ROG ZEPHYRUS DUO 15 - HERNÝ NOTEBOOK S DVOMI DISPLEJMI

ROG ZEPHYRUS DUO 15 - HERNÝ NOTEBOOK S DVOMI DISPLEJMI

9.5

Dva displeje a vysoký výkon

Po zaujímavom a zrejme úspešnom Zenbooku Duo prešiel so systémom dvoch displejov ASUS aj do hernej oblasti do ROG Zephyrus série. Vyboostoval parametre a zlepšil aj mechaniky celého notebooku. Dokáže tak ponúknuť veľmi dobré chladenie, a to aj pri spojení i9 a RTX 2080 Super v tenkom notebooku.

Presnejšie tentoraz spravil Asus len 15,6 - palcovú verziu s dvomi displejmi, čo je nezvyk, keďže aj 17 - palcová by sa medzi hráčmi dobre uživila. Pritom ponúka konfigurácie od i7 po i9 a s grafikami RTX 2070 MaxQ alebo RTX 2080 SuperMax Q. Zároveň ale ponúka aj 1080p/300Hz hlavný displej alebo 4K 60Hz. Bude tak na vás, či chcete framerate alebo rozlíšenie. Osobne by som na 15 - palcovej uhlopriečke preferoval skôr framerate. 

My sme mali na test najvyššiu 4K verziu:

Špecifikácie - ROG Zephyrus Duo 15 

- Hlavný displej: 15" displej - IPS LED, 4K  (3840x2160) 60Hz, 100% Adobe farby  s G-Sync alebo vo verzii s 1080p 300Hz, 72% NTSC)
- Doplnkový displej: 14,1" - 3840x1100 px - dotyková obrazovka
- Procesor:  i9 10980HK Processor, 2,4 GHz (16 M Cache, up to 5,3 GHz)  (alebo vo verzii s i7 10875H)
- Grafika: 
 RTX 2080 Super Max-Q , 8 GB GDDR6 (alebo vo verzii s RTX 2070 Super MaxQ)
- RAM: 16 GB
- Disk: 2x 1TB SSD
- Konektory: 3,5 mm jack, USB-C s Thunderboltom na napájanie, 3x USB 3.2, LAN, HDMI 2.0b
- Batéria 90 Wh
- Napájanie - 20 V, 12 A, 240 W
- Rozmery: 360 x 268 x 20,9 mm 
-
Váha: 2,4 kg
- Doplnky: Podložka pod zápästia, externá kamera, nabíjačka 230 V, nabíjačka USB-C

Dostanete tak peknú ponuku v jednom balení, niečo ako výkonné PC na cesty s dvomi monitormi, až na to, že tu to máte v malom balení. Aj keď, samozrejme, nie lacnom. Vysoký výkon a displeje majú svoju cenu.

ROG Zephyrus Duo 15 - herný notebook s dvomi displejmi
ROG Zephyrus Duo 15 - herný notebook s dvomi displejmi ROG Zephyrus Duo 15 v kompletnom balení.
ROG Zephyrus Duo 15 v kompletnom balení.


ROG Zephyrus Duo 15 - herný notebook s dvomi displejmi Dva displeje na notebooku vyzerajú pôsobivo.
Dva displeje na notebooku vyzerajú pôsobivo.


ROG Zephyrus Duo 15 - herný notebook s dvomi displejmi Druhý displej sa pri otvorení nadvihne pre efektívne vetranie.
Druhý displej sa pri otvorení nadvihne pre efektívne vetranie.





Samotný notebook je v plastovom vyhotovení z na dotyk kvalitného a tvrdého materiálu, bez nejakých RGB podsvietení alebo iných doplnkov. Tu si zvonku nechal Asus len tri LED diódy na štandardné indikátory nabíjania, spustenia harddisku. Zo spodku sú prekvapivo vyššie, takmer 1 cm veľké zadné nožičky, ktoré vám mierne naklonia notebook aj zaistia dostatočnú cirkuláciu vzduchu zo spodných vetrákov

Ale z vetrania to nie je všetko, ROG Zephyrus Duo má parádne vyriešené aj vnútorné vetranie a keď notebook otvoríte, druhý displej, ktorý je na zadnej časti za klávesnicou, sa mierne nahne a horúci vzduch bude fučať popod neho. Je to veľmi dobrý systém, ktorý zaisťuje aj to, že nikdy nebudete mať horúcu klávesnicu a ani druhý displej. Pre zaujímavosť minuloročnému ZenbookDuo sa neotváral displej, ale spodná časť notebooku.

Samozrejme, znamená to aj to, že klávesnica je tu posunutá dopredu prakticky na predný kraj notebooku, a teda budete na nej písať ako na štandardnej desktopovej klávesnici. Náležite tomu je pridaná aj podložka pod zápästia.  Plus keďže sa touchpad nezmestil pod klávesnicu, je teraz namiesto numpadu, ktorý si viete prepnúť buď na touchpad, alebo s podsvietením na numpad. Pozitívne je, že tlačidlá pod numpadom sú fyzické, oddelené a nielen dotykové.  Ale aj tak ak budete hrať, budete hrať s myšou. 

ROG Zephyrus Duo 15 - herný notebook s dvomi displejmi
ROG Zephyrus Duo 15 - herný notebook s dvomi displejmi Všetko máte ako na dlani.
Všetko máte ako na dlani.


ROG Zephyrus Duo 15 - herný notebook s dvomi displejmi Zatiaľ čo na vrchu displeji hráte, na spodnom môžete mať aplikácie, browser alebo Discord.
Zatiaľ čo na vrchu displeji hráte, na spodnom môžete mať aplikácie, browser alebo Discord.


ROG Zephyrus Duo 15 - herný notebook s dvomi displejmi Horizon ide v 4K okolo 34 fps.
Horizon ide v 4K okolo 34 fps.





Samotná klávesnica je nízkoprofilová, plne RGB podsvietená s možnosťou nastavení svetiel a efektov. K tomu máte takmer plnú ponuku základných klávesov, nechýbajú šípky,  F klávesy so sekundárnymi funkciami, ale chýbajú page up, page down, home a end klávesy. Tie tu sú riešené cez doplnkový kláves, ktorým si túto funkciu prepnete na šípkach. Špeciálny kláves má aj vypnutie dotykovej obrazovky a zapnutie Asus aplikácie. 

Pri samotnom používaní už to funguje štandardne, buď na jednom monitore s tým, že na spodnom máte zobrazenú len tapetu, alebo si tam môžete zapnúť malé aplikácie z quick funkcii. Môžete si tam napríklad spustiť dva browsery vedľa seba, Spotify, Discord, Sector a toto si tam nechať popritom ako hráte na hlavnom displeji. Ideálne je tam mať Asus aplikáciu alebo iný monitoring výkonu. Tento displej je dotykový a teda môžete dotykom rýchlo prepnúť napríklad tichý režim.  V robote zase môžete na jednom displeji pracovať na druhom mať videokonferenciu, alebo spustený tutoriál, prípadne film. Ak striháte videá, pekne sa to dá využiť na strihaciu časť programu alebo grafici si vedia rozložiť aplikáciu aj na spodný displej. Pričom táto plocha je dotyková, a teda môžete vyberať farby, strihať alebo dokresľovať aj dotykom. Ak si notebook budete kupovať, je veľmi dôležité vedieť či viete spodný displej využiť a či vám to za to stojí. Ak áno, určite neváhajte, dostanete notebook novej generácie, ktorý ponúka viac ako bežné notebooky. 

Asus sa s utilitami na spodný displej príliš nepohral. Ponúka svoju quick launch ponuku podobnú pracovným notebookom, ktoré majú displej na touchpade, kde sa dajú spustiť jednoduché aplikácie, ako kalkulačka, browser, rozpoznávanie písania na displej a podobné veci. Tu chýba niečo viac herne ladené. Je tam síce pekný obrázok, ale chcelo by to napríklad zapracovanie Discordu, grabovacích a stramovacích utilít priamo do menu v displeji. Čo vám však výrobca ponúkne, je Asus aplikácia monitorujúca výkon notebooku, na ktorej si na dotykovej obrazovke môžete pekne prepínať režimy chladenia. Vidíte aj teploty, otáčky, záťaže.

ROG Zephyrus Duo 15 - herný notebook s dvomi displejmi
ROG Zephyrus Duo 15 - herný notebook s dvomi displejmi Touchpad je namiesto numpadu, môžete si ho však zapnúť a rozsvietia sa vám čísla.
Touchpad je namiesto numpadu, môžete si ho však zapnúť a rozsvietia sa vám čísla.


ROG Zephyrus Duo 15 - herný notebook s dvomi displejmi Popri hre si môžete sledovať aj záťaž.
Popri hre si môžete sledovať aj záťaž.


ROG Zephyrus Duo 15 - herný notebook s dvomi displejmi Zo spodku je notebook pekne dizajnovaný, zadné nožičky sú väčšie pre lepšie chladenie.
Zo spodku je notebook pekne dizajnovaný, zadné nožičky sú väčšie pre lepšie chladenie.





Čo sa týka výkonu, v tomto i9 / RTX 2080 Super MaxQ dostanete prakticky maximálny výkon, aký z notebookov teraz viete dostať. Je to približne ekvivalent i7 RTX 2080 desktopu, kde ste skutočne vysoko. Ale čo je dôležité, zahrievanie nie je výrazné, minimálne ho necítite, keďže sa odvetráva pod displejom a naspodku. Prsty tak ostávajú úplne mimo teplých zón.  Čo sa týka samotných čisel zahrievania, väčšinou sa CPU aj GPU držia do 80 stupňov, len pri nižšom chladení pôjdu vyššie. Spodná plocha sa pritom zahreje na maximum 60 stupňov, kde to nevadí. Samozrejme, nebudete notebook používať na nohách. Hlučnosť čakajte okolo 40-48 dB. Pri hrách mierne hučí, ale nie je to výrazný hluk, skôr klasické fučanie ventilátorov.

Samotný výkon v Time spy je 8052 bodov, kde GPU dalo 8612 bodov a CPU 5861 bodov.  Je to mierne menej ako i9 a RTX 2080ti na desktope.  Lepšie rozdiely ukazujú hry, kde napríklad Horizon Zero Dawn ide na notebooku 34 fps v 4K na maxime,  na podobnom desktope ide 40 fps.  V 4K ide napríklad Just Cause 4 40 fps, podobne Fortnite okolo 40-50 fps, Alan Wake 120 fps.  A teda ak nie ste vysadení na framerate a stačí vám od 30-60, tak 4K displej bude pre vás vhodný, ale ak by ste chceli framerate, ideálne je zobrať verziu s 1080p/300Hz displejom, kde to veľmi pekne využijete a framerate bude nad 100 fps, pri menej náročných hrách dáte aj 300 fps.

Rýchlosť hier nebude výrazne zdržiavať ani disk, ktorý je slušný, a to 2000 MB/s čítanie a 1500 MB/s zápis s tým, že v tejto najvyššej verzii rovno 2 TB. Bude to dostatok miesta aj na Call of Duty a podobné hry, ktoré už zaberajú stovky GB.

Čo sa týka samotnej spotreby pri záťaži, je to okolo 200 W,  približne 210 W-220 W som išiel maximum, väčšinou okolo 170 W, aj keď záleží na tom, ako sa využíva v hre procesor. Tu, samozrejme, musíte mať notebook na veľkej nabíjačke, ktorá má maximum 240 W. Notebook má aj druhú malú prenosnú nabíjačku s USB-C, ale tou môžete nabíjať, len ak robíte nenáročné veci napríklad do Worde, browsujete atď. Nabíjanie je pomalé a skôr podporné, aby sa vám skôr nevybila batéria, ako nabila.

Ak budete pracovať bez nabíjačky, plná batéria pri úplne nenáročnej práci a nízkom jase vydrží okolo 4 a pol hodiny. Musíte si dávať pozor na výkonový režim, aký máte zapnutý a hlavne neaktivovať grafiku, inak pôjdete výrazne dole na hodinu a pol.

ROG Zephyrus Duo 15 - herný notebook s dvomi displejmi
ROG Zephyrus Duo 15 - herný notebook s dvomi displejmi Spojenie i9 a RTX 2080 Super MaxQ ponúka veľmi pekný výkon.
Spojenie i9 a RTX 2080 Super MaxQ ponúka veľmi pekný výkon.


ROG Zephyrus Duo 15 - herný notebook s dvomi displejmi Základné porty na LAN, HDMI a jedno USB sú vzadu.
Základné porty na LAN, HDMI a jedno USB sú vzadu.


ROG Zephyrus Duo 15 - herný notebook s dvomi displejmi Po bokoch nájdete USB, vstupy na headset a mikrofón a nabíjanie.
Po bokoch nájdete USB, vstupy na headset a mikrofón a nabíjanie.




Celkovo je to pôsobivý notebook, drahý, ale pôsobivý. Parádna konfigurácia, dobre vyriešená konštrukcia, zahrievanie necítite a hluk je prijateľný. Dva displeje sú parádne, ak ich dokážete dobre využiť. Plus je tu aj dobrý výber buď čisto pre hráčov 1080p 300 Hz hlavný displej, alebo 4K 60 Hz, ak potrebujete alebo preferujete vysoké rozlíšenie, aj keď pri 15 palcoch 4K výrazne neuvidíte. 

Čo sa týka cien a konfigurácii:

Asus ROG Zephyrus Duo GX550LXS-HC060T so 4K displejom s i9 a RTX2080 super dostanete za 4649 eur
Asus ROG Zephyrus Duo GX550LXS-HF088T s 1080p displejom s i9 a RTX2080 super je za 4299 eur
Asus ROG Zephyrus Duo GX550LWS-HF066T s 1080p displejom s i7 a RTX2070 super je za 3129 eur


napísal saver 11.9.2020
Páči sa mi!
9.5
ROG ZEPHYRUS DUO 15 - HERNÝ NOTEBOOK S DVOMI DISPLEJMI
+ pôsobivý, priam futuristicky dizajn
+ dva displeje
+ vysoký výkon
+ nápadito riešené chladenie
- vysoká cena
- kupujte len vtedy, ak viete využiť druhý displej


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19910)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk