ALIENWARE AW3423DWF

ALIENWARE AW3423DWF

9.5

Skutočne najlepší herný monitor?

Test

Alienware nie je na trhu herných monitorov žiadny nováčik, ktorého by bolo potrebné bližšie predstavovať. Roky prináša jedny z najlepších herných monitorov, no konkurencia rozhodne nespí a Alienware sa o priazeň hráčov musí neustále snažiť predstavovaním čo možno najlepších technológií na trhu. Honba za panelmi s čo najvyššími Hz sa na prvý pohľad síce trochu spomalila, no kde výrobcovia nezaháľajú, je celková kvalita obrazu. Rýchle TN panely, ktoré často trpeli na kvalitu a presnosť zobrazovaných farieb, časom vystriedali VA panely, ktoré sú aktuálne cenovo príjemným kompromisom. Drahšie modely na trhu disponujú už kvalitnými IPS panelmi, no absolútna špička sa posunula oveľa ďalej, a to k OLED technológii. Nebudete teda prekvapení, že zástupca toho najlepšieho, čo vie Alienware ponúknuť, disponuje práve OLED panelom. Na papieri vyzerá AW3423DWF veľmi dobre, no obháji si svoju vyššiu cenovku?

 

Špecifikácie:

  • Panel: Quantum Dot OLED
  • Panel typ: OLED
  • Rozlíšenie: WQHD 3440 x 1440 (DisplayPort: 165 Hz, HDMI: 100 Hz)
  • Jas: 1000 nitov
  • Veľkosť: 34,18“
  • Adaptívna technológia: AMD Free-Sync Premium Pro
  • Kontrast: 1 000 000:1
  • Farby: 10 Bit 149% sRGB, 99.3% DCI P3
  • Zaoblenie: 1800R
  • Odozva: 0.1 ms
  • Pozorovacie uhly: 178 stupňov
  • Povrch: antireflexný
  • Porty: 2x DisplayPort 1.4, HDMI 2.0, Audio line-out, Headphone-out, 5x USB 3.2
  • Sklon: +21 stupňov / -5 stupňov
  • Spotreba: 34W (max. 200W)
  • Ostatné: HDR 400, nastaviteľná výška, VESA

 

Alienware AW3423DWF
Alienware AW3423DWF Krabica je štýlová, no obrovská
Krabica je štýlová, no obrovská


Alienware AW3423DWF Širokouhlá obrazovka s pomerom strán 21:9 a uhlopriečkou 34
Širokouhlá obrazovka s pomerom strán 21:9 a uhlopriečkou 34


Alienware AW3423DWF Solídne spracovanie, ktoré zároveň pôsobí decentne. Jediné RGB prvky monitora sú na zadnej strane
Solídne spracovanie, ktoré zároveň pôsobí decentne. Jediné RGB prvky monitora sú na zadnej strane





Alienware tradične nešetril na dizajne svojho balenia a monitor prichádza výborne zabalený. Rovnako sa nešetrilo ani na príslušenstve a už pri kúpe dostanete všetko potrebné bez nutnosti dokupovať nejaké káble. Súčasťou balenia sú okrem napájacieho kábla aj Display port kábel, HDMI kábel, USB dátový kábel (sfunkčnenie HUB-u) a USB-C – Display-port kábel. Krabica je rozmerovo obrovská, nakoľko rozmery samotného monitora bez stojanu sú 81,53 x 36,42 x 12x71 cm a adekvátne k tomu je veľké aj balenie. Stojan, ktorý sa skladá z dvoch častí, ako už býva zvykom, poskladáte bez nutnosti využitia náradia a jednoducho ho osadíte do monitora. Konštrukcia stojanu pôsobí veľmi kvalitne a stabilne, čomu napomáha aj jeho váha skoro 3kg. Tmavosivé prevedenie zadnej časti monitora pekne ladí so stojanom a pôsobí elegantným dojmom. Na zadnej strane monitora sa v pravej časti nachádza podsvietené logo Alienware a v ľavej časti podsvietené číslo 34 reprezentujúce veľkosť uhlopriečky.

Porty už tradične pri Alienware zakrýva odnímateľná plastová krytka, za ktorou sa skrýva celý cable management a samotné káble je možné vyviesť pre zachovanie čo najčistejšieho dizajnu cez stojan. Pri stojane nechýba, samozrejme, výškové nastavenie, a to v rozmedzí až 11cm, zároveň si viete prispôsobiť sklon v rozmedzí -5 až +21 stupňov a natáčanie v -20 až +20 stupňovom rozsahu. Po pripojení stojanu rozmery monitora narastú na 81,53 x 41,56 – 52,56 x 30,57 cm. Ak zvažujete kúpu, odporúčame si dobre premerať priestor na stole, nakoľko monitor je obrovský. Obzvlášť ak plánujete dual monitor setup.

Monitor využíva na nastavovanie a pohyb v menu len jeden joystick na spodnej hrane v strede monitoru. Ovládanie a aj samotné menu sú intuitívne, pričom si od jasu a kontrastu viete nastaviť všetko, až po pokročilejšie farebné profily. Tých má Alienware hneď niekoľko, takže sa nemusíte báť, že by ste nenašli taký, čo by vám vyhovoval. Viete si ako aj pri iných výrobcoch herných monitorov nastaviť zobrazovanie aktuálnych fps, prípadne zameriavač v strede obrazovky. Na vypnutie a zapnutie slúži taktiež joystick, teda jeho dlhšie stlačenie.

Alienware AW3423DWF
Alienware AW3423DWF Príjemné zakrivenie 1800R vás vtiahne do deja
Príjemné zakrivenie 1800R vás vtiahne do deja


Alienware AW3423DWF Monitor poslúži dobre aj pre zvýšené pohodlie pri práci
Monitor poslúži dobre aj pre zvýšené pohodlie pri práci


Alienware AW3423DWF Herný zážitok je na veľmi vysokej úrovni
Herný zážitok je na veľmi vysokej úrovni





Dominantný 34“ display už svojou uhlopriečkou a aj rozlíšením napovedá, že nejde o bežný 16:9 monitor. WQHD panel (3440 x 1440px) disponuje pomerom strán 21:9, a teda získavame viac priestoru do šírky monitora. Výškovo je monitor podobný 27“ modelom, no spolu so zakrivením 1800R vás monitor aj vďaka svojej šírke pri hraní hier absolútne pohltí. Širokouhlé monitory prinášajú výhody nielen pri hernom zážitku, ale aj pri práci.

Vďaka vyššiemu rozlíšeniu a väčšej ploche dokážete efektívnejšie využívať či už viac aplikácii naraz, alebo si zobraziť oveľa viac informácií v rámci aplikácie. Napr. práca v Exceli a vytváranie tabuliek spolu s grafmi bola bez nutnosti rolovania do šírky veľmi príjemná a efektívna. Rovnako viac miesta do šírky oceníte či už pri kreatívnej činnosti ako je napr. strih videa, kedy môžete vidieť napr. širšiu timeline, alebo ako programátor, ktorý potrebuje mať naraz otvorených niekoľko súborov so zdrojovým kódom. To, že monitor necieli čisto len na hráčov, ste mohli vyčítať aj zo samotnej špecifikácie. 99% pokrytie DCI-P3 farebného spektra a 149% pokrytie sRGB spektra sú hodnoty, za ktoré by sa nehanbil nejeden lacnejší „profesionálny“, resp. pracovný monitor. Hustota pixelov sa pohybuje na úrovni 110 PPI, čo taktiež nie je zlá hodnota.

Každého hráča ale poteší veľmi nízka odozva, a to len 0,1 ms. V spojení s rýchlym 165Hz panelom a podporou AMD FreeSync Premium Pro ide o jeden z najlepších monitorov aj pre milovníkov rýchlych FPS a e-šport hier. Free-sync Premium Pro je špičkou, čo dokáže aktuálne AMD ponúknuť. Rozdiel oproti bežnému Free-syncu je podpora aj pre HDR obsah. Problémom doteraz bol vysoký bandwidth pri HDR obsahu, čo Free-Sync Premium Pro rieši priamo hardvérovou implementáciou a nielen softvérovou. Monitor sme testovali ako na príbehových hrách, tak aj na e-šport tituloch. Najviac si ale kvalitu monitora vychutnáte v graficky prepracovaných AAA hrách, kedy QD OLED panel nechá vyniknúť všetky svoje kvality. Hlavne svoju dokonalú čiernu a teda aj výborný kontrast.

Alienware AW3423DWF
Alienware AW3423DWF Pokrytie sRGB farieb. Zdroj: rtings.com
Pokrytie sRGB farieb. Zdroj: rtings.com


Alienware AW3423DWF Pokrytie Adobe RGB farieb. Zdroj: rtings.com
Pokrytie Adobe RGB farieb. Zdroj: rtings.com


Alienware AW3423DWF Pokrytie DCI-P3 farieb. Zdroj: rtings.com
Pokrytie DCI-P3 farieb. Zdroj: rtings.com





Menšou nevýhodou môže pre niekoho byť lesklý povrch displeja. Ide síce o antireflexnú vrstvu, no odrazom sa občas nevyhnete. Problém síce dokáže vyriešiť vysoký jas, no nie vždy je vhodné ho aj využiť. Ide ale o detail, ktorý si množstvo ľudí ani neuvedomí, prípadne je to ich preferovaná voľba oproti matnému povrchu. Ďalšou z nevýhod, a z nášho pohľadu asi najväčšou, je absencia USB-C portu. Pri monitore v cenovej hladine na úrovni 1000 Eur je to veľká škoda, nakoľko množstvo notebookov disponuje USB-C portmi aj s Power delivery funkcionalitou. Takže vďaka jednému káblu by ste svoje zariadenie vedeli nabíjať aj prenášať obraz. Z ostatných portov je monitor vybavený výborne, disponuje dvomi DisplayPortmi, jedným HDMI a až piatimi USB portmi, z ktorých dva sa nachádzajú na spodnej hrane monitora pre rýchly prístup spolu s jackom pre slúchadlá.

Záver

AW3423DWF je z veľkej časti absolútna špička, čo Alienware dokáže hráčom ponúknuť. Konštrukčne výborne spracovaný kus hardvéru s vynikajúcim QD OLED panelom poteší nejedného hráča, ale aj profesionála hľadajúceho výborný kompromis medzi pracovným a zároveň herným monitorom. Cena je na prvý pohľad síce vysoká, no za tie peniaze nedostanete len dizajn zariadenia, ale relatívne to najlepšie, čo z aktuálnej ponuky viete dostať. Samozrejme, môžeme si povedať, že rozlíšenie by mohlo byť vyššie, HDR o trochu kvalitnejšie, okrem AMD Free-sync mohla byť aj podpora G-syncu od Nvidie a pod. Všetko je otázkou preferencií, ale Alienware týmto modelom trafil optimálne hranice ,aby ponúkol čo možno najlepší obraz, technológie a cenu. Ak teda hľadáte kvalitný OLED monitor, prípadne širokouhlý monitor, tak výberom Alienware AW3423DWF rozhodne nespravíte krok vedľa.


napísal tomass 1.12.2023
Páči sa mi! (+4)
9.5
ALIENWARE AW3423DWF
+ 165Hz WQHD Quantum Dot OLED panel
+ kvalitné podanie a pokrytie farieb
+ Free-Sync Premium Pro
+ dizajn
+ obsah balenia
- vyššia cena
- absencia G-Sync a ostatných Nvidia technológií
- chýbajúci USB-C port


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20133)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk