EUROGAMER EXPO 2012

EUROGAMER EXPO 2012

Hry vo svetle reflektorov

Článok

Je to zvláštne. Stojím v strede výstavnej haly na mäkkom koberci a nepočujem typický jazyk veľtrhu - oslepujúce efekty a dunivé prezentácie. Iba čulý ruch tisícky hráčov presúvajúcich sa na všetky svetové strany. Všade tam sú stánky s najnovšími hrami, všade tam je pokoj. Slúchadlá, demo stojan, konzola a vy. Je to zvláštnel. Som na najprestížnejšom videohernom veľtrhu na britských ostrovoch a nie som vystavený konštantnej reklamnej masáži. Eurogamer Expo je anomáliou a najkultivovanejšou z herných show, na akej som kedy bol.

Nápad zorganizovať malý event pre komunitu stránky EG.net prerástol do takých rozmerov, že piaty ročník EG Expo bol vypredaný v predstihu a pravdepodobne naplnil cieľ organizátorov - pritiahnuť 50,000 návštevníkov. Jedna hala výstaviska Earls Court v Londýne však takú kapacitu nemá. Riešením je predaj obmedzeného množstva lístkov na každý zo štyroch výstavných dní. Týmto sa organizátori šikovne vyhli preplnenému priestoru, nedýchateľnému vzduchu a frustrácie z obrovskej masy hráčov. Má to však aj svoje tienisté stránky, na každý deň potrebujete iný lístok a jeho registrácia je povinná, ak sa chcete dostať dnu. 


Priestory aj počet návštevníkov narástol (každým rokom sa približne zdvojnásobuje), ale pôvodná idea - od hráčov pre hráčov - zostala zachovaná. Rozdielom oproti iným etablovaným veľtrhom je v tom, že na výstavnej ploche nie je cítiť biznis ani nemáte pocit, že ste pod tlakom reklamy. Vystavovateľov tu v tradičnom slova zmysle nenájdete. EG Expo ide priamo k veci, bez pozlátka. Zaobíde sa bez veľkých kín, kde do vás hustia trailery a decibelmi vypaľujú do mozgu názov hry, ktorú si podľa letáčika vtisnutého do rúk hosteskou s trojkami, pôjdete kúpiť. Ja tomu hovorím “No bullshit, just games.”

Výstavisko si nedelia vystavovatelia, ale hry. A to je obrovský rozdiel. Stánky tu nemajú Square Eidos, Activision, Sony, Microsoft ani Nintendo, vidíte iba Hitman: Absolution, Tomb Raider, Battle Royale, Halo 4 či ZombiU. Každá má svoj stánok s hernými stojanmi, počítačmi alebo konzolami. Prídete, hráte. A čo je najlepšie? Že všetky hry chcete hrať. Obehol som výstavnú plochu niekoľkokrát a nenašiel jeden jediný stojan (okrem Borderlands 2, ktorý má už svoju premiéru za sebou), kde bežala nezaujímavá/neznáma hra. 


Na EG Expo sú si všetky rovné. Či už ide o ťahák tohtoročnej sezóny, predpremiéru alebo hru z indie sekcie. Priestor majú rovnaký, ich dôležitosť podčiarkuje iba počet demo stojanov. A keď už hovorím o veľkosti, tak najväčšiu plochu zabral Call of Duty Black Ops II. Okrúhly stôl riadiaceho strediska so zapustenými televízormi sa nedal prehliadnuť ani dav ľudí čakajúcich na multiplayerový match. Podľa dĺžky radu sa dalo vyčítať, ktorá hra má zarobené na úspech. Tomb Raider, Hitman: Absolution, Metal Gear Rising, Assassin’s Creed III, Company of Heroes 2, Aliens: Colonial Marines, majú popredné miesta rebríčkov predaja zaistené.

Najznámejším a najväčším sériám sekundovali predpremiéry Grid 2, Ni no Kuni, Gears of War Judgment alebo sekcia Rezzed, kde dostali priestor indie pecky ako Hotline Miami, Prison Architect, Natural Selection 2 alebo The Room. EG Expo sa sústredí len na to najdôležitejšie, ale neobchádza ani mobilný segment v zastúpení sponzora Virgin Mobile či Samsungu. A komu sa nechcelo hrať, mohol zájsť na prednášky vývojárov, kde okrem iných vystúpil aj Hideo Kojima, Chet Faliszek z Valve, Frank O’Connor z 343 Industries, Peter Molyneux, Dean Hall z Bohemia Interactive a ďalší. Väčšina z nich sa dá pozrieť zo záznamu


EG Expo pôsobí voľnejšie ako iné výstavy. Nie je strojené ani uponáhľané. V jednej veľkej hale nájdete toho toľko, koľko vojde obyčajne do troch-štyroch na GamesCome (ak si odmyslíte veci, ktoré tvoria iba krovie). Patria samozrejme k hernému biznisu tak ako zlý cosplay, ktorý tu a tam vidieť alebo predajné stánky, kde hravo oplieskate výplatu na figúrky, jedlo inšpirované hrami alebo oblečenie. 

Každý veľtrh je unikátny svojou atmosférou definovanou kultúrnymi rozdielmi krajiny, kde sa koná. Aj EG Expo má svoje rezervy, nemôžete však povedať, že ide o kópiu americkej E3, nemeckej GC alebo japonskej TGS. Na žiadnej inej neuvidíte tak pokorne a tak prominente prezentované hry bez potreby ukazovať logo vydavateľa. Koniec koncov ide práve o ne a nie o firmy, ktoré ich publikujú. Nie žeby neboli dôležité, ale neprišli ste kvôli nim ani kvôli kroviu - hosteskám, darčekom a rozdávačkám - tie tvoria príjemný bonus a oživujú atmosféru, ale kvôli hrateľným kódom. Kvôli hrám. A tie na Eurogamer Expo majú prvé miesto.


napísal spacejunker 2.10.2012
Páči sa mi!
EUROGAMER EXPO 2012


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19572)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk