GIGABYTE AORUS 17

GIGABYTE AORUS 17

9.5

Výkonný a dobre vážený notebook

Nvidia pred pár mesiacmi vydala nové RTX 3070 Ti a 3080 Ti notebookové grafiky a firmy postupne prinášajú nové notebooky v tejto znovu vyššej kategórii. Aj keď nevyhnutne to nemusí byť vyššia výkonnostná kategória, keďže na čipoch teraz Nvidia skúša nové možnosti optimalizácie notebooku, a teda pomer výkonu, batérie a aj zahrievania. Celé to zastrešujú nové MaxQ funkcie.

RTX 3070 Ti a RTX 3080 Ti tu teraz máme v Gigabyte Aorus 17 notebookoch, pričom Gigabyte je v notebookoch doma a vidieť to aj na tejto verzii. My sme teraz na test dostali XE4 verziu s RTX 3070 Ti a tej špecifikácie vyzerajú nasledovne:

Špecifikácie  Gigabyte Aorus 17 XE4 

  • Procesor: Intel Core i7 12700H Alder Lake
  • Displej: 17,3" IPS matný 1920 × 1080 360Hz
  • RAM: 16GB DDR4 (3192Mhz)
  • Grafika: NVIDIA GeForce RTX 3070 Ti 8GB  130W 15W dynamic boost
  • SSD: 1TB PCIE 4.0
  • Doplnky: Podsvietená RGB klávesnica, 720p webkamera
  • Porty: USB 3.2 Gen 1, USB-C, WiFi 6
  • Hmotnosť 2.7kg
  • Systém: Windows 11 Home
  • Batéria 99Whr
  • Adaptér 240W

Notebook tak ponúkne veľmi slušnú konfiguráciu, kde sa  i7 12700H veľmi dobre hodí k RTX 3070 Ti. Pre zaujímavosť aj vyššia 3080 Ti verzia má rovnaký procesor, ale pridáva 32GB RAM, ale doplatíte ďalšiu tisícku. Táto verzia ponúkne dobrý pomer ceny a výkonu, ale ak potrebujete viac, viete si priplatiť. Ak by ste chceli ešte viac, Gigabyte teraz pridáva do ponuky Aorus 17X verziu, kde pridáva i9 procesory a DDR5 pamäte.

Gigabyte Aorus 17
Gigabyte Aorus 17 17-palcový Gigabyte s novou RTX 3070 Ti grafikou.
17-palcový Gigabyte s novou RTX 3070 Ti grafikou.


Gigabyte Aorus 17 Prichádza s 240W nabíjačkou.
Prichádza s 240W nabíjačkou.


Gigabyte Aorus 17 Displej má supertenké okraje a pridáva aj kameru.
Displej má supertenké okraje a pridáva aj kameru.





Konštrukcia

Dizajnovo je Aorus vždy pekne dotiahnutý a inak to nie je ani tu. Teraz ponúka 17-palcovú verziu, ktorá by teoreticky mala byť väčšia, ale vzhľadom na tenké okraje 17-palcového monitora je prekvapivo kompaktná. Nie je to až veľkosť 15-palcových notebookov, ale je to blízko. Aj keď čakajte váhu 2,7kg, ktorú budete cítiť. Zároveň, keďže je displej takmer na celú hornú plochu s minimálnymi okrajmi, notebook vyzerá viac natiahnutý do strán a užší, priam širokouhlý.

Telo notebooku je z tvrdého matného plastu čo mu dáva odolný vzhľad a pridáva aj na spomínanej váhe. Jediné podsvietenie zvonku je logo Aorusu na kryte. Logo je hlava orla s rukou, respektíve celé je to robotík a malú postavičku sme mali aj priloženú a sleduje nás aj na fotkách. Čo je dôležité, notebook nie je RGB presvietený dúhovo žiariaci, ale skôr sa firma snažila o decentný, menej výrazný notebook. Jediný RGB prvok je tu podsvietenie klávesnice.

Samotná klávesnica je nízkoprofilová, veľmi príjemná na stláčanie a aj s pekným fontom na klávesoch. Čo je pozitívne, v ponuke klávesov nechýba ani page up, down, insert a je tu aj celý numpad. Chýbajú tu dodatočné klávesové skratky, a tak ako hlasitosť, tak aj všetky ostatné systémové prvky ovládate cez FN+F klávesy. Jediné doplnkové tlačidlo je power tlačidlo.

Dizajnovo veľmi pekne do celého konceptu zapadá aj obrazovka, ktorá má minimálne 3 mm okraje na troch stranách a väčší okraj naspodku, hlavne pre uchytenie pántov.  Tie sú pevné, ale zároveň dostatočne ohybné na to, aby ste notebook otvorili bez nutnosti pridržania klávesnice. Doplnkom je gumička okolo celého displeja pre čo najlepšie a tiché uzavretie notebooku, ako aj malý výstupok na kameru na vrchu displeja. Tá je len 720p, ale na hovory a prípadné jednoduché streamovanie postačí.

Samotná kvalita 1080p IPS obrazovky je decentná, nie úplne najvyššia a nie určená pre grafické práce, ale 105% RGB farba a 72% DCI-P3 škála sú pre hranie pekne postačujúce a zážitok bude príjemný. 300-nitové podsvietenie je viac-menej štandard a pokiaľ neplánujete pracovať vonku, je to bezproblémové. V čom však displej exceluje, je 360Hz obnovovanie, ktoré zaisťuje superplynulý obraz. Rolovanie je veľmi príjemné na sledovanie a aj celý systém je veľmi plynulý. Ale najviac si to užijete v hrách.

Tesne pod displejom sú vetráky, ktoré mieria dozadu, na stranách notebooku sú bočné vetráky a, samozrejme, naspodku je väčšina plochy perforovaná na čo najlepšie vetranie. Hlavne naspodku cítiť pri vetraní teplo a určite si notebook pri hraní nedávajte na nohy.  Po krajoch notebooku to ešte dopĺňajú porty, ktorých je dostatok a sú z oboch strán a nájdete tam USB A porty, jeden USB-C, nechýba HDMI, Displayport, a aj LAN, plus power napájanie, to je v podobe štandardného okrúhleho portu. USB-C nabíjanie tu nie je zapracované.

Gigabyte Aorus 17
Gigabyte Aorus 17 Portov je dostatok.
Portov je dostatok.


Gigabyte Aorus 17 Nechýba USB-C, aj keď nedá sa použiť na nabíjanie.
Nechýba USB-C, aj keď nedá sa použiť na nabíjanie.


Gigabyte Aorus 17 Klávesnica je veľmi príjemná na písanie.
Klávesnica je veľmi príjemná na písanie.





Výkon

Teraz k dôležitým veciam - výkon, zahrievanie a výdrž batérie. Tri veci, ktoré idú v tandeme a ruku v ruke aj s displejom a jeho rozlíšením.  Tu je, mimochodom, 1920x1080 rozlíšenie, ktoré sa spolu s 360Hz obnovovaním veľmi dobre hodí k i7 a RTX 3070 Ti grafike, tie z neho dokážu vyťažiť prakticky maximum. Zároveň je to celé spojené štvrtou generáciou MaxQ platformy Nvidie, ktorá sa stará o optimalizáciu celého systému v každej zo spomínaných oblastí. Konkrétne nová MaxQ spája:

  • Dynamic Boost - AI sa stará o optimálne rozloženie napájania medzi CPU a GPU
  • Battery Boost 2 - funkcia sa postará o čo najväčšiu výdrž batérie pri hraní
  • Rapid Core Scaling - škálovanie GPU pri vedeckých a výpočtových aplikáciách pri práci na batérii
  • CPU Optimizer - umožní GPU optimalizovať výkon a teploty na CPU
  • Whisper Mode - AI algoritmus sa postará o čo najtichší režim notebooku pri aktuálne využívanom výkone
  • DLSS - AI umožní zvýšiť výkon pri zachovaní kvality grafiky
  • Advanced Optimus - ponúkne dlhú životnosť batérie plus hranie bez tearingu s G-syncom
  • Residable Bar - umožňuje procesoru pristupovať do frame bufferu grafiky a zlepšiť tak výkon
  • Optimálne nastavenia pre hry - Geforce experience dokáže optimálne nastaviť hry pre váš výkon

Celému tomu pomáha kvalitné chladenie notebooku (ktoré výrazne zavážilo na váhe), ale zaisťuje veľmi dobré odvody tepla a postará sa o prijateľné teploty procesora a grafického čipu. Konkrétne je tu zapracované Windforce infinity chladenie s piatimi heatpipes a dvomi ventilátormi, ktoré sú prekvapivo tiché. Totiž teploty sa väčšinou držia okolo 80 stupňov ako na CPU, tak na GPU (maximum 87) a na klávesnicu sa prepíja len okolo 40 stupňov. Zospodku notebooku čakajte okolo 60 stupňov. Samotné čipy idú väčšinou v hrách do 80 stupňov a maximum čo som dosiahol, bolo 87 stupňov aj to len v 3D marku (všetko záleží aj od vonkajšej teploty). Stress test v 3D marku zvládol na 91% s rozptylom len 3-4 fps. 

Ventilátory sa snažia byť tiché a pokým neprekročíte 90 stupňov, sú skutočne aj prekvapivo tiché. V desktope úplne tichučké a pri hraní sa držia pod 40 dB pri približne 4500 otáčkach za sekundu. Ak by ste sa náhodou dostali nad 90 stupňov, už zrýchlia na takmer 6000, čo už výraznejšie počuť, ale, samozrejme, všetko si viete nastavovať. Je tu Gigabyte Control Center, ktorý umožňuje vybrať profily používania a aj regulovať rýchlosti chladenia pri jednotlivých teplotách. Viete vybrať aj režim šetrenia batérie. Zároveň vám aplikácia monitoruje všetky teploty a všetko potrebné ku chodu systému. 

Gigabyte Aorus 17
Gigabyte Aorus 17 V 3D Marku dosiahol 10-tisícové skóre.
V 3D Marku dosiahol 10-tisícové skóre.


Gigabyte Aorus 17 Teploty a ani hlučnosť nie sú zlé, procesor a grafika sa snažia držať okolo 80 stupňov.
Teploty a ani hlučnosť nie sú zlé, procesor a grafika sa snažia držať okolo 80 stupňov.


Gigabyte Aorus 17 Notebook nie je ideálny na mobilné hranie, ale viete si ho zoptimalizovať, aby vydržal čo najdlhšie.
Notebook nie je ideálny na mobilné hranie, ale viete si ho zoptimalizovať, aby vydržal čo najdlhšie.





Ako idú hry?

Herne, samozrejme, i7 a RTX 3070 Ti nezaváhajú ani pri náročnejších tituloch, kde pri 1080p displeji nebude problém dosahovať framerate cez 60fps. Napríklad Cyberpunk 2077 veľmi prekvapil, keďže ide okolo 60-70 fps na maxime s Ray-tracingom a, samozrejme, quality DLSS. Ak by ste chceli viac, bez Ray-tracingu a s DLSS ide 90 fps, aj keď stratíte všetky odlesky a efekty kvalitnejšieho nasvietenia.  Shadow of Tomb Raider to na notebooku vytiahne na 90 fps, GTA V na maxime okolo 100 fps, Red Dead Redemption 2 na medium okolo 80 fps, Borderlands 3 má tiež 80 fps.

To sú náročnejšie hry, pričom multiplayerovky a esports hry idú, samozrejme nižšie, napríklad Fortnite ide okolo 100 fps na maxime, ale ideálne je, samozrejme, znížiť detaily a vytiahnuť z toho ešte viac. Fortnite ide až na hrane 360Hz displeju a priemerne z toho bez problémov aj 250-300 fps. Pritom o plynulosť sa vďaka Gsyncu nemusíte báť.

Framerate je tak veľmi dobrý a výkon vás nesklame. Výkonovo sa tak notebook zaraďuje medzi RTX 3070 a RTX 3080, čiže presne tam, kde má byť a to aj so svojím 130W napájaním, respektíve aj vyššie ako niektoré RTX 3080 notebooky (teraz vždy záleží na tom, koľko Wattov má grafika, od toho sa určuje výkon). Tu je 130W maximum a najviac som videl vytiahnuť z grafiky pri God of War ktorý bral 124W pri 90fps na maxime aj s DLSS. Cyberpunk 2077 bral 120W. 

Chcete, aby notebook išiel pri hraní tichšie?

Aorus sa drží akusticky veľmi dobre, ale potrebujete hrať tak, aby ste niekoho v miestnosti nerušili, môžete napríklad zafixovať framerate na nižšiu hodnotu priamo v hre. Alebo viete použiť aj ďalšiu Nvidia funkciu v notebooku, a to Whisper mód, ktorý rovnako aktivujete cez Geforce Experience. Ten sa bude snažiť optimalizovať hluk ventilátorov pri hraní, pričom spraví aj optimalizáciu hier.  Napríklad po aktivácii God of War zníži framerate z 90 fps na presne 40 fps, pričom spotreba grafiky klesne zo spomínaných 124W na približne 105W. Spotreba grafiky sa tak zníži približne o 20W a spolu s tým sa aj zníži chladenie, kde teploty idú mierne nižšie a z 87 stupňov sa ustálili na 81 stupňov.  Podľa hry tam bude približne ušetrenie 10%, aj keď pri tomto teste na God of War sa hlučnosť menila len jemne okolo 38-40 dB. 

Hranie na batérii

Ak by ste však chceli hrať bez nabíjania, to je už iné. Teraz v čase cestovania a dovoleniek sa to aj zíde. Síce tento notebook na to nie je ideálny vzhľadom na výkon, ale ak sa napríklad už veľmi nudíte pri cestovaní, alebo pri čakaní, tak je to možnosť. Viete s batériou vydržať aj tri hodiny pri menej náročných hrách, alebo hodinu a štvrť pri najnáročnejších. Ale vždy záleží na tom, ako si hru nastavíte a aké funkcie spustíte. 

Ideálne je, samozrejme, stlmiť podsvietenie displeja, ale zároveň aj hrať na čo najnižšom framerate, aby ste čo najmenej zaťažili grafiku. Notebook na to má ako svoj power saving režim, tak je tu spomínaná funkcia Nvidie Battery Boost 2. Tú nájdete v Geforce Experience a po zapnutí vám optimalizuje hry na čo najmenší odber.  Napríklad obmedzí framerate na 30 fps a zoptimalizuje aj ďalšie funkcie. Napríklad vo Fortnite bez obmedzovania ide na približne 100 fps a výdrž je okolo hodiny, preto musíte takticky obmedzovať a potom to vyzerá takto:

  • s maximálnymi detailami obmedzením na 60 fps priamo v hre za polhodinu klesne batéria na 55% za hodinu na 20% spotreba je 48W
  • s obmedzením na 30 fps priamo v hre išlo za polhodinu na 60% a za hodinu na 25% batérie. Spotreba grafiky tu bola 31W.
  • ak zapnete Battery Boost, notebook nastaví 30 fps obmedzenie a ďalšie optimalizácie a za polhodinu batéria klesne na 63% a pri hodine zostane ešte 30%. Spotreba tu bola 30W a teploty 60 stupňov.
  • ale keďže je to Nvidia grafika, ak k tomu ešte zapnete DLSS na performance, pomôže to o pár percent, po polhodine mal notebook 64% a hodine 32%  so spotrebou 26W grafiky, teploty klesli na 58 stupňov

Pre zaujímavosť, rôzna spotreba je aj pri jednotlivých nastaveniach DLSS, kde pri tomto nastavení v 30fps stúpa podľa kvality o 1W zo spomínaných 26W.  Ak však hráte napríklad s obmedzením na 60fps je to už viac a performance režim spotrebuje 34W, balanced už 36W, quality 41W, bez DLSS spomínaných 48W.  

Reflex

Ale čo sa týka hrania na nízkych detailoch, je to ideálne pre multiplayerovky, kde čím vyššie fps dosiahnete, tým rýchlejšie reakcie môžete v hre získať. K ešte ďalšiemu zlepšeniu má notebook aj Nvidia Reflex funkciu, ktorá umožňuje ešte zlepšiť odozvu systému, pričom multiplayerovky majú nastavené zapnutie Reflexu a aj Reflex + Boost. 

V zásade Reflex znižuje odozvu aj za cenu nižšieho framerate, napríklad pri God of War:

  • Bez Reflexu 82 fps -  odozva 14-25ms
  • Reflex - 78 fps - odozva 13-14ms
  • Reflex + boost - 77 fps - odozva 12-13 ms

Bez Reflexu išla odozva dosť variabilne a bolo to aj cítiť. Reflex tu síce mierne stiahol framerate, ale úplne ustálil odozvu. Podobne aj s boostom. Ten ešte znížil odozvu. Tam už však rozdiel nepocítite.  Podobne to funguje aj pri multiplayerovkách ako Fortnite alebo Valorant, ktoré to majú zapracované a kde je nízka odozva a stabilita odozvy dôležitá. 

A čo SSD, zvuk a spotreba?

Čo sa týka disku, je tu 1TB SSD, a to s peknými rýchlosťami, čakajte veľmi rýchle 7000MB/s čítanie a veľmi rýchly 5000MB/s zápis.  Pekné čísla zaisťujúce úplne plynulý chod systému a aj načítavanie hier, teda niežeby ste spozorovali výraznú zmenu aj keby boli o polovicu nižšie, ale možno keď konečne prídu DirectStorage hry využije sa to efektívne v hrách.

Zvukovo notebook nesklame, spolu s prakticky úplne tichým chodom pri nízkej záťaži veľmi dobre vynikne silný zvuk s dobrými basmi. Možno stredy trochu orezáva, ale v rámci notebookového zvuku je slušný. Má aj DTS:X audio podporu pre priestorový zvuk. Hry je, samozrejme, ideálne hrať na headsete, keďže by zvuk mohli rušiť ventilátory.

Čo sa týka spotreby, v zásade čakajte na tento výkon prijateľnú výdrž batérie. Notebook síce zo začiatku vypíše optimistických 6 hodín 33 minút, ale pri reálnom používaní a priebežnom browsovaní skôr čakajte okolo 5 hodín. Pri hrách, samozrejme, menej a hodinu až dve z toho viete dostať. Notebook nabijete za približne 2 hodiny.

Gigabyte Aorus 17
Gigabyte Aorus 17 Reflex funkcia umožní ešte zlepšiť odozvu na 360Hz displeji.
Reflex funkcia umožní ešte zlepšiť odozvu na 360Hz displeji.


Gigabyte Aorus 17 Gigabyte má aj vlastné ovládacie centrum na optimalizovanie notebooku.
Gigabyte má aj vlastné ovládacie centrum na optimalizovanie notebooku.


Gigabyte Aorus 17 Ray-tracing nechýba a Cyberpunk rozbehne na 60-70 fps.
Ray-tracing nechýba a Cyberpunk rozbehne na 60-70 fps.




Celkovo je to parádny notebook, za bežného chodu veľmi dobre optimalizovaný a za vysokého výkonu sa snaží udržiavať prijateľné teploty a ponúka naozaj patričný výkon. I7 a RTX 3070 Ti tu veľmi dobre sadnú, rýchly SSD to veľmi dobre dopĺňa a 17-palcový displej si užijete aj s 360Hz obnovovacou frekvenciou, vďaka čomu bude všetko extra plynulé.

GIGABYTE AORUS 17 XE - kúpite za 2 283 eur / 56 390 Kč (3070ti, 16GB RAM)


napísal saver 17.6.2022
Páči sa mi! (+2)
9.5
GIGABYTE AORUS 17
+ veľmi dobre vyvážený notebook
+ vysoký výkon s RTX 3070 Ti
+ príjemný dizajn
+ kvalitný a rýchly displej
+ supertenké okraje displeja
+ dobré teploty
- zvuk mohol byť čistejší


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18423)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk