LOOP HERO

LOOP HERO

7.5

Keď je v jednoduchosti krása

Recenzia na PC verziu

Vydajte sa do dvojrozmerného magického sveta Loop Hero formou pixelového zbrojnoša a čeľte populárnym nepriateľom temnoty. Upírom, kostlivcom, duchom, pavúkom, škriatkom, zbojníkom, ale aj mnohým ďalším, ktorí vaše dobrodružné cesty okorenia o pár nepríjemných situácií.

Viacerí sme si prešli dlhými hodinami strávenými s kultovou stratégiou Heroes III (1999). Boli chvíle, kedy sa za veľkou hučiacou počítačovou debnou s nemotornou myškou tlačila celá ulica, každý vedel naspamäť schopnosti postáv a kooperatívne sme riešili nadchádzajúce úlohy. Ťažko si sprítomniť momenty autentickej radosti, keď takáto aktivita bola niečím medzi spoločenskou hrou a utvrdením živého kamarátstva. Za jedno popoludnie sa tento komplexný zážitok absolvovať nedal a variabilita hry Heroes nás magnetickou silou lákala zdolávať dobrodružstvá donekonečna. Počúvať diskusiu o hre zvonku bolo ako počúvať cudzí jazyk. Genericky opantávala i ostatných a stala sa nezmazateľným zážitkom, a tak do dnešných dní funguje silná popularita tohto titulu, čo je dobre, pretože predpovedá a nastavuje hráčske požiadavky.


Nechcem tu aplikovať nejaký spomienkový optimizmus, no vďaka dostupnosti internetu a rýchlemu prístupu k hrám tento zážitok takmer úplne zanikol, respektíve sa roztrúsil na individuálne ostrovčeky, kde každý čelí vlastnému, hoci často zdieľanému, príbehu. Komparácia medzi Loop Hero a Heroes III nie je náhodná, no, samozrejme, našli by sa i viaceré herné ekvivalenty tejto novodobej Role-playing game s prvkami stratégie od Command & Conquer (1995), cez Civilization (1991), až kamsi po Pharaoh (1999). Pôvabný vizuál starých videoherných vlkov vás vtiahne od prvých momentov. Mapy bohaté na detaily a zákutia s mnohotvárnymi pokladmi a súpermi, nápadité modifikácie postáv, budov, kultúry a kultivácie schopností, hrubo narysované ciele, motivácia expandovať. Toto sú základné piliere úspechu vyššie zmienených hier. 

Nie je výnimočné priniesť na počítačové a mobilné platformy hru využívajúcu zastarané grafické mechanizmy. Takéto produkty sú nenáročné na softvér a vedia ponúknuť väčšiu kvantitu obsahu a navyše pôsobiť retro exoticky. Táto vizualizácia dnes opäť zažíva svoju renesanciu a vývojári podrobujú staré mechanizmy novým výzvam. Napriek tomu by sme si mali klásť nároky a nenechať sa zmanipulovať lacnými obchodnými trikmi, kde v mnohých prípadoch principiálne ide len o akési atrapy overených šablón. Myslím teda, že Loop Hero disponuje istou výnimočnosťou, hoci stavia na overených základoch, a spája obľúbené herné prvky v čomsi, čo by som nazval malou veľkou hrou. Malou preto, lebo nemá vysoké ambície ani nároky, no napriek tomu sa snaží generovať množstvo kvalitného obsahu, ktorý občas zlyháva po dramatickej stránke a nevyužíva sebou nastavený potenciál. Nestačia dialogické okná a načrtnutý pocit charakterov, kde treba eliminovať bossov a vymaniť svet z temnoty.

Okrem už spomínaných RPG prvkov kombinuje Loop Hero aj isté aspekty kartových hier. Musíte si osvojiť vlastnosti kariet, pretože to je kľúč ku kultivácii vašich bojových a nadprirodzených schopností. Ďalej nemáte úplne v moci každý jeden krok, takže musíte naplno zapojiť vaše inštinkty a promptne reagovať na meniaci sa náhľad vašej trasy. Vidíte len dvojrozmernú mapku z vtáčej perspektívy a farebné prekážky. Každá nová misia vám automaticky generuje cestu, na ktorú budú pribúdať prekážky a to vo vás môže vyvolať pocit nekonečnosti, aký poznáme napríklad z hry The Binding of Isaac (2011). Skrátka, nedokážete sa naspamäť naučiť, ako bude na vás prostredie reagovať, pretože algoritmy súperov sa menia a taktiež vám nechodia dookola v rovnakom poradí rovnaké karty, ktorými priamo ovplyvňujete mapu. Každá karta reprezentuje aj prvok terénu, ktorý vytvárate vy, a tak sa z tmy vynárajú kopce, stromy, majáky, ale aj základne upírov, cintoríny a sídla zbojníkov. Učíte sa o harmónii a disharmónii týchto skupín a chcete ich čo najľahšie poraziť. Takže áno, vždy príde nejaký koniec a cieľ, ale cesta k nemu je kľukatá a nie vždy rovnaká. Vy ste tvorcami tohto sveta, každý váš krok pozitívne, alebo negatívne ovplyvňuje dobrodružnú cestu vášho hrdinu a zvykáte si na nové a nové možnosti v ohýbaní herného osudu.

Dej hry Loop Hero vás umiestni do prostredia, ktoré ovládol chaos a vy, ako by ste tušili, aký je naň recept, potrebujete absolvovať dlhé cesty, aby ste mu raz a navždy odzvonili. Intuitívne beriete do ruky železnú výzbroj a chcete zlikvidovať pôvodcu celého nešťastia. Keby sa to tak dalo aj naozaj, všakže? Úlohou fantastického sveta by nemal nevyhnutne byť len číry plezír z apokalyptickej deštrukcie v réžii temnoty, ale, žiaľ, takto je to i teraz, hoci sa neskôr dozvedáme, že za touto ambíciou je podnet renovácie stvoriteľského princípu. Prevráťme teda list a sústreďme sa na aktéra, do ktorého vkladá celý svet v chaose a nepredvídateľnej noci veľké nádeje.

Prvky určujúce moc vašej postavy sú detailne premyslené, ale pozor, tu platí pravidlo, že nie je všetko zlato, čo sa blyští. Mnohé karty nahrávajú aj druhej strane, a tak sa vám môže ľahko stať, že si nedopatrením hodíte pod nohy démonické poleno a potom sa s ním musíte vysporiadať v širšom časovom horizonte, kým vám nepríde karta, ktorá tento krok eliminuje. Teraz už ale budete vedieť, ako takejto prekérnej situácii predísť nabudúce. Učíte sa na vlastných chybách a už budete vedieť, že negatívnym krokom sa v ďalšej hre musíte vyvarovať. V ďalšej hre preto, lebo ak vás temné sily porazia, nemusíte zúfať, aj tak ste prispeli k rozvoju vašej komunity nemalou čiastkou.

Kľúčovou úlohou je rekonštrukcia dediny, do ktorej musíte prinášať suroviny a iné komodity, rozširovať ju a prinavrátiť svet do normálu. Cítite, ako sa tento svet postupne rozrastá a vy ste čoraz skúsenejší v boji s temnými silami. Ak padnete niekde uprostred, môžete si odniesť časť vašich nadobudnutých predmetov. Cítite sa teda ako svedok i figurant kráľovského zadania - poraziť temnotu za cenu harmónie a šťastia pre vaše kráľovstvo. Verte však, že šťastný koniec je v nedohľadne poriadne dlho, no vy sa k nemu približujete a dúfate, že vám budú na konci stačiť sily.  Rozhodujúca bitka prichádza vtedy, keď ste oslabení cestou a neúnavnými súpermi. Ak ste počas hry nedbali na kondíciu, zdravie a silu vašej postavy, osud máte spečatený veľmi rýchlo a môžete celú cestu absolvovať odznova a dúfať v šťastie. Ako som však spomínal, žiadna cesta nie je márna a zlomok vami nazbieraných surovín si dedina pripíše na konto. Darí sa jej totiž tak, ako vám. Vy ste jej motorom aj záchrancom.


Hra Loop Hero vás dokáže baviť desiatky hodín.Neviem sa ale zbaviť pocitu, že pri všetkej tej pozornosti venovanej postave a kartám sa mohlo čosi viac ujsť aj prostrediu. To je žalostne chudobné, hoci si to vývojár môže ospravedlniť tým, že všetka kreativita je predsa na vás a čo do hry počas vašej dobrodružnej výpravy aplikujete, to tam máte. Podstatná je dedina a jej prosperita, respektíve levelovanie, no povedzme si úprimne, určite sa vizuálnej atmosfére mohla venovať väčšia pozornosť. Zatemnenie mapy a jej postupné odkrývanie nie je žiadna novinka. Je to mechanizmus starý desiatky rokov, no tu máme akýsi kolotoč cesty, čiernu plochu a do nej stále čosi hádžeme v domnení, že nám to kladne pomôže ovplyvniť súboj. Počas cesty sa vám rozširuje aj inventár postavy. Pribúdajú výzbroje rôznych úrovní a vy si ich neustále meníte, čím sa zvyšuje vaša obranyschopnosť, aj útočná sila.

Vo výsledku si Loop Hero šarmantne získava hráčšku priazeň a teší sa nemalej popularite. Vďaka svojej štruktúre dokáže ponúknuť aj istú návykovosť a vy budete túžiť po rýchlych krátkych hrách, ktoré si Loop Hero zapamätá a pripíše si to k vašim predchádzajúcim postupom. Hráčske preferencie vedia byť niekedy nepredvídateľné. Toto zafungovalo.


napísal Manta 22.3.2021
Páči sa mi! (+1)
7.5
Vo svete
8.4
Ohodnotiť
LOOP HERO
+ prepracovaný kartový systém
+ lekcia rýchleho reagovania
+ Heroes nostalgia
- chudobný vizuál mapy
- primitívny dej
- repetitívnosť činností


RECENZIE HRÁČOV
icon
6.0
MANTOR    8.7.2021
+ zaujimavy napad+ rozne skyte kombinacie kariet a mechanik+ 3 odlisne charaktery- j... zobraziť

PC

Vývoj: Devolver Digital / Four Quarters
Štýl: Stratégia / RPG
Dátum vydania: 4. marec 2021
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18425)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk