ASUS ROG ZEPHYRUS M16

ASUS ROG ZEPHYRUS M16

9.0

Kvalitný notebook na hranie a aj prácu

Asus vždy skúša nové trendy a inak to nie je ani pri notebookoch. Minulý rok totiž začal trend 16-palcových notebookov a 1440p respektíve 1600p displejov a aj Asus so svojim ROG notebookmi sa do neho zapojil. Ukazuje to aj v ROG Zephyrus M16 verzii.

ROG Zephyrus M16 tak ponúkne zaujímavý kompromis medzi 15 a 17-palcovými notebookmi a nezabúda pritom ani na výkon. Ten v tomto prípade ponúka výkonný i7 procesor a aj výkonnú Nvidia grafiku. 

Špecifikácia:

  • Displej: 16" IPS antireflexný 2560 × 1600 165Hz (16:10)
  • Procesor: Intel Core i7-11800H
  • RAM: 16GB DDR4
  • Grafika: NVIDIA GeForce RTX 3070 8GB 100 W
  • SSD 1000GB
  • Podsvietená RGB klávesnica s čítačkou odtlačkov prstov
  • Porty: USB 3.2 Gen 1, USB 3.2 Gen 2, USB-C, WiFi 6
  • Web kamera: 1MP 720p
  • Batéria: 90WH
  • Hmotnosť 1,9kg
  • Rozmery 355 x 243 x 20 mm

Dostanete dizajnovo veľmi vydarený notebook, pričom je decentný, bez zbytočného podsvietenia všade naokolo (dúfajme, že tento trend už odchádza), svietia len tri základné diódy. Kryt má pritom zaujímavo dizajnovaný a ponúka sériu perforácii podobných AniMe Matrix, ale tu nie sú podsvietené a oproti svetlu sa dúhovo lesklú. Nie  je to výrazné, ale dostatočne zaujímavé na to, aby to nebolo suché.

Asus ROG Zephyrus M16
Asus ROG Zephyrus M16 Zephyrus M16 ponúka štýlový a výkonný notebook.
Zephyrus M16 ponúka štýlový a výkonný notebook.


Asus ROG Zephyrus M16 Asus poslednou dobou pridáva dve nabíjačky, jednu plnú, druhú menšiu na USB-C.
Asus poslednou dobou pridáva dve nabíjačky, jednu plnú, druhú menšiu na USB-C.


Asus ROG Zephyrus M16 Zospodu ponúka slušné vetranie a veľké gumičky pre dobrú stabilitu.
Zospodu ponúka slušné vetranie a veľké gumičky pre dobrú stabilitu.





Konštrukciu tvorí kombinácia hliníkového krytu a tvrdého plastu, pričom okolo klávesnice je pogumovaný plast. Ten je na dotyk príjemný, aj keď tieto pogumované povrchy sa postupne zvyknú vyšúchať. Zospodu je čistý plast s tým, že sú tam veľké gumené pásiky, ktoré ako zabraňujú posúvaniu notebooku, tak vytvárajú priestor na ventiláciu. Vetranie podporí aj mechanizmus krytu, ktorý sa po otvorení zaprie o stôl. 

Čo sa týka portov, tie sú riešené zaujímavo a zatiaľ čo na pravej strane je len jeden USB a slot na SD kartu, napravo je úplne všetko ostatné. Teda slúchadlá, dva USB-C, jeden USB, dokonca aj LAN port, HDMI a aj napájanie. Dozadu nedali žiadne posty, sú tam len vetráky a LED diódy, ktoré vám indikujú zapnutie, nabíjanie, disk. Nakoniec porty by sa tam ani nedali umiestniť, keďže displej sa otvára za celú zadnú časť.

Klávesnica je základná bez numpadu. Je kompaktná a slušne navrhnutá. Ponúka malé šípky, na ktorý sú sekundárne funkcie na page up a down, home a end. Pričom na hodných F klávesoch sú ostatné funkcie notebooku. Pridávajú sa štyri špeciálne klávesy, na úpravu volume a mutovanie mikrofónu, a nechýba špeciálny kláves na Asus aplikáciu. Je tu však zaujímavosť, ktorá sa dostáva do stále viac notebookov, a to senzor odtlačku prstov v power tlačidle. Ten funguje podobne ako mobilný odtlačok. Síce nie úplne stopercentne, ale ak si dobre nastavíte prst, odomkne sa bez väčších problémov.

Asus ROG Zephyrus M16
Asus ROG Zephyrus M16 Klávesnica je bez numpadu obkolesená reproduktormi a pogumovaným plastom.
Klávesnica je bez numpadu obkolesená reproduktormi a pogumovaným plastom.


Asus ROG Zephyrus M16 Na pravej strane je len jeden USB a port na SD kartu.
Na pravej strane je len jeden USB a port na SD kartu.


Asus ROG Zephyrus M16 Na ľavej strane je všetko ostatné.
Na ľavej strane je všetko ostatné.





Samotný displej zaberá prakticky celú plochu otváracej časti notebooku. Okolo seba má len minimálne okraje, pričom na tenkej ploche nad displejom je kamera aj s dvomi mikrofónmi. Je to len slabá 720p kamera vhodná len na video hovory, neponúka ani možnosť odomknúť notebook tvárou. Obrazovka tak má uhlopriečku 16-palcov a ponúka rozlíšenie 2560 × 1600, teda o 160 riadkov rozšírené 1440p rozlíšenie, ktoré ponúkne možnosť zobraziť viac obsahu.

Displej je IPS má 165Hz a slušné podsvietenie 450 nitov. Oproti 250-300 nitovej konkurencii čakajte kvalitný obraz aj za svetla. Zároveň vernosť farieb je na svoje umiestnenie kvalitné a displej ponúka 100% z sRGB a 87% z AdobeRGB farebného pásma. Zároveň vzhľadom na IPS obrazovku má aj dobré uhly sledovania, aj keď podsvietenie nie je úplne pravidelné a pri rohoch na čiernej obrazovke vidieť vyššiu intenzitu.

Displej vie veľmi dobre zásobovať vysokým framerate kombinácia  i7 11800H a RTX 3070. Kde i7 je nový 8-jadrový a 16-threadový 10nm procesor od Intelu. Ten dopĺňa RTX 3070 v 100W verzií. Totiž najnovšie sa výkon grafík v notebookoch označuje takto wattmi a viete približne, čo môžete od tej grafiky čakať. Tu keďže je to 3070 a 100W tak ponúka kombináciu s 1600p displejom, na ktorom dosiahnete aj na náročnejších hrách okolo 50-60 fps, pri multiplayerovkách aj do 165 fps, už záleží od hry a nastavení.

Asus ROG Zephyrus M16
Asus ROG Zephyrus M16 Výduchy sú pred displejom a rovno fúkajú cez displej.
Výduchy sú pred displejom a rovno fúkajú cez displej.


Asus ROG Zephyrus M16 Power tlačidlo má v sebe senzor odtlačkov prstov.
Power tlačidlo má v sebe senzor odtlačkov prstov.


Asus ROG Zephyrus M16 Klávesnica je príjemná s malými šípkami.
Klávesnica je príjemná s malými šípkami.





To je jedna vec, ale nezabudnite, že notebooky si ešte samostatne nastavujú výkon a chladenie. Konkrétne pri Asusoch sa to všetko robí cez ich ROG utilitu. Tá je v základe zapnutá na štandardný režim, ktorý neponúka maximálny výkon. Je to taký stredný režim, ktorý udržiava prijateľné teploty a aj hluk ventilátorov. Viete si nastaviť aj tichý režim s nízkym výkonom a nízkym hlukom ventilátorov, ale aj vyšší Performance režim, ktorý všetko zvýši na maximum. Ešte viac pretaktuje grafiku a zvýši vetranie. 

Pekný príklad na jednotlivé výkonnostné nastavenia je Far Cry 6, ktorý v štandarde dáva okolo 60 fps, Performance okolo 70 fps.  Pritom v základnom režime čakajte hluk okolo 48 dB, čo je prijateľná hlučnosť, a to pri teplotách 78 stupňov CPU a 72-stupňovej grafike. Ale pri Performance sa to zvyšuje na 52dB. Tam je už výraznejšie a je vhodný headset. Teploty idú už na 83 a 75 stupňov, stále sú však v norme. Teploty povrchu, hlavne okolo ventilátorov vzadu, sa však zvýšia na 50 stupňov.  

Pre porovnanie pri bežnej práci vo Windows máte hlučnosť len 25-30 dB s 39 a 38-stupňovými teplotami CPU a GPU a povrch sa len mierne zahreje. Ideálne je pri bežnej práci sledovať, či vám nič nevyužíva Nvidia GPU a ide to len na integrovanej pre čo najlepšiu výdrž, ako aj teploty.

Čo sa týka batérie, výdrž je decentná v základnom stave bez zapnutej grafiky viete vytiahnuť 7 hodín, pri hraní to pôjde dole na niečo cez hodinu. Priložené sú dve nabíjačky, jedna plná s maximom 240W, ktorá vás bez problémov dozásobuje. Maximálny odber je okolo 200W, ak sa však nehráte a potrebujete len notebook na rýchly prenos a prácu aj s nabíjaním, zoberte USB-C nabíjačku so 100W, ktorá vás bude stíhať bez problémov zásobovať pri vypnutej RTX grafike. Zároveň je táto nabíjačka prenosnejšia.

Zvuk je prekvapivo dobrý, keďže notebook ponúka dva výškové reproduktory a štyri pre stredy a basy. Ponúkne tak na svoju kategóriu čistý zvuk. Síce nie ako headset, ale aj tak nemá príliš veľké orezania a poskytuje dobrú šírku pásiem.

Asus ROG Zephyrus M16
Asus ROG Zephyrus M16 Notebook dá cez 8300 bodov v Timespy v štandardnom móde, ale cez 10 tisíc v Performance.
Notebook dá cez 8300 bodov v Timespy v štandardnom móde, ale cez 10 tisíc v Performance.


Asus ROG Zephyrus M16 Stress test tesne nezvládol, ale je to naozaj tesné.
Stress test tesne nezvládol, ale je to naozaj tesné.


Asus ROG Zephyrus M16 16:10 displej poteší ako pri browsovaní, tak pri hrách.
16:10 displej poteší ako pri browsovaní, tak pri hrách.




Celkovo je ROG Zephyrus M16 veľmi slušný herný notebook po množstve stránok. Je výkonný, dobre postavený, s bohatou podporou portov a veľkým 16:10 displejom. Jediné s čím treba rátať, sú počuteľné ventilátory pri vyššej záťaži, hlavne pri Performance režime, ale je to aj pri notebookoch štandard. Až na drobnosti sa ťažko hľadajú mínusy, možno len úplne základná kamera, bez možnosti odomkýnania tvárou, to však nahradí senzor odtlačkov prstov. Potom už jedine cena.

Tento model dostanete teraz so zľavou za 2399 eur.


napísal saver 14.1.2022
Páči sa mi! (+1)
9.0
ASUS ROG ZEPHYRUS M16
+ kvalitné vyhotovenie
+ 16:10 displej
+ vysoký výkon procesora a aj grafiky
+ plná ponuka portov
+ senzor otlačkov prstov
+ príjemná klávesnica
- pri maximálnej záťaži už výraznejšie počuť ventilátory
- vyššia cena


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk