PLAYSTATION MOVE

PLAYSTATION MOVE

Hry, ktoré vás rozhýbu

Článok

Presne rok ubehlo od premiéry nového motion zariadenia od Sony, ktoré medzi časom dostalo aj svoj oficiálny názov – Move – a na tohtoročnej E3 bolo pripravené predviesť všetko, čo bolo sľúbené. Prvý kontakt bol naplnený skepticizmom a priznám sa, že dlho som otáľal a sledoval ľudí ako sa bavia so svietiacou loptičkou a mávajú s ňou vo vzduchu a očividne po pár minútach strávených s hrami odchádzajú spokojní. Ako môže nejaká palička replikovať pohyb a tá smiešna vec byť ešte aj presná, keď ju sníma SD kamera.

Hovorte tomu mágia, tajná prísada, pravda je taká, že PlayStation Move je mimoriadne presné zariadenie. Prvé, čo vás napadne, je ako sa drží a ako reaguje „kópia" Wiimote. Ovládač Move je malý, presne padne do ruky vďaka dvom oblinám na jeho vrchnej a spodnej strany, cez ktorú sa nabíja. Ukazovák pristane na triggeri naspodu a palec zase na veľkom tlačítku Move, okolo ktorého sú rozostavené ďalšie, so symbolmi. Neprehliadnuteľným prvkom na Move je gumová loptička, ktorá počas hrania svieti a mení farbu. Okrem vibrácií teda máte ešte ďalší, vizuálny feedback.

PlayStation Move potrebuje na svoje správne fungovanie kameru Eye a podľa všetkého aj správne svetelné podmienky, ktoré podľa našich odhadov nebudú podmienkou. Samotnému testu Move sa budeme venovať v dohľadnej dobe, Sony nám prisľúbilo testovacie zariadenie a my ho neplánujeme šetriť. Prejdime však k faktom a vráťme sa ešte na skok na E3.

Move sa začne predávať v Európe 15. septembra, čo je o štyri dni skôr ako v zámorí a o celý mesiac ako v Japonsku. Štartovacie balenie Move Starter Pack s kamerou, jedným ovládačom a demo diskom sa bude predávať za 59,99 EUR, samotný ovládač Move za 39,99 EUR a jeho menčí súrodenec navigačný gamepad s analogom (pracovne ho voláme Nav) za 29,99 EUR. Koncept Move zabezpečuje vzájomné kombinovanie ovládačov, čiže môžete hrať s jedným, dvomi alebo kvôli autentickosti Move + Nav.

Ako u každého hardvéru, aj o úspechu Move budú rozhodovať predovšetkým hry. Predvedené tituly na E3 vsádzajú na istotu, medzi debutovými nájdete bláznivé minihry, ľahko rozpoznateľné a identifikovateľné činnosti, s ktorými sa viete zžiť okamžite, hromadnú zábavu, ale aj športové vyžitie pri netradičných športoch v snahe odlíšiť sa od konkurencie.

To sú tie, ktoré na ovládanie vyžadujú Move, potom sú tu také, ktoré sú motion ovládaním kompatibilné a sem patrí aj ťažkotonážnik Killzone 3 s kolegom Socom 4, interaktívny triler Heavy Rain, Resident Evil 5, LittleBigPlanet, či LOTR: Aragorns Quest. U niektorých ide len o zmenu ovládacej schémy, u iných sa pridávajú nové režimy (EyePet s kreslením objektov) a u ďalších ide o nový stupeň autentickosti (Tiger Woods PGA Tour 11).

Už tento kalendárny rok sa môžete tešiť na nasledovné Move tituly, ktoré vás garantovane rozhýbu pred televízorom:

KungFu Rider

PlayStation Move
Predstavte si 80-te roky a šialenú show, v ktorej sa dobrovoľne účastníci masochisticky ničia na stoličke na kolieskach jazdou dolu kopcom. Nezmyselne postavené prekážkové dráhy, nedosiahnuteľné odmeny a nepochopiteľné pravidlá sú základom Kung Fu Rider, mladšieho bračeka Pain. Obe hry zdieľajú identický výtvarný štýl aj poriadnu dávku absurdnosti. Veď kto by sa snažil prekonať rýchlostný rekord stoličky, ak nie samovražedná kancelárska krysa? Jazdu dolu kopcom kontrolujete nakláňaním Move, jeho trasením môžete pumpovať rýchlosť ako na skejte a tlačítkami a gestami zase aktivujete špeciálne útoky (otočka okolo vlastnej osi, skok, zaklonenie dozadu, alebo dočasný boost). Vašu jazdu bude pozorne sledovať kamera a na konci vás prekvapí momentkami, ako ste sa tvárili pri krkolomnej jazdy.

Sports Champions

PlayStation Move
Odpoveď Sony na megaúspešnú a doteraz najpredávanejšiu hru na svete – Wii Sports. Pätica športov zahrňuje ping pong, lukostrelbu, plážový volejbal, ale aj menej športové ako boje v arénach, frisbee golf či petang. Ovládanie je prekvapivo mimoriadne presné a má vysokú odozvu, ostatne asi ako každá hra pre Move. Najzaujímavejšia disciplína po rýchlom zoznamovaní je strieľanie z luku, ktoré naozaj pripomína skutočnú lukostreľbu. Vyberiete šíp z tulca, natiahnete tetivu a keď presne zamerite, tak šíp vypustíte na cieľ. Na hranie potrebujete minimálne dva Move ovládače a to z jednoduchého dôvodu, Sports Champions by ste nemali hrať sami.

The Fight

PlayStation Move
Zvláštnosťou The Fight je kalibračný proces pred bitkou. Prebehne iba raz, ale ak sa ovládačov (na hranie potrebujete dva) chopí druhý hráč, je potrebné jeho stavbu tela nasnímať opätovne. Hra potrebuje zistiť rozpätie rúk a zapísať si východiskovú pozíciu boxera – s rukami pred tvárou. V The Fight sa dívate na súpera zo zvláštneho pohľadu kamery zavesenej na plecia ovládaného borca, ale s mierne otočenou orientáciou doprava. Nedívate sa pred seba kolmo ale pod miernym uhlom, čiže ľavú ruku nie je vidieť tak ako pravú. Na tento fakt si treba zvyknúť, ale pomerne rýchlo viete rozdávať údery a trestanca vo väzení zložiť po pár dobre mierených hákoch. Na konci vám hra oznámi počet spálených kalórií. Demo bolo extra krátke, ale opäť musíme vyzdvihnúť odozvu a presnosť. The Fight kopíruje pohyby vašich rúk nielen rýchlo, ale aj desivo na milimeter presne. V podstate každý úder je iný od toho prvého a to aj vzhľadom na rýchlosť švihu.

Start the Party!

PlayStation Move
Nečudovali by sme sa keby toto bola hra, ktorá by sa ako prvá pribaľovala k Move. Je číslom jedna pre celé rodiny, ktoré ešte nezažili, aké to je, keď deťom poviete, že budú v televízore. Bláznivá sada minihier v rýchlom slede hľadá najšikovnejšieho, najrýchlejšieho a najvytrvalejšieho, kto dokáže rozbíjať kamene, dolovať z nich drahokamy, tenisovou raketou odháňať prerastené muchy, sekať ovocie, čistenie zubov krokodílovi, rozbíjať piňatu, chytať žabou muchy a ďalšie strelené činnosti. Na čo všetko tu bol predtým iba pohyb (nie príliš presný), to Move zvláda elegantne ľavou zadnou. Pre najmenších bude mimoriadne atraktívna aj možnosť ukladať výkony pred kamerou.

TV Superstars

PlayStation Move
Move sa nezaobíde bez kompilácií športov a minihier, TV Superstars je prototypom zábavy pre starších. Dospelejšia náplň sa neodráža v krvácajúcich kusoch mäsa, ale v ceste za úspešnou kariérou televíznej hviezdy. V piatich rôznych show sa budete snažiť zaujať divákov a získať ich nahrabanými bodmi na svoju stranu. Všetky sú inšpirované existujúcimi televíznymi show a obsahujú vlastnú sadu minihier. Nájdete tu varenie s hip-hopovým kuchárom, prechádzku po móle v koži modelky či séria fyzicky náročných športov. Vychytávkou TV Superstars je zachytávanie tvárí a aplikovanie ich na herné modely. Nejde o obyčajné fotografie, ale na základe snímku tváre je vytvorený 3D model, na ktorý sa jednoduchšie nanáša aj makeup.

Tumble

PlayStation Move
Ak by ste zmixovali úspešný recept rúcania stavieb postavených z jednoduchých stavebných blokov v Boom Blox a systém stolovej hry Jenga, dostali by ste Tumble. Hra priamo nebola prezentovaná na E3, z toho, čo vieme, bude obsahovať 50 challengov, časť, v ktorej budete stavať vežičky a časť, v ktorej ich budete rúcať. Samozrejmosťou bude multiplayer pre dvoch.

echochrome ii

PlayStation Move
Inovatívne využitie priestoru pre klamanie zraku a predstavivosti sa predvádza v pokračovaní prekvapivo vo farbách. Bloky a prvky, z ktorých je postavené 3D bludisko, sú farebné, no samotná herná plocha, tieň, po ktorom sa pohybuje postavička, je monochromatická, čo odkazuje na čiernobielu minulosť. Echochrome ii sa drží svojho hesla „v jednoduchosti je sila", Move ovládač je v tomto prípade baterka a jeho otáčaním, nakláňaním, rotovaním vrháte na steny tiene tak, aby z nich vznikla cestička a postavička z bludiska po svojich vyšla von. Pochopiteľne že vám život sťažia aj rôzne trampolíny, teleporty, schody, prepadliská a hlavne očné klamy v prípade prelínania 2D a čo 3D.

SingStar + Dance

PlayStation Move
Ak vás nezasiahol fenomén Just Dance, môžete nasledovné riadky úplne ignorovať. Nikto zatiaľ nevie, čo sa stane, ak skombinujete úspešnú karaoke hru a momentálne trendové tancovanie s ovládačom v ruke. Puritáni môžu namietať, že netreba hýbať celým telom, stačí vám iba presné zápästie, no ak sa zíde správna skupinka ľudí, dokáže strhnúť dav natoľko, že si tú „smiešnu nahrážku tanca" musíte skúsiť na vlastnej koži. Kopírovanie pohybov profi tanečníka na obrazovke znie ako výsmech, skutočnosť je taká, že práve táto párty hra dominuje domácim oslavám. SingStar Dance doplní tanec aj spevom, čiže ak má spevák problémy s výškami, tanečník môže jeho handicap vykompenzovať bezchybným pohybom. Naraz môžu hrať až štyria hráči, resp. dva tímy po dvoch.

Time Crisis: Razing Storm

PlayStation Move
Od čistokrvnej automatovej light gun akcie nemožno čakať nič iné ako tisícky guliek vypálených smerom k stovkám nepriateľov, vybehajúcich ako na porážku pred vaše mieridlá alebo sa zbabelo schovávajúc a hádžuc granáty na vás, absurdných bossov, stroboskopické efekty a mimoriadne vysokú obtiažnosť. Time Crisis: Razing Storm nebude iná, pre dvoch hráčov ponúkne co-op mód, Story mód, kde sa môžete voľne pohybovať a multiplayer pre 8 hráčov. Zaujímavou správou je vyplnenie obsahu na disku arcade verziami Time Crisis 4 a Deadstorm Pirates. Strieľať budete pokiaľ sa svetielko na Move ovládači nesfarbí do červena.

The Shoot

PlayStation Move
Pod prozaickým pracovným názvom je light gun akcia, ktorá je na prvý pohľad iba prvoplánovým kalkulom. Aby jednoducho niečo pre ten Move bolo, keď bude už na trhu a uspokojí aj tých, ktorí chcú strieľať. The Shoot vyzerá veľmi obyčajne, dá sa povedať, že lacno, ale keď chopíte do rúk ovládač a zistíte, že nejde len o presnú mušku, ale aj o vhodné používanie získaných power upov, zrazu tá honba za lepším skóre v rebríčkoch má hlbší význam. Powerupy aktivované gestami (hodenie lasa, úder tupým predmetom) vás neraz zachránia, rovnako ako schovanie sa pred guľkami čupnutím si. The Shoot bude podporovať aj co-op pre dvoch hráčov, čo je výborná správa.

Sorcery

PlayStation Move
Jeden z titulov, ktorý patrí do kategórie experimentov, ale v skutočnosti vyzerá mimoriadne efektne, sa dostane na trh tesne pred koncom aktuálneho finančného roka Sony, tj. Najnesôr v marci 2011. V koži mladého kúzelníka vymetáte dungeony a pomocou kúziel bojujete s nepriateľmi a prekážkami v ceste. Kúzla vyletia z magickej paličky presne tam, kam ich hodíte (ľavý pravý, dolný pravý roh), taký víchor môžete priamo riadiť a vcucnúť do víru nepriateľov, ktorých fireballom vo vnútri zapálite. Trasením flakónov zase premiešate ingrediencie vo vnútri, aby výsledný efekt lektvaru nebol vágny. Sorcery si zaslúžene odniesol potlesk počas tlačovej konferencie Sony. 


napísal spacejunker 28.6.2010
Páči sa mi!
PLAYSTATION MOVE

Zaradené pod: playstation, ati


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk