NOKIA X30 5G

NOKIA X30 5G

Najekologickejšia Nokia

Mobilný trh bol kedysi naozaj skvelý. Veľa výrobcov, viac systémov, kopa rôznych dizajnov a hlavne množstvo rôznorodých inovácií. Teraz je to naopak. Postupuje sa po malých krôčikoch, telefóny sa zväčša podobajú ako vajce vajcu a výber na trhu je čoraz menší. Čínskych značiek je dosť, ale ak chcete niečo iné, váš výber je veľmi obmedzený. Nepomáha tomu fakt, že kedysi známe značky sú dnes na okraji záujmu a asi najvýraznejším príkladom je Nokia. Známa fínska značka má licenciu na telefóny v rukách HMD a aj keď nemôžeme povedať, že by sa nesnažili, stále nevedia osloviť širšiu verejnosť.

Nedokážu to cenou, nedokážu to ani hardvérom. To nie sú žiadne prekvapenia, ale veci, ktoré sú známe už roky. Nokia telefóny obchádzajú ten najvýkonnejší hardvér a cenovku nasadzujú vysoko. Chcú ale bodovať niečím iným a prichádzajú s rôznymi iniciatívami napríklad v oblastiach transparentnosti a ekológie. Už roky firma stavia na čistom Androide, dlhej podpore, bezpečnosti vašich dát a čo najnižšom dopade telefónov na prostredie. Pričom vrcholom tohto snaženia má byť nová Nokia X30 5G.

Telefón bol dlho v príprave a je pochopiteľné, že ľudia čakali vlajkovú loď, no opäť dostávame telefón skôr v strednej triede. Postavený je na Snapdragon 695 5G, čo nie je žiaden mobilný trhač asfaltu. Aspoň Snapdragon 778G by potešil oveľa viac. Mobil beží na osemjadrovom procesore (2x2.2 GHz Kryo 660 Gold & 6x1.7 GHz Kryo 660 Silver) a grafickom čipe Adreno 619. Dostupná je v konfiguráciách 128GB úložiska so 6GB RAM a 256GB úložiska s 8GB RAM.

  • Displej: 6.43 " AMOLED, 90 Hz, 450 s (typ), 700 s (peak) nit, 1080 x 2400px
  • Procesor: Snapdragon 695 5G
  • OS: Android 12
  • Pamät: 6GB RAM, 8GB RAM / 128GB, 256GB , UFS 2.2
  • Kamera: 50 MP, f/1.8, (wide), PDAF, OIS, 13 MP, f/2.4, 123° (ultrawide)
  • Selfie: 16 MP, f/2.4, (wide)
  • Nabíjanie: 33W
  • Rozmery:  158.9 x 73.9 x 8 mm 
  • Váha: 185 g
  • Batéria:  4200 mAh
  • plná špecifikácia >>>

Dostanete tak nie práve najvýkonnejší mobil, ale na bežné používanie a občasné hranie dnes stačí. Problémom nie je ani tak samotný výkon, ale skôr cena, ktorú u nás mobil má. V obchodoch stojí cez 500 eur a to je jednoducho priveľa. Lepší pomer ceny a výkonu ponúkajú nielen čínske značky, ale napríklad aj Samsung.

Nokia X30 5G

HMD to kompenzuje zameraním na ekológiu a je naozaj dosť možné, že je X30 jeden z najekologickejších mobilov vôbec. Jednak vám má dlho vydržať vďaka dlhej podpore aktualizácií (aktuálne má Android 12 HMD sľubuje update aj na 15), takže telefón nemusíte vyhodiť po roku. Hlavne ide ale o použité materiály. Rám je vyrobený zo 100% recyklovaného hliníka a zadný kryt zase zo 65% recyklovaného plastu. Balenie mobilu je kompostovateľné, takže ho môžete pokojne vyhodiť. Ekologickejšie by to bolo už len v prípade, že by sa balenie dalo zjesť.

Ako je už dnes v oblasti mobilov zvykom, tak balenie je naozaj sparťanské a veľa vecí tam nenájdete. Je tam vlastne len mobil v papierovom obale, USB-C kábel na nabíjanie, ihla na vybratie adaptéra pre SIM karty (telefón podporuje dve karty) a dokumentácia. Teda naozaj len to skutočne nutné minimum, aby ste dokázali fungovať. Žiadna redukcia na jack, žiadna nabíjačka.

Musím však HMD pochváliť za to, že sa im podarilo navrhnúť pekne vyzerajúci mobil, ktorý sa jasne odlišuje od konkurencie na trhu. A naozaj vyzerá dobre, čo sa dnes o mobiloch veľmi povedať nedá, dizajnovo prekonáva aj vlajky iných značiek a pôsobí luxusnejšie ako niektoré drahšie mobily. Dostupný je vo verziách Cloudy Blue a Ice White, my sme mali tú modrú. Nie je nejako výstredný a výrazne odlišný. Skôr je to o kombinácii materiálov a dizajnových detailoch, vďaka čomu vyzerá dobre. oblasť so zadnými fotoaparátmi je mierne vystúpená a obsahuje aj sympatický prehyb. Výhodou je, že sa tu neusadzuje prach. Zadný kryt vyzerá dobre a je príjemný na dotyk. Parádne sa drží aj vďaka výborne spracovanému hliníkovému rámu.

Nokia X30 5G

Inak je to naozaj klasika. Dole port, vedľa neho reproduktor a slot na SIM karty. Na pravej hrane sú tlačidlá pre zapnutie a ovládanie hlasitosti. Výstup na jack by ste tu hľadali márne. Predná kamera je v drobnom kruhovom výreze. Rozmery rozhodne nie sú zlé a pri veľkosti 158.9 x 73.9 x 8 mm je o málo väčší ako napríklad Samsung S21. Váži 185 gramov, čo tiež nie je zlé. Poteší odolnosť voči prachu a vode na úrovni IP67.

Výsledky benchmarku Antutu môžete vidieť nižšie a len potvrdzujú to, čo som už predtým napísal – X30 nie je žiadne delo, ale stačí. Celkové skóre 398103 nie je žiaden zázrak a to isté sa dá povedať aj o výsledku 3D Marku (Wild Life), kde telefón získal 1209 bodov s priemerným snímkovaním 7,20. Na bežné hranie to ale stačí a napríklad PUBG si tu zahráte plynulo a v slušnej grafike – na HD a s High snímkovaním. V teste úložiska som nameral 27595 bodov. Ďalšie pozitívum je fakt, že sa telefón až tak nezahrieva. 45-minútový záťažový test zvýšil teplotu len o nejaké 4 stupne, zastavila sa tak tesne pod 34°, čo vôbec nie je zlé a zjavne tomu pomáhajú aj použité materiály.

 

AMOLED displej s veľkosťou 6,43“ je chránený Gorilla Glass Victus sklom, disponuje rozlíšením 1080 x 2400 a teda hustotou pixelov cca 409ppi. Nie je to práve najvyššie rozlíšenie, ale v rámci strednej triedy pomerne klasické. Poteší podpora 90Hz refreshu displeja, takže je rolovanie hladšie a farebné prechody pri ňom plynulejšie. Štandardný jas je 450 nitov, v maxime až 700 nitov. Displej tak ponúka dobré sledovanie obsahu, pekné farebné podanie a aj široké pozorovacie uhly. Ak napríklad niekde cestujete a nasťahujete si tam seriály z Netflixu či iných služieb, nesklame vás.

Menším sklamaním je pre mňa zvuk. Respektíve jeho podanie z hlavného reproduktora. Keďže X30 ponúka len mono zvuk a kvalita podania nie je najvyššia (dokonca trochu skreslená), nebudete si asi púšťať hudbu z telefónu. Ale kto súdny by to na verejnosti robil, všakže. Čo sa týka zvukového prejavu pri pripojení slúchadiel, ten je štandardné dobrý a na sledovanie, hranie a počúvanie môžete telefón pohodlne kedykoľvek využívať.

Nechýba podpora Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6, dual-band, Wi-Fi Direct. Rovnako ani Bluetooth 5.1, A2DP, LE, aptX HD. NFC možnosti sú tiež už štandardom, rovnako aj akcelerometer, gyro, senzor priblíženia a kompas. V displeji je snímač odtlačkov prstov, ktorý je rýchly a presný. Obrovský skok od toho „peklíčka“, ktoré bolo kedysi v Nokii 9. Musím však vyzdvihnúť jednu drobnosť a to kvalitu prijímaného signálu. Aktuálne môžem porovnať s S21 FE 5G a Nokia oveľa lepšie drží mobilný signál a drží ho kvalitnejšie. Na tom istom mieste tak napríklad získate vyššiu rýchlosť dát.

Nokia sa tu taktiež hrdí kvalitnou zostavou fotoaparátov a aj keď v hrubých číslach to nie je niečo veľkolepé, výsledok v niektorých oblastiach veľmi príjemne prekvapil. Vzadu sú primárna 50 MP, f/1.8, (wide), 1/1.56", 1.0µm, PDAF, OIS so sekundárnou 13 MP, f/2.4, 123˚ (ultrawide), 1/3.06". HMD tu pritom zjavne využíva ISOCELL GN5 v hlavnej kamere (ten je napríklad v S22 a iných) a aj keď sú fotky cez deň taký štandard, mobil robí veľmi kvalitné nočné fotky, kde aj v tmavom prostredí pekne zachytáva hĺbku. S21 FE 5G robí napríklad horšie nočné fotky. Pri bežnom osvetlení sú dobré najmä fotky s nižšou ohniskovou vzdialenosťou, kedy vynikne kontrast a bokeh efekt. Nechýba ani HDR, možnosť panorámy a podobne. Telefón je vybavený LED bleskom.

Nokia X30 5GNokia X30 5GNokia X30 5GNokia X30 5GNokia X30 5GNokia X30 5GNokia X30 5GNokia X30 5GNokia X30 5GNokia X30 5GNokia X30 5G

(fotka s mačkou je zo selfie kamery)

Nevýhoda zadných kamier je, že veľmi nezvládajú video, čo je pravdepodobne výsledok slabšieho hardvéru. Respektíve video natočíte dobré, avšak len v 1080p pri 30fps. Dnes už chcete aspoň 4K, možno ste influencer alebo čokoľvek iné a 1080p pri 30fps je dnes fakt málo. Našťastie ale nechýba aspoň možnosť natáčať slow-motion videá. Rovnako aj predná kamera (16 MP, f/2.4, (wide), 1/3.06", 1.0µm) natáča len 1080p a 30fps videá. Fotky sú tam už lepšie, ale tiež taký štandard. Poteší tiež podpora nočného režimu.

X30 obsahuje 4200 mAh batériu s podporou 33W nabíjania a PD3.0. rýchlosť nabíjania dnes už tiež nie je žiadna sláva. Nehovorím, že potrebujem cez 100W, ale aspoň 45W by potešilo. Každopádne rýchle nabíjanie tu je, aj keď by mohlo byť aj rýchlejšie. Výdrž je veľmi dobrá. Ak mobil nemáte v rukách každú chvíľu, dokážete vydržať pomaly 2 dni bez nabíjačky. Aj bežné využívanie ho však hneď nevyšťaví. Dobrým príkladom je záťažový test v Antutu. Ten trvá 45 minút a drží vyťažené CPU aj GPU. Za 45 minút pritom batéria klesla len o 12%, čo je veľmi slušné. Test výkonu v Antutu zobral len 2%, pričom pri iných mobiloch je to často cez 5%.

Nokia X30 5G

Nokia X30 5G je dobrý telefón, ale so zlým nacenením. Respektíve by ste za tú sumu chceli lepšie črevá, ktoré by vám pridali aj viac možností. Takto je ten výkon síce postačujúci, ale asi by ste chceli viac. Pochváliť musím fotky, displej, vyhotovenie a dizajn a tiež batériu. Nižší výkon a plechovo znejúci reproduktor sú zas výraznejšími negatívami. Ak ale nechcete Čínu, chcete dlhú podporu a možno vám aj záleží na našej planéte, toto je veľmi slušná alternatíva, ktorá rozhodne stojí za zváženie. Aj keď asi v nejakej zľave.


napísal matus_ace 23.11.2022
Páči sa mi!
NOKIA X30 5G


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18418)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk