HERNÁ MYŠ XTRFY M2

HERNÁ MYŠ XTRFY M2

Prekvapenia v malom prevedení

Test

Na našej stránke okrem hier priebežne hodnotíme aj nejaký ten herný hardvér, po ktorom možno aj vy v danom momente pokukujete. Po sérii produktov od notoricky známych značiek sme tentokrát dostali možnosť vyskúšať si niečo úplne iné. Do rúk sa nám dostal kúsok od firmy Xtrfy. Ak vám náhodou táto švédska firma veľa nehovorí, nemusíte sa preto trápiť, aj keď sa považujete za skúseného hráča. Známejšia môže byť tým, ktorí okrem klasického hrania majú radi aj to profesionálne a celkovo sa zaujímajú aj o pro scénu. Xtrfy sa totiž snaží vo veľkom orientovať práve týmto smerom. Jej cieľom je získavať informácie od profesionálnych tímov a na základe odozvy vytvoriť produkty, čo budú môcť priniesť aj bežným hráčom kvalitu, ktorú vyžadujú a s ktorou počítajú profesionálni hráči.

S touto myšlienkou už Xtrfy stihli vytvoriť celé rady produktov. Každopádne aj napriek tomu ich výber ani v súčasnosti nie je najväčší, no má to aj svoje pozitíva. V súčasnosti ponúkajú ako slúchadlá, tak aj výhradne mechanické klávesnice a, samozrejme, herné myši. Všetko s e-Sport nálepkou. My sme dostali možnosť otestovať hernú myš Xtrfy M2. Ako už jej názov napovedá, je už nástupcom Xtrfy M1. No v súčasnosti je v ponuke aj vyššia verzia s označením M3, ktorá sa v niektorých detailoch odlišuje od nami testovanej myši.

Herná myš Xtrfy M2

Ako už je zvykom, nemali by sme súdiť produkt hneď pri pohľade na balenie a ako ho firma predáva. Je však jasné, že výrobcovia, ktorí chcú zákazníkom priniesť slušnú kvalitu, jednoznačne dbajú aj na vzhľad obalu. Pri Xtrfy to nie je inak a hoci nejde o žiadne exkluzívne balenie, určite neurazí. Klasická krabica okrem toho, že v sebe ukrýva myš, má aj otvárateľnú prednú časť, vďaka čomu sa na myš môžete pozrieť bez otvorenia celého balenia. Pozdĺžne sú tieto „dvierka" potiahnuté magnetickým pásom, takže sa spomínaná predná strana samovoľne neotvára - niektorí výrobcovia toto riešia menším suchým zipsom. Čo je sympatické, po otvorení krabice na vás okrem myši nečaká milión rôznych letákov, ale poďakovanie v podobe nálepky s logom firmy.

Po vybalení sa môžete chopiť rovno myši, ktorá pôsobí naozaj veľmi dobre. A to nielen na pohľad, ale aj na dotyk. Samotná myš je, pochopiteľne, vyrobená z plastu, no jej povrch je potiahnutý jemne drsnou gumou. Ide o veľmi zaujímavý povrch, ktorý dokonale plní to, na čo bol vytvorený - aby sa vám nešmýkala ruka. Na druhej strane je dôležité, aby sa myš kĺzala ľahko po podložke a práve z tohto dôvodu sa firma pri dolnej strane rozhodla pre povrch z teflónu. Aj táto voľba je na mieste a spĺňa presne svoj účel. Na dizajne myši autori spolupracovali s eSport tímom Ninjas in Pyjamas. Z pohľadu dizajnových vymožeností je produkt minimalistický a myš sa nevyznačuje výraznou veľkosťou. Nemôžem povedať, že mám príliš veľkú ruku, no aj napriek tomu by som ocenil, keby bola myš o niečo mohutnejšia, aby mi viac sadla do ruky. Vyzdvihnúť môžeme kábel na myši, ktorý je prepletený látkou, takže je menšia šanca, že vám praskne. Čiže dlhšie vydrží.

Celkovo sa na myši nachádza päť tlačidiel. Okrem štandardnej trojice - ľavý, pravý klik a koliesko - sa na ľavej strane nachádza dvojica tlačidiel, ktoré si môžete ľubovoľne naprogramovať. Čo si už zmeniť nemôžete, je farba podsvietenia. Tá je statická, a teda svieti len na žlto, čiže ak si veľmi potrpíte na podobné vymoženosti, môžete si zapísať malé mínus. Zároveň ak ste pri iných výrobcoch zvyknutí na rôzne sprievodné aplikácie, v prípade Xtrfy s ničím takým počítať nemôžete, čo osobne nepovažujem za mínus, keďže mám rád, keď je niečo plug-and-play a výrobca zbytočne nekalkuluje s ďalšou aplikáciou.

Herná myš Xtrfy M2

Každopádne pri herných myškách je dôležité, aby zvládali presné snímanie na viacerých povrchoch. Samozrejme, v tomto prípade existujú isté limity, no ak si myš zoberiete so sebou na cesty a zabudnete na podložku, spravidla by ste s ňou nemali mať problém na väčšine bežných povrchov, ako napríklad drevo, obrus a podobne. O túto presnosť sa stará senzor Optical Pixart PMW 3310 s rozlíšením 4000DPI a vďaka dvom tlačidlám (plus/mínus) nad kolieskom si jeho citlivosť môžete meniť v intervaloch  400/800/1600/3200/4000. Čiže dostatočne na to, aby ste si vedeli vybrať optimálne nastavenia podľa vašich predstáv. V mojom prípade mi mierne prekážalo umiestnenie týchto dvoch tlačidiel pre nastavenie DPI. Sú vyššie, ako som zvyknutý, a tak mi na ne prirodzeným spôsobom nepadal prst. Vždy, keď som chcel citlivosť zmeniť, musel som si buď s prstom trochu zacvičiť, alebo dať ruku z myši úplne preč. Na druhej strane je aspoň menšia šanca, že si citlivosť omylom nezmeníte v zápale hry. 

No keďže Xtrfy predsa len myslí na náročnejších hráčov, na spodnej strane vedľa optického senzoru nájdete prepínač, s ktorým si viete zmeniť aj obnovovaciu frekvenciu, respektíve odozvu. Nájdete tu tri možnosti nastavenia - 1000Hz, 500Hz a 125Hz, čiže pri nastavení 1000Hz dostáva počítač informácie o polohe myšky každú milisekundu. Inak povedané, za sekundu je počítač o jej pozícii informovaný 1000x a tak ďalej. Ako už naznačujú údaje, medzi týmito nastaveniami je rozdiel naozaj v malých jednotkách, no tí, ktorí si potrpia na jemné detaily, si určite prídu na svoje.

Xtrfy M2 je vzhľadom na svoju cenovku (približne 53€ v závislosti od obchodu) slušnou hernou myšou. Má dobrý pomer ceny a výkonu. Ponúka dostatočnú citlivosť, dodatočné nastavenia frekvencie/odozvy a hladký dizajn, ktorý môže byť prekážkou jedine pre ľudí, ktorí sú zvyknutí na mohutnejšie myšky. A ak ste náhodou fanúšikmi eSport tímu Ninjas in Pyjamas, môžete si kúpiť aj špeciálnu verziu s logom tímu.

Herná myš Xtrfy M2


napísal play3man 30.9.2017
Páči sa mi! (+1)
HERNÁ MYŠ XTRFY M2


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (34)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18433)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk