TENNIS MANAGER 2021

TENNIS MANAGER 2021

4.5

Dokážete skrotiť Kližana?

Recenzia na PC verziu

Žáner športových manažérov je orientovaný primárne na futbalových priaznivcov. Napriek jednoznačnej dominancii Football Manageru môžete nájsť niekoľko podarených titulov i v iných športových odvetviach. Avšak bez výraznejšieho dojmu, ktorý by zanechali v hráčoch a nechali ich stovky hodín zahrabaných v tabuľkách. Ale mohli sme si skúsiť manažment hokejového i baseballového tímu, pozerali sa na americký futbal z trénerskej lavičky. Medzi ďalšie známe série patrí napríklad F1 Manager či Pro Cycling Manager, ktorý úspešne vychádza každý rok a nesmieme zabúdať ani na fantasy v podobe Blood Bowl. Tak prečo neskúsiť tenis?

Na rozdiel od futbalovej konkurencie neutopíte v jeho tenisovej adaptácii stovky až tisícky hodín a je otázne, či v hre vydržíte desiatky. Nie je to pritom tým, že by bol tenis na okraji môjho športového záujmu. Tennis Manager 2021 od vývojárskeho tímu Rebound CG na to vôbec nejde zle: na začiatku si vyberiete akadémiu, ktorú chcete viesť, pritom platí pravidlo, že čím známejšia akadémia s o to väčším obnosom na bankovom účte začínate, ale zároveň od vás vedenie vyžaduje výraznejšie úspechy.

Tennis Manager 2021
Tennis Manager 2021 Anglická akadémia vás privíta so známym veteránom Andym. Licencie tu nečakajte.
Anglická akadémia vás privíta so známym veteránom Andym. Licencie tu nečakajte.


Tennis Manager 2021 Sledovanie zápasu je utrpenie, na jeho konci dostanete krátky sumár.
Sledovanie zápasu je utrpenie, na jeho konci dostanete krátky sumár.


Tennis Manager 2021 Investície do rozvoja akadémie stoja ohromné peniaze, ale vyplatia sa.
Investície do rozvoja akadémie stoja ohromné peniaze, ale vyplatia sa.





Lenže akadémia nie je tím. V konečnom dôsledku získavajú hráči body do rankingu sami za seba a hre nevinne stráca body hneď na začiatku. Práve v tom tkvie čaro ostatných športových hier: finálne ste zodpovední za výsledky tímu a jeho zloženie je vždy nahraditeľné. Nie tak v Tennis Manager 2021. Za to samozrejme nemôže hra ako taká, ide predsa o tenis a v rebríčku stúpajú hráči a nie akadémie, avšak nenápadne to podkopáva hre nohy hneď na začiatku. Prečo si zvolili vývojári práve tenis, je naozaj otázne. Predovšetkým v prípade, ak nemáte licencie na hráčov. Nenájdete tu teda Nadala či Federera, ale Nabal a Feberer. Hre navyše chýbajú podrobnejšie štatistiky: či už archív predchádzajúcich sezón alebo podrobný výpis progresu odohraného v hre.

Pritom je to pekná hra – vizuálne, užívateľsky príjemné rozhranie je iná vec. Na Tennis Manager 2021 sa pozerá dobre, dokonca aj keď sa preklikávate desiatkami menu. Vizuálne je hra jedna z najkrajších manažérskych hier orientujúcich sa na šport – až do momentu, kedy chcete niečo nájsť alebo začnete pozerať samotný zápas. Nebudeme si klamať: sledovanie zápasu je nielenže utrpenie, ale aj nevysloviteľná nuda, kde sa v statickom prostredí pohybujú mizerne animované postavy a loptičky lietajú často nereálne zo strany na stranu a niekedy je to mágia. Alebo ako si inak vysvetliť odvrátené loptičky bez kontaktu s raketou, len silou vôle hráča? Maximálne zrýchlenie, zobrazenie iba dôležitých momentov? To je jediné riešenie. Človeka to odrádza, pretože môže rozdáva rady a usmernenia počas zápasu. Ale napokon to vzdá. Aj preto, že postupne nadobudnete dojem, že vykrikovanie na kurt nemá žiadny vplyv na vývoj zápasu.

Tennis Manager 2021 sa snaží tváriť nesmierne komplexne. Obsahuje všetko to, čo jeho futbalový konkurent, no v značne orezanej forme. Na začiatku máte vo svojom tíme len duo hráčov, ktorí sa vám prezentujú aspoň niekoľkými atribútmi (technické ako servis, lob, backhand alebo vlastnosti hráča ako rýchlosť, sila či mentálne schopnosti). Tie sa samozrejme snažíte zlepšovať, avšak progres je pri miernom tréningovom zaťažení nesmierne pomalý a najvhodnejšie je orientovať sa vo vysokej intenzite konkrétnym schopnostiam aj za cenu zvýšenej únavy. Práve tréningový proces je jeden z najdôležitejších v hre a voľba jednotlivých trénerov, ktorých budete zamestnávať vrátane vami vytvorenej postavy má vplyv na hru. Musíte vedieť správne vyhodnotiť, kde sú slabiny hráča, kde má zmysel, aby sa zlepšil a využil svoje prednosti v taktickom nastavení počas zápasu. A to skutočne funguje. Môžete riskovať, hrať na istotu a to všetko prispôsobovať súperovi na kurte.

Až sa niekedy zdá, že progres trénerov je podstatnejší a musíte dbať nielen na získavanie ich skúseností, ale aj vyťaženie. Priraďovanie trénerov jednotlivým hráčom a zameranie sa na konkrétne činnosti netreba podceňovať, pričom skauting trénerov pokrivkáva podobne ako hľadanie nových talentov či skúsených borcov do vašej akadémia. Vyhľadávanie podľa rôznych parametrov je značne obmedzené a zväzuje manažérovi ruky v optimalizácii času stráveného práve v tomto menu. Úmorné hľadanie a sledovanie nemá konca kraja. Orientovanie podľa zobrazených vlastností nebýva vždy dostatočné. Negociácia je naopak zábavná, volíte jednotlivé atribúty (či už klasický príjem alebo dĺžku kontraktu), ale všetko závisí od stavu bankového účtu.

Na starosti máte okrem tréningového procesu a nastavovania činností, ktoré bude hráč cibriť aj prihlasovanie na turnaje z obrovského množstva ponúkaných, finančnú zložku hry a komunikáciu s médiami. Na začiatku sú rozhovory s novinármi zábavné, avšak veľmi rýchlo skĺznu do stereotypu, otázky sa opakujú a navyše vaše odpovede buď nemajú žiadny vplyv na hráčov alebo je tak mizerne viditeľný, že sa komentovanie zvrhne v zúfalé odklikávanie čohokoľvek. Môžete budovať infraštruktúru akadémie, získavať nové kontrakty so sponzormi (bez licencií) či prehrabávať sa v desiatkach emailov, ktoré sú prehľadne označované farbami, takže sa v nich nestratíte.

V hre za takmer sumu trojáčkovej hry je to však sakramentsky málo. Hrateľnosť a pohltenie hrou, kedy zabudnete na skutočný čas, však v Tennis Manager 2021 trestuhodne absentuje. Či je to spôsobené obyčajným faktom, že ide len o tenis a máte na starosti jednotlivcov, vám nezodpovieme. Po hodinke dvoch, kedy si prejdete všetky menu, vyskúšate všetko, čo môžete v hre robiť (a jednak je toho málo a potom vplyv rozhodnutí je neviditeľný) sa hranie zvrhne posúvaní času do ďalšieho turnaja, ktorý ak nezvládnete, idete ďalej. Akékoľvek zdôvodnenie úspechu či neúspechu hráča v zápase je často orientačný a môžete prehrať so slabším súperom, pretože sa mu jednoducho viac darilo a vy netušíte, prečo vás zverenec vybuchol. Ovplyvňovanie diania na kurte počas zápasu nemá zmysel a výsledok je skôr náhodný.

Tennis Manager 2021
Tennis Manager 2021 Nastavovanie štýlu hrania nie je tak komplexné ako sa zdá, ale je prehľadné.
Nastavovanie štýlu hrania nie je tak komplexné ako sa zdá, ale je prehľadné.


Tennis Manager 2021 Kurty sú statické, výmeny nepredvídateľné. Zrýchlením zápasov sa ukrátite o dohovory hráčom, no žiadny vplyv na dianie som nezazanamenal.
Kurty sú statické, výmeny nepredvídateľné. Zrýchlením zápasov sa ukrátite o dohovory hráčom, no žiadny vplyv na dianie som nezazanamenal.


Tennis Manager 2021 Štatistiky hráčov sa zmestili na jednu obrazovku. Tennis Manager 2021 nebude virtuálna encyklopédia.
Štatistiky hráčov sa zmestili na jednu obrazovku. Tennis Manager 2021 nebude virtuálna encyklopédia.





Finálny verdikt, ktorý visí nad Tennis Managerom 2021, je ako temný mrak, z ktorého očakávate nepríjemný lejak, no zatiaľ sa nespustil. Vzhľadom na absenciu konkurencie, výrazne špecifické zameranie na šport v už i tak dostatočne úzko profilovanom hernom žánri, je Tennis Manager 2021 fajn. Ale stále len fajn, pretože k dokonalosti mu chýba precíznosť Football Managera a tenisová simulácia len kĺže po povrchu. Horšie však je, že tímový duch a vedenie mužstva odradí všetkých okrem hardcore fanúšikov bieleho športu. A tých je, žiaľ, skromný počet, aby investíciu štyridsiatich Eur považovali za správny nápad. Vplyv na dianie na kurte máte občas minimálny a namiesto tenisového manažéra si budete pripadať ako sekretárka rezervujúca hráčom miesta na turnajoch, ktoré už nejako predsa dopadnú. Na mobiloch, kde si Tennis Manager 2021 už nejaký ten čas hovie, ide o zaujímavý titul, na PC platforme sa ale pravdepodobne vôbec nepresadí.


napísal kordi 27.10.2021
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
4.5
Ohodnotiť
TENNIS MANAGER 2021
+ tréningový proces
+ vizuálna stránka menu
+ absencia konkurencie
+ hardvérová nenáročnosť
+ komplexnejšia starostlivosť o akadémiu
+ obrovské množstvo turnajov
- interface, filtre a systém menu
- neviditeľný vplyv rozhodnutí na zápasy
- bez licencií
- veľmi rýchlo nastupujúca nuda
- absencia podrobnejších štatistík a kariérnych výsledkov
- grafické bugy počas zápasu
- nevediete tím, ale akadémiu
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU Dual Core 2.5 GHz, 4 GB RAM, 512 MB VRAM GeForce GT 240/Radeon HD 5770, 3 GB HDD
Doporučená konfigurácia: CPU Dual Core 2.5 GHz, 8 GB RAM, 1 GB VRAM GeForce GTX 560/Radeon HD 7850, 3 GB HDD


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Rebound CG / Rebound CG
Štýl: Managementová
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 7. september 2021
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18425)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk