SERIOUS SAM: SECOND ENCOUTER

SERIOUS SAM: SECOND ENCOUTER

8.0

Recenzia na PC verziu

Prišlo k nám druhé pokračovanie Seriózneho Sama The Second Encounter. Znovu sa pustíte do boja proti tisícom mimozemských zmutovaných oblúd, aby ste v minulosti zachránili budúcnosť našej planéty. Minulé dobrodružtvo mimozemskú hrozbu úplne nezažehnalo a vesmírna loď na ktorej Sam odlieta niekde na Orion je napadnutá vyklonovanými Samami a padá na Zem. Konkrétne  dopadne do Južnej Ameriky, kde sa začne vaša púť. (ok, ale nazývajme veci pravými slovami, skôr to budú jatka ako púť ).

Ak ste hrali Seriousa jednotku, viete že môžete čakať tisícky nepriateľov, ničivé zbrane, krv, pekne prepracované prostredie a netradičné a humorné situácie. Púštne prostredie Egypta z prvej časti nám tu vystrieda džungľové prostredie Južnej Ameriky, ktorú prejdete krížom krážom, prekutráte všetky Mayske pyramídy a mestá, po ktorých vás čakajú rozsiahle pláne oblasti Perzie a Babylonu, aby ste sa cez ne dostali hornatých zasnežených oblastí stredovekej Európy, kde na vás bude čakať finálny nepriateľ. Celkovo to bude 12 dosť rozsiahlych levelov s množstvom prekvapení, humorných scén, a samozrejme plných rôznej hávedi, ktorá čaká len na vás. Mimochodom po prejdetení každej oblasti si užijete finálneho bossa.

Serious Sam: Second Encouter
Serious Sam: Second Encouter
Serious Sam: Second Encouter

              Kto zachráni svet keď sa Duke Nukem fláka, jedine Serious Sam.

Grafika v hre je značne vylepšená, už minulý engine v Samovi bol nad očakávania no toto je ešte lepšie a kvalitou a rýchlosťou sa engine vyrovnáva Quakemu a Unrealu. Teraz vám do hry pribudne trávička, vylepší sa voda, a výrazne sa zväčšia vonkajšie priestory máp. Okrem starých známych zbraní teraz dostanete niekoľko nových. Máte tu napríklad motorovú pílu, plazmagun, pušku zo zameriavačom, granátomet, raketomet, kánon,rotačák a zo všetkého môj najobľúbenejší plameňomet ale ani gangsterský guľomet nebol na zahodenie. (Motorová píla určite poteší skaných Doomerov. Mimochodom dajú sa s ňou pekne rozrezávať stromy) Samozrejme k takejto hromade zbraní treba aj hromadu nepriateľov a tých bude fakt veľa, pribudne napríklad muž s tekvicou namiesto hlavy a s motorovou pílou v ruke, ohnivé monštrum, gigantickí škorpióni, lietajúci ozbrojený anjeli, niekoľko typov mimozemských srandistov, dva typy veľkých robotov, a čakajte aj nejakých zmutovaných býkov ktorí sa do vás budú rozbiehať. A samozrejme kamikazde bombermanov ktorí síce nemajú hlavy, ale v každej ruke bombu a mieria si to priamo ku vám. No hlušenia budete mať fakt dosť. Na niektorých miestach na vás vybehnú aj stovky nepriateľov, čo sa dá zvládnuť ak ste na otvorenom priestranstve, ale pozor nepriatelia to majú dobre prešpekulované a radi si vás niekde nalákajú, zavrú dvere a zhasnú svetlo :) V leveloch nájdete aj netradičné veci ako otočné trubice v ktorých sa spolu s nepriateľmi pokrútite, bezodné jamy, sopky, trampolínové podlahy atď...

Hra je celá ladená arkádovito humorným štýl, ktorý  dobre pôsobí po množstvách taktických a strategických hier, ktoré sme tu za pár posledných mesiacov mali. Jednoducho sa dobre uvoľníte. A ak si zvolíte najľahšiu obtiažnosť tak sa ani stresovať nebudete, vtedy vás nikto nezabije, energie máte 200 a vždy sa vám sama dopĺňa. Ak si však chcete aj trochu zahrať a rozmýšľať ako len bude možné zdolať takých tisíc nepriateľov so 4 nábojmi, kľudne si zapnite aj vyššie obtiažnosti :)  

Serious Sam: Second Encouter
Serious Sam: Second Encouter
Serious Sam: Second Encouter

Okrem nepriateľov sa v hre vyskytne aj pár puzzle a logických elementov, ako napríklad musíte pozháňať nejaké artefakty a doniesť ich na miesto, alebo sa opatrne prepížiť miestnosťami s navoskovanou podlahou a obrovskými napichovátkami všade naokolo.Niekedy vás však aj dosť bude nudiť prechádzať z jednej strany obrovského údolia na druhú (5 minút), len aby ste tam zobrali ďalší kľuč a vrátili sa naspäť.  Ináč však chodíte stále za nosom a hľadáte len ďalšie dvere do ktorých vojdete. Keď sa vám neotvoria len počkajte kým ku vám neprídu všetci nepriatelia a nepostrieľate ich.

Už som spomínal že Serious engine je vylepšený, takže čakajte aj väčší nápor na hardware. Doporučujem minimálne Geforce 2 MX a viac ako 600mhz procesor ak to chcete plynule hrať aspoň v 800x600. Hru nespomaľujú len veľké leveli, ale aj stovky príšer ktoré na vás útočia naraz, a aj všetky tie efekty a kopy bumpmappingov naokolo. Napríklad aj použijete taký plameňomet, všade kam dostrelíte ostávajú plamene a chvíľu horia. Podobne skončia aj všetky monštrá, ktoré keď plameňom pokropíte, sa ešte stále horiace hýbu a snažia sa vás zabiť.

Čo sa týka multiplayeru, podobne ako v prvej hre aj tu je klasických deathmatch, cooperatívny zápas, plus extra mód Seriously Warped Deatchmatch. Maximálne však 16 hráčov cez internet, alebo lan. Teda klasika, ale veľa ľudí asi nezaujme, v multiplayeroch sa už časy dooma skončili a radšej sa hrá Counter Strike. Samozrejme tu ešte ostal aj klasický split screen deathmatch kde si zahráte dvaja na jednom počítači.

Hudbu a zuvkové efekty ani veľmi spomínať netreba, kvalitná hudba, super sample a niekoľko dobrých hlášok Sama počas hry poteší. Hudba sa samozrejme mení podľa postredia v ktorom sa nachádzate a keď prichádzajú nepriatelia trochu zakčnie, a keď z nich ostane už len praženica zase stíchne.

Serious Sam: Second Encouter
Serious Sam: Second Encouter
Serious Sam: Second Encouter
Good Morning Babylon....

Celkovo je hra pekná a je veľmi slušným nástupcom svojho predchodcu a celkom spríjemní dlhé chvíle pri čakaní na Dukeho, ktorý stále nechodí. Ináč viete si predstaviť taký súboj Duke Nukem vs Serious Sam? :) Dufam že keď vyjde Duke Nukem Forever niekto vytvorí taký mód, kde by mal každý svoje zbrane a dajú si férovku.

Plusy:
- humor
- pekný a rýchly 3D engine
- rozsiahle a prepracované úrovne
- veľa nepriateľov, veľa krvi

Mínusy:
- absencia nutnosti myslieť a taktizovať
- neskôr začne nudiť
- to isté ako jednotka
- pomalý quickload


napísal saver 5.2.2002
Páči sa mi!
8.0
Používatelia
7.0
SERIOUS SAM: SECOND ENCOUTER


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Zháňam labo variety kit 01 pre... (1)
Mal by niekto na predaj Labo Variety Kit 01 (Toy-c...
|Dragons dogma 2 (1)
Zdravim, mam otazku ohladne DG2 a to ze ako mam pa...
|Metro séria (6)
Chcem sa len opýtať pre zaujímavosť Metro hry sú u...
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20265)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk