FRAGFX V2

FRAGFX V2

Poďte sa s nami pozrieť na zúbok špeciálnemu hernému hlodavcovi pre PlayStation 3.

Test

Jedným z častých argumentov, ktorým sa flejmuje aj v našich pre a proti konzolových diskusiách, je ovládanie hier gamepadom. Môžeme polemizovať o tom, pre ktoré hry je lepší gamepad ako myš, ale samozrejme nikto nespochybňuje, že pre absolútne presné zameriavanie najmä v akčných hrách je lepší hlodavec. A tu prichádza na scénu FragFX V2, herná kombomyška pre PlayStation 3.

Čo sa skrýva v škatuli 

Pomerne objemný obal pod priesvitným „oknom“ ukrýva hlavné časti herného setu. Pohybový ovládač a samotnú myšku. V balení ďalej nájdete manuál (iba v češtine) a verte mi, že na rozdiel od iných elektronických zázrakov budete návod na FragFX aspoň zo začiatku návod skutočne potrebovať. Pre niekoho môže byť tiež prekvapením prítomnosť rozmernej podložky, ktorú firma SplitFish k svojmu výrobku pribaľuje.

Pripomeňme si, že dispozícii sme mali FragFX vo verzii 2. Dvojka je, ako to už býva, oproti prvému modelu vylepšená vo viacerých ohľadoch a zmeny sa dotkli najmä myšky, jej citlivosti, d-padu, bol rozšírený zoznam podporovaných hier a podobne.

Dizajn a továrenské vyhotovenie

Vybalenie setu z obalu ihneď odpovie na dôležitú otázku. FragFX je drôtové USB zariadenie, čo znamená, že na jednu stranu sa nemusíte trápiť batériami, na druhú stranu ale budete musieť riešiť problém (USB predlžovací m káblom), ak máte PS3 pri hraní od seba ďalej ako cca 2,5 - 3 metre. Ako je to už zrejmé z obrázkov, gameware set sa skladá z dvoch častí spojených káblom, s PS3 je znova spojené zabezpečenie jedným káblom.

FragFX V2

Dvojica ovládačov na podložke.
FragFX V2

FragFX zastupuje všetky funkcie SIXAXISu.
FragFX V2

Ľavá ruka analóg, pravá myška.

Ovládací prvok do ľavej ruky sa ponáša na Wiimote a jeho najpodstatnejšou časťou je klasická analógová páčka. Na povrchu sa tiež nachádzajú dve tlačidlá zastrešujúce štandardné funkcie tlačidiel SELECT a PS (majú aj ďalšie, špecifické funkcie) a farebná dióda oznamujúca režim, v ktorom zariadenie pracuje. Na prednej strane si našli svoje miesto klasické L1 a L2 tlačidlá spolu s veledôležitým tlačítkom FRAG. Posledným ovládacím prvkom „ľavej polky“ FragFX je otočné koliesko slúžiace na reguláciu citlivosti myšky.

Myška sa na prvý pohľad tvári ako klasický PC hlodavec. Stačí ale druhý pohľad a zistíte, že okrem pravého, ľavého a stredného tlačidla má myška ďalší stredový „gombík“ (START) a kompletnú Sony ovládaciu štvoricu krížik, koliesko, štvorček, trojuholník na ľavej strane myšky (v miestach, kde zväčša bývajú tlačidlá next a back).

Väčšina plôch oboch častí setu je vyrobená z lesklého plastu, čo ako iste tušíte, nie je práve najlepšie. Inak vyzerá lesklá plocha na televízore alebo monitore, kde sa vaše prsty väčšinou nezdržiavajú a inak na rukofilnom ovládači. Stačí chvíľa a ovládač je zacapkaný, lesklý plast sa zmení na plochu posiatu odtlačkami prstov, z ktorej by mali radosť iba vyšetrovatelia z CSI. Druhou mojou výhradou k spracovaniu FragFX sú tlačidlá, ich vôľa, resp. analógové prevedenie. Väčšina tlačidiel po stlačení vzbudzuje dojem lacnej vietnamskej hračky z trhu, napríklad L2 je kapitola sama o sebe. Verme ale výrobcovi, že si komponenty dobre otestoval a vydržia záťaž stovky virtuálnych bitiek.

Funkcie a možnosti

Kto si myslí, že FragFX je iba jednoduchou náhradou klasického ovládača, je na veľkom omyle. Zariadenie poskytuje niekoľko vychytávok, ktoré ho po stránke funkčnosti posúvajú o niekoľko malých krokov vopred.

Ako som už spomínal, set sa dá prepnúť do niekoľkých herných režimov. Základným je game, kedy myška simuluje pohyb pravej analógovej páčky a práve tento mód budete využívať asi najčastejšie. Stlačením kombinácie špeciálnych tlačidiel sa dá ale myš prepnúť napríklad do režimu MOUSE, čo sa výborne hodí pri browsovaní v stavanom PS3 internetovom prehliadači.  Ďalej je možné funkciou SWAP prehodiť funkcie ľavej a pravej polovice ovládača, čo sa môže hodiť pri hrách, ktoré sa ovládajú v opačnom garde.

FragFX V2

Detail na myšaciu časť setu.
FragFX V2

Oproti MX518 je myška podstatne menšia.
FragFX V2

Druhá podstatná časť FragFX.

Podstatnou informáciou je, že ľavý Wiimote ovládač dokáže zastúpiť aj motion funkcie SIXAXISu, teda sú v ňom zabudované gyroskopické snímače a pohybom ľavej ruky môžete napríklad otáčať ventilmi v Killzone 2. Citlivosť senzorov do všetkých troch osí je možné nastavovať priamo na ovládači.

Mierne kontroverznou funkciou je určite Rapidfire. Zjednodušene povedané, na ktorýkoľvek ovládací prvok FragFX si môžete aktivovať režim rýchlej streľby, čo znamená, že jeden „výstrel“ na ovládači znamená niekoľko výstrelov v hre. Výhody sú jasné, presnejšia a zároveň rýchlejšia streľba. Na druhej strane, nedá sa Rapidfire v určitom smere považovať za cheatovanie? Poslednou dôležitou nadštandardnou funkciu je zmena citlivosti pri mierení – pohybe myšou. Celková citlivosť myšky sa reguluje otočným kolieskom, navyše ak potrebujete presnejšie zamieriť, môžete si dočasne myšku spomaliť pridržaním tlačidla FRAG.

Dojmy z používania

Hneď po kúpe vám odporúčam upgradnúť firmware v zariadení. Stačí si zapnúť počítač, pripojiť FragFX do USB portu, ísť na webstránku výrobcu, stiahnuť aktuálnu verziu FW a riadiť sa priloženými inštrukciami. Všeobecne sú návody a inštrukcie pri FragFX dôležité. Výrobok poskytuje skutočne toľko rôznych kombinácií stlačení tlačidiel a nastavení, prvé hodiny používania bude preto tenučká čierna knižočka vašim častým spoločníkom.

Fungovanie zariadenia bolo ostestované na tituloch Killzone 2, Battlefield: Bad Company, Uncharted, Ninja Gaiden Sigma a GRID. Je zrejmé, že posledné dve hry boli do testu zaradené viac menej iba zo zvedavosti, GRID bol na FragFX prakticky nehrateľný, Ninja Gaiden by sa ovládať dal, ale bol by to čistý masochizmus. Oveľa zaujímavejšou kapitolou sú 3rd a 1st person strieľačky. Uncharted sa na ovládači hral prekvapivo veľmi dobre, nezaznamenal som žiadne problémy ani v prestrelkových ani v skákacích sekvenciách.

Doménou tohto produktu sú ale bezpochyby strieľačky z vlastného pohľadu, čoho dôkazom boli aj KZ2 a BC. Chce to pár levelov zácviku, no čoskoro sa budete aj s nezvyčajnou kombináciou analógová páčka v ľavej ruke a myška v pravej cítiť na bojisku ako doma. Funkcia Rapidfire funguje, jej používanie hlavne v multiplayeri nechávam ale na vaše svedomie. Nie celkom som bol spokojný so spomaľovacou funkciou tlačidla FRAG. FRAG je totiž analógové tlačidlo, čiže čím viac zatlačíte, tým sa viac pohyb myšky spomalí a tým presnejšie mierite. To by samo o sebe bolo výborné, ovšem to by tlačidlo nesmelo mať strašne malú vôľu a rozdiel medzi slabým a úplným stlačením nebol takmer žiadny. De facto teda budete s myškou mieriť pri plnej rýchlosti alebo maximálne spomalene. Nevylučujem však, že časom tlačidlo FRAG neskrotíte úplne a nebude vás poslúchať „na slovo“.

FragFX V2

Popri tradičných L1 a L1 je na tejto strane umiestnené aj tlačidlo FRAG.
FragFX V2

Otočné koliesko na nastavovanie citlivosti myšky.
FragFX V2

Nad analógovou páčkou je svetelná dióda signalizujúca režim ovládača.

Pohyb a ovládanie samotné je bezproblémové, stačí si len zvyknúť na nekonzolový komboset. Reakcie sú rýchle, i keď v KZ2 som občas subjektívne pociťoval akési mikrolagy. Takisto som tiež mal pocit s veľkosťou a dizajnom myšky, ktorá je v porovnaní s napr. Logitech MX518 menšia hlavne v zadnej časti, čo spôsobuje slabšiu ergonómiu pri držaní. Osobne mi chýbali aj vibrácie, ktoré FragFX nepodporuje.

Poslednou pripomienkou a upozornením pred kúpou je konfigurácia vašej obývačky (resp. miestnosti, kde máte PS3). Myška má síce kvalitný senzor a skutočne sa s ňou dá hrať napríklad aj na stehne či gauči, ale najlepší zážitok sa dostaví pri použití pomerne rozmernej podložky dodávanej v balení. Tým pádom musíte mať zodpovedajúco vysoký stolík, kam podložku umiestnite (príliš vysoký ani príliš nízky nepripadajú do úvahy). Navyše, akonáhle sa myška ocitne na stolíku, ľavá ruka sa automaticky (aspoň v mojom prípade) kvôli čo najpohodlnejšej polohe opiera o stehno, čo po chvíľke hrania znamená tŕpnutie končatiny a nepopulárnych „mravcov“ v nohe.

Kúpiť alebo nie?

FragFX V2 sa vám oplatí zakúpiť v prípade, ak PS3 používate primárne na hranie 1st person akčných strieľačiek, hráte ich veľa, často a hodne času strávite aj v multiplayeri. Zariadenie vám môže priniesť istú výhodu, nakoľko ponúka dostatok rôznych režimov, módov, nastavení a vylepšení oproti tradičnému gamepadu. Pri bežnom, relaxačnom hraní „for fun“ je asi ale FragFX V2 zbytočnou investíciou.


napísal je2ry 21.4.2009
Páči sa mi!
FRAGFX V2


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19570)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk