NEVERWINTER NIGHTS

NEVERWINTER NIGHTS

8.9

Recenzia na PC verziu

Po vzhliadnutí pútavého a prepracovaného boja s hrozivým minotaruom v starých zrúcaninách v intre, sa dozviete z príbehu, že mesto Neverwinter sa ocitlo v problémoch. Zhubný mor sa rozšíril medzi ochrannými hradbami mesta a zabíja bez rozdielu všetkých, Wailing Death, Kvíliacia smrť. Lord Nasher, kedysi dobrodruh, potom zakladateľ a teraz lord ochranca mesta uprostred studenej divočiny, zvolal na pomoc hrdinov zo širokého okolia. Vy ste medzi nimi a úloha je jasná. Nájsť liek na smrteľnú pliagu. Zistiť, kto alebo čo má na svedomí toto aj ďalšie nešťastia, ktoré postihnú Neverwinter počas hrania príbehu...

 

Newerwinter Nights (NWN) je RPG v 3D prostredí, obsahuje príbeh pre kampaň jedného hráča v podobe piatich kapitol, ale hlavne je určená na multiplayer vo všetkých možných podobách (ty sám, v partii proti iným skupinám, spolupráca skupín...) primárne cez internet.

Na začiatku treba zvoliť postavu, s ktorou budete hrať. Môžte si vybrať z už vytvorených (je ich tam dosť), alebo zapracovať a vytvoriť si hrdinu podľa svojich predstáv. Ako to už býva,  čaká vás rozmanitý výber a možno aj polhodinka zvažovania, ktorú rasu vyberiete (človek, elf, dwarf, gnóm, halfling, orc), aké povolanie (fighter, barbarian, paladin, wizard, sorceror, druid, bard, monk, rogue, cleric, ranger), či muža alebo ženu a aké vlastnosti a schopnosti jemu alebo jej pridelíte na začiatok. Zvažujte rozumne, môže sa vám stať, že po pár hodinách hrania radšej začnete odznova. Takže odporúčam hodiť oko do manuálu, preštudovať si postavy a vylepšovať ich plánovite.

Postavy sú celkom fajn, najprv som hral pár hodín s paladinom mužom, no potom som začal odznova s monkom ženou. Mnísi majú niektoré unikátne vlastnosti, ktoré som jednoducho chcel (dokonalé vyhýbanie sa úderom, chytanie vystrelených šípov, bleskové reflexy a rýchle údery, používanie ki úderov a iné). S monkom sa hralo dobre, síce nemá kúzla, zato patrí medzi špičkových bojovníkov, nemusíte zháňať a nosiť ťažké brnenia (obratnosť a múdrosť sa prirátavajú k AC), dokáže likvidovať hordy nepriateľov holými rukami, je brutálne efektívny aj s kosákmi v rukách alebo s bojovou palicou, hádže hviezdice aj v boji na blízko, strieľa z kuše a má kopec imunít na jedy a nákazy. Vo vyššom leveli získava aj schopnosť zabiť jediným úderom, no funguje tak 50/50. Užitočné sú časté kritické údery a hlavne bonusové útoky (pri flurry of blows o jeden viac a pri zabití nepriateľa ďalší jeden navyše), takže ak na vás zaútočí napr. horda nemŕtvych, z temnej mestskej uličky sa stane poriadny bitúnok.

Neverwinter Nights
Neverwinter Nights
Neverwinter Nights

S vybraným favoritom sa objavíte v akadémii, ktorá slúži ako výcvikové centrum. Tu sa máte šancu zoznámiť s ovládaním postavy, nastaviť si niektoré parametre, pokecať s kolegami a dozvedieť sa čosi viac o situácii v meste. Vôbec je dôležité nastaviť si klávesové skratky, fungujú na klávesy F1-F12 aj v kombinácii so shift, ctrl a alt, takže máte spolu 48 kláves. K nim môžte priradiť jednak predmety (zbrane,lekárnička, fľaštičky), kúzla alebo schopnosti a akcie. Zjednoduší to boj aj interakciu s prostredím a s postavami. Samozrejme, môžte si všetko prácne naklikať aj počas boja, ak ste masochisti. Na to slúži pauza, počas ktorej môžte naplánovať svoje ťahy (vypiť liek, spraviť kuzlo, zaútočiť), po odpauzovaní sa postupne vykonajú podľa plánu.

Takmer celý príbeh sa odohráva v meste Neverwinter, ale nebojte sa, že sa budete nudiť. Mesto má viacero štvrtí, každá trošku iná a hlavne v každej iné problémy a questy. Pohyb riadite buď klávesami alebo myšou, tá druhá možnosť bola natoľko intuitívna a jednoduchá, že som ani inú nepoužíval. Postavu vidíte z perspektívy (pozrite obrázky) a kameru si môžte rôzne nastavovať(uhly, vzdialenosti). Kamera robí problémy v úzkych chodbách o vnútri, kedy ju jednoducho nenastavíte tak, aby ste videli, čo sa deje. Vidíte vtedy čierne steny, strop a kadečo, len nie svoju postavu a jej okolie. Toto zažijete hlavne v prvej časti "Prelude" ale nenechajte sa odradiť, zlepší sa to. Ja som sa nechal a týždeň hra kysla v počítači.

V kláštore sa stretnete s Lady Aribeth, paladínka, ktorá vás vždy zadarmo vylieči, ak požiadate. Tiež vám dá magický kameň, ktorý vás po použití teleportuje do kláštora. Je to zadarmo a super rýchly spôsob, ako uniknúť z boja alebo ako prísť ku kupcom predať nazbierané predmety. Do pôvodného miesta sa dostanete pomocou žltého teleportu, toto však stojí pár zlaťákov.

Neverwinter Nights
Neverwinter Nights
Neverwinter Nights

Systém kúziel a vyhodnotenia bojov je podľa pravidiel dungeons&dragons a forgotten realms. Stretli ste sa s nimi vo viacerých hrách, ja si na jednu z prvých spomínam na Eye of beholder. Postavy (okrem sorcerera) musia svoje kúzla memorovať, t.j. vyberiete si, ktoré chcete a dáte postavu odpočinúť (pekne si sadne na zem a po uplynutí času sa postaví) a až potom máte dostupné kúzla na použitie. Kúzla sú detailne popísané v manuáli aj priamo v hre a detailne znamená fakt podrobne! Skupiny kúziel rozširujú aj špeciálne kúzelné sloty - tiché kúzla (ak je váš hrdina silenced, môže tieto použiť), kúzla bez pohybov, rozšírené kúzla a iné. Postava tiež môže efektívne používať protikúzla, fungujú všeobecné odklínadlá dispel magic, ale aj kúzla rovnakého účinku (fear-fear), tiež klasické ako haste-slow. Blbé je, že ak spadnete do boja s viacerými kúzelníkmi naraz a sú na rovnakej alebo vyššej úrovni ako vy, tak dokážu veľa vašich kúziel zneškodniť (čím ich je viac, tým majú väčšiu šancu). Treba s tým rátať a vtedy oceníte spoločníka.

Spoločník (companion) je postava, ktorá sa k vám pridá. Či už za prachy alebo z dôvodu spoločného cieľa. Môže to byť aj zviera (druid, ranger, sorcerer) aelbo kúzelný spoločník, ktorého privoláte kúzlom alebo schopnosťou. Mne sa najviac osvedčili postavy z hry, ktorým navyše môžte pomôcť v ich queste a vtedy dotanete od nich nejakú špecialitku (kúzelný predmet). Naverbovať môžte hneď prvého maníka z akadémie, ten však odchádza v prvej kapitole. Tam nájdete v meste krčmu, kde už si môžte vyberať (barbar, monk, fighter, cleric, bard, wizard) alebo v kláštore sa ponúkne zlodej. Postavy fungujú nezávisle na vás, resp. konajú samostatne podľa toho, čo im poviete. Napríklad ochraňuj ma, drž sa ďalej, útoč zblízka a podobne. Keď v tuhom boji spoločník položí život za dobrú vec, nemajte strach. Stačí sa vrátiť do kláštora a tam ho nájdete živého a zdravého. Len zakaždým pripomenie, že na zomieranie si akosi nevie zvyknúť.

Neverwinter Nights
Neverwinter Nights
Neverwinter Nights

Odporúčam riešiť nielen hlavné questy, ale aj vedľajšie. Nielenže pomáhajú ku získaniu skúseností, ale občas uľahčia splnenie hlavného questu. Prinajmenšom dostanete nejaký ten predmet alebo prašule, alebo získate priateľa na svoju stranu.


V interakcii s postavami v hre pozorne čítajte, čo hovoria, len správnymi odpoveďami získate potrebné informácie. Mne vadilo, že postavy slepo a hlúpo opakujú už raz povedané dialógy dokola (ak na ne kliknete), na druhej strane sa nemusíte báť, že vám dačo unikne. Príbeh v hre sa postupne stáva spletitý, questy obnášajú nielen nájdenie lieku na mor, ale klasicky aj vraždenie nevinných zombies a upírov (haha), aj behanie s nájdenými artefaktami za určitou osobou alebo nutnosť rozhovorom sa niečo dozvedieť. Nejdem vám kaziť zážitok z príbehu, takže len toľko, že morom to začína, zradou pokračuje a ako to skončí, to je na vás!

Hra beží svižne aj po dlhšom hraní, nepadá a rôzne chybičky si môžte patchnúť priamo z hry, stačí pripojenie na internet a automaticky si hra stiahne to, čo treba a aj to nainštaluje. Beží to v pohode, testoval som na XP, 1200Mhz, 256RAM a starej GeForce 2MX. Rátajte však s relatívne veľkou inštaláciou, hra má tri CD a aj keď jedno sa tvári ako play disk, aj tak časť z neho putuje na hdd 9pri plnej inštalácii všetko). Ak máte radi RPG a hlavne si chcete zahrať s kamošmi online, tak si túto pecku určite kúpte! Bez CD kľúča vás hra samozrejme nepustí do svojho sveta a takisto sa nepripojíte na herný server.

A na záver, nebojte sa napísať svoje skúsenosti s inými postavami, s multiplayerom alebo jednoducho svoj názor do diskusie.

Plusy:
+prepracovaný RPG systém, D&D
+vkusný kabát (grafika, hudba, animácie postáv aj pri boji)
+multiplayer, podpora na internete

Mínusy:
-tá kamera ma fakt hnevala!
-maximálny level postavy len 20
-síce dobrá zábava, ale prevrat sa nekoná

    


napísal beholder 14.10.2002
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
8.9
Ohodnotiť
NEVERWINTER NIGHTS


RECENZIE HRÁČOV
icon
3.0
BLACKENED HALO    23.12.2019
Neverwinter Nights je absolútne to najhoršie RPG aké som kedy hral. Neviem, no z nejakého dôvodu sa ... zobraziť

Neverwinter Nights
PC


Štýl: RPG
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18388)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk