TRACKMANIA

TRACKMANIA

8.4

Recenzia na PC verziu

Za starých, dobrých časov, nás na 286tkách bavil jedinečný Stunts, teraz konečne prichádza nová náhrada za neho a to TrackMania. Poďme si pozrieť čo nám ponúka a či sa vyrovná svojmu prechodcovi. 

Ak ste nehrali starého Stuntsa, ktorého v roku 1990 vytvorilo Distinctive software, tvorcovia prvého Test Drivera, tak ste síce prišli oveľa, ale nemusíte smútiť, Trackmania vám stratu aspoň z časti vynahradí. Hra bola totiž vo svojich časoch veľmi zábavná kaskadérska racingovka, v ktorej ste si mohli postaviť vlastnú trať a zajazdiť si ju s rôznymi autami na čas alebo proti počítačovému protivníkovi. V časoch VGA grafiky a jednoduchých vektorov bola až veľmi kvalitná ako po grafickej tak aj po fyzikálnej stránke (vtedy sa však ešte slovo fyzika veľmi s hrami nespomínalo :).  Trackmania je samozrejme technologicky značne pokrokovejšia, no základnými nápadmi siaha práve po Stuntsovi, teda rovnako ponúka vlastnú tvorbu tratí z množstva dielov ako sú skoky, loopingy, zákruty, prekážky atď.  Jedinou nevýhodou a obmedzením je, že Trackmania ponúka len tri autá a to pre každý typ terénu jedno. Na americké púšte dostanete amerického bouráka, na zimné horské prostredie dostanete jeep a nakoniec na vidiecke rally trate je určený závodný Mini Cooper. V podstate je to dobre navrhnuté  hlavne kvôli spravodlivému porovnávaniu výsledných časov, ale na druhej strane trochu obmedzujúce, pretože si nemôžete vyskúšať rovnakú trať s iným výkonnejším autom. V starom Stuntsovi ste mali zo 15 áut od slabých a pomalých offroad jeepov, až po super rýchle formule (aj keď s pomalými autami sa často nedali preskočiť niektoré ťažšie skoky, jednoducho sa nedalo dobre rozbehnúť :).  

TrackMania
TrackMania
TrackMania

Trackmania ponúka rozsiahlu single playerovú časť, s viac ako stovkou závodov, ktoré sa vám postupne odomkýňajú. Trate sú rozdelené na Race a Puzzle. V Race máte úlohu len zajazdiť danú trať čo najrýchlejšie, no pri puzzle si musíte optimálnu trať do cieľa aj sami postaviť. Niekedy musíte doplniť iba pár prejazdov, zákrut alebo skokov no neskôr už budete stavať doslova celé trate od štartu až po cieľ. Vašou úlohou bude vhodne kombinovať skoky a zákruty a s ponúknutých dielov postaviť takú trať, aby ste to stihli prejsť v požadovanom čase. Totiž jedna zle postavená zákruta, alebo skok vás môže stáť drahocenné sekundy. 

Ovládanie je jednoduché, nie je to žiadny simulačný štýl takže odpadá prevodovka a prakticky máte k dispozícii len šípky a s nimi musíte dokázať to najlepšie. Trate musíte prejsť v určitom čase, respektíve do určitého času aby ste získali medailu. Presnejšie na každú trať sú určené tri časy a to čas na zlatú, striebornú a bronzovú medailu. Podľa toho akú získate, toľko bodov dostanete a toľko kreditov (v hre sa peniaze nazývajú cooper), za ktoré si môžete kupovať nové diely na stavbu svojich tratí. Rovnako medaily potrebujete na postupovanie do ďalších kôl v singleplayeri, tie sa vám totiž odomykajú až keď máte dostatok bodov. Niekedy to bude dosť frustrujúce, pretože ak trať hráte už dvadsiaty krát a vydávate zo seba to najlepšie a stále je to len bronzová medaila, môže vás to odradiť od prejdenia celej hry. Musíte šikovne ovládať auto, snažiť sa vyberať zákruty čo najefektívnejšie, nenabúravať a čo najviac pridávať plyn. Ak sa vám to na prvý pokus nepodarí zajazdiť ďalšie pokusy už jazdíte proti svojmu  ghost car a môžete sa snažiť byť lepší.

Čo sa týka zložitosti stavby trati, je rovnako jednoduché a rýchlo sa do toho dostanete, len si nastavíte stavebný diel, pootáčate ich a uložíte niekde na trať. To je všetko a takto môžete postupne postaviť celú trať, a potom už môžete veselo jazdiť. Jediný problém je tu v kupovaní dielov do tratí, kde si najskôr na každý musíte zarobiť v single tratiach a kúpiť ho. Až potom ho môžete použiť vo svojej stavbe, je to dosť otravné hlavne, ak sa vám nechce všetko prechádzať, alebo ako som spomínal už lepšie časy nedosiahnete. Dielov je do počtu okolo 300 a postupne sa na internete budú objavovať ďalšie, takže si to naozaj môžete užiť. Spomínal som, že sú tri rôzne prostredia, každé prostredie iné diely, iné špeciálne skoky, zákruty a možnosti. Zaujímavé je napríklad zimné prostredie, v ktorom máte aj rozsiahle ľadové plochy. Tie sú na počudovanie, úplne hladké a nemôžete na nich zabrzdiť a ani zmeniť smer. Jediné čo môžete robiť je správne si natočiť auto predtým ako sa auto dokĺže späť na sneh. Je to hlavne taktický ťah a budete to musieť takticky využívať  v Puzzle závodoch.

TrackMania
TrackMania
TrackMania

Hra však nie je primárne zameraná na singleplayer, ten je tu viac menej len ako doplnok a nacvičenie si jazdenia a stavbu tratí. Primárny je tu multiplayer, ktorý Nadeo plne podporuje a aktuálne usporiadava rôzne súťaže a multiplayerové turnaje. Okrem toho z oficiálnej stránky si môžete sťahovať rôzne nové mapy, skiny a módy od fanúšikov. Čoskoro sa tam pravdepodobne objaví aj nové štvrté prostredie do hry (bolo aj pôvodne plánované ale asi si ho nechali na neskôr). Vráťme sa však k multiplayeru, zatiaľ čo v single hráte len sám a vylepšujete si čas, v multiplayeri si užijete niekoľko módov, kde nechýba ani jazda 10 hráčov naraz, alebo postupná hra v hot seat móde kde závodíte postupne za sebou a snažíte sa protivníka trhnúť v čase.  Síce spoločná jazda naraz je asi najzaujímavejšia, ale má jeden nedostatok a to absenciu kolízií medzi autami a teda maximálne cez auto protivníka prejdete. Je to na jednej strane dobré, pretože každý získa čas aký si zaslúži podľa šikovnosti, no na druhej strane odpadá zlomyseľnosť a blokovanie nepriateľov za získanie lepšieho času. 

Grafika hry je jednoduchá, teda prakticky žiadne detailné prostredia okolo. Je to zamerané hlavne na prepracovanosť trate a detaily auta. Engine je vďaka tomu relatívne plynulý a dynamika kamery veľmi dobrá.  Z detailov si všimnete postupné rozbíjanie auta, ktoré síce nemá vplyv na jazdu, ale jeho ničenie celkom poteší. Fyzika ovládania auta je celkom slušná, síce miestami vyzerá arkádovo, ale skoky a loopingy sú dobre vypočítané. Zvuková stránka nie je extrémne bohatá, a prakticky si užijete len jednoduchú podmazovú hudbu a zvuk motora.

Celkovo je hra zaujímavá a dobrá na odreagovanie, síce myslím, že staručký Stunts ma bavil trochu viac, ale aj toto má niečo do seba. Ak vás zaujme, určite neodoláte a budete si vytvárať vlastné trate, uploadovať ich a ďalšie si sťahovať z internetu. Podobne to budete môcť robiť aj s rekordmi na tratiach, ktoré si uložíte do replayov a budete sa s nimi vystatovať na internete, na autá si môžete navrhnúť aj vlastný skin. Trochu sa mi nepáčilo to nutné prechádzanie všetkých tratí a nedostatok rôznych áut, ale inak veľmi pekné.  Ak by sa vám hra nepáčila čoskoro by mal vyjsť slovenský Stunts Final Stage a slušne vyzerajúci poľský Crashday, minulý rok sa hovorilo aj o pokračovaní pôvodného Stuntsa, takže si budete mať z čoho vybrať.

TrackMania
TrackMania
TrackMania


napísal saver 25.2.2004
Páči sa mi!
8.4
Používatelia
8.1
TRACKMANIA
+ stavanie tratí
+ multiplayer
+ downloady tratí
+ dobrá hrateľnosť
- kupovanie nových častí tratí
- málo áut


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19539)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk