WARHAMMER AGE OF SIGMAR: TEMPESTFALL

WARHAMMER AGE OF SIGMAR: TEMPESTFALL

7.0

Lord-Arcanum bojuje vo virtuálnej temnote

Recenzia na PC verziu

Stolové hry sú pomerne častým podkladom pre videohry, no digitálne spracovanie často nedopadne dobre. K najnovším pokusom patrí aj populárna stolovka zo sveta Warhammeru, ktorá je navyše vytvorená výlučne pre VR. Rozhodli sme sa vydať cez údolie smrti a čeliť kreatúram, ktoré sa odvážili vstúpiť nám do cesty a toto sú naše skúsenosti z bojov.

Hlavný hrdina hry je mocný Lord-Arcanum, ktorý ovláda mágiu búrky a používa ikonické zbrane, aby spasil duše svojich verných a porazil zlovestného nekromancera. V jeho koži budete prechádzať pustou krajinou, vstúpite do hradnej veže, podzemných bludísk a poplavíte sa loďou do močarísk. Príbeh nie je veľmi zaujímavý, ale môžete ho sledovať aj vo forme kníh s informatívnym obsahom. Čaká vás predovšetkým prechádzanie spomínanými zákutiami, kde na každom kroku číhajú nejaké potvory z ríše mŕtvych. Bohužiaľ, ich sortiment nie je veľmi veľký a pestrý.

Bežne natrafíte na slabých kostlivcov, ktorých je radosť ničiť a väčšie problémy robia prízraky, ktoré sa neraz znenazdajky zjavia blízko vás. Ale ich prítomnosť už chvíľu predtým naznačujú zelenkavé plamene a hudba, ktorá sa tisne do popredia v dramatických situáciách. Okrem toho ešte v močarisku narazíte na humanoidných protivníkov so zbraňami nablízko a lukmi. To je prakticky všetko.

Na boj používate tri zbrane - meč, palcát a palicu, všetky v charakteristickom Warhammer štýle. A všetky dokážu spôsobiť nielen fyzické útoky, ale aj magické. Pritom v každej ruke môžete mať jednu zbraň a v bitkách ich pekne kombinujete pri mastení nepriateľov aj obrane. Zasiahnuť sa dá jeden vybraný cieľ alebo aj niekoľko naraz a rôzne útoky a čary vyvolávate správnym pohybom zbrane a doplnkovým tlačidlom. Napríklad vodorovný posun magickou palicou vytvorí  pred sebou niekoľko bleskov. Meč zdvihnutý do výšky  zasiahne protivníka výbojom a podobne. 

Warhammer Age of Sigmar: Tempestfall
Warhammer Age of Sigmar: Tempestfall Bojuje sa najmä v temných útrobách hradu. V každej ruke môžete mať inú zbraň.
Bojuje sa najmä v temných útrobách hradu. V každej ruke môžete mať inú zbraň.


Warhammer Age of Sigmar: Tempestfall Kostlivci sú slabí a je radosť zabíjať ich.
Kostlivci sú slabí a je radosť zabíjať ich.


Warhammer Age of Sigmar: Tempestfall Tak a si zaočkovaný!
Tak a si zaočkovaný!





Okrem toho pohybom holých rúk zozadu dopredu vystreľujete menšie blesky, ktoré sa hodia na súperov v diaľke. Dá sa aj chytiť pod krk kostlivec a zahodiť do ostatnej nemŕtvej hávede. Zbrane, ale aj ďalšie užitočné veci si pritom meníte v kruhovom menu, pričom každá ruka má svoje vlastné. Vybrané predmety sa objavia v dovtedy prázdnych dlaniach po podržaní príslušného tlačidla – v prípade Oculus Quest 2 je to na spodku ovládača. Pri bežnom prechádzaní teda pokojne môžete mať voľné ruky a v podľa potreby zbrane inštinktívne aktivujete.

V kruhu nájdete aj prázdne a plné fľašky s extraktom, ktorý môžete hádzať po protivníkoch a jeho ničivý obsah im uberá život. Náplň získate priblížením prázdnej fľašky k rozpadnutým kostlivcom, ktorí sú obklopení esenciou a tú z nich vysajete. Okrem toho budete mať aj fakľu na osvetlenie tmavých kútov aj spálenie húštin, ktoré blokujú niektoré prechody. V neposlednom rade je v menu aj kováčske kladivo. To používate v improvizovanej dielni na vylepšovanie svojich troch zbraní. Vyberáte si doplnkové efekty týchto predmetov, zvyšuje sa ich level, fyzický a magický útok a úmerne tomu sa mení aj ich vzhľad. Zbrane si pritom sami prekujete, keď ich polozíte na nákovu a kladivom udierate na označené miesta.

Na vylepšovanie výbavy potrebujete rôzne kamene a zvitky, ktoré nachádzate pri svojom putovaní. Niekedy sú uložené v poličkách, kde si ich všimnete vďaka osvetľujúcim lúčom. Vždy nejaké nájdete v truhliciach, ktoré sa otvárajú najprv zatiahnutím pák a potom vyklopením veka uvoľnenými držiakmi. V štandardnej hre by to mohlo vyzerať zbytočne prekombinované, vo VR ale máte pocit väčšej interakcie, keďže musíte robiť patričné pohyby rukami. Podobne je to v prípade brán či mreží, ktoré sa otvárajú potlačením dlaňou, alebo musíte uchopiť držadlá a tlačiť dohora či do strany.

Okrem toho sa neraz šplháte, rúčkujete pri pretláčaní sa tesnými otvormi a podobne. Väčšinou ale máte možnosť jednoduchým dotknutím vyznačenej ikony okamžite preskočiť tieto krátke pasáže a objavíte sa už za nimi. Platí to najmä pri prekonávaní výškových rozdielov – lezení na poschodie alebo presunom nižšie do podzemia. Pri postupe príležitostne používate tlačidlá, otočné systémy, posúvate kusy nábytku a sochy a podobne. Niekedy pritom treba nájsť súčasť mechanizmu, obvykle ozubené kolesá. Tie sa vám popri výbave premiestňujú do kruhového menu. A tam budete mať aj unikátne zariadenia na návrat v čase. To sa ale dá aktivovať len na vybraných miestach, ktoré väčšinou obklopuje fialová aura. Po roztiahnutí časovača oboma rukami začnú rotovať presýpacie hodiny a vidíte, ako sa pred vami obnovuje zničená brána alebo rozdrvený spínač. Takže potom môžete prejsť ďalej alebo aktivovať, čo potrebujete.

Pri postupe stretávate aj sprievodné postavy, najmä bojovníkov v zlatých maskách, ktorí vám slúžia alebo niečo strážia. Je efektné, keď prechádzate popri strážach, ktoré vám vzdávajú hold. Niekedy sa od nich dozviete nové informácie alebo získate nové úlohy, nikdy vás však nesprevádzajú a nebojujú po vašom boku. Na to ste celkom sami. Menšiu úlohu zohrávajú aspoň vo finále.

Cestičky vás väčšinou vedú priamo tam, kde máte splniť nejaký cieľ. Občas môžete ísť viacerými smermi alebo narazíte na nenápadné prechody, ktoré zvyčajne slúžia ako skratky pri návrate na predošlé úseky. Pri opakovanom vstupe do miestností sa zvyknú opäť oživovať nepriatelia, čo je niekedy otravné. Najmä keď vás hra zrazu pošle na celkom iné miesto a stáva sa, že sa neviete hneď zorientovať, a tak chvíľu blúdite. Prostredia sú pritom prakticky len dve. Väčšinu hry trávite v temnom podzemí hradu a finálna fáza sa odohráva v močarisku s pestrejšími farbami.

Určite môžeme povedať, že je to jedna z tých krajších VR hier. Nespolieha sa len na plastickosť postáv a objektov, ktoré sú v niektorých iných tituloch vo virtuálnej realite dosť kostrbaté. Všetko je modelované precízne, nerovnosti sú pekne vyhladené, pôsobí to dobre. Avšak keďže sa väčšinou potulujete v pološere, veľa úchvatných pohľadov si neužijete, i keď občas zostanete obdivne stáť pred monumentálnym výjavom. Podtrhuje to kvalitné ozvučenie, i keď opakované povzdychy hlavnej postavy časom omrzia a hlavne komentár pri nahrávaní hry a nových pasáží.

Warhammer Age of Sigmar: Tempestfall
Warhammer Age of Sigmar: Tempestfall Konečne trochu zmena vo finálnej fáze - nový protivník aj odlišné prostredie.
Konečne trochu zmena vo finálnej fáze - nový protivník aj odlišné prostredie.


Warhammer Age of Sigmar: Tempestfall Celá hra je ladená veľmi pochmúrne.
Celá hra je ladená veľmi pochmúrne.


Warhammer Age of Sigmar: Tempestfall Prízraky vás otravujú neustále. Celkovo je sortiment nepriateľov skromný.
Prízraky vás otravujú neustále. Celkovo je sortiment nepriateľov skromný.





Ovládanie sme už načali pri zbraniach a kruhovom inventári, ale ešte si to upresníme. V boji je to pomerne intuitívne, kruh občas hnevá a stáva sa, že hneď neprepne, čo potrebujete alebo vám skočí do ruky iný predmet, aký ste chceli. To býva nepríjemné najmä počas súbojov, napríklad keď chcete popri zbraniach použiť fľašky. Samotný pohyb postavy je riešený sympatickou kombináciu dvoch obvyklých systémov. Teda sa môžete presúvať kĺzavým pohybom aj teleportovať na miesta, ktoré vyznačíte pred sebou. Hra pekne funguje aj na Oculus Quest 2, hoci nie je priamo stavaná pre tento VR headset. Ale bez problémov sa hrá v Rift režime, teda po pripojení k PC cez Oculus Link, samozrejme, ak máte dostatočne výkonný počítač.

Tempestfall síce neohúri, ale je to dobrá akcia vo virtuálnej realite zo sveta Warhammeru. I keď priamo znalci Age of Sigmar zrejme pri porovnaní so stolovou predlohou môžu mať námietky. Vzhľadom na zatiaľ stále pomerne obmedzenú ponuku podobných VR hier a ich často nízku kvalitu sa dá tento počin vnímať skôr pozitívne. Na niektorých súčastiach sa dalo trochu viac popracovať a rozhodne by pomohlo viac prostredí a väčší sortiment nepriateľov, aby boje boli atraktívnejšie, ale výsledok je solídny. A tvorcovia sa snažia, reagujú na požiadavky hráčov a v decembrovej aktualizácii pridali hardcore mód, zlepšili snímanie pohybov, vyladili boje a kvalitu hudby.


napísal uni 17.12.2021
Páči sa mi!
7.0
Vo svete
5.8
Ohodnotiť
WARHAMMER AGE OF SIGMAR: TEMPESTFALL
+ intuitívne používanie dvoch zbraní v boji súčasne
+ slušné audiovizuálne spracovanie a pochmúrna atmosféra
+ spôsob vylepšenia výzbroje, ktorú vlastnoručne kujete
- malý sortiment nepriateľov
- málo prostredí
- občas zasekávanie v teréne na určitých miestach
- (už len menšie) technické problémy


RECENZIE HRÁČOV
PC
VR

Vývoj: Carbon Studio / Carbon Studio
Štýl: Akcia
Dátum vydania: 27. november 2021
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk