavá zábava.
Likvidovanie turistov a rybárov je krvavá zábava.


Maneater Aj pod hladinou vás čakajú veľké výzvy a súboje predátorov.
Aj pod hladinou vás čakajú veľké výzvy a súboje predátorov.





napísal uni 26.5.2020
Páči sa mi! (+3)
7.5
Vo svete
7.1
Ohodnotiť
MANEATER
+ zábavný masaker v koži žraloka
+ rozmanité prostredia a objavovanie rôznych bonusov a zákutí
+ pomerne slušný vývoj a úpravy žraloka
+ dostatok rozličných aktivít
- zadania úloh sa často opakujú
- menšie technické problémy a poklesy snímkovania
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU Intel Core i5-5300u, 8 GB RAM, GeForce GTX 970, OS Win 10


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One
Switch

Vývoj: Tripwire Interactive / Blindside
Štýl: RPG
Dátum vydania: 22. máj 2020
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk