LUMBERJACK'S DYNASTY

LUMBERJACK'S DYNASTY

7.0

Zo života drevorubača

Recenzia na PC verziu

Určite to dobre poznáte, zažili sme to všetci. V niektorých momentoch máte chuť, náladu alebo až neodolateľnú túžbu zahrať si inú hru. Žiadnu trojáčkovú produkciu, médiami oslavovaný hit a vlastne ani jedna z tých (prinajlepšom) desiatok odložených hier na horšie časy vás neláka. Nie, vy chcete inú hru. Nemusí byť technicky dokonalá, vlastne ani priemerná, môže mať hromadu bugov, v podstate monotónny obsah a hrateľnosť simuluje ľudské činnosti, ktoré v realite nie sú príliš vysoko na vašom zozname vysnívaných povolaní. Vitajte v Lumberjack's Dynasty a vezmite si do rúk dobre premazanú motorovú pílu. A do druhej ručnú kosačku.

Simulátor opravovania domu a upratovania (House Flipper) je neskutočný žrút času, na farmách rôznych názvov som strávil stovky hodín, jazdenie kamiónom je už kráľovská zábava, s autobusom sa to len rozbieha a hoci prvé kilometre boleli, už je to lepšie. Alebo sa hrabem v aute, hrám sa na rušňovodiča (Prečo sú tie DLCčka tak prekliato drahé?), chytám ryby, pobehujem po lese a snažím sa niečo uloviť. Podobných simulátorov s činnosťami založenými na klikaní nájdete istotne desiatky. Lumberjack's Dynasty z Dynasty série (okrem iného Farmer DynastyMedieval Dynasty - preview čoskoro) má mnoho chýb – je ich toľko a herná náplň je taká monotónna, že by bolo najjednoduchšie tento projekt zvoziť pod čiernu zem. Ale až potom, keď strávim ďalší deň na odľahlom statku.

V tom to je. A preto bude táto recenzia tu viac a tu menej nezvyčajná. Obvykle totiž dostanete možnosť vybrať si hru, otestujete ju, pokúsite sa v dohodnutom termíne odovzdať text s čo najmenším počtom chýb a nezmyselných viet, ktoré sú príšerne dlhé, ale nadránom o piatej vám dávali zmysel, no teraz už nie. Ehm. Lumberjack's Dynasty je návyková hra. Ale nie tak ako Death Stranding, všetky tie Assassin's Creedy, Red Dead Redemptiony a čo ja viem aké hry s otvoreným svetom. Lumberjack's Dynasty na to ide úplne inak: odrovná vás na hodinku a potom je lepšie zavesiť remeslo drevorubača na hrdzavý klinček v kôlničke.

Lumberjack's Dynasty
Lumberjack's Dynasty Motorová píla má iné využitie ako v Doomovi.
Motorová píla má iné využitie ako v Doomovi.


Lumberjack's Dynasty Pohodová hrateľnosť vás nechá relaxovať pri banálnych procesoch.
Pohodová hrateľnosť vás nechá relaxovať pri banálnych procesoch.


Lumberjack's Dynasty Ovládanie strojov je intuitívne.
Ovládanie strojov je intuitívne.





Má to aj príbeh, dokonca príbehové úlohy, no akúkoľvek snahu o zápletku radšej ponechajme bokom. Netreba sa v nej rýpať viac než v kvetináčoch pekne zoradených v skleníku. Farmár príde za svojou vzdialenou rodinou do bohom zabudnutého zapadákova, kde dostáva od svojho známeho úlohy, rozpadnutú stodolu a obrovský dom, ktorý je na predaj. A nech sa teda stará. Či náš bradatý hrdina v montérkach a flanelovej košeli uteká pred zákonom, naštvanou partnerkou (alebo partnerom, aby som bol korektný, lebo dnes je lepšie dávať si pozor) alebo životom ako takým, je irelevantné.

Útek do Lumberjack's Dynasty je vlastne dokonale symbolický. Potrebujete si oddýchnuť - od práce, povinností, občas od najbližších – skrátka vypnúť. Seriály na Netflixe sú príliš ťažkým sústom pre váš osudom ťažko skúšaný zážitok, v knihe je príbeh na pár riadkoch komplikovaným eposom, ktorý nedokážete vstrebať a podobne. Vyhrniete si rukávy a idete sa nudiť bežným životom do lesa. Funguje to a zodpovedne prehlásiť prečo je napriek viditeľne stupídnej hernej náplni hra taká návyková, nemôžem. Lebo sám neviem. Ak vynecháme poslíčkové misie či občasné konverzácie, je Lumberjack's Dynasty o tom, ako si naplánujete deň a ako, samozrejme, všetko nestihnete. Taký je už život.

Okrem toho, že si musíte udržiavať dostatočnú úroveň energie na vykonávanie rôznych činností a jedla, ste obmedzovaní maximálne tak výškou vášho virtuálneho konta. Zarobiť si v Lumberjack's Dynasty je zrejme ešte náročnejšie ako v slovenskom poľnohospodárstve bez napojenia na agromafiu a európske fondy. Ale ide to, len to chce čas. Hneď ráno po prebudení smeruje väčšina ľudí do kuchyne (dobre, v skutočnosti na toaletu, ale potrebu v hre vykonávať, chvalabohu, nemusíte), kde si navaríte jedlo zo získaných surovín. Pohrabete sa v inventári, pozriete sa do pivnice na svoje zásoby, poobzeráte po dome, čo musíte ešte opraviť. A hybaj ho do prírody.

Vaše ďalšie kroky smerujú do stodoly, kde pozbierate vajíčka, ostriháte ovce, podojíte kravy a podobne. Domáce zvieratá vám dávajú suroviny, ktoré si uskladníte na horšie časy, aby ste z nich pripravili rôzne druhy jedál alebo ich predáte miestnym obchodníkom a zinkasujete finančný obnos na nákup predmetov alebo ďalších surovín, ktoré nedokážete zatiaľ sami získať. Obdobne obeháte skleník: niektoré plodiny vyrástli a môžete zasadiť nové. Jablone na dvore konečne ponúkajú svoje plody, tráva na dvore vyrástla, tak ju pokosíte. Stále je čo robiť a hlavne vidíte, ako vám virtuálny svet pod rukami rastie a úspešne ho zvelebujete.

Čas postupne beží, niekedy sakramentsky rýchlo a je potrebné aj tvrdo pracovať na rôznych úlohách od miestnych obyvateľov, ktorí potrebujú vyrúbať zoschnuté stromy na parcele, zbaviť sa otravných kríkov, pokosiť bujnejúci trávnik, doniesť desiatky hríbov, opraviť budovu, nájsť rôzne predmety alebo odovzdať správu inému obyvateľovi. Neustále je čo robiť, len to vždy trvá a jednotlivé činnosti sú rovnako ako bežná práca často dokola opakujúce sa. Lenže v Lumberjack's Dynasty to až tak nevadí a dokážete si pri nich oddýchnuť.

Nemusíte sa obávať toho, že by išlo o komplexný a prepracovaný simulátor. Iba je reťazec činností niekedy až neúmerne dlhý a zdĺhavý a musíte kurzorom zamieriť na správne miesto a vykonať určenú, kontextovú akciu. Nájdete strom, na presne určenom mieste ho musíte odpíliť a vo forme minihry pomaly ťaháte motorovú pílu v určenom smere. Potom odstránite zavadzajúce konáre a kmeň narežete na presne určené kusy. Tie buď necháte na mieste, alebo nanosíte na určené miesto. S traktorom a špeciálnym zariadením ich naložíte na vlečku. Zanesiete k miestu vyloženia (na rieke), odkiaľ sa doplavia k píle, kde sa dopravníkom presunú do zásobníka na spracovanie a obrúsenie kmeňov. V špeciálnych strojoch určíte, či z nich spravíte latky a palety následne vysokozdvižným vozíkom presuniete do sušiarne. Nasleduje už len prevoz k obchodníkovi.

Takto napísané to vyzerá ako činnosť na pár minút, no vo virtuálnom svete prejde aj niekoľko dní, kým dostanete na svoj účet peniaze za tvrdú drinu. A ide len o jednu z prác, ktorá vás čaká. Na varenie zložitejších jedál ako džemu či iných zakonzervovaných surovín potrebujete viac prísad, ale jedlo vás viac zasýti. Môžete sa vybrať k rieke, najlepšie hneď za domom na svoje mólo a úplne vypnete pri chytaní rýb. Kvalita udíc je priamo úmerná ich cene, no ďalší zdroj (hoci minimálnych) príjmov si v relaxačnom móde nenecháte na tých pár minút ujsť. Alebo si upravujete svoj statok, skupujete ďalšie parcely, no kým sa tak stane a pomerne veľkú sumu investujete, poriadne sa natrápite, aby ste vôbec mohli niečo kúpiť. Strojov je hromada.

Lumberjack's Dynasty
Lumberjack's Dynasty Vaši susedia sa síce správajú ako zaseknuté stroje, ale zásobujú vás postrannými úlohami.
Vaši susedia sa síce správajú ako zaseknuté stroje, ale zásobujú vás postrannými úlohami.


Lumberjack's Dynasty K pokročilejším technológiám sa dostanete až po desiatkach hodín hrania.
K pokročilejším technológiám sa dostanete až po desiatkach hodín hrania.


Lumberjack's Dynasty Svoje sídlo budete postupne opravovať a vylepšovať.
Svoje sídlo budete postupne opravovať a vylepšovať.





Deň ubehne, ani neviete ako. Aby ste mohli rozpílené kmene manuálne nosiť, musíte mať plný žalúdok a zároveň postava nesmie byť unavená a má mať energiu. Chýba niečo z toho? Najedzte sa alebo si sadnite k ohnisku a relaxujte. Postupne sa vám jednotlivé ukazovatele doplnia a vy môžete premýšľať nad tým, čo spravíte ďalej. Nikto sa nikam neponáhľa a nenúti vás riešiť časovo obmedzené úlohy – s výnimkou dodania zásielok v presne stanovenom termíne, ktoré som radšej ignoroval pre zúfalý jazdný model. Práve v tom tkvie kúzlo Lumberjack's Dynasty. Nemusíte nič urgentne riešiť, šéf vám za zadkom nepripomína nestihnuté termíny. Idete svojim tempom a práve tento primitívny herný prvok môže očariť tak, že z trápne jednoduchej hrateľnosti vydolujete viac než pri x-tej záchrane sveta.

Aby ste neboli vo virtuálnom svete len robotmi na vykonávanie činností, musíte sa socializovať. Alebo sa môžete. Nadväzujete kontakty, dvoríte miestnym ženám, ktorých je tu hromada slobodných, získavate si ich sympatie a keď je ruka v rukáve, môže prísť aj DLC v podobe potomka. To je cesta dlhá mnoho desiatok až stoviek hodín a úprimne som sa k tomu ešte nedostal. A ani sa nechystám tak skoro rozšíriť svoje obývajúce miesto. Lenže tá možnosť tu je. Málokto čakal vysokú úroveň dialógov, no rozhovory svojou patetickosťou nemajú šancu zaujať, maximálne rozosmiať. Komunikačne narážajú na dno nastavené našim premiéro-ministrom. Na druhej stranue treba oceniť, že sa to niekomu konečne podarilo.

Druhým nešvárom po umelých a často zúfalo nudných rozhovoroch je doprava. Jazdný model je zjednodušený, takže simuláciu hrabania sa v bahne po vzore Mudrunner Snowrunner nečakajte. Horšie je, že je v podstate jedno, čo ovládate: traktor, nakladač, pick-up, vysokozdvižný vozík. Ovládajú sa rovnako, líšia sa len maximálnou rýchlosťou, polomerom otáčania kolies a to je možno aj všetko. Istotne, bolo by to príliš. V Lumberjack's Dynasty však všetko dlho trvá, všetko musíte poctivo dopraviť a ak dostanete vysokozdvižný vozík, najprv sa s ním musíte doteperiť k domu. Ale aj to je svojím spôsobom relax, len trochu menej zábavný. Horšie je, že ostatné autá niekedy padajú zo vzduchu, aby neboli cesty príliš prázdne, všetci jazdia pomaly a roboticky.

Po technickej stránke dosahuje Lumberjack's Dynasty sťažka čo i len priemernú úroveň. Istotne by bolo lepšie pobehovať po lesoch z Kingdom Come a oháňať sa v nich sekerou, avšak engine hry je všetko, len nie dostatočne prepracovaný. A vyladený. Trpí hlavne fyzikálny model, takže sa s vozidlom zaseknete aj o kamienok či malý krík, ploty musíte pracne obchádzať, stromy po odpílení často dopadnú viac než podivne, niektoré kmene visia vo vzduchu a inak je svet dosť neživý, neinteraktívny. Postavy sa pohybujú toporne, množstvo predmetov je skôr kulisou. Hudba začne liezť veľmi rýchlo na nervy, dabing je čistý a štúdiový, čo znamená neprirodzený. Občas vám miestna fauna rozozvučí reproduktory (alebo skôr slúchadlá, aby rodinní príslušníci na vás nezazerali ako na blázna, čo to zas robíte za tou obrazovkou a preboha prečo). V lese pobehujú zvieratká, ale loviť ich nemôžete, ani toho bociana sa mi nepodarilo prejsť.

Lumberjack's Dynasty
Lumberjack's Dynasty Strom najprv vypíliť, zbaviť ho konárov, naložiť na vlečku, odviesť k rieke, orezať kôru, upraviť na požadovaný tvar, vysušiť...
Strom najprv vypíliť, zbaviť ho konárov, naložiť na vlečku, odviesť k rieke, orezať kôru, upraviť na požadovaný tvar, vysušiť...


Lumberjack's Dynasty Mapa je dostatočne rozľahlá a presuny po nej občas zbytočne zdĺhavé. Ostatní vodiči sú ako nepodarená beta Tesly.
Mapa je dostatočne rozľahlá a presuny po nej občas zbytočne zdĺhavé. Ostatní vodiči sú ako nepodarená beta Tesly.


Lumberjack's Dynasty A presne kvôli tomuto ste vyrúbali stovky stromov...
A presne kvôli tomuto ste vyrúbali stovky stromov...




Popísať Lumberjack's Dynasty je náročné – nie zoznamom činností, ktoré môžete robiť. Strohý výpis však nedokáže jednoznačne ukázať, v čom je hra zábavná. Ona taká je, len svojským spôsobom a občas pri tom hádže pod nohy hráčovi polená. Drobností, ktoré by sa patrilo opraviť je hromada (prehľadnejšia mapa a interaface celkovo, prečo, dopekla, nemá drevorubač baterku a pod.), ale jedno sa hre uprieť nedá. Ide o skvelý príklad hry, ktorá nepotrebuje mávať prepracovanými hernými prvkami pod nosom hráča, dokazovať v čom je jedinečná a najlepšia na trhu. Pretože po jej zapnutí si vaša hlava oddýchne a vychutnávate si obyčajné činnosti, ku ktorým väčšina ľudí nemá prístup.

Skrátka to funguje. A to číslo v hodnotení berte tentoraz skutočne len tak z brucha, pretože deviatka by neprešla a so stále rastúcim komunitným obsahom bude Lumberjack's Dynasty len a len zábavnejším relaxom. Nečakajte od neho ale nič viac. Hre by určite neuškodilo viac tutoriálov, no už dávno sa mi nestalo, aby som si pustil občas aj gameplay hry a sledoval tipy a triky skúsenejších hráčov. Pri Lumberjack's Dynasty určite nevydržíte presedieť kontinuálne hodiny, nebudete hltať príbeh a nedocielite, aby princ našiel svoju princeznú, zachránil svet a nakopal zloduchovi zadok. Lumberjack's Dynasty je čisto o hraní sa na veci, ktoré my ako kancelárske krysy ťažko dosiahneme, ale po nich možno tajne túžime.


napísal kordi 1.6.2021
Páči sa mi! (+2)
7.0
Ohodnotiť
LUMBERJACK'S DYNASTY
+ dostatočné množstvo činností
+ bohatý strojový park
+ relaxačná hrateľnosť a atmosféra
+ komunita a dlhovekosť hry
- nevyladené, neintuitívne a amatérsky pôsobiace
- pre niekoho fádna hrateľnosť
- pri dlhšom hraní monotónnosť
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU Core 2 Duo/AMD X2 2.2 GHz, 4 GB RAM, 1.5 GB VRAM GeForce GTX 500/Radeon HD 7000, 12 GB HDD
Doporučená konfigurácia: CPU Intel i5/AMD X4 2.8 GHz, 8 GB RAM, 2 GB VRAM GeForce GTX 900/Radeon R9 300, 12 GB HDD


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Toplitz Productions / UMEO Studios
Štýl: Simulácia
Web: domovská stránka hry
Early Access od: 30.apríl 2020
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19536)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk