PLAYSTATION EYE

PLAYSTATION EYE

Škandál! Redakcia bola znovu prichytená ako eufórii máva rukami na televízorom! Nešlo pritom o skandovanie počas speváckej súťaže!

Článok

Malým nezbedníkom stačilo povedať, že budú v telke a džavot nespratných detí skákajúcich po hlavách dospelých zrazu utíchol. Vecička EyeToy mala na malých obrovský výchovný vplyv a zrazu sa na trávenie času pred hernou konzolou nepozeralo cez prsty, ale do hry za zapojili aj veľkí. Boli v telke a jedna minihra striedala druhú, kým svalstvo na horných partiách (alebo spotené telo) nezaprostestovali. Nová forma interakcie s herným prostredím vyprodukovala celú sériu hier, no s príchodom PlayStation 3 nastal čas vymeniť starú za novú.

PlayStation EYE je priamym nástupcom kamery EyeToy a vôbec prvou oficiálnou perifériou vydanou spoločnosťou Sony pre herný systém PS3 (ak nepočítame káble a SIXAXIS). Do novej kamery sa vkladali veľké nádeje, minimálne, že bude podporovať HD rozlíšenie. Po zverejnení oficiálnych technických parametrov to už tak ružovo nevyzeralo, ale netreba hádzať flintu do žita. EYE neprodukuje obraz v 720p, avšak spĺňa kritériá, ktoré po roky trápili hráčov snažiac sa vybudovať pre maličkú plastovú kamerku ideálne svetelné podmienky.

EyeToy vs EYE

Kamera EYE zaujme na prvý pohľad netradičným tvarom (britské štúdio Criterion hovorí, že sa podobá na psa). Plastovému telu dominuje mikrofón. Nejde o prevratnú novinku, veď aj EyeToy dokázala detekovať cez drobnú štrbinu hlas. Ale. EYE je vybavená všesmerovým mikrofónom a šírka záberu je skutočne obdivuhodná. Pri najvyššej citlivosti dokáže v tichej miestnosti zachytiť vaše dýchanie a šepot. Pri nahrávaní záznamu však môže chytiť z reproduktorov nepríjemné echo.

EYE sa dá využiť aj ako náhrada headsetu. Kričanie na vašich spoluhráčov vo Warhawku má však väčšie čaro so skutočným headsetom pre lepšiu detekciu rozkazov a nadávok za vaše nepodarené úsilie obsadiť stacionárny raketomet. EYE pracuje v dvoch režimoch s rôznym ohniskom. Ak hra vyžaduje snímanie celého vašeho tela ako Kinetic, už nie je nutné nasadzovať novú šošovku, ale stačí otočiť objektívom. Aby sme technické vyhotovenie uzavreli, EYE je vybavená rovnako dlhým káblom ako EyeToy, teda 2 metra dlhým. Je však tvrdší a pri zlej polohe môže celé zariadenie stiahnuť k zemi.

PlayStation EYE
Svetlo vs tma

Vďaka zlepšenému zaostrovaniu sa skrátili reakčné časy. Pohyby pred kamerou sú plynulejšie vďaka vyššiemu snímkovaniu, podanie farieb a detailov je lepšie aj v zhoršených svetelných podmienkach. Tam, kde už kamera EyeToy stráca dych a vypĺňa plochy na vašom oblečení šedo čiernymi farbami, EYE dokáže ešte registrovať (nahrubo) detaily. Celkovo však potrebuje aj EYE na hranie svetlo pri hrách. Taký Topoq, kde ide hlavne o presnosť a každá tmavá plocha znamená nevýhodu pri manipulovaní guličkou v bludisku, by potreboval aj silný halogén. Prácu v noci, resp. pri svetle slabej lampy, ocenia hlavne noční vtáci pri hraní kartovej hry Eye of Judgment. Sem tam zašramotí snímanie kódu, ale je to lepšie ako vysvietiť celú miestnosť oslepujúcim svetlom.

Práca kamery je hodne závislá od vašich podmienok v miestnosti, kde plánujete tancovať pred telkou. Ak za vami preniká cez okno slnečné svetlo, pripravte sa na to, že kamera si pricloní a vás bude registrovať ako čiernu siluetu. Ako zázračným prútikom sa po pripojení nestane, že bude snímať všetko v detailoch, pri horšom svetle sa začína objavovať nepríjemné zrno a farby doslova uletia smerom k teplým odtieňov. Stále to však stačí, aby ste si zahrali jednoduché hry ako Aqua Vita alebo Operation Creature Feature.

Realita vs budúcnosť

EYE nie je kompatibilná s platformou PS2 ani po hardvérovej stránke ani po softvérovej. Bolo to prvé, čo sme vyskúšali. K obľúbeným minihrám EyeToy Play budete musieť vytiahnuť starú kameru. Na PS Store sa už objavil softvér Eye Create, čo nie je nič iné, ako jednoduchý strihací softvér na ozvučovanie fotografií, kombinovanie videoklipov a audio nahrávok uložených na HDD pomocou EYE. Podobne ako jeho menší kolega Go! Edit pre PSP uchováva pracovné dáta v špecialnom adresári, importovanie vlastných výtvorov a následná editácia je takmer nemožná. Eye Create nepresvedčí strohým interfaceom a celkovými možnosťami, ktoré ho predurčujú iba k hrubému strihu, úprave fotografií na oslave narodenín či nahrávaniu klipov vo formáte stop motion.

PlayStation EYE je výborný kus hardvéru s priaznivou budúcnosťou, ktorú nebudú tvoriť iba zábavné tituly pre celú rodinu. Paradoxne na štarte periférie, ktorej korene siahajú práve sem, takýto titul chýba. Premiérovým titulom sa stáva kartová hra Eye of Judgment, stelesnenie sna mnohých hráčov doskových hier a celý rad malých PSN hier. Trojica predstavená v článku bude čoskoro obohatená o Mesmerize a Tori Emaki, ktoré provokujú myseľ a stimulujú zmysly. Vlastne ani nejde o hry ako o relaxačno-oddychové zábavky hodné hypermoderných obrazov visiacich v galériách.

Aqua Vita

PlayStation EYE
Jednou z prvých hier spadajúcich do tejto kategórie je Aqua Vita. Svoje virtuálne akvárium mal už asi každý nastavené ako šetrič. Naháňanie rýb po obrazovke myšou nie je tak zábavné a realistické ako pohyby rúk, ťukanie na sklo, či robenie kruhov na hladine. Ryby všetkých druhov hýria takými farbami, až nadobudnete pocit, že sa dívate na dokumentárny film o živote pod morskou hladinou. Pri Auqa Vita sa výborne relaxuje, ešte lepšie spí a vyhladované ryby nikdy nebudete musieť splachovať do kanála.

Operation Creature Feature

PlayStation EYE
Roztomilé príšerky hľadajú svoj domov a vy im v tom musíte pomôcť. V Operation Creature Feature vaše telo snímané kamerou vyžaruje magnetickú auru, ktorá ich priťahuje. Rukami nohami alebo v spolupráci s druhým hráčom musíte dostať v časovom limite predpísaný počet príšeriek cez sériu prekážok až do svietiacej nory. Levely postupne zvyšujú nároky počtom fungujúcich mechanizmov, úzkych koridorov a iných prekážok. Po výbornom začiatku a zdolaní 20 levelov, prichádza príliš skoro koniec.

Trial of Topoq

PlayStation EYE
Jednoznačne najobľúbenejšia hra z prvej trojice hier podporujúcich EYE. Je inšpirovaná hrami, kde navigujete guličku v bludisku a v časovom limite ju musíte dopraviť do cieľa. Vaša postava je premietnutá na plochy po celom prostredí a pohybmi vytvárate vlny z kociek, ktoré dajú do pohybu guličku. Nie je všetko také jednoduché, ako sa na prvý pohľad môže zdať. Cestu vám zablokujú nepriatelia, spúšťajúce sa mreže, pohyb po bludisku sťažia hýbajúce sa plošinky, tobogány a iné. Trails of Topoq zabaví celú rodinu a je vhodná aj na párty - platí/pije najrýchlejší/najpomalší.

Rozhodnutie, či kúpiť kameru EYE, alebo nie závisí od vašich preferencií a aktuálnej ponuky hier. Treba mať tiež na zreteli, že na hranie potrebujete mať priestor okolo seba, aj pred televízorom, aby nedošlo k újme na majetku či zdraví domácich zvieratiek. Kamera EYE je zatiaľ dostupná iba v balení s hrou Eye of Judgment. V priebehu novembra bude dostupná aj samostatne za odhadovanú cenu cca 1200,- Sk.

Technické parametre kamery PlayStation EYE:
Počet Mpixel: 1,3 M
Pracovné rozlíšenia: 640 x 480 (320 x 240)
Snímkovanie: 60 fps (120 fps)
Vlastnosti: všesmerový mimoriadne citlivý mikrofón, rýchlejšie zoostrovanie, vernejšie podanie farieb a plynulejší pohyb bez artefaktov a spomalených reakcií, schopnosť pracovať aj pri biednych svetelných podmienkach.


napísal spacejunker 25.10.2007
Páči sa mi!
PLAYSTATION EYE

Zaradené pod: playstation, ati


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Remake (0)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19840)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk