KINECT

KINECT

Ovládačom ste vy

Článok

Začalo to na akcii Natal Experience, kam každý šiel s vedomím osobného zážitku s motion zariadením Microsoftu. Mnohých tento event v natrieskanej hale Galen Centra ešte dodnes rozčuľuje idea postrádajúca zmysel. Pre nezúčastnených boli dôležité pochopiteľne predvedené hry na plátnach a pre celý svet jedna veľká zmena. Z Natalu sa stal Kinect. Nový názov slovíčkarčí, v názve sa odráža aktívna sociálna interakcia pre televízorom (kinetic a connection). Samotný line-up predvedených titulov vám ani nedáva (až na dva kúsky) inú šancu, ako zorganizovať začiatkom novembra tak trochu inú párty a pozvaných vyzvŕtať. Nakoniec možno aj sami pochopia, že interaktivita môže mať aj inú podobu.

Zariadenie Kinect je macaté, na pohľad futuristické s ostrými linkami, čím jasne dáva najavo príbuznosť s novou verziou Xbox360. Lesklý plast, čierna farba, tri očká. Svojou veľkosťou prekvapuje, nie je to žiadna malá USB kamera, ale dá sa prirovnať k Wii senzoru čo do dĺžky. Kinect sa na svet pozerá niekoľkými očami, má motorizovaný stojan, čo znamená, že dokáže sledovať pohyb pred televízorom tak, aby učinkujúci zostali stále v zábere, čomu prispieva aj aktívny zoom napríklad pri videochate, počas ktorého môžete sledovať video, počúvať muziku, sledovať šport alebo sa baviť len tak o počasí zobrazovanom ikonkami.

Kinect dokáže počúvať aj detekovať hlas. Rozdávať príkazy ako Play, Pause, End, Start je jednoduché, musíte však Kinect osloviť slovkom Xbox. Či ho pôjde pomenovať vlastnou prezývkou nevieme, zaručene však môžeme povedať, že softvér nebude lokalizovaný, čo znamená, že bude počúvať iba v niektorom zo svetových jazykov. Hlasové príkazy sú jedna vec, tou druhou je pochopiteľne „iné" bezdotykové ovládanie.

Keďže Kinect dokáže rozpoznávať postavy a automaticky ich prihlasovať do hry bez nejakého vchádzania do menu, vie presne kopírovať pohyb vašej ruky, resp. sledovať, kam ukazujete. Dashboard v tomto prípade prejde malou kozmetickou zmenou a rozdelí ponuku do malých okienok. Potom stačí len rukou ukázať, čo by ste radi spustili, počkať chvíľu nad ikonkou a aplikácia, hra, softvér sa spustia.

Ako samotný Kinect funguje, čo všetko dokáže, ako reaguje a či naozaj nefunguje, keď sedíte, ako je to so svetelnými podmienkami, si povieme nabudúce, Microsoft nám prisľúbil súkromnú prezentáciu, ktorá sa nebezpečne blíži.

Kinect by nebol Kinectom bez hier, žiadne motion zariadenie sa bez poriadneho softvéru nepredáva a práve hry rozhodnú o tom, ako rýchlo bude akceptovaný masívnou Xbox komunitou. Tituly predvedené na E3 mali spoločné nielen ovládanie telom, ale aj cieľ, úspešne infiltrovať každú obývačku bezbariérovým vstupom do sveta hier. Preto nejde o žiadne rozdávanie príkazov špeciálnej jednotke, ktorej velíte niekde na Strednom východe, ale o rodinnú zábavu.

Microsoft plánuje mať pri launchi Kinectu približne 15 hier, medzi ktorými bude aj Fable III. Nasledujúci zoznam predstavuje hrateľné ukážky a demá, ktoré si mohli návštevníci na E3 vyskúšať na vlastnej koži.

Kincetimals

Kinect
Že sa Kinectimals, aj názvom, aj konceptom, podobá na inú úspešnú hru? Počkajte, keď na vás malé tigríča s vrčaním vybafne z obrazovky, o ktorú sa vznútra opiera labkami. Máme dôvod jasať a z toho dôvodu si dovoliť byť trochu infantilní. Kinectimals je predovšetkým hrou pre najmenších alebo rodiny s deťmi. Svojich chlpatých miláčikov môžu učiť novým trikom podľa toho, aké kusky budú stvárať pred telkou. A môže to byť aj mŕtvy chrobák, ale aj obyčajné skákanie cez švihadlo či aport. Levíča, gepard, bengálsky tiger a ďalšie z dvadsiatky zvieratiek reagujú na hlas a aj na vašu prítomnosť. Stačí sa schovať a váš miláčik vás začne hľadať až nakoniec zosmutnie. Pre Kinectimals je pripravená aj celá rada plyšových hračiek, na labkách ktorých je špeciálny kód. Po jeho zoskenovaní sa zhmotní v hre!

Kinect Joyride

Kinect
Smiali sme sa nad tým, že s rukami pred telom sa nedá ovládať žiaden racing. Omyl. Joyride nie je žiaden prepracovaný simulátor, ale silne inšpirovaný motokárovými racingami s dôrazom na jednoduchý jazdný model, power upy a šialené skoky. Ovládanie reaguje rýchlo, dokonca môžete driftovať hádzaním bokov doľava alebo doprava, pravda je taká, že z celého lineupu pôsobí Joyride najslabšie. Automatický plyn, kontrola iba nad smerom jazdy, triky vo vzduchu a trhnutie rúk vpred na aktiváciu nitra, je trochu málo.

Kinect Sports

Kinect
Športová kolekcia nemôže chýbať u žiadneho motion systému, Kinect si na pomoc prizval kreatívnu silu Rare. So svojimi avatarmi budete súťažiť v šiestich disciplínach – futbal, plážový volejbal, bowling, ping pong, box a atletika. Každá z nich bude mať pochopiteľne niekoľko challengov, cieľov na dosiahnutie a rekordov na pokorenie a to sólo alebo rovno v tímoch. Kinect Sports umožní zostaviť si družstvá a potom jednotlivých hráčov ako vstúpia do športovej zóny pred televízor automaticky prihlasovať aj odhlasovať podľa potreby.

Kinect Adventures

Kinect
Skákanie, uhýbanie a krčenie sa pred televízorom už nie je na smiech. Kinect Adventures je zástupcom univerzálnej zábavy pre všetkých bez rozdielu veku. Stavba 20 strelených činností vás rozhýbe v snahe nahrabať čo najväčšie skóre. Na E3 boli predvedené tri činnosti – Ricochet, rozbíjanie steny loptami, ktoré preslávilo vtedy ešte Natal, jazdu v kooperácii na divokej vode a potom preháňanie sa na vozíkoch na koľajniciach. Zmena póz a naťahovanie sa za bielymi žetónmi je zábavná iba vtedy, ak máte divákov okolo seba. V sólo hre už nejde ani tak o bavenie sa na vlastný účet nad svojou nemotornosťou, ako o vlastnú gejmerskú hrdosť. Výbornou vychytávkou Adventures sú momentky – fotografie počas hrania, ktoré môžete zdieľať na sociálnych sieťach.

Kinect Forza

Kinect
Priznám sa, že o "nejakej ďalšej Forze" som vedel ešte pred príchodom do LA. Vypáčil som to zo zástupcu Microsoftu, ale vôbec som netušil, čo Turn 10 vlastne predvedie. To, čo sa objavilo, mi takmer vyrazilo dych. Jazdenie s natiahnutými rukami pred telom a automatické dobrzďovanie a pridávanie plynu som s chuťou ignoroval, ako magnet ma k sebe ťahala možnosť poprechádzať sa okolo superšportu Ferrari 458, čupnúť si a zaostriť na nízkoprofilovky a 20" kolesá, prečítať si v tabuľke zaujímavé parametre, pozrieť sa na osemvalcový agregát a napokon si dovnútra sadnúť a dotknúť sa palubovky. Turn 10 experimentuje so svojou sériou, zatiaľ nie je jasné, čo bude obsahom finálnej verzie a kedy sa vôbec objaví. Ja sa už neviem dočkať.

Dance Central

Kinect
O tom, že Harmonix sú kúzelníci v žánri hudobných hier, niet pochýb, ale to, že robia na tanečnej hre, nik netušil. Dance Central má šance stať sa najpredávanejším Kinect titulom a dokonca aj system sellerom. Revolučný koncept Just Dance od Ubisoftu je posunutý o jeden level vyššie. Vďaka sledovaniu pohybov skutočne tancujete a nemávate iba ovládačom a čo je najlepšie, ak ste drevo, tak vás hra nejaké tie kroky v spomalenom móde aj naučí. Samozrejme, pozerať sa na profi tanečníkov ako dávajú sety s hodnotením päť hviezd, je niečo iné, ako keď sa na parket postavíte vy. Netrvá však dlho a ak vás hudba nepohltí, tak je to kamarát či priateľka, ktorá „hrá hru s úsmevom vami"! U Dance Central by sme však privítali, keby na obrazovke hopkali avatary a nie predpripravené postavy, na ktoré môžete navešať odomknuté handy a doplnky. Tak či onak, v novembri nás čaká nefalšovaná horúčka kinectovej noci pod taktovkou štúdia z Cambridge.

Your Shape: Fitness Evolved

Kinect
Do kategórie žánru objaveného pohybom pred konzolou spadajú aj Zumba Fitness od Majesco a EA Active 2 od EA, Your Shape: Fitness Evolved od Ubisoftu uprednostňujeme preto, že sme ho videli predvádzať sexi hosteskou. Všetky majú spoločný aktívny pohyb a spaľovanie kalórií zábavnou formou. Your Shape berie veci vážnejšie, na základne skeletálnej stavby tela presne vyhodnocuje, či správne cvičíte alebo nie. Vašu postavu však po vstupných meraniach a kalibráciách na obrazovke nevidíte, ale je premietnutá (vrátane šiat) do oranžovočervenej 3D siluety. Vo finále má byť aj možnosť zapnúť si reálny obraz.

Sonic Free Riders

Kinect
Nadzvukový ježko sa opäť pokúša postaviť na hoverboard a naučiť vás v obrovských rýchlostiach jazdiť po dúhových tratiach s loopingami, pasážami pod vodou alebo v oblakoch. Futuristický skejt ovládate nakláňaním celého tela, odrážate sa od rámp chargovaným skokom, zbierate mince a rukami hádžete na súperov rakety alebo ich valcujete obrovskou bowlingovou guľou. Robili sme to už tisíckrát, možno predsa finálna verzia prekvapí variabilitou a diabolskými prekážkami. Zatiaľ to vyzerá veľmi obyčajne.

Child of Eden

Kinect
Tesuya Mizuguchi a jeho štúdio Q Entertainment pre Ubisoft vyvíjajú prazvláštnu hru, kde pohybom nielen tvoríte, ale sa aj dotýkate hudby. Veľvyslanec rytmických akcií a tvorca takých klasík ako Lumines a Rez stavia na svojom recepte prispôsobovať zvukové vnemy tomu, čo robíte. Child of Eden pôsobí ako nástupca Rez, rukami strieľate po nepriateľoch, tlieskaním prehadzujete zbrane a žasnete nad abstraktným svetom plným farieb, tvarov a neskutočnej hĺbky. Znie to podivne, ale ak vám nereže Kinect, môžete použiť aj tradičný ovládač.



MotionSports

Kinect
Keď už zábava, tak poriadna, povedali si v Ubisofte a do svojej kolekcie športových minihier vybrali disciplíny, ktoré na jednej strane dovoľujú aj také veci ako guľovačka počas Super G slalomu, ale nepostrádajú vážnosť, keď sa snažíte premeniť penaltu, pričom kamarát chytá v bráne. MotionSports lezie do kapusty Kinect Sports, no ponúka úplne odlišné športy ako napríklad americký futbal, jazdu na koni, spomínaný zjazd na lyžiach či lietanie na rogale. Spoločnými sú futbal a box. Uvidíme v novembri, kto bude z tejto dvojice víťazom a kto porazeným.


napísal spacejunker 30.6.2010
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
Project Natal
| PROJECT NATAL
[2.6.2009]
Kinect Effect
| KINECT EFFECT
[31.10.2011]
Kinect - Overview
| KINECT - OVERVIEW
[26.10.2010]
Kinect to Kill
| KINECT TO KILL
[3.11.2011]
KINECT


Kinect
Xbox 360

Vývoj: Microsoft / Microsoft
Štýl: Párty hra
Dátum vydania:  november 2010
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19597)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk