SAMSUNG GALAXY WATCH5 PRO

SAMSUNG GALAXY WATCH5 PRO

9.5

Luxusné hodinky od Samsungu

Samsung popri základných Watch5 priniesol aj novú verziu hodiniek, a to Watch5 Pro s novým dizajnom. Ten je odlišný od štandardných vyšších Watch hodiniek a posúva ich do vyššej kategórie. Totiž zatiaľ čo základné Watch5 sú viac športové, Pro verzie sú luxusnejšie.  Niečo ako Classic séria, ale zároveň neprechádzajú až do  takého klasického štýlu.

Watch5 Pro zoberiete, keď chcete niečo viac a chcete to, čo vám bude na ruke vynikať a vyzerať serióznejšie. Nakoniec majú kovové titánové telo, ktoré na jednej strane vytiahne masívnosť, ale zároveň ponúkne aj odolnosť aj ochranu. Zároveň veľkou výhodou bude väčšia batéria. 

Špecifikácie vyzerajú nasledovne:

  • Displej: 1.36" AMOLED, 60Hz, nit, 450x450px
  • Procesor: Exynos W920
  • OS: Wear OS
  • Pamät: 1.5GB / 16GB
  • Rozmery:  45.5 x 45.4 x 10.5 mm 
  • Váha: 46 g
  • Batéria:  590 mAh
  • plná špecifikácia >>>

Čakajte tak o milimeter väčšie hodinky ako 44 mm verzia Watch5, čo síce na pohľad ani nebadáte, ale čo uvidíte, bude väčšia hrúbka. Nie sú však veľmi hrubé a na ruke vyzerajú dobre. Sadnú hlavne na stredné a veľké zápästia. Ak máte malé a tenké ruky, tak najlepšie ísť do základných 40 mm. Ak máte väčšie zápästie, tak Watch5 44 mm alebo tieto 45 mm Watch5 Pro budú vhodnejšie. 

Samsung Galaxy Watch5 Pro
Samsung Galaxy Watch5 Pro Watch5 Pro prichádzajú s novým dizajnom a zmenšenou nabíjačkou.
Watch5 Pro prichádzajú s novým dizajnom a zmenšenou nabíjačkou.


Samsung Galaxy Watch5 Pro Čakajte kvalitné vyhotovenie a 45 mm veľkosť.
Čakajte kvalitné vyhotovenie a 45 mm veľkosť.


Samsung Galaxy Watch5 Pro Novinkou je magnetický remienok.
Novinkou je magnetický remienok.





Dizajnovo to bude zmena oproti predchádzajúcim Classic verziám Watch hodiniek, a to hlavne pre absenciu lunety. Teda mechanického otočného krúžku okolo ciferníku, ktorý Samsung pridával ako na jednoduchšie ovládanie, tak aj pre dizajn. Teraz, keď prešiel na Wear OS, ktoré lunetu využívajú minimálne, stáva sa to zbytočné a síce toto ovládanie stále zostáva, ale už iba dotykovo. Teda ak prechádzate prstom po okraji hodiniek, funguje to ako otáčanie lunetou, napríklad na rolovanie alebo výbery.  Zároveň jej odstránenie má aj výhodu, totiž pod pôvodnú lunetu sa vedel dostať piesok alebo iné nečistoty a mohla potom pri otáčaní škrípať. Tu tento problém odpadá.

Konkrétne v týchto hodinkách nahrádza lunetu dotyková plocha okolo displeja, ktorá je ešte aj mierne zaoblená  dovnútra pre lepší dotyk, keďže titánové telo je vyvýšené nad displej. To zaisťuje dve veci, a teda ako lepšie ovládanie, kde vám prst neujde mimo hodiniek, ako pri nižších verziách, tak aj ochranu displeja. Titán okolo chráni displej a aj keď prejdete hodinkami po stene, displej zostane neporušený. Samozrejme, titán sa dokáže poškriabať. Niekto to aj na tejto testovacej vzorke už dokázal a vidieť malé poškrabanie na jednej strane. Ak by ste brali túto šedú verziu, má výhodu a to, že prípadné škrabance sú veľmi ťažko viditeľné, keďže farebne zaniknú. Na čiernej verzii budú viditeľné, keďže sa zotrie farba a uvidíte strieborný základ. Ak by ste však chceli kompletnú ochranu, dajú sa kúpiť rôzne gumené obaly.

Mimo vystúpeného tela je dizajn takmer rovnaký, a teda štandardné výstupky na úchyty remienka, dve tlačidlá. Aj keď rátajte s hrubším telom. Nie veľmi, ale je hrubšie hlavne pre väčšiu batériu. Tá je základom vylepšení hodiniek a rovno môžeme povedať, že najlepším upgradom. Totiž bežné Watch4 a Watch5 vydržia zo dva dni, možno dva a pol. Tu s väčšou batériou čakajte aspoň 3 dni, osobne som mal 4 a pol dňa štandardného používania pri zapnutom wi-fi a pripojení na hodinky. Prakticky dvojnásobok ako pri Watch4.

Samsung Galaxy Watch5 Pro
Samsung Galaxy Watch5 Pro Pri porovnaní s Watch4 sú luxusnejšie a masívnejšie.
Pri porovnaní s Watch4 sú luxusnejšie a masívnejšie.


Samsung Galaxy Watch5 Pro Watch5 Pro majú aj zafírové sklíčko, ktoré nepôsobí tak plastovo.
Watch5 Pro majú aj zafírové sklíčko, ktoré nepôsobí tak plastovo.


Samsung Galaxy Watch5 Pro Čakajte hrubšie hodinky.
Čakajte hrubšie hodinky.





Pekným upgradom vo Watch5 Pro je aj remienok, ktorý už nie je štandardný prepichovací, ale je otvárací a magnetický. Stačí si len raz nastaviť veľkosť a následne si už hodinky len nasuniete a za sekundu zapnete. Nemusíte sa pasovať s hľadaním dierky a zasúvaním remienka. Remienok je gumený, ale dizajnovo dobrý. Konkrétne tu vo veľmi príjemnej šedo-hnedozelenej farbe. Ak by sa vám nepáčil, môžete si kúpiť iný. Dostupné sú aj kožené alebo kovové.

Trochu škoda, že tomuto novému remienku Samsung neprispôsobil aj nabíjačku. Pridal len malú magnetickú nabíjačku, a teda teraz s týmto remienkom hodinky na ňu jednoducho nepoložíte (ak si nechcete zrušiť nastavenie remienka), musíte ju pripnúť na hodinky keď sú položené na boku. Hodila by sa tu staršia nabíjačka, ktorú Samsung dával ešte k starým Gear hodinkám, ktorá bola v tvare L a hodinky sa na ňu pripli naležato.

Čo sa týka rýchlosti nabíjania, je pozitívne, že je tu už rýchlejšia 25 W nabíjačka. Aj keď aj väčšia batéria. Pri základných Watch5 sa batéria nabíjala okolo 60 minút a tu si počkáte približne 80 minút na kompletné nabitie. Je stále dostatočne rýchle a nie je to problém

Systém je tu už Wear OS od Google, ktorým Samsung minule nahradil svoj Tizen. Síce Wear má väčšiu záťaž na batériu, ale zas ponúka väčšiu podporu aplikácií a hlavne platobné systémy cez NFC. Hodinky majú aj svoje vlastné základné aplikácie, a teda monitoring aktivít, ktoré sa automaticky detegujú, nechýba meranie tepu, stresu, spánku, ale aj GPS trasovanie, počasie, plus aj novinky, ktoré pribudli v minulej verzii, a to meranie EKG a aj tlaku. Tu pribudne ešte aj meranie teploty. Hodinky majú senzor zapracovaný, ale Samsung ešte spolupracuje s odborníkmi z oblasti lekárstva na jeho spustení. Nechýba ani výmena číselníkov, notifikácie z mobilu, kalendár, počasie. Ak by sa vám ponuka základných aplikácií Samsung nepáčila, keďže je tu Wear OS a aj Play Store, môžete si nainštalovať rôzne alternatívne verzie fitness a mapovacích aplikácií alebo aj číselníkov.

Základné číselníky sú tu rovnaké ako pri ostatných verziách Watch hodiniek a výber je veľmi pekný, aj keď pri tejto šedohnedej verzii pridali parádny tematický hnedý číselník, ktorý sa k nim úplne hodí. Mimochodom, číselníky majú aj úpravy a môžete si nastaviť ako farby, tak aj jednotlivé zobrazené komponenty. Pri tomto defaultnom profesionálnom analógovom číselníku si môžete nechať na vonkajšom kruhu sekundy alebo kompas, do stredu zase dáte batériu alebo kroky, je tu tlačidlo na bicyklovanie a aj počasie, ktoré môžete vymeniť za rôzne iné prvky. Podobne aj pri ostatných číselníkoch. Ak chcete široké možnosti tak digitálny panel je jeden z najlepších číselníkov.

Nechýba tu telefonovanie aj cez hodinky, keďže hodinky majú reproduktor a aj mikrofón. Podľa verzie hodiniek tak môžete telefonovať cez mobil alebo aj samostatne. Na samostatné volanie potrebujete LTE verziu hodiniek, do ktorých sa nahrá digitálna SIM karta. 

Ak sa budete rozhodovať medzi základnou verziou Watch5 a touto Watch5 Pro, rátajte s tým, že Pro verzia hodiniek sa neodlišuje od základnej len dizajnom, ale aj ponukou aplikácií. Samsung pridal exkluzívne funkcie, a to Route Workout s podporou GPX súborov na import a export, ako aj Turn-by-Turn navigáciu pre chôdzu a bicyklovanie a nakoniec aj Track Back funkciu pre návrat.

Hodinky s mobilom komunikujú cez Samsung Wearable aplikáciu, ktorá zhŕňa všetky nositeľné zariadenia Samsungu a cez ktorú si nastavujete základné veci, ako ciferníky, notifikácie, displej a rôzne nastavenia. K tomu fitness funkcie majú Samsung Health aplikáciu a zdravotné funkcie Health Monitor aplikáciu, tá je však exkluzívna pre Samsung mobily. Cez ňu funguje meranie tlaku a EKG funkcie a tie si tak odmeriate a následne monitorujete len cez Samsung mobil.

Samsung Galaxy Watch5 Pro
Samsung Galaxy Watch5 Pro Systém je Wear OS od Google.
Systém je Wear OS od Google.


Samsung Galaxy Watch5 Pro Nechýbajú dve štandardné tlačidlá.
Nechýbajú dve štandardné tlačidlá.


Samsung Galaxy Watch5 Pro Medzi senzory pribudol aj senzor merania teploty.
Medzi senzory pribudol aj senzor merania teploty.





Celkovo sú Watch 5 Pro po všetkých stránkach veľmi dobre spravené hodinky. Dizajnovo pôsobia luxusne, pridaný je magnetický remienok, veľmi dobre sa nosia a hlavne majú množstvo funkcií. Síce sú trochu hrubšie, ale to neprekáža, dôležité je, že je väčšia batéria. Tá je tu prakticky štvordňová.  Keď to celé zabalíte do šedo-zelenohnedej farby, vyzerá to parádne, len, samozrejme, má to svoju cenu. Oproti základným Watch5 si priplatíte takmer dvesto eur, ale na titánové hodinky je to prijateľná suma.


napísal saver 28.9.2022
Páči sa mi! (+1)
NAJLEPŠIE MOBILY
9.5
SAMSUNG GALAXY TAB S9+
13
[22.9. 2023]
9.5
SAMSUNG GALAXY S24+
87
[2.2. 2024]
9.5
SAMSUNG GALAXY S24 ULTRA
102
[9.2. 2024]
9.5
SAMSUNG GALAXY S23 ULTRA
47
[10.2. 2023]
9.0
ASUS ROG PHONE 8 PRO
22
[8.3. 2024]
9.0
SAMSUNG GALAXY FIT3
25
[15.3. 2024]
9.0
POCO X6 PRO
27
[19.2. 2024]
9.0
CREATIVE OUTLIER FREE PRO
12
[15.11. 2023]
9.0
SAMSUNG GALAXY Z FLIP5
32
[16.8. 2023]
9.0
SAMSUNG GALAXY Z FOLD5
19
[25.8. 2023]
9.0
MOTOROLA RAZR 40 ULTRA
32
[24.7. 2023]
9.0
XIAOMI POCO F5 PRO
34
[7.7. 2023]
9.0
SAMSUNG GALAXY S23
85
[3.3. 2023]
8.5
NOKIA G42 5G
20
[8.9. 2023]
8.5
SAMSUNG SMARTTAG2
52
[22.11. 2023]
8.5
XIAOMI REDMI NOTE 13 PRO+
41
[23.2. 2024]
8.5
SAMSUNG TAB S9 FE
16
[12.12. 2023]
8.5
XIAOMI POCO F5
12
[30.6. 2023]
8.5
SAMSUNG GALAXY A54 5G
10
[5.5. 2023]
9.5
SAMSUNG GALAXY WATCH5 PRO
+ luxusný dizajn, špeciálne v šedej verzii
+ magnetický remienok
+ vyššia výdrž batérie
- môže vám chýbať otočná luneta


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18392)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk