NINJA GAIDEN

NINJA GAIDEN

9.6

Vžite sa do úlohy mladého ninju a prebojujte sa k svojmu osudu v tejto akčnej bojovej adventúre.

Recenzia na Xbox verziu

Ninja Gaiden. Ninja. Gaiden. A teraz pomaly, ľahúčko...Ninja...Gaiden... Hmmm, tieto dve slová priam znejú. Neviem ako vy, no mňa už od malička bavili rôzne ninja hry. Niektoré stáli za to, iné boli len brak ťahajúci ťažko nasporené 2 Kčs z môjho detského vrecka. A ešte keď som ani nevidel ani nehral Ninja Gaiden, tak už tie dve slová samotné vo mne prebúdzali adrenalín a chuť chytiť gamepad a pustiť sa do nich. Do koho? Predsa do Nich, do tých Zlých s veľkým Z. Detské sny sa menia na realitu, a aj keď už som z pohľadu dieťaťa skôr starec, tak dobrá hra je dobrá hra. Sentiment hoďme za hlavu, poďme hrať.

Ninja Gaiden (alebo NG) vyšiel exkluzívne na Xbox, takže túto hru si zahráte, len ak máte túto konzolu, resp. ak poznáte niekoho, kto ju má a nevyženie vás do dažďa. Pritom NG nie je tak úplne novinka, totiž v roku 1988 sa objavila ako klasická mlátička na automatoch, o rok neskôr NES vydali novú podobu, ktorá už nebola bežnou mlátičkou (akých už boli tucty), ale šlo tam o prechádzanie úrovní a likvidáciu bossa na konci každej, o čo sa staral hráč v úlohe mladého ninju Ryu Hayabusa. Hoci u nás nebola nejako známa, v herne vyspelom svete zožala svoje zaslúžené úspechy. Neskôr vyšli ďalšie pokračovania, povedzme, že úspešné, no to nebolo nič v porovnaní s tým, čo vývojári potichu piekli niekoľko rokov pre dnešných hráčov.

V Ninja Gaiden na Xboxe opäť nastupuje Ryu, mladý ninja majster z klanu Hayabusa. V úvode hry na osadu klanu zaútočia zlodusi a ukradnú Dark Dragon Blade, temný  meč plný zla, vyrobený z kostí čiernych drakov, ktorí strážili ninjovia z klanu Hayabusa už niekoľko vekov. Nielenže meč ukradnú, celú dedinu vypália, všetkých povraždia a Ryu v krátkom súboji s temným lordom Doku prichádza o to najcennejšie. Po nádherne animovanej sekvencii, kde totem klanu Hayabusa navráti mladému Ryu možnosť pomsty, sa vydáva v stopách zlodejov, pripravený získať späť Dark Dragon Blade, pripravený na neľútostnú pomstu, pripravený vyzvať celé impérium...

Ďalej sa príbeh rozvíja s postupom v hre a krôčik za krôčikom za dozvedáte viac, viac o skutočných dôvodoch náhleho záujmu o temný meč, viac o nepriateľoch, viac o Ryu samotnom. Dej, aj keď nie je nejako úžasne originálny a prekvapivý, má v sebe toľko sily, že stačí pokryť potreby tejto hry. Prezrádzať by znamenalo písať sem spoiler za spoilerom. Ninja Gaiden onálepkujem ako akčnú adventúru. V tejto hre je veľa, veľa akcie, hardcore akcie. Myslím tým ninja akciu. Rýchle a kruté súboje s mečmi, množstvo rôznych pohybov, úderov a prepracované kombá, to všetko v rýchlom slede kladie vysoké nároky na reflexy a obratnosť hráča. Popri tom musíte vedieť aj taktizovať. V NG nájdete len ťažkých nepriateľov. Nejaké monštrá, ktoré by boli do počtu, tu jednoducho nie sú. Každý súboj môže byť pre Ryu ten posledný, pozornosť hráča nesmie poľaviť v žiadnej situácii. Ryu má k dispozícii legendárny meč Dragon Blade, ktorým jeho predkovia zabíjali drakov a sám meč má dračí pôvod. Počas postupu hrou nachádza a postupne ovláda ďalšie zbrane, nunchaky, rôzne typy a druhy mečov, špeciálne shurikeny, luk a rôzne druhy šípov. Mnohé zbrane majú magickú podstatu a to vidno na ich účinku.

Zastavím sa pri jednej zbrani, bez ktorej by Ryuova pomsta bola takmer nemožná, Vigoorian Flail, akési nunchaky s kosákmi na koncoch, ktoré neuveriteľnou rýchlosťou dokážu likvidovať práve tých rýchlych nepriateľov (najmä sewer zombies). Keď som prvýkrát dosiahol kombo 132 úderov v slede s touto zbraňou, bol to masaker, verte mi. Počas hry je dôležité zvoliť tú správnu zbraň, s ťažkým a pomalým mečom by ma tí zombies jednoducho zrušili. Na druhej strane, vytiahnuť na tvrdých jašterov nunchaky, by bolo ako hádzať na nich mäsové guľky, len by dostali chuť na viac. Ryu vie takmer dokonale aj v tuhej a neprehľadnej bitke blokovať údery (ľavý trigger), napriek tomu najlepšou voľbou je byť neustále v pohybe a nedať nepriateľom čas na nejaký tvrdý neblokovateľný úder. Pri boji uvidíte často odseknuté údy a hlavy, prúdy krvi a k tomu verné zvuky.

Ninja Gaiden
Ninja Gaiden
Ninja Gaiden

Ryu však nie je len zručný bojovník, je to nadmieru dobre vycvičený akrobat a tie kúsky, ktoré vám predvedie, stoja za to. Nemá problém rozbehnúť sa proti stene a vyšplhať na vysoko položené miesto, dokáže po správne zvolenom výskoku chvíľu utekať "po stene" a vhodnou kombináciou výskokov sa takto dostať aj z hlbokej "studne", z ktorej nevedú ani schody, ani rebrík. Dokáže v úzkom priestore vyskákať smerom hore, napnutý ako pružina sa odráža od stien. Vie zachytávať predmety (korene stromov, rímsa na skale) a využiť to k ďalšiemu postupu. Kombinácie výskokov, kotúľov a bojových úderov dokážu Ryu dostať z pekelných situácií. Je to len na vás, čo zvládnete. Ryu je aj zdatný plavec a potápač, dokonca aj pod vodou vcelku bojovo efektívny. Všetky pohyby sú verne animované, Ryu pôsobí veľmi reálne aj v neuveriteľných situáciách. Občas som dostával chuť rozbehnúť sa proti stene, ći to bude fungovať aj u mňa. Pre vaše dobro s tým počkám až po dopísaní textu.

Bojová stránka hry podľa mňa nemá chybu, všetko detailne prepracované, realisticky pôsobiace a obtiažnosť na hranici schopností. Na durhej strane však Ninja Gaiden nie je čistá akcia a bojovka, je tu ešte tá adventure časť. To znamená, aby sa Ryu dostal ďalej, je nútený občas nejaký ten "puzzle" vyriešiť. Skladať obrázky našťastie nebudete, puzzle pozostávajú z takých bežných aktivít, nájsť kľúč alebo inú vec a vložiť ju niekam, vydedukovať správnu kombináciu na otvorenie trezora, potiahnuť páčkami v správnom slede alebo hneď prvé, vložiť chýbajúci kúsok do samurajského brnenia a získať tak kľúč. Občas Ryu narazí na starého pána Muramasa (v podobe sošky, ktorá je vždy na tom istom mieste), legendárneho majstra, ktorého zbrane sa stali legendami. Tu Muramasa predáva okrem zbraní aj fľaštičky a iné posilováky, tiež náramky pre Ryu (dajú mu vyšsí útok, obranu, zbieranie energie a pod) a najmä je tu možné upgradovať zbrane. Muramasa tiež zbiera zlatých skarabeov a podľa množstva za ne dáva Ryuovi rôzne vecičky. Muramasa je dôležitý, Ryuovi poodhalí aj tajomstvo jeho meča Dragon Blade a spôsob, ako z neho spraviť skutočný, predkami vyzdvihovaný skutočný Dračí meč.

Zlaté skarabeusy. To je ďalší puzzle. V hre zbierate na všetkých možných aj nemožných lokáciách zlaté figúrky. Niektoré nájdete hneď, niektoré však nemusíte nájsť vôbec. Sú často položené na tak ťažko dosiahnuteľných miestach, že to je naozaj majstrovstvo všetky pozbierať. A veľa trpezlivosti. Našťastie, ak na prvé prejdenie hry to nezvládnete, tak druhýkrát na rovnakej obtiažnosti môžete kumulovať zbytok. Za skarabeov môžte získať prístup k originál hrám Ninja Gaiden (dajú sa zahrať napríklad v bare v meste, tam je automat, do ktorého treba vložiť cartridge s hrou). Ak hru dokončíte so všetkými cartridgami v inventory, tak pôvodné hry odomkne aj v menu. Chutná vychytávka, nie? Pritom to vôbec nie je potrebné robiť pre prejdenie hry, je to niečo navyše.

Ešte pár drobností, Ryu má k dispozícii mapy (musí ich však získať, nájsť), ktoré sú jednoduché a dá sa pomocou nich orientovať, aj keď ste neabsolvovali výcvik s buzolou. Počas hry záhadná osoba (po súboji na námestí,kde zabijete prvých rexov, sa dozviete kto) hádže blízko Ryu šípky s fialovým kvetom, kde sú rôzne hints. Ryu tiež nachádza starobylé zvitky, z ktorých sa naučí pár nových úderov, rôzne drahokamy, ktoré mu napríklad zvýšia životnú silu (hitpoint), liečivé drinky a pod. Dôležitá vec, Ryu ako správny ninja ovláda aj ninja mágiu, ninpo. Od jednoduchej mágie ohňa, tiež mágiu ľadu, blesku všetko s rôznymi silami upgradu, ktoré získava tiež za červené "devil" drahokamy. Ninpo sú silné a v niektorých situáciách sa bez nich nedá (niekde pri konci tie ryby-duchovia boli dosť dotieravé, ale základná mágia ohňa v kombinácii s vigoorian flail ich poslala... presne tam). V menu máte ďalej položku inventory, kde nájdete zoznam zbraní a predmetov, všetko prehľadné, pri zbraniach aj popis úderov podľa sily upgradu zbrane. Predmetov však nečakajte nejako veľa, je ich tak akurát dosť. Zlato tu neexistuje, Ryu v obchode u Muramasa platí žltými esenciami, ktoré zostávajú po zabitých nepriateľoch. Zostáva aj modrá esencia (dáva život) a červená (dopĺňa ninpo energiu).

Ninja Gaiden
Ninja Gaiden
Ninja Gaiden

Na začiatku hry môžete mať dojem, že ste niekde v stredoveku (prostredie, ninjovia, jazdci na koni), no výlet vzducholoďou vás z toho omylu vyvedie (plazmové zbrane, moderná technika, cyber-boss na konci kapitoly), v meste pri strete s Vigoorian armádou zistíte, že majú BVP, raketomety, rýchlopalné zbrane... užijete si. Ryu má v lokáciách voľný pohyb, niektoré miesta však sú nedostupné, záleží ako hlboko ste v hre prenikli. Ak chce nasledovať cestu pomsty, musí hľadať cestu vpred, musí pokoriť samotné impérium. Ak chce zabrániť Zlu ovládnuť svet, musí čeliť zrade tam, kde čakal oporu. Sám nesmie zlu podľahnúť. Celkovo je v NG kapitol 16, na začiatku každej je kopec textu na porozumenie deja, niektoré pasáže sú vcelku zábavné, vysvetľujú vznik vesmíru z elementov, rovnováhu zla a dobra a pod. 

V úvode som spomenul sekvenciu, tých akože filmových sekvencíí je v hre viacero, sú predrenderované v kombinácii so zobrazeniami v engine hry a všetky, fakt všetky sú nádherne graficky spravené. Nielen grafika, ale aj dramatičnosť (núka sa mi slovo scenár) sú priam cítiť z týchto sekvencií. A ten hlboký filmový hlas rozprávača, ktorý si vychutnáte hneď v intre. To jednoducho musíte vidieť, záujemcom (najmä nežného pohlavia po dovŕšení plnoletosti) som ochotný spraviť školenie a demoshow. Grafika v celej hre je jednoducho nádherná, čím sa ďalej dostávate, tým úchvatnejšie lokácie odkrývate. Nádhera podzemného akvaduktu, interiér kláštora alebo čokoľvek iné berú dych. A keď si dobre spomínam, hra loaduje len na začiatku kapitol a tak naozaj veľké lokácie prechádzate prakticky bez prerušenia. Všetko je pekne plynulé a verte mi, ak vás dokáže chytiť akčná adventúra, touto budete nadšení. Ozvučenie v hre pôsobí verne, údery zbraní, výkriky a ambient zvuky... do toho podmaz v podobe originálnej hudby, ktorá sa mení aj podľa situácie (hudba je často tak dobrá, že som sa do nej započúval, dá sa pustiť aj z options menu), to všetko spolu zdvíha atmosféru a hrateľnosť dosť vysoko do herného neba.

Ninja Gaiden
Ninja Gaiden
Ninja Gaiden

Ninja Gaiden v kategórii akčná adventúra považujem za špičku roka 2004. Táto hra je ťažká a dá vám zabrať. Zoberte si také používanie luku, žiadny zameriavač, nič. Mierite z pohľadu prvej osoby, jednoducho musíte mať odhad a cvik v rukách (dá sa trénovať na terči pri začiatku), pretože vytiahnuť luk, zamieriť a trafiť na plne ozbrojeného jazdca, ktorý cvála oproti vám a máva kopijou, nie je sranda. K tomu si pridajte, že ich je viac a navyše strieľajú na vás! Jednoducho rýchlosť a obratnosť, inak to nepôjde. Obtiažnosť tu nepovažujem za frustrujúcu, skôr motivujúcu. Prejsť Ninja Gaiden znamená stráviť desiatky hodín s ovládačom. Keď to zvládnete, nasleduje veľké uffff a pocit eufórie, že ste to zvládli. V zápätí začnete hrať znova.

Pretože hra ponúka viac a nie je problém, aj keď ju už poznáte, aj keď poznáte mesto, aj keď poznáte vigoorianské impérium, stále vás bude ťahať ten super pocit, keď zvládnete zlikvidovať piatich členov nepriateľského ninja klanu Spiders, keď zlikvidujete prvých troch "tyranosaurov", nádhera. A keď v aréne zvládnete 60!!! týchto kusov za sebou bez oddychu, tak si pogratulujete. Hra ponúka aj Xbox Live podporu v podobe Ninja turnaja, ktorá je vraj skutočným testom schopností hráča. O tej snáď nabudúce (zatiaľ mi to nedovolí limitovaný broadband doma). Jedna perlička - ninja Ryu Hayabusa figuruje aj v ďalšej hre od TECMO v - Dead or Alive 3. Záverečná otázka pre hardcore hráčov - akú farbu očí má Ryu?


napísal beholder 6.12.2004
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
9.6
Ohodnotiť
NINJA GAIDEN
+ celkové spracovanie a dokonalý súlad prvkov hry
+ grafika, pohyb postáv
+ vynikajúce a tvrdé boje
+ zaujímavé prostredie príbehu
+ dostupnosť "starých klasík" Gaidena
+ Xbox Live Ninja Tournament
- nenapadá ma nič...
- asi, že je to iba na Xbox?
- no dobre, tak obtiažnosť, ale len pre lamerov :-)


RECENZIE HRÁČOV

+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20039)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk