HOUSE FLIPPER 2

HOUSE FLIPPER 2

8.5

Hodinový manžel v akcii

Recenzia na PC verziu

Určite to veľmi dobre poznáte: teda v prípade, ak ste samostatne zárobkovo činná osoba, ktorá pre kus žrádla vo vlastných ústach, či ústach rodinného príslušníka (vrátane tých malých bytostí neustále bľabotajúcich či pýtajúcich sa prečo), musí podstatnú časť dňa stráviť v práci. Pokiaľ vašim povolaním nie je „syn“, prípadne podobne lukratívna pozícia, je veľmi pravdepodobné, že prídete po náročnom dni do svojho príbytku s cieľom vypnúť, nevnímať nič okolo a proste len tupo sledovať TV, prehrabávať sa Netflixom (aby ste si nič nevybrali a skončili ste pri Colombovi na Showtime) alebo si pustíte simulátor akejkoľvek činnosti. Kde stačí klikať a ono sa to nejako všetko deje.

Mali sme tu toho mnoho a väčšinou to stálo za špinavú bačkoru. Avšak House Flipper sa predovšetkým vďaka prídavkom stal stálicou na diskoch ľudí, ktorí chcú proste vypnúť. Alebo sa v sobotné ráno naštartovať – nie je nič lepšie ako pred skutočným majstrovaním trochu poklikať v House Flipperovi, aby ste, samozrejme, zistili, že v skutočnosti to také jednoduché nie je. Na Steam Deck dokonalý titul. Grafikou síce neoslní, interface  je striedmy (ale funkčný) a obsahu je v hre toľko, že simulátor hodinového manžela je zrejme tým jediným, pri čom som dokázal absolútne vypnúť. Príchod pokračovania bol preto prijatý s osobnými ováciami a nadšením.

House Flipper 2
House Flipper 2 Vo vnútri plážového domčeku vás čaká ešte mnoho práce.
Vo vnútri plážového domčeku vás čaká ešte mnoho práce.


House Flipper 2 Prerábanie celých nehnuteľností nie je jednoduché.
Prerábanie celých nehnuteľností nie je jednoduché.


House Flipper 2 V niektorých prípadoch ste skôr upratovacia čata.
V niektorých prípadoch ste skôr upratovacia čata.





House Flipper 2 má rovnako ako predchodca v životopise vyššie vymenované činnosti. Prijmete ponuku a vymaľujete izbu, upracete neporiadok, predáte nepotrebný či poškodený nábytok a zakúpite nový. Zariadite nanovo miestnosti, vybúrate steny alebo naopak postavíte nové, položíte novú plávajúcu podlahu, nalepíte tapety, vykachličkujete a za všetko dostanete peniažky. Na výber máte tentoraz trojicu prostredí (mesto, pláž a les), pričom zákazky ponúkajú aspoň v náznakoch príbeh, takže nemusíte zadanie len tak odklikávať. To vám vydrží do dvoch desiatok hodín a naučíte sa základy.

Lenže to máme pred sebou iba lineárne klikanie na predmety a činnosti, ktoré vám zadá kontraktor. Vy možno nechcete práve túto posteľ v spálni, či vymaľovať obývačku nebíčkovo modrou. Ťažko zarobené peniaze môžete investovať do kúpy novej nehnuteľnosti, v ktorej vykonáte všetko, čo je potrebné, avšak tentoraz už bez prísnych pravidiel zadávateľov. Takže si všetko navrhnete podľa vlastného (ne)vkusu a výsledok predáte v aukcii za čo najvyššiu sumu a kolotoč pokračuje. To všetko už dobre poznáme, no to neznamená, že by sme dostali len nový obsah. Práve naopak. Robíme to, čo minule, avšak sa to inak ovláda a prostredie je bohatšie na detaily a dá sa tu viac vyhrať, ale je tu pomenej predmetov. Menej, ak vezmeme do úvahy, že na disku nám tróni aj House Flipper so všetkými prídavkami. Potom je toho skutočne málo, hoci ďalšie desiatky hodín hrania máte zaručených.

Takže žiadne rýpanie sa v záhradke pred domom, obrovské množstvo luxusných predmetov, ktorými môžeme vyzdobiť virtuálne domácnosti. Ani zvieratká, ani bunkre, ani farmy. Síce tu máme trojicu prostredí a všetky majú obrovský potenciál predovšetkým do budúcnosti. Dnes je to síce na desiatky hodín vyzobávania všetkého na sto percent, ale jednotka nám toho ponúkala násobne viac. To len aby ste vedeli a keď máme za sebou hnidopišské pichanie (pich, pich, pich), môžeme sa venovať tomu pozitívnemu. Tak v prvom rade: áno, je tu málo obsahu, ale ten nový určite príde. Zažili sme to už napríklad so sériou The Sims a inak k tomu nebude ani pri House Flipper 2. Je to jednoducho len údel pokračovania, ktoré prísť muselo a sme si ho vlastne všetci aj želali, lebo jednotka už občas vyzerala fakt, decentne popísané, nie príliš vábne.

House Flipper 2 sa od predchodcu (ku ktorému nie je na Sectore žiadna óda, pich - pich - pich do vlastného prsta) líši predovšetkým tým, že vyzerá lepšie, detailnejšie a trochu inak sa to ovláda. Zbieranie odpadkov či predávanie zbytočných predmetov prebieha rovnako, môžete objekty či povrchy kopírovať ako šablóny, čo je výrazná pomoc. Podlahu, kachličky či tapety dávate v štvorcovej siete, rovnako prebieha búranie stien a ich stavba zas určením počiatočného a koncového bodu v troch rozmeroch. Najväčšou zmenou prešlo maľovania, ktoré kopíruje štvorcovú sieť. Nemaľujete celé pásy, ale valčekom beháte kam potrebujete. Ak sa bojíte, že vymaľujete aj čo nechcete, môžete si priestor ohraničiť (a na rozdiel od reality sa nenervujete pri strhávaní pásky).

Inak je tu všetko po starom. Je záhadou ako to všetko vlastne môže fungovať, ale ono to proste človeka núti každý večer pustiť, zatiaľ čo rodina sleduje niečo v TV. Nebudete síce odrovnaní ako pri hraní Baldur's Gate III, Cyberpunku, Red Dead Redemption alebo pri čom to vlastne trávite desiatky až stovky hodín poctivej, gamerskej činnosti. House Flipper je relax. Tak ako Powerwash Simulator. Presne v momenty, kedy sa nechcete púšťať do ničoho veľkého, zložitého, s príbehom alebo ovládaním, ktoré zabudnete, lebo hru mesiac nespustíte – pre tieto prípady tu má Horst Fuchs dnes recenzovanú hru. A hrateľnosť má House Flipper vynikajúcu.

Možno trochu naštve, že tentoraz musíme smeti vyhadzovať po určitom vyzbieraní do koša, ale čert to ber. Alebo, že nevidíme percentuálne vyhodnotenie splnenia všetkých úloh, ale len vo forme hviezdičiek. Ale zmizla mapa a všetko neumyté, neupratané a podobne sa zvýrazní zlatou farbou po stlačení čarovného tlačidla. Vylepšovanie je taktiež menej podstatné a do výšin stúpate až príliš rýchlo. Áno, to naštve, pretože zvyk je železná košeľa. Vývojári však počúvajú komunitu a je pravdepodobné, že v pravidelnej várke patchov sa dočkáme úprav, po ktorých volá viacero hráčov. Komu sa to bude máliť, je k dispozícii Sandbox mód. Ponúka presne to, čo si myslíte. Výstavbu celého domu od prvej tehly po posledný obraz. The Sims sa môžu v rohu červenať a herná doba sa pre fajnšmekrov hýbe v stovkách hodín dokonalého, pôžitkárskeho relaxovania.

House Flipper 2
House Flipper 2 Ani na Steam Decku nevyzerá hra zle - na rozdiel od tejto nehnuteľnosti.
Ani na Steam Decku nevyzerá hra zle - na rozdiel od tejto nehnuteľnosti.


House Flipper 2 RPG prvky sú tentoraz príliš benevolentné a nezaujímavé.
RPG prvky sú tentoraz príliš benevolentné a nezaujímavé.


House Flipper 2 Zmontovanie kancelárskeho stolíku nebola žiadna rýchlovka
Zmontovanie kancelárskeho stolíku nebola žiadna rýchlovka





Veľmi príjemným spestrením je montovanie konkrétnych predmetov. V jednotke sme radiátory, toalety či zásuvky montovali ručne a nebolo to až tak hrozné, hoci monotónne už áno. Teraz všetko nacápete na miesto a vybavená vec. Na vyváženie pribudla v menu ponuka Assembly, kde si môžete zmontovať základné predmety ako poličku či hodiny a postupne sa dostanete k stolíkom či vani a sprchovému kútu. Tucet úloh na prvý pohľad nevyzerá ako žiadne terno, ale i tu nájdete montáže, ktoré vám zaberú omnoho viac než zopár minút. Vzhľadom na to, že mi rukami prešlo len za posledný rok desiatky kusov nábytku, môžem hodnotiť virtuálne skladanie za vynikajúce. Výrazne zjednodušené, ale stále v princípe čiastočne edukatívne a zábavné.

Ako sa teda pozerať na House Flipper 2? Ide o pokračovanie, ktoré príliš nevybočuje z komfortnej zóny predchodcu, ale prináša aspoň zopár noviniek a vylepšení. Trpí síce tým, že jednotka je po všetkých prídavkoch obsahovo poriadne natrieskaná, ale všetko to chce len čas. Ak vás jednotka bavila, bez obáv otvorte dvere pokračovaniu a vy ostatní môžete otvorenými nohami skočiť do domáceho majstrovania. Je to fajn zábava a relax. Navyše hra bez problémov funguje na Steam Decku, takže majstrovaniu v posteli sa medze nekladú – alebo poznáte lepší relax než babranie sa s vlastným príbytkom pri sledovaní vianočných odrhovačiek v kruhu rodiny?


napísal kordi 8.1.2024
Páči sa mi! (+4)
8.5
Vo svete
7.9
Ohodnotiť
HOUSE FLIPPER 2
+ podmanivá hrateľnosť
+ trojica rôznych prostredí
+ vylepšená vizuálna stránka
+ Sandbox a Assembly
+ detailnejšie možnosti majstrovania
+ práca so šablónami
+ vývojári naslúchajú komunite
- menej obsahu oproti jednotke
- nepodstatné RPG prvky
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU Intel Core i5/AMD Ryzen 5, 8 GB RAM, 4 GB GeForce GTX 1060/Radeon RX 580, 6 GB HDD
Doporučená konfigurácia: CPU Intel Core i5/AMD Ryzen 5, 16 GB RAM, 8 GB GeForce RTX 2070/Radeon RX 5700XT, 6 GB HDD


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: PlayWay / Frozen District
Štýl: Simulácia
Dátum vydania: 14. december 2023
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19969)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk