DROWN TACTILE EARPHONES

DROWN TACTILE EARPHONES

Revolúcia v headsetoch?

Nová konzolová generácia je za rohom a pre mnohých je potešujúcou správou to, že sa obe firmy zameriavajú aj na vylepšenia v oblasti zvuku. Tá posledné obdobie stagnovala a aj keď samozrejme na trhu dokážete kúpiť kvalitné headsety a tiež reproduktory, akosi sme sa neposunuli niekam inam. Je to len pomaličká evolúcia a niečo naozaj prekvapivé sme tu nemali už dlho. Teraz sa však rysuje šanca na niečo nové, niečo netradičné a aj niečo kvalitné, ale úplne iným spôsobom, ako sme zvyknutí. Pritom za tým nestojí žiadna veľká firma.

Škótska firma Drown s týmto projektom neoslovovala veľkých investorov, ale peniaze na jeho vývoj žiadala formou crowdfundingu. A kým pri hrách alebo stolovkách je to bežná cesta, pri hardvéri až tak nie a ja osobne bývam veľmi obozretný. Získali si však množstvo fanúšikov a tí sa teraz dočkali výsledkov trochu netradičnej práce s audiom. Vytvorili totiž prvý taktilný headset na svete, na ktorý sa sype chvála už od prvých testov minulý rok a hovorí sa o ňom len v superlatívoch. Až sa tomu nechce veriť. Je to naozaj také revolučné, ako sa o tom hovorí?

Asi to ani nemá nejaký oficiálny názov a model, je to jednoducho Drown taktilný headset, nájdete ho ale pod názvom Drown Tactile Earphones alebo podobným. Balenie je pomerne jednoduché a malé, je v ňom však prekvapivo veľa vecí. Headset patrí do kategórie takzvaných „štupľov“, takže si ho strkáte do ucha, no vôbec nie je bežný. Je špeciálne tvarovaný, aby čo najlepšie sadol tvaru a veľkosti vášho ucha a aj z tohto dôvodu je najdôležitejšou súčasťou balenia po jeho otvorení návod. Priamo v balení si môžete vybrať z 4 veľkostí a máte tu návod, ako ich nasadiť na slúchadlá a ako si ich vložiť do uší. Nechýba ďalšia dokumentácia, odpojiteľný mikrofón, odkaz na videonávod a podobné veci. Oceňujem šikovné pevné puzdro na prenášanie, kde dáte headset, mikrofón a aj ďalšie štuple.

Drown Tactile Earphones

Je to naozaj špecifický headset a spôsob jeho vloženia do uší spolu so správnou veľkosťou sú kľúčom k vášmu pohodliu. Pokojne si vyskúšajte aj všetky veľkosti, aby ste si našli tú ideálnu. Môže sa vám zdať, že ste v pohode s prvou, ktorú si len tak vložíte do ucha, no po čase to začne byť nepríjemné a nakoniec skončíte s bolesťou hlavy na celý večer. Toto ani tak nie je súčasť recenzie, ale skôr varovanie, aby ste s takýmto headsetom nepodcenili poctivé nastavenie a zoznámenie. Dosť to totiž dokáže pokaziť prvý dojem a to píšem z vlastnej skúsenosti, keďže prvý deň používania bol pre mňa nakoniec dosť kríž.

V momente, keď si ale Drown dobre nasadíte a pustíte kvalitný obsah, bez ohľadu na to, čo to je, budete prekvapení. Toto nie je žiadna rýchla recenzia napísaná za víkend. Headset mám od začiatku júna, hral som s ním hry naprieč platformami, sledoval filmy, počúval hudbu, nahrával podcast, jednoducho som ho podrobil každodennému používaniu a aj keď mám doma hromadu kvalitných headsetov rôznych značiek, nie som si úplne istý, či sa vrátim k niektorému z nich. Zážitok z používania Drownov je tak odlišný a tak dobrý, že je to nielen ťažké popísať, ale aj náročné si uvedomiť, čo vám vlastne na tom zvuku tak veľmi imponuje. Filmy a hry vás obklopia, známe skladby zrazu ponúknu niečo, čo tam bolo doteraz skryté.

Internet je plný ód na to, že Drown ponúka bezkonkurenčný zvuk a podobne. Ja na takéto velebenie nie som a ani si nemyslím, že som nikdy v živote nepočul kvalitnejší zvuk. Mám za sebou napríklad nejaké audio konferencie a výstavy, kde sa dali testovať gramofóny a reproduktory v cene auta, takže už som počul aj niečo lepšie ak Drown. To však nič neuberá z kvality tohto headsetu. Navyše stojí nejakých 150 eur a ak by som teda aktuálne mal niekomu odporučiť slúchadlá v približne tejto cenovej kategórii, o iných ani neuvažujem – na hry, filmy a aj hudbu a bez ohľadu aj na to, či počúvate bezstratové digitálne formáty, alebo si doma radi sadnete ku gramofónu, kde si pustíte reedíciu The Dark Side of The Moon z 2003.

Poďme ale najskôr na to, prečo je tento headset iný a čo to vlastne znamená, že je taktilný. Je za tým veľa veda a zbytočne by som predstieral, že tomu nejako hlbšie rozumiem. Video o kúsok vyššie vám to dosť detailne predstaví. Headset má patentovaný zvukovod a vlastný taktilný systém vedúci zvuk do vášho ucha tak, aby tvaroval zvukové vlny. Tie následne vo vašom uchu stimulujú zvukové nervy. Na vedenie zvuku ale ďalej využíva aj kosti a chrupavky, takže priamo pri počúvaní z headsetu napodobňuje to, ako bežne počúvame všetok zvuk v svete okolo nás. Týmto chce dosiahnuť verný, detailný a priestorovo presný zvuk.

No a presne to sa tu aj podarilo a Drown naozaj exceluje v podaní zvuku. Ako som už písal, ono to nie je nejako revolučne kvalitnejšie ako všetko ostatné, ale pôsobí to lepšie, živšie, zaujímavejšie, zvuk vás vtiahne a obklopuje. Celé to tak pôsobí prirodzenejšie. Preto je aj dôležité zvoliť správnu veľkosť a dobre si slúchadlá nasadiť. Vo chvíli, kedy vám headset pohodlne sedí v uchu, zavriete si oči a užívate si napríklad hudbu, aj prestanete vnímať, že to počúvate zo slúchadiel. Naozaj by som teda povedal, že skôr ako lepšie, je toto počúvanie iné a rozhodne veľmi príjemné, prirodzené a až zábavné.

Ospravedlňujem sa za to, ak to moje slovotepecské schopnosti nedokážu dobre ilustrovať, ale naozaj je to iné. Príklady vám to snáď priblížia. Mnohí z vás ste videli Nolanov film Dunkirk. Má svoje chyby, no po zvukovej stránke je perfektný, či ide o hudbu, alebo drobné detaily dokresľujúce svet a dianie v ňom. Vo filme je scéna s plnou plážou vojakov, ktorí čakajú na to, kým sa budú môcť nalodiť a zachrániť. Pláž sa však stane cieľom nemeckého náletu a vy to všetko cítite. Reálne počujete, ako keby tie Stuky preleteli ponad vašu hlavu, vybuchovanie vás ohlušuje, no hneď po ňom počujete dopadať piesok všade vôkol vás. Počujete to jasne, verne a aj priestorovo presne. A toto je len jeden z mnohých filmových príkladov.

Drown Tactile Earphones

Priamo ku headsetu sme dostali aj krátke nahrávky na prezentáciu jeho možností. Je tam nahratý napríklad pohyb zápalkovej krabičky okolo mikrofónu, ktorý ju snímal. Zavriete si oči a presne počujete, kde sa krabička nachádza, ako sa s ňou trasie. Pomaly by ste odtiaľ až chceli vybrať zápalku a zapáliť si. Podobných testov tam bolo viac a skvele odprezentovali, že Drown kvalitne zvláda zvuk v celom rozsahu okolo vás. Priestor tak vnímate nielen horizontálne, ale aj vertikálne. Nie je to teda len o tom, že je niečo za vami a pred vami, ale presne viete určiť zdroj zvuku aj hore a dole, blízko aj ďaleko.

Tento perfektný dojem o priestore sa dá využiť hlavne v hrách, ktoré z toho taktiež vo veľkom ťažia a to bez ohľadu na žáner a platformu. S headsetom som hral Iron Mana vo VR, The Last of Us Part II, Doom Eternal, Crysis Remastered a mnohé ďalšie. Sadnite si za volant v kvalitnej pretekárskej hre, vytočte motor svojho „Lamba“ a budete mať dojem, že počujete skutočné auto. Zakrádanie sa poza chrbty nakazených v TLoU2 vás taktiež vtiahne do tohto sveta a budete sa cítiť, že ste jeho súčasťou. V akčných hrách viete odhadnúť polohu nepriateľa, užijete si každý výstrel a ak je tou akčnou hrou napríklad Doom Eternal, tak porciovaniu démonov za sprievodu hudby Micka Gordona dodáte nový rozmer. Hranie s Drown headsetom pôsobí až takmer inštinktívne.

No a veľmi dobre sa počúva aj hudba. Nikdy ju nevynechám pri testoch headsetov, no keďže mi rukami zväčša prejdú herné headsety, pri hudbe je to o kompromisoch. Basy sú výraznejšie, stredy a výšky menej presné. Ak je to nejaký slabší headset, tak je priamo prebasovaný a všetko ostatné splýva. Tu sú síce hlboké basy, ale aj napriek tomu je aj zvyšok zvukového spektra čistý a jasný, nástroje a hlasy nesplývajú, viete ich krásne rozlíšiť. Celé to pôsobí verne a realisticky, dokonca tu vyniknú niektoré nuansy, ktoré si možno bežne nevšímate, stačí si pustiť Tubular Bells napríklad.

Drown Tactile Earphones

Slúchadlá vážia 20 gramov a keďže sa pripájajú 3,5mm jackom, tak sú kompatibilné prakticky so všetkým. Kábel je naozaj dlhý, možno až príliš (má 2,4m). Je divne prepletený a údajne pokrytý kevlarom (veľmi tenkou vrstvou) a ak by som mal headsetu niečo vyčítať, tak je to práve kábel, lebo nepôsobí tak odolne ako tradičné opletané káble iných herných headsetov. Do ľavého slúchadla jednoducho pripájate boom mikrofón, ktorý nie je zlý, na komunikáciu v chate stačí, ale nečakajte od neho takú kvalitu, ako podúvajú slúchadlá.

Poďme ale ešte pred zhrnutím aj na čísla a špecifikácie. Headset obsahuje 14.8mm grafénové meniče, frekvenčný rozsah 10Hz – 22KHz, impedanciu 32 Ohmov a poskytuje pasívne potlačenie ruchov. 9mm elektretový mikrofón disponuje technológiou potlačenia šumu, rozsahom 100Hz – 15KHz a citlivosťou -47(+/- 3dB).

Chvíľu si na Drown treba zvykať a rozhodne sa musíte naučiť, ako si slúchadlá správne nasadiť a v správnej veľkosti silikónového štupľa. Keď si to ale osvojíte, už si len užívate parádny zvuk, ktorý vás pohltí, drvenie démonských kostí aj vnútorností si s ním budete užívať ešte viac, ponoríte sa do počúvania hudby a budete mať dojem, že sa ocitáte uprostred vylodenia v Normandii spolu s kapitánom Millerom. Nie je to najlepší headset na svete, rozhodne je to ale jeden z najzaujímavejších, ponúka vám perfektný zvuk a ak ho budete kŕmiť kvalitným materiálom, odvďačí sa vám špičkovým zážitkom z počúvania, aký ste možno doteraz ešte nepočuli. Bude tak rozhodne zaujímavé sledovať, či sa podobné taktilné viac rozbehnú.


napísal matus_ace 31.7.2020
Páči sa mi! (+4)
DROWN TACTILE EARPHONES


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19541)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk