XBOX360 NA SLOVENSKU

XBOX360 NA SLOVENSKU

Xbox360 konečne prichádza na Slovensko, tak si ho poďme rozobrať.

Článok

Xbox360 konečne prichádza aj na Slovensko (dnes 3.11.2006) a tak ju, ako prvú konzolu od Microsoftu môže dostať do rúk aj bežné obyvateľstvo (starý Xbox nebol u nás uvedený na trh). Pozrime sa na možnosti a špecifikácie konzoly.

Xbox360 základný popis

Xbox360 je prvá next-gen konzola, ponúka trojjadrový 3,2 Ghz procesor, ATI grafický čip podporujúci rozlíšenia od štandardného PAL/NTSC formátu, cez 480p, až po najvyššie rozlíšenie 1080p a to ako na starých TV (tam samozrejme ide len PAL), nových HDTV, tak aj na LCD monitoroch. Konzola podporuje štandardný DVD formát, klasický stereo alebo optický výstup na 5.1 zvuk, wireless (bezkáblové) pripojenie ovládačov. Nechýba možnosť pripojenia internetu, pripojiteľný harddisk pre uchovávanie dát, pripojenie USB klávesnice pre jednoduchšie písanie textov.

Konzola Xbox360 už v novej generácii neslúži len na vloženie disku s hrou a hranie, ale ponúka rozsiahle multimediálne možnosti v prehrávaní videí, mp3, prezerania fotiek (či už z USB zariadenia, alebo disku, alebo pripojeného PC), je previazaná s internetom (službou Xbox Live), odkiaľ môžete priamo cez konzolu sťahovať demá, videá (trailery na hry, filmy, videoklipy), rozšírenia do hier, Arcade hry (stiahnuteľné lacné zábavné hry) a rovnako aj kontaktovať priateľov a vyzývať ich na súboje v hrách. Konzola priamo v systéme a aj vo všetkých hrách podporuje hlasovú komunikáciu cez headset a rovnako má možnosť videochatu.  Microsoft v tejto verzii Xboxu zapracoval aj na hernom ovládači, ktorý je veľmi vysoko hodnotený a patrí medzi najlepšie spomedzi všetkých ovládačov (či už káblový alebo wireless).

Novinkou je aj vytvorenie vlastného herného profilu (gamekarty), do ktorého sa vám ukladajú vaše výsledky v hrách, ktoré si môžete porovnávať s priateľmi. Získavate z všetkých hier skóre a to vám postupne v konte rastie.

Zaujímavosťou Xbox360 je aj to, že si môžete na konzole vymieňať predný kryt (faceplate) a nahradzovať ho iným s ľubovolným štýlom.

Balenia Xbox360

Xbox360 sa predáva v dvoch baleniach, priblížme si ich, v čom je jedna lepšia ako druhá a ktorá sa oplatí a ktorá nie.

Xbox360  na Slovensku
Core edícia
Xbox360 Core edícia

Čo obsahuje:
konzolu Xbox360
káblový ovládač
štandardný AV kábel (na pripojenie k TV)

Čo ešte potrebujete dokúpiť:
Memory kartu 64 MB - nutná na ukladanie pozícií v hrách (alebo alternatívna kúpiť HDD).

Čo ponúka:
jednoduché hranie pre nenáročných hráčov, ktorí si chcú len založiť hru, sadnúť a hrať.
Cena: 11 990 SK (+1 200 SK za Memory kartu)

Xbox360  na Slovensku
Premium edícia
Xbox 360 Premium edícia

Čo obsahuje:
konzolu Xbox360
wireless ovládač
HD AV kábel (na prepojenie s TV alebo HDTV)
headset (na komunikáciu s priateľmi cez internet)
ethernetový kábel
20 GB harddisk (aj s hrou Hexic HD)

Čo potrebujete:
netreba nič dokupovať

Čo ponúka:
okrem štandardného hrania rozsiahlejšie možnosti sťahovania nových dem na hry, videí a Arcade hier z Xbox Live. Hry sa môžu cachovať na HDD a následne idú rýchlejšie. Rovnako si na disk môžete nahrávať mp3 súbory, prehrávať si ich počas hrania a veľa ďalších možností.
Cena: 15 990 SK

Jednodznačne je pre hráčov vhodnejšia Premium edícia, má toho v sebe viac za lepšiu cenu, ak by ste však kúpili len štandardnú Core edíciu a budete chcieť od nej viac, stačí len dokúpiť harddisk a možnosťami sa vyrovnáte Premium edícii.

Xbox360  na Slovensku
Xbox360 menu
Xbox Live!

Xbox Live! je internetová služba konzoly, do ktorej sa môže pripojiť každý majiteľ Xbox360 (už je tam cez 4 milióny užívateľov) s internetom a vybrať si jeden z dvoch prístupov - Silver a Gold. Silver je štandardné konto, za ktoré nemusíte platiť a môžete ním sťahovať demá, videá, malé Arcade hry. Gold konto je platené (cca 2000 Sk za rok) a ponúka navyše k tomu multiplayer vo všetkých hrách. Obe kontá umožnia hráčom vytvoriť si vlastné konto, evidovať priateľov, posielať im správy, porovnávať si s nimi svoje dosiahnuté výsledky v hrách. Od tohto mesiaca Gold užívatelia dostávajú týždennú exkluzivitu na sťahovanie herných ukážok a videí, až po týždni tieto súbory dostanú k dispozícii Silver užívatelia.

Zaujímavosťou Xbox Live sú aj Arcade hry, sú to malé hry na Xbox Live, ktoré si hráči môžu kupovať za MS Pointy (buď ich objednáte cez kreditku, alebo si kúpite stierateľnú kartu), kde sú ceny od 300 do 1200 bodov (od tých 150 do 600 SK, záleží aké drahé budú u nás MS pointy). Za MS pointy si môžete kupovať aj ďalšie prídavky do hier, nové mapy a rôzne ďalšie mále veci, ako ikonku do vašej užívateľskej karty, témy prostredia. Niektoré hry začínajú ponúkať aj kupovanie cheatov.

Konzolu môžete prepojiť ethernetovým káblom priamo s internetovým modemom, vašim routerom, alebo aj priamo s vašim PC. Ak ste na sieti s PC, môžete naň pristupovať z konzoly a prehrávať hudbu, videá alebo pozerať obrázky.

Nakoniec dôležitá informácia, každá konzola má možnosť vytvorenia 3 kont s mesačným Xbox Live Gold zadarmo. Teda prakticky vám konzola umožní vyskúšať si multiplayer na mesiac (Prípadne, ak budete kontá vytvárať postupne, tak tri mesiace.) zadarmo. Ak sa vám bude páčiť, môžete si potom kúpiť Gold prístup na mesiac, tri mesiace alebo celý rok.

Dostupnosť

Konzolu by ste už mali dostať vo všetkých väčších elektronických reťazcoch: Nay, Metro (a zrejme postupne aj ďalšie). Určite ju nájdete aj v menších špecializovaných obchodoch (Brloh, Tokame) a aj v online obchodoch (sector). Ceny budú niekde vyššie, niekde nižšie, záleží od akcie a rôznych pribalených vecí ku konzole, budú sa však pohybovať okolo štandardných cien 11990 SK za Core verziu a 15990 SK za Premium verziu. Microsoft v dohľadnej dobe zlacňovanie konzoly neplánuje. Je ešte možnosť pri neustále sa zlepšujúcom kurze koruny voči euru objednať, alebo kúpiť v zahraničí, odkiaľ to výjde trochu lacnejšie.

Hry

Hry budete môcť kúpiť v obchodoch spolu s konzolou a vyjdú vás od 1000 (staršie) až po 2500 - 3000 (novinky). Tu môžete využiť aj nákup cez internet zo zahraničia, kde sú hry často lacnejšie.

Pozrime sa teraz na najlepšie hry za posledný rok, ktoré by ste nemali minúť:

Dead or Alive 4 (next-gen verzia populárnej bojovky)
Project Gotham Racing 3 (veľmi kvalitné preteky)
Kameo (rozprávková hra pre deti aj dospelých)
Saints Row (kvalitný GTA klon)
Elder Scrolls IV: Oblivion (Xbox360 verzia známej RPG)
Splinter Cell: Double Agent (pokračovanie dobrodružstiev Sama Fishera)
F.E.A.R. (konzolový remake úspešnej PC hry)
Ghost Recon Advanced Warfighter (konzolová verzia Ghost Reconu, úplne iná ako PC verzia)
Burnout Revenge (next-gen upgrade Burnoutu)
Dead Rising (jedinečná zombie akcia)
Call of Duty 2 (najpredávanejšia hra na Xbox360)
Table Tennis (stolný tenis od Rockstaru)
Test Drive Unlimited (evolučná racingovka v MMO štýle)
Fight Night Round 3 (box)
LOTR: Battle for Middle Earth II (konzolová verzia tejto PC stratégie)
Enchanted Arms (japonská RPG)
99 Nights (japonská sekačka)

Zo stiahnuteľných arcade hier nepremeškajte:

Doom (remake klasiky)
Mortal Kombat 3 (bojovníci sa vracajú)
Cloning Clyde (chutná skákačka)
Uno (kartová hra s podporou kamery)
Zuma (klasická PC minihra)
Geometry Wars 2 (jednoduchá strieľačka, ktorá vás chytí a nepustí)

Z nových hier tento rok ešte nepremeškajte:

Gears of War (najočakávanejšia akcia tohto roka pre Xbox360)
Rainbow Six: Vegas (protiterrostický tím prichádza na Unreal 3 engine)
Viva Piňata (detská zábavná hra so zvieratkami podľa animovaného seriálu)
Call of Duty 3 (prekoná dvojku?)
Dead or Alive Xtreme 2 (bojovníčky z Dead or Alive oddychujú v plavkách na pláži)
Star Trek Legacy (strategicko-akčná prechádzka svetom Star Treku)

Začiatkom budúceho roka môžeme čakať hry ako Lost Planet, Alan Wake, Forza Motorsport 2, Half-Life 2, Halo 3, slovenskú RPG Elveon, Stranglehold, Darkness, Bioshock, Ghost Recon 4, Assasin's Creed a veľa ďalších. Plus si na konzole môžete zahrať stovky hier zo starého Xboxu, kde síce spätná kompatibilita nie je sto percentná, ale tituly sú upgradované do vysokého rozlíšenia a neustále pribúdajú ďalšie. Tu je výpis aktuálne podporovaných titulov.

Xbox360  na Slovensku Xbox360  na Slovensku Xbox360  na Slovensku


Xbox360  na Slovensku
Príslušenstvo
Príslušenstvo

Čo sa týka slovenských cien ostatných komponentov, tak ceny za príslušenstvo sú nasledovné (približné ceny):

Hard disk 20 GB - 3 500 SK
Memory karta 64 MB - 1 250 SK
Xbox 360 gamepad - 1 250 SK (kompatibilný aj s PC, zapojíte cez USB)
Wireless gamepad - 1 600 SK (bezkáblový ovládač)
VGA kábel - 1 050 SK - veľmi užitočný kábel, umožňujúci prepojiť konzolu s LCD monitorom, respektíve HDTV televízorom cez VGA vstup (cez VGA kábel funguje aj 1080p rozlíšenie)
HD AV kábel - 1 050 SK - kábel, umožnujúci zapojiť konzolu v HD rozlíšení (môžete si dokúpiť, ak máte Core edíciu)
Rechargable battery pack - 550 SK - znovunabíjateľné baterky (môžete si kúpiť aj bežné)
Play&Charge kit - 700 SK - možnosť nabíjania batérii vo wireless ovládači z konzoly
Universal remote - 1 050 SK - univerzálne ovládanie, umožňujúce ovládať menu konzoly, zapínať/vypínať konzolu, orientovať sa v Media Centre a ovládať aj prehrávanie DVD.

Viac detailov okolo Xbox360 hardvéru nájdete na oficiálnej stránke.

Do blízkej budúcnosti Xbox360 dostane HD-DVD externý prehrávač za 199 Eur, originálny volant, wireless receiver, umožňujúci pripojiť wireless ovládač a volant aj k PC, vo svete už je vonku aj Xbox Live Vision kamera - oficiálna kamera k Xbox360, umožňujúca vám posielať video správy, chatovať, hrať hry pomocou kamery, alebo skenovať svoju tvár do hier.

Upozornenia

Aby sme boli kompletní, spomeňme aj určite obmedzenia/nevýhody konzoly:

ako sme už písali v prvom teste, Xbox360 má stále hlučné mechaniky a teda, ak hráte počujete, ako sa médium točí. Dúfajme, že tento problém odstránia nové mechaniky v konzolách.
upozorniť treba aj na nezatváranie konzoly do uzavretých priestorov, ako skrinky, alebo šuplíku, keď je pustená. Konzola totiž potrebuje ventiláciu. Ak nemá vzduch, môže sa vám konzola reštartovať, alebo vám nabehne Ring of Death (namiesto zelených diodiek červené) a konzola sa môže odpáliť! Vetranie potrebuje rovnako aj zdroj! Určite neukladajte zdroj za vývod vetrania konzoly.
nedoporučujeme s konzolou hýbať a prenášať ju, ak ju máte zapnutú, alebo ak v nej máte DVD. Disk sa môže totiž poškrabať a hra sa zničí!
 jedna finančná pripomienka, ak chcete hrať multiplayer rátajte s tým, že musíte za službu platiť (Xbox Live Gold konto).

 Tipy

A ešte pár tipov pre majiteľov konzoly:

 ak nemáte doma drahý HDTV televízor a chcete si užiť HD rozlíšenie, pripojte si konzolu na LCD monitor cez VGA kábel.  (klasický CRT monitor sa nedoporučuje, konzola je nastavená štandardne na 60Hz)
 ak si kupujete nový televízor sledujte nálepku HD Ready a kupujte minimálne 720p kompatibilné (minimálne rozlíšenie 1280x720, väčšinou sú 1366x768), alebo 1080p (1920x1080), ale tie sú zatiaľ drahé.
 kupujte Premium verziu konzoly, získate oveľa viac možností
 Xbox360 káblový ovládač (rovnako ako ostatné periférie volant, kamera) je kompatibilný s Windowsom a môžete s ním hrať aj tam.
 s konzolou sú kompatibilné takmer všetky USB klávesnice, môžete si ju kedykoľvek pripojiť a písať priateľom správy (oveľa rýchlejšie ako ovládačom)
 okrem vyššie spomínaných Microsoft periférii, existujú aj produkty tretí strán, ktoré sú niekedy lacnejšie alebo iné (napríklad lacnejší VGA kábel, iný ovládač, volant).

Xbox360  na Slovensku
vybalená Premium konzol
Záver

Zatiaľ čo pôvodný Xbox oficiálne Slovensko obišiel, novú generáciu už Microsoft nenechal na náhodu a priniesol konzolu aj k nám. Uvidíme, aký bude o ňu záujem. Microsoft doteraz vo svete predal 6 miliónov konzol a do konca roka 2006 plánuje číslo zvýšiť na 10 miliónov.

Viac o Xboxe sa dozviete v našom teste konzoly (aj s videami menu a hier) alebo v staršom súpise balení Xboxu a našom úplne prvom rozpitvaní konzoly (odvtedy sa už dosť vecí pomenilo).

Spustená bola aj oficiálna slovenská stránka Xboxu na adrese http://www.xbox.com/sk-SK/ (zatiaľ v trochu obmedzenej podobe)


napísal saver 3.11.2006
Páči sa mi!
XBOX360 NA SLOVENSKU

Zaradené pod: xbox


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19547)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk