SAMSUNG GALAXY TAB S8

SAMSUNG GALAXY TAB S8

9.5

Šikovný tablet s dobrou výdržou

Hoci pred pár dňami Samsung predstavil tabletové novinky v podobe série S9, S8 bude pre množstvo používateľov zaujímavou voľbou. S prihliadnutím na nižšiu cenu a ešte ďalšie prípadné zlacňovanie môže ísť o najlepší pomer ceny a výkonu pre vaše využitie. Ako teda obstál v našej recenzii?

Od predstavenia Galaxy Tab S8 ubehol skoro už rok a pol, no pri zariadeniach ako sú tablety sa starnutie technológií nemusí prejaviť tak výrazne ako pri smartfónoch. Vlajková loď Samsung tabletov disponuje 8GB RAM a výkonným procesorom Snapdragon 8 gen 1, kvalitným 11-palcovým displejom a dobrou výdržou batérie. Na konzumáciu mediálneho obsahu a surfovanie po internete je to aj dnes nadštandardný výkon a určitý čas ešte stále bude. Balenie sa drží zaužívaných štandardov, teda je čo možno najkompaktnejšie a obsahuje len samotné zariadenie, dotykové pero S Pen a napájací kábel. Napájací adaptér rovnako ako pri smartfónoch chýba, no určite viac poteší prítomnosť S Pen rovno v balení. Zariadenie už na prvý pohľad a dotyk pôsobí kvalitným dojmom, a vďaka svojej hmotnosti len 503g sa aj príjemne drží.

Špecifikácia

  • Displej: LTPS TFT, 11″, 2560 x 1600, 120 Hz
  • Procesor: Snapdragon 8 Gen 1
  • OS: Android 13
  • Pamät: 8 GB / 128 GB (microSD do 1TB)
  • Kamera: 13 MP, f/2.0, 26mm (wide), 1/3.4", 1.0µm, AF | 6 MP, f/2.2, (ultrawide)
  • Nabíjanie: 45W
  • Rozmery:  253.8 x 165.3 x 6.3 mm
  • Váha: 503 g
  • Batéria:  8000 mAh
  • Ostatné: čítačka odtlačkov prsta v tlačidle, bezdrôtový  Samsung DeX
Samsung Galaxy Tab S8
Samsung Galaxy Tab S8 Balenie tabletu a obalu s klávesnicou
Balenie tabletu a obalu s klávesnicou


Samsung Galaxy Tab S8 V balení sa nachádza aj S Pen
V balení sa nachádza aj S Pen


Samsung Galaxy Tab S8 Elegantný dizajn zadnej strany s priestorom na nabíjanie S Pen
Elegantný dizajn zadnej strany s priestorom na nabíjanie S Pen





Na recenziu sme si zvolili najmenší model zo zariadení Tab S8, ktorý disponuje 11“ displejom s pomerom strán 16:10 a vďaka svojmu QHD rozlíšeniu dosahuje hustotu pixelov na úrovni okolo 274ppi. Displej zaberá 83.6% plochy zariadenia, takže vás nebudú rušiť široké čierne rámčeky okolo displeja. 120Hz obnovovacia frekvencia je v dnešnej dobe už pomaly štandard pri prémiových zariadeniach, no najväčším prekvapením bola pre nás voľba technológie samotného panelu. Zatiaľ čo väčší súrodenci  S8+ a S8 Ultra majú Super Amoled displeje, základná S8 má LTPS TFT displej. Nenechajte sa ale zbytočne odradiť. Aj na naše prekvapenie displej vyzerá výborne, farby a kontrast sú porovnateľné s Amoled verziami a na pohľad bude pre vás náročné zistiť, že nejde o Amoled displej. Zariadenie je skôr orientované na držanie s orientáciou na šírku, takže ak ste doteraz používali tablety s pomerom strán 3:2 bude to pre vás menší nezvyk, no stačí pár dní a zvyknete si. Oveľa viac pomer strán ale oceníte pri sledovaní mediálneho obsahu, kde efektívne využijete oveľa väčšiu plochu displeja. Počas testovania sa tablet stal primárnym zariadením na sledovanie seriálov, videí alebo streamov.

Vďaka kombinácii dobrého displeja s kvalitným ozvučením štvoricou reproduktorov sa pre vás sledovanie mediálneho obsahu napr. na smartfóne stane pre vás nepohodlným a už podvedome radšej siahnete po tablete. Rovnako ak využívate na bežné činnosti notebook. Tab S8 svojimi rozmermi je príjemnejší na prenášanie, zmestí sa vám aj do malej tašky a v prípade potreby väčšieho displeja stačí zariadenie jednoducho zadockovať cez USB-C, pripojiť klávesnicu, myš a externý monitor a môžete začať využívať „desktopové“ prostredie cez Samsung DeX. DeX mód je, samozrejme, možné zapnúť aj bez pripojenia k monitoru, no až vtedy sa prejaví jeho plný potenciál. Testovali sme ho spolu s klávesnicou priamo v obale, no absencia touchpadu trochu znižuje komfort ovládania. Ku klávesnici máme snáď len jedinú výhradu, a to, že nie je podsvietená. Inak sa na nej píše dobre, klávesy majú príjemný zdvih a dobrú odozvu. Pri Samsung monitoroch alebo televíziách by ste mali mať možnosť využiť aj bezdrôtový DeX.

Samsung Galaxy Tab S8
Samsung Galaxy Tab S8 Len jedna pozícia tabletu po pripojení klávesnice
Len jedna pozícia tabletu po pripojení klávesnice


Samsung Galaxy Tab S8 Ukážka DeX módu
Ukážka DeX módu


Samsung Galaxy Tab S8 S Pen využijete nielen na písanie poznámok
S Pen využijete nielen na písanie poznámok





Ďalšou nenápadnou súčasťou tabletu, pri ktorej by ste si určite mnohý povedali že ju nepotrebujete, je S Pen. Vďaka tomu že sa nachádza v balení si ale množstvo z vás využitie preň určite nájde. Či už na kreslenie, zapisovanie poznámok, produktívne aplikácie alebo len obyčajné rolovanie na webe. S Pen nemusíte púšťať z ruky ani keď potrebujete na webe zadať novú url, prípadne vyplniť nejaké vstupné pole. Jednoducho text napíšete perom do poľa a on sa prevedie z rukou písanej formy do „tlačenej“ formy, ako keby ste ho napísali na klávesnici. Funguje dokonca aj v slovenskej lokalizácii. Pomocou tlačidla na S Pen si viete vyvolať výber aplikácií, prípadne pri písaní poznámok vďaka jeho držaniu mažete text. Pero si po dopísaní môžete magneticky prichytiť na vrchnú hranu (pod tlačidlá), prípadne na zadnú časť pod kamery kde sa zároveň aj nabíja.

Ako ste si asi už domysleli, o hlavný rozdiel oproti konkurencii sa stará softvér a jeho nadstavby v podobe One UI. Ostatné Android zariadenia síce začínajú obsahovať desktopové módy na štýl DeX, no často narazíte na rôzne optimalizačné problémy. Tu to všetko jednoducho funguje a nemusíte nič riešiť.

Pre množstvo ľudí sú kamery v tablete zbytočnosť, no pri prémiovom zariadení očakávate aj určitú kvalitu kamery. Či už pri pracovných činnostiach, kedy potrebujete fotiť a zapisovať, resp. plánovať veci, alebo len využitie na skenovanie dokumentov. Kvalita je podobná kamerám, čo nájdete v smartfónoch dnes už strednej triedy. Papierovo síce len 13 MP hlavný snímač s f/2.0 nebude najlepšou voľbou pre fotenie v zlých svetelných podmienkach, no pri dobrom osvetlení vyzerajú fotky relatívne pekne. Prítomnosť 6 MP ultra širokého snímača je už len príjemným bonusom, ktorý je ale určite použiteľný a nejde len o snímač do počtu ako to býva u zariadení nižšej triedy. Video môžete nahrávať v 4K/60 fps, takže tu sa žiadne kompromisy nediali. Oveľa dôležitejšia je v dnešnej dobe selfie kamera, ktorá so svojimi 12 MP s f/2.4 a 120˚ ultra širokým snímačom postačí na videohovory, prípadne na odomknutie zariadenia tvárou. Zariadenie je možné odomykať aj pomocou snímača odtlačkov prsta v tlačidle zapnutia, ktoré je relatívne rýchle.

Samsung Galaxy Tab S8
Samsung Galaxy Tab S8 Ukážka 1X Wide snímača
Ukážka 1X Wide snímača


Samsung Galaxy Tab S8 Ukážka 0.5X UltraWide snímača
Ukážka 0.5X UltraWide snímača


Samsung Galaxy Tab S8 Ukážka 3X Zoom fotografie
Ukážka 3X Zoom fotografie





Prejdime ale k samotnému výkonu. Procesor Snapdragon 8 Gen 1 vám už asi netreba bližšie predstavovať, nakoľko medzi nami už nejaký čas je. V Antutu bencharku sa jeho výkon blíži k miliónu bodov, konkrétne 976 031, čo už na prvý pohľad vyzerá ako množstvo výkonu. Podrobnejšie štatistiky si môžete prezrieť v galérii s priloženými výsledkami testov.

Dobrá je aj rýchlosť interného úložiska, ktorá dosahuje rýchlosť pri sekvenčnom čítaní 1736MB/s a zápis 869,7MB/s. Pri Random access teste klesla rýchlosť čítania k 464MB/s a zápisu k 261MB/s, čo sú taktiež dobré hodnoty. Počas testov sme výkon otestovali napr. v hrách ako Diablo: Immortal, ktorá šla bezproblémovo v 60 fps nastavení a vysokom rozlíšení so zapnutým Image sharpeningom. A tiež Hearthstone, čo síce nepôsobí ako náročná hra, no pekne dokáže overiť výkon či už pri plynulosti alebo rýchlosti animácií, alebo zahrievanie zariadenia. Paradoxne najviac dokázal Tab S8 zahriať práve Hearthstone, no nešlo o nič závažné a zariadenie sa stále pohodlne držalo.

Rovnako dobre na tom je aj výdrž batérie. Tá sa dokáže približovať až k 13 hodinám. Osobne som tablet nabíjal cca po troch dňoch pri zostatku asi 20% batérie, primárne využívaného na sledovanie multimédií a občasné hranie Hearthstone. Takže o výdrž sa rozhodne báť nemusíte. Samozrejme, Tab S8 nebude mať najmenšie problémy s ostatnými populárnymi hrami, ako Frotnite, Pubg, Asphalt a pod. A zabudnúť netreba ani na streaming. XCloud fungoval výborne, za predpokladu dobrého internetového pripojenia.

Samsung Galaxy Tab S8
Samsung Galaxy Tab S8 Výkon je viac ako dostatočný
Výkon je viac ako dostatočný


Samsung Galaxy Tab S8 Diablo Immortal beží bezproblémovo
Diablo Immortal beží bezproblémovo


Samsung Galaxy Tab S8 3D Benchmark nechal vyniknúť farby displeja
3D Benchmark nechal vyniknúť farby displeja




Zhodnotenie

Jednoducho príjemné prekvapenie. Po rokoch strávených s iPadmi nešlo o takú „bolestivú“ zmenu, ako sa na prvý pohľad mohlo zdať a je vidieť, že aj Samsung spolu s Androidom prešiel dlhú cestu. One Ui v spolupráci s tabletom funguje perfektne a prináša aj množstvo vylepšení. DeX pri tabletovom zariadení dáva perfektný zmysel, a to ako pri malých, tak aj veľkých uhlopriečkach. Ak ste nenáročný používateľ, dokáže vám sčasti tablet konečne nahradiť aj notebook, za predpokladu využitia externého monitoru a periférií.

Zamrzí ale absencia kreatívnych aplikácií, napr. od  Affinty, prípadne Lumafusion a pod. Niektoré už smerujú na nové Tab S9 zariadenia vďaka využitiu Snapdragon 8 gen 2 for Samsung procesoru, no nateraz je to asi najväčšie mínus oproti iPadom a prípadne Tab S9 sérii. Ide ale o softvér, takže to asi nemožno dávať za chybu hardvéru a je možné, že sa časom aplikácie objavia aj na starších modeloch.

Ak zvažujete kúpu tabletu a prípadne váhate, či sa pozrieť po modeloch z ponuky od Samsungu, rozhodne nám nezostáva nič iné, len vám Tab S8 sériu odporúčať.


napísal tomass 9.8.2023
Páči sa mi! (+1)
9.5
SAMSUNG GALAXY TAB S8
+ skvelý displej
+ dobrý zvuk
+ výborná výdrž batérie
+ DeX a softvérové nadstavby
+ spracovanie
+ S Pen súčasťou balenia
- kvalita kamier v zhoršených podmienkach
- chýbajúci adaptér
- chýbajúce kreatívne aplikácie
- len jedna pozícia displeja s pripojenou klávesnicou v obale
- absentujúce podsvietenie klávesnice


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dragons dogma 2 (1)
Zdravim, mam otazku ohladne DG2 a to ze ako mam pa...
|Metro séria (6)
Chcem sa len opýtať pre zaujímavosť Metro hry sú u...
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20209)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk