LOGITECH G910 ORION SPARK

LOGITECH G910 ORION SPARK

Klávesnica s niečím navyše

Test

Keď pred takmer dvomi rokmi predstavil Logitech svoju mechanickú klávesnicu G710+, okamžite sa zaradila medzi tie najlepšie a najzaujímavejšie kusy na trhu a to aj napriek tomu, že práve v tomto segmente je konkurencia najtvrdšia. Zameraním, samozrejme, bola určená predovšetkým hráčom, ale vynikajúco sa s ňou aj pracovalo. Prirodzene, priniesla množstvo užitočných tlačidiel, veľa možností úprav a stavila aj na kvalitné vyhotovenie. Na skutočného nástupcu tejto klávesnice sme si ale museli chvíľu počkať. Oplatilo sa?

Skutočne dlho som sa doma „hral“ aj s novou Logitech G910. Ak by ste chceli vedieť celý názov, k číselnému označeniu si ešte pridajte Orion Spark RGB Mechanical Keyboard, čo vám zároveň o klávesnici aj čo-to prezradí. Samozrejme, je to teda mechanická klávesnica. Kým v minulosti bol tento typ bežným, postupne sa vytratil a nahradili ho membránové klávesnice, nie však kvôli kvalite. Tá je totiž na strane mechanických klávesníc. Sú trvanlivejšie, klávesy sú vybavené samostatnými mechanickými snímačmi a kladú odpor a rovnako pre zopnutie nie je nutné kláves stlačiť úplne, ale podľa konkrétneho typu viac alebo menej.

Orion Spark je vybavená snímačmi Romer-G. To vám samo osebe možno príliš veľa nepovie, no sú to spínače špeciálne pre hráčov. Ich cieľom je ponúknuť čo najrýchlejšiu odozvu a keďže majú o približne 25% nižší zdvih, zhruba o rovnaké percento by mali byť v hrách rýchlejšie. Dojem pri hraní je, samozrejme, veľmi dobrý, všetko ide hladko. Neviem či rýchlejšie, ale príjemne a hladko. Okrem hrania som však s klávesnicou strávil kopu času aj pri písaní a to je činnosť, pri ktorej mi subjektívne viac vyhovovala práve staršia G710+ s vyšším zdvihom. Bohužiaľ, nová klávesnica neobsahuje slovenské znaky.

Logitech G910 Orion Spark

Mechanické klávesnice kvôli spínačom môžu byť hlučnejšie a to je aj prípadom tohto modelu, no nič strašné to nie je. Asi budete písať vo chvíľach, keď vaša polovička vedľa vás spí, no nie je to nič, čo by vás alebo ľudí okolo rušilo. G910 je, samozrejme, veľká klávesnica, no vďaka tomu aj pohodlná. Prekvapivo dobre sa s ňou pracovalo, aj keď bola len položená na kolenách. Na stole drží dobre, nožičkami si môžete upraviť zdvih a v balení je dvojica opierok zápästia s rôznymi rozmermi, čo ešte viac zlepšuje komfort pri používaní. Manipulácia s nimi je jednoduchá, držia však pevne a nekolíšu sa.

Rozloženie je v podstate tradičné. Nemyslím teraz bežné klávesy, ale všetky tie navyše. Multimediálnym funkciám je vyhradená pravá strana klávesnice nad numerickou časťou. Tam nájdete ovládanie hlasitosti, štvoricu tlačidiel pre prehrávače a naľavo od nich aj tlačidlo pre vypnutie a zapnutie podsvietenia klávesnice a tlačidlo pre herný režim. Programovateľné klávesy sú zas na ľavej strane a nad prvou štvoricou F klávesov. Nad ESC sú klávesy pre makrá. Všetky klávesy sú jemne vyrezané a vďaka tomuto vytvarovaniu v nich prsty dobre sedia.

Aj zložité sekvencie príkazov a makrá v hrách môžete priradiť celkovo deviatim programovateľným tlačidlám. Celkovo Orion Spark podporuje priradenie až 27 príkazov v troch profiloch, pričom celý systém je postavený na tom, aby bol rýchly a jednoduchý. Všetky tieto veci riadite z aplikácie Logitech Gaming Software, kde si priraďujete klávesy a meníte profily. Aplikácia je skutočne intuitívna a ak ste už mali alebo aj máte v PC nejakú hernú perifériu od Logitechu, môžete tam všetko spravovať.

Logitech G910 Orion Spark

To však nie je to jediné, na čo v prípade Orion Spark táto aplikácia slúži. Už v lete sme vám aspoň stručne predstavili Chroma klávesnicu od Razeru, ktorá prišla s plnofarebným podsvietením. Podobnú novinku teraz zavádza aj Logitech. Namapovať si môžete podsvietenie každého jedného klávesu + Logitech loga. Každý kláves môže svietiť inou farbou, môžete celú klávesnicu nasvietiť rôznymi efektmi, prípadne si namapovať farebné zóny či pre vás dôležité klávesy. Napríklad WASD červenou, medzerník modrou - záleží len od vás a od hier, ktoré hráte.

Osobne by som si s touto klávesnicou rád vyskúšal takého Mech Warriora 3, kde bola takmer celá klávesnica málo na ovládanie hry. Tam by sa rôzne farby klávesov rozhodne netratili. Vyberať pritom môžete zo 16,8 milióna farieb, čo je o bezmála 16,8 milióna viac ako dokáže bežný chlap rozoznať. Ženy budú mať v tomto výhodu. Zaujímavým režimom osvetlenia je aj akási tepelná mapa, kedy si nastavíte interval a čím častejšie budete pri činnosti udierať na isté klávesy, tým teplejšiu farbu budú naberať.

Oproti starším (nemechanickým) modelom G19s a G510s už však nový model neobsahuje displej, ktorý by vám zobrazoval údaje o PC alebo hre. Namiesto toho tu nájdete len Arx Dock - malý modrý „šuplík“, ktorý vysuniete a tam založíte telefón alebo tablet. Stiahnete aplikáciu Arx Control a tá sa už spojí s Logitech Gaming Software vo vašom PC a poslúži na zobrazovanie údajov z hry či vášho PC. Napríklad informuje o výkone PC či budíkov v pretekárskej hre, prípadne cez ňu budete môcť ovládať aj médiá. Samotní vývojári môžu pre aplikáciu vytvárať vlastné applety a uvidíme, ako sa toho zhostia.

Logitech G910 Orion Spark

Tu už však máme aj niekoľko výhrad. Arx Control je dostupná len pre mobilné platformy iOS a Android, pričom Windows Phone by v tomto prípade určite nebol na škodu. No a keď už do Arx stojana zasuniete tablet alebo telefón a  idete s ním hrať, pravdepodobne by ste neboli radi, keby sa vám počas toho vybil. Pomohla by prítomnosť portu na nabíjanie, no nič také tú taktiež nenájdete. Nie sú to priamo chyby klávesnice, sú to však veci, ktoré by mohli zážitok z používania vylepšiť.

Logitech prešiel s G910 tankom. Úplne vážne. Aj napriek tomu pritom spínače fungovali, aj keď klávesnica vyzerala, že by sa s ňou dala utierať dlážka. To je niečo, čo sme overiť neskúšali, no vy na podobnú situáciu pri troche šťastia nikdy nenarazíte. No stále poteší, že aká je táto klávesnica veľká, taká je aj pevná a masívna. Budí veľmi dobrý dojem, takže sa nemusíte báť, že by jej občasné pády zo stola nejako uškodili. A zdá sa, že prežije aj ten spravodlivo rozhorčený úder päsťou, keď vás ten malý kemper, ktorý určite podvádza, trafí rovno medzi oči.


napísal matus_ace 12.12.2014
Páči sa mi!
LOGITECH G910 ORION SPARK


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18401)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk