GAME EXPO 2009

GAME EXPO 2009

Na Slovensku sa minulý víkend konala historicky prvá herná výstava. Ako dopadla?

Článok

„Bol to dlhoročný sen, urobiť na slovensku poriadnu hernú výstavu, odprezentovať ju pod názvom Game Expo médiám, urobiť špecializované prednášky a prezentácie herných štúdií.“ hovorí Róbert Žittňan, organizátor nielen Game Expa, akcie, ktorá spoločne s Anime Show prebehla v piatok a sobotu, 13. a 14. marca, v Dome kultúry Dúbravka v Bratislave. Či už ste na tejto akcii boli, alebo ste ju jednoducho ignorovali, zúčastnení boli svedkami zrodu akcie, kde si hráči bez servítok môžu pokecať a zahrať svoje obľúbené hry, pričom sa môžu slobodne pohybovať prezlečený ako Mario bez obáv, že na nich niekto ukáže prstom.

„Bola to práve zmena názvu, pretože aj v minulosti ste sa mohli stretnúť na akciách ako Istrocon alebo Comics Salón s hrami, ale médiá ich viac menej ignorovali. So zameraním len na hry sa podarilo prilákať nielen hostí veľkých mien, ale aj širokú zvedavú verejnosť a nešpecializované médiá. Mnohí si z nich ešte stále myslia, že hráči sú úchylní, agresívni.“ Čo samozrejme nie je pravda, ale pri pohľade na chlapa oblečeného v bielych pančuchách, ružovom body a zajačími ušami na hlave, napádajú každého iné prívlastky.

Nadvláda Anime

Cosplay má u nás mimoriadne silnú základňu, čo bolo vidieť na množstve odvážlivcov a zapálených fanúšikov navlečených do kostýmov obľúbených postavičiek, ktorí berú prezentáciu až priveľmi vážne. Drvivá väčšina cosplayeristov bola mladšieho veku, ktorá nadobro prepadla anime a mange do takej miery, že pri sobotňajšej súťaži o najlepší kostým bolo nemožné pretlačiť sa cez dav zvedavcov do veľkej kinosály, tak bola natrieskaná. Duch japonskej kultúry bol cítiť na každom kroku, dali sa tu kúpiť čaje, darčekové predmety, rôzne prívesky a v jednom zo stánkov sa dokonca predávali originálne herné soundtracky, ktoré sa dajú bežne kúpiť iba v Japonsku.

No a keď sme už pri tých predajných stánkoch, tak najväčšiu plochu ukrojil výjazdový Brloh. „Túto akciu môžem hodnotiť jednoznačne pozitívne. Atmosféra je výborná, ľudia sa bavia a ich podľa ohlasov, ktoré nám prinášali do stánku po celú dobu, je nám všetkým jasné, že sa tu cítia všetci dobre a tým pádom aj my.“ komentuje priebeh Game Expo Henrieta Galgóciová, prevádzkovateľka siete predajní Brloh. Neustále okupovaný stánok lákal návštevníkov predovšetkým na 20% zľavy na akýkoľvek sortiment a bonusové darčeky, ktorému dominovali anime, manga a akčné figúrky.


Oproti minulým rokom bola ponuka Brlohu výrazne rozšírená o videohry, keďže išlo o hernú akciu. A práve o ne bol najväčší záujem. Jednoznačnými hitmi boli Resident Evil 5, Killzone 2 a vďaka účasti Andrzeja Sapkowskeho aj o Zaklínača. „Boli by sme radi, keby bol Game Expo samostatný festival, dali by sme väčší priestor hrám, vystavili ich na stojanoch a viac na ne ich upozornili.“ Ak ste si nič nekúpili, lístok z akcie určite nezahadzujte, až do začiatku septembrového Istroconu si môžete uplatniť jednorazovú 10 % zľavu v ktoromkoľvek kamennom Brlohu.

Priestory Domu kultúry v Dúbravke za posledný víkend doslova praskali vo švíkoch. V piatok, tesne pred otvorením, sa od vchodu vinul snáď stometrový zástup ľudí. Oficiálne čísla hovoria o návštevnosti 3682 ľudí, pričom v piatok to bolo niečo okolo 2500. „Do budúcna plánujeme ísť do Istropolisu, kde si budeme môcť dovoliť aj stánky,“ bilancuje Žittňan nad vysokou návštevnosťou, ktorú v úvodzovkách označuje za slabú stránku festivalu. „Prišlo viac ľudí, než sme očakávali a sú to práve priestory. To jednoznačne. Naopak silnou stránkou je predovšetkým atmosféra. Urobíme všetko preto, aby návštevníci cítili tú správnu atmosféru v spojitosti s hrami.“ dodáva.

„Každopádne som rád, že sa niečo podobné na Slovensku deje, a do budúcnosti rozhodne takéto akcie chceme ako PlayStation podporovať – bohužiaľ zatiaľ sa ostatní majitelia platforiem nepridali, určite by to celej akcii len pomohlo,“ podobný názor zdieľa aj Andrej Dula, marketing manažér PlayStation pre Čechy a Slovensko. „Určite by Game Expu pomohlo viac hier (nemyslím len konzolových, ale napríklad aj mobily, atď.) a taktiež aj trosku lepší priestor,“ dodáva.

Priamo na pľaci

Finančná kríza drasticky preriedila stánky vývojárskych štúdií, prakticky okrem náborového centra rakúskeho Sproing, ste narazili na tri Xbox360, na ktorých bežali hry od domáceho Cauldronu. Bungie ani Crytek sem nakoniec neprišli, čo v konečnom dôsledku dalo priestor dvom hlavným ťahúňom Game Expa – holandské štúdio Guerrilla Games a Andrzeja Sapkowskeho isteného predstaviteľom poľského CD Projekt RED. Hlavná kinosála bola plná a obe prednášky, či už voľná debata so Sapkowskim alebo prezentácia Killzone 2 žala jeden potlesk za druhým. Z ostatných prednášok, treba vypichnúť Cauldron či rozobranie univerza Dead Space pod vedením Ďura Malíčka.

Game Expo 2009

Herná sekcia double festivalu zaberala hneď po vchode celý vestibul a na hornom poschodí ste našli sekciu stolových hier a niekoľko PC-čiek. Hrali sa hity minulej zimy (Dead Space, Mirrors Edge, NFS), pri stojanoch PS2, PSP a PS3 sa išlo na istotu exkluzívnych titulov (MotorStorm, Tekken 5). Najväčší rozruch a aj patričný záujem budila tanečná hra Dance Dance Revolution. Samozrejmosťou boli turnaje a meranie síl v Soul Calibur IV, MotorStorm: Pacific Rift, Tekken, WipEout Pulse, kartičkovom WoW-ku či preverenie vedomostí v hernom kvíze, na ktorom si aj veteráni vylámali zuby.

Vo svojej podstate Game Expo nebolo pravou hernou výstavou, ale skôr conom, stretnutím nadšencov a platformou pre budovanie vzťahov, nadväzovanie vzťahov, naberanie skúseností a spoznanie nových kamarátov. „Pri akcii takéhoto typu by bolo vhodné upraviť názov celej akcie, keďže sa naraz konalo Anime Show a Game Expo, a obe tieto výstavy majú odlišné cieľové skupiny návštevníkov,“ výstižne dodáva Dula. Kto prišiel za iným účelom, pravdepodobne odchádzal sklamaný, možno s celou kopou časopisov z remitendy, ktoré sa tu veselo rozdávali a každý si ich mohol nabrať, koľko len chcel. Pre zvyšok ľudí išlo o výborne strávený víkend v kruhu ľudí, ktorí rozumejú tomu, čomu sa oni venujú dlhé hodiny vo voľnom čase.

Po piatkovom oťukaní, bola sobota oveľa uvoľnenejšia, očakávania a napätie opadlo a na návštevníkoch bola badať radosť. Jednoducho sa bavili a to bolo najhlavnejšie. Človek potom možno aj odpustil prešľapy ako čapovanie piva maloletým, neozvučená miestnosť, kde prebiehali prednášky alebo hranie M-kových hier malými štupľami. „Určite je vždy čo vylepšovať, my sa z roka na roka učíme. Naším cieľom je vyriešiť staré problémy a začať riešiť nové, ktoré sa stále objavujú.“ komentuje organizáciu Žittňan.

Vysoký záujem zo strany verejnosti a fanúšikov vydláždil cestu pre Game Expo 2010. Kedy bude? Približne v polovici marca 2010, ako sme sa dozvedeli. „Máme potenciál a vôľu opakovať to každý rok. Pokiaľ sa nebudeme ukazovať, budú nás brať ako outsiderov.“ dodáva nakoniec organizátor Game Expa.

Za foto materiál ďakujeme organizátorovi Game Expa.


napísal spacejunker 17.3.2009
Páči sa mi!
GAME EXPO 2009


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk