MIDNIGHT CLUB 3: DUB EDITION

MIDNIGHT CLUB 3: DUB EDITION

9.0

Konečne je to tu, nové pokračovanie Midnight Clubu, hry, ktorá začala šialenstvo nočných závodov.

Recenzia na Xbox verziu

Rockstar San Diego je štúdio známe hlavne svojou závodnou sériou Midnight Club. Tá však má svoje počiatky ešte v ich predošlom projekte, ktorý robili ešte ako Angel Studios pre Microsoft a nebolo to nič iné, ako rovnako známa séria Midtown Madness. Po prestupe pod Rockstar však mierne pritvrdili, zahalili mesto do tmy, pridali na rýchlosti a hlavne dovtedy ešte málo používané Nitro. Založili tým nový undergroundový štýl závodných hier, ktorý ešte rozšírili v ďalšej časti, ktorá sa dostala aj na PC. Až po nej nasledovali konkurenčné hry ako NFS U alebo SRS. Rockstar im to teraz na oplátku v tretej časti vrátil a požičal si ich nápad s upgradovaním a aby sa nepovedalo, spojili sa aj s renomovaným tuningovým časopisom DUB, ktorý ich v tomto smere odborne podporoval. Po dlhom čakaní je výsledok konečne na svete a pozrime sa, čo dokázali.

 

Začinime s tým, čo od hry nemáte v žiadnom prípade čakať. Nie je to žiadna slnkom zaliata víkendová racingovka, kde si to šiniete 60km/h cez mesto, žiadna racingovka s obmedzenými traťami a žiadna racingovka, kde stíhate sledovať všetko, čo sa okolo vás deje. Nie je to sranda, je to absolútne šialenstvo prevádzajúce vás vysokou rýchlosťou krivolakými uličkami miest v spoločnosti vašich protivníkov, polície, hustej premávky a aj odskakujúcich chodcov. A to nielen na športových autách, ale aj športových jeepoch, tuneroch a motorkách.

Zoberme si základné rozdiely medzi NFS Undergroud 2 a Midnight Clubom 3. Za prvé je o generáciu vpredu. Za druhé Midnight má deštrukciu a úplne otvorené závodné trate. Za tretie nie je obmedzený len na autá. Za štvrté je to čistá arkádovka, nie ako Underground, ktorý sa nevedel rozhodnúť čím vlastne je. Načakajte žiadny náznak simulácie alebo reality, je to arkáda. Tu ide o rýchlosť, reflexy a využívanie všetkých možností na víťazstvo.

Midnight Club 3: DUB Edition
Midnight Club 3: DUB Edition
Midnight Club 3: DUB Edition

 

Základ hry  ostal rovnaký ako v predošlých hrách. So svojim prvým rýchlym autom, na ktoré ste dlho šporili sa vyberáte do temného prostredia nočného San Diega. Tu sa môžete voľne pohybovať (na štýl GTA len bez vystupovania) a hľadať si protivníkov. Tých je niekoľko a ak sa chcete dostať ďalej, musíte ich všetkých poraziť. Plus po zvíťazení väčšinou dostávate ponuku do jeho súkromného klubu, v ktorom môžete jazdiť s určitou triedou vozidiel (v každej je potom séria 15 závodov, ktoré musíte vyhrať). Okrem týchto sú tu ešte voľné, nepovinné závody. Postupne sa otvárajú aj rozsiahlejšie špecializované šampionáty. Za všetky vyhraté závody vám pribúdajú peniaze, ktoré hneď po príchode do garáže použijete na upgradovanie výkonu auta  a tí rozmarní možno aj na upravenie auta po vizuálnej stránke Fanúšikovia moddingu si užijú stovky rôznych detailov od výfukov, podsvietenia auta, po metalické sklá. Variácie budú takmer nekonečné.

Za porazenie silných protivníkov niekedy vyhráte aj auto, ktoré vám umožní dostať sa na ďalší typ špeciálnych závodov. Napríklad získate motorku a tým aj možnosť zúčastniť sa motorkárskej série závodov. Vyhraté vozidlo nebýva však vždy najsilnejšie a najrýchlejšie a aby ste ho dostali na potrebnú úroveň, budete ho musieť výraznejšie poupgradovať. A ak to ani vtedy nezvládnete, je tu ešte možnosť kúpiť si nové auto. Tam samozrejme už treba mať odloženú peknú hŕstku peňazí. Pre tých, čo hrali predošlú časť, podotknem, že tu je náročnosť mierne znížená. 

 

Ak si chcete prestaviť celkovú dĺžku hry, predstavte si tri rozličné mestá a v nich desiatky rozmanitých závodov. Hlavnú kampaň prejdete tak za 20 hodín, ak sa vám samozrejme darí a neopakujete každú trať 5-10 krát. S účasťou na ostatných, vedľajších závodoch aj cez 25 hodín. Takže klasika Rockstar, ponúka zábavu a dostatočne veľkú dĺžku hry, prakticky ako je u nich už zvykom.

 

Hra ponúka tri lokácie. Ako prvé máte odomknuté San Diego, kde ak prejdete časť závodov a porazíte všetkých z konkurencie, odomkýňa sa vám ďalšie mesto, Atlanta, v ktorom postup opakujete, aby ste sa nakoniec dostali do Detroitu. Narozdiel od predošlého dielu môžete teraz prechádzať do odomknutých miest ľubovoľne a to len zájdením do garáže prepravnej firmy, ktorá vás aj so všetkými autami presťahuje do druhého mesta. Všetky mestá sú dostatočne rozsiahle, ale všetky aj dosť podrobne prepracované. Jediná škoda, že sú aj dosť podobné.  Preteky sa odohrávajú od večera do rána, takže väčšinou jazdíte v tme vo vysvietenom meste a napočudovanie aj s relatívne hustou dopravou. Rozmanité tajné skratky, cestičky a trate so skrytými skokmi začnete evidovať, až keď sa v danom meste zabývate a začnú dochádzať na rad stále komplikovanejšie trate. Nájdete skratky cez obchodné domy, cez rôzne strešné parkoviská alebo podzemné tunely.

 

Typov závodov to tu nie je až toľko ako v Undergrounde, ale je tu základný štýl Midnightu, teda checkpointové jazdy krížom cez celé mesto a okruhové jazdy po vytýčenom okruhu s checkpointami. Teda žiadne sprinty ani drifty, ale teraz pridali novinku rally trate, kde sa vám v meste objaví malý ohraničený okruh, na ktorom jazdíte sám a jazdíte na čas. Musíte dosiahnuť určitý čas, aby ste zvíťazili. V ostatných typov závodoch musíte samozrejme vyhrať, ak chcete postúpiť ďalej.

 

Midnight Club 3: DUB Edition
Midnight Club 3: DUB Edition
Midnight Club 3: DUB Edition

 

Spomeňme si ešte to najdôležitejšie a teda vozidlá. Tie sú rozdelené na základné typy a to SUV-trucky, exotiky-koncepty, sedany, importované tunery, klasiky-muscle a nakoniec motorky. Celkovo ich bude 50 a všetky do detailov prepracované aj s množstvami modifikácií. Z modelov tu nechýba séria Mercedesov, klasiky od Chevy, Pointiacu, Dodgu, Lotusu, novinky od Volkswagenu, Mitsubishi, Caddilacu, z motoriek samozrejme Kawasaki a Ducatti a z ťažkých áut potešia hlavne Hummery. Každé vozidlo má svoju maximálnu rýchlosť, akceleráciu a aj zatáčanie, čím je každé vhodné na iný typ tratí, čo môžete aj takticky využívať. Samozrejme ovládanie motoriek je výrazne odlišné a nechýbajú veci, ako jazda na zadnom kolese, prevažovanie sa na predné koleso, vyberanie ostrých zákrut šmykom. Napriek vysokej rýchlosti a akcelerácii motoriek sú takmer porovnateľné s autami a často sa vám stane, že proti motorkárom nastúpite s autom a musíte si poradiť.

 

Na ovládanie sa sťažovať nemôžem, všetko je pekne odladené a má svoje miesto. Ľavý a pravý trigger sú brzda a plyn, analogové páčky použijete na ovládanie kamery a ovládanie vozidla. Jednotlivé buttony sú už na rôzne záležitosti, ako ručná brzda (vhodná nielen na ostré zatáčanie v zákrutách, ale hlavne na burnout, teda pri štarte brzdíte a zároveň pridávate plyn), manévrovanie vo vzduchu. Navyše jemnosť ovládania auta je veľmi dobre odladená a stíhate ovládať vozidlo aj vo veľmi veľkých rýchlostiach, kedy by ste to už pri ostatných hrách mohli zabaliť. A ešte treba rátať so špecialitkami, ako Splistream a Nitro, ktoré vám rýchlosť ešte niekoľkonásobne zvýšia. Slipstream získate jazdou tesne za protivníkom, kde z neho získavate niečo ako energiu, ktorá vám po naplnení funguje ako superboost. Čo vám umožní prakticky bez problémov dostať sa aj z posledného miesta znovu na špičku. Treba však rátať s tým, že to využívajú aj protivníci a navyše rýchlosť sa po použití výrazne zvýši a musíte si dávať pozor, aby ste nenabúrali.

Nitro je podobné zrýchlenie, ale počet jeho použití už máte pevne dané na začiatku jazdy podľa upgradu vášho vozidla. Tieto dve veci boli aj v minulom diely, ale do nového pokračovania autori dopracovali ďalšie zaujímavosti a to nové možnosti pre jednotlivé typy áut. Tie odomknete po prejdení aspoň určitej časti závodov v klube určitého typu vozidiel. Napríklad rýchle rýchle špotiaky a športové motorky dostanú na chvíľu spomalenie času (Zone), ktoré im umožní bezpečne sa predierať pomedzi premávku, jeepy, trucky a luxusné sedany  dostanú nezraniteľnosť (Agro) pomocou, ktorej môžu bez problémov prejsť hocičo, čo im stojí v ceste a nakoniec chopper motorky a muscle autá dostanú trúbu (Roar), ktorá odhodí celú premávku pred nimi a vytvorí im cestu. Jediná škoda, že ich použitie si musíte poctivo vydriftovať, pretože len vtedy sa vám dopĺňa ich energia a nakoniec aj ich použitie trvá dosť krátko.

 

Grafika je veľmi pekná a niekoľko násobne prevyšuje GTA SA grafiku a osobne sa mi zdá, že aj Underground 2 a SRS. Engine je znovu použitý RenderWare a znovu ukazuje svoje prednosti hlavne v rozsiahlosti a tentoraz aj v detailoch efektov. Mesto je veľmi slušne prepracované, rovnako ako autá a nájdete tu aj obyvateľov uskakujúcich, kam sa len dá. Detailne prepracované autá majú aj damage model, ktorý síce nie je reálny, ale tu aj tak ide o arkádovosť. Každé auto má teda niekoľko stupňov poškodenia, ktoré sa prejaví na jeho celkovom stave (je jedno, ako nabúrate, či predkom, bokom alebo zadkom). Najskôr uvidíte škrabance, potom pokrivené plechy, odpadávajúce diely, dym atď... Ak by vám ničenie auta bolo málo, je tu aj výrazné ničenie prostredia s možnosťou prevalcovať takmer všetko okrem budov (a niekedy aj časti tých). Teda stromy, stolíky, koše, lampy, semafóry a napríklad aj benzínovú pumpu. Jedinú výtku ku grafike mám v prepracovaní vozidiel v premávke (ale to je už asi pri týchto hrách bežné) a zníženiu framerate hlavne pri daždi. 

Midnight Club 3: DUB Edition
Midnight Club 3: DUB Edition
Midnight Club 3: DUB Edition

 

Zvuky áut sú veľmi slušné a soundtrack je ako zvyčajne kapitola sama o sebe. Tentoraz tu je klasický hip-hop-rap mix. Nájdete tu okolo 100 skladieb od spevákov, ako  50 Cent, Unwritten Law, Lil’ Wayne, Fabolous, Queens of the Stone Age, Jimmy Eat World alebo Twista. Samozrejme hra podporuje DD 5.1.

 

Hre nechýba ani multiplayer, ktorý si najlepšie užijete cez LIVE! (v Xbox verzii, PS2 online prepojenie), respektíve cez system link a ukážete priateľom, ako sa naozaj jazdí. Multiplayer si zahrajú maximálne 8 hráči. Z módov je tu Capture the Flag, okruhový závod, checkopointový závod, Paint, Tág a rôzne ďalšie minimódy, v ktorých sa budete naháňať, ničiť, zbierať rôzne upgrady atď. A pre tých, čo si tieto módy nemajú s kým zahrať, je tu možnosť nastúpiť aj proti počítačovým protivníkom v Arcade móde hry.

 

Midnight Club 3: DUB Edition je veľmi zábavná a kvalitná racingovka, ktorá v mnohých pohľadoch strčí konkurenciu do vrecka. Nezaujme jedine hráčov vyžadujúcich realitu, tým ostáva len čakať na Juiced a dúfať, že bude to, na čo tak dlho čakali. Ostatní hráči, ktorí hľadajú rýchlosť a šialenstvo si budú zatiaľ užívať v Polnočnom klube.


napísal saver 29.4.2005
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
9.0
Ohodnotiť
MIDNIGHT CLUB 3: DUB EDITION
+ rýchlosť, deštrukcia
+ upgradovanie áut
+ ponuka upgradov
+ grafika
- podobnosť miest


RECENZIE HRÁČOV
PS2
Xbox

Vývoj: Rockstar games / KONTIKI / Rockstar games
Štýl: racing
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  apríl 2005
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19659)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk