SAMSUNG GALAXY S9

SAMSUNG GALAXY S9

9.0

Hi-end medzi mobilmi

Samsungu v mobilnej sfére ide karta. Je najväčším predajcom mobilov na svete a pravidelne ponúka aj hi-end telefóny, ktoré patria medzi tie najlepšie. Rovnako to je aj teraz s novou sériou Samsung Galaxy S mobilov. Je to už deviata séria, ktorá síce prináša menšie vylepšenia oproti osmičke, ale stále zaujímavé. 

Samsung predstavil Galaxy S9 a S9 plus a my sa teraz pozrieme na menšiu verziu S9, ktorá prináša kompaktný, ale zároveň výkonný mobil.

Samsung Galaxy S9 parametre:

Displej: 5.8" Quad HD+ Super AMOLED (2960x1440) - 570ppi, HDR
Procesor: Exynos 9810 alebo Snapdragon 845 (u nás je Exynos verzia)
Pamäť: 4 GB
Flash: 64 GB alebo 256 GB, plus SD karta do 400 GB
Sim: Single a Dual Sim podľa verzie
Rozmery: 147.7 x 68.7 x 8.5 mm 
Váha:  163 g
Predná kamera: 8 MP AF sensor, F1.7 
Zadná kamera: 
Super Speed Dual Pixel, 12 MP AF sensor, F1.5 mode / F2.4 mode, OIS, slowmotion
Batéria: 3000mAh
Vodeodolnosť: IP 68
Farby: fialová, modrá, čierna

S9 ponúka už štandardne zaoblené kraje obrazovky a aj displeja, čím sa stále odlišuje od konkurencie. Vďaka tomu sú hrany displeja na stranách minimálne, aj keď hore a dole si ešte Samsung necháva miesto na ďalšie zmenšovanie. Samotný displej má síce 5,8 palca, ale je to 18:9 pomer strán a vďaka minimálnym okrajom je široký len 6,8 cm, čo je primeraná veľkosť, ak máte radšej menšie mobily. Síce je vyšší, ale stále dobre spratný a dobre ovládateľný aj jednou rukou. 

Samsung Galaxy S9
Samsung Galaxy S9 Kompletné balenie S9 zahŕňa aj headset, redukcie na USB a miniUSB a, samozrejme, nabíjačku.
Kompletné balenie S9 zahŕňa aj headset, redukcie na USB a miniUSB a, samozrejme, nabíjačku.


Samsung Galaxy S9 Fialová verzia je veľmi pekná.
Fialová verzia je veľmi pekná.


Samsung Galaxy S9 Displej je znovu AMOLED a umožňuje mobilu mať zapnutý aj čas a notifikácie bez výraznej spotreby batérie.
Displej je znovu AMOLED a umožňuje mobilu mať zapnutý aj čas a notifikácie bez výraznej spotreby batérie.





Konštrukcia

Touchscreen  dopĺňajú tri bočné tlačidlá, pričom power je na pravej strane, netradične naľavo nájdete ovládanie zvuku, a pod ním je ešte Bixby tlačidlo vyvolávajúce Samsung asistenta. Osobne týchto asistentov nepoužívam a je škoda, že Samsung nedal do systému možnosť premapovať tlačidlo, našťastie sú aplikácie, ktoré to umožnia a vyberiete si, čo bude otvárať.

K tomu má mobil ešte skryté tlačidlo vpredu na displeji a ak stlačíte miesto, kde býva home tlačidlo, mobil sa zapne a zároveň má odozvu vibráciami.  Možno na tomto mieste v displeji bude v S10 aj senzor odtlačkov prstov, ten tam však v tejto verzii Samsung ešte nestihol pridať. Senzor odtlačkov prstov je stále na zadnej strane, teraz však už lepšie umiestnený pod fotoaparátom. Nevyhnutne ho však nemusíte používať, keďže S9 má veľmi kvalitne zapracované odomkýnanie snímaním tváre a aj šošovky naraz. Môžete si vybrať inteligentné odomkýnanie kde si mobil vyberie, ktorú metódu použije na zosnímanie. Funguje to veľmi rýchlo a rýchlejšie ako pri iPhone X.  Ak by ste sa báli o bezpečnosť, stále si môžete nechať čítačku odtlačkov prstov. Prípadne ak by ste ju nepoužili na odomkýnanie, môžete ju používať aj na vyvolávanie notifikačného menu. To sa objaví, ak po senzore prejdete prstom zhora dole.

Z portov mobil funguje na USB-C, ale má aj 3.5 mm jack, ktorým Samsung potešil fanúšikov hudby.  Rovnako ich potešia aj hlasné a čisté stereo reproduktory s podporou Dolby Atmos a pri nahrávaní videá aj veľmi kvalitný mikrofón. Pritom si mobil zachováva IP68 vodeodolnosť, teda by mal zvládnuť všetky bežné pokropenia bez problémov a aj menšie plávanie.  Celé to dopĺňa wireless nabíjanie.

Wireless nabíjanie je možné vďaka sklenenému zadnému krytu, ktorý ponúka mierny odlesk, ktorý však nie je intenzívny ako pri priam zrkadlovom kryte v HTC U11.  Zadná plocha prechádza na bokoch do kovového tela a vpredu do skla. Obe strany sú zaliate Corning Gorilla Glass 5 sklom, vďaka ktorému sa nemusíte obávať škrabancov.  Je to rovnaká konštrukcia, akú sme videli pri S8. Nakoniec je mobil vylepšením S8 v oblasti procesora, rozpoznávania tváre a kamier.

Samsung Galaxy S9
Samsung Galaxy S9 USB-C a 3.5 mm port je dobrá kombinácia.
USB-C a 3.5 mm port je dobrá kombinácia.


Samsung Galaxy S9 Samsung pridal svoju verziu animovaných emoji
Samsung pridal svoju verziu animovaných emoji


Samsung Galaxy S9 V Antutu 7 má mobil rekordné skóre a je medzi 1 percentom najrýchlejších mobilov.
V Antutu 7 má mobil rekordné skóre a je medzi 1 percentom najrýchlejších mobilov.





Kamera

Čo sa týka fotoaparátov, tie teraz dostali vylepšenia. Špeciálne zadná kamera. V S9 je jedna, ale nahrádza dve v ostatných mobiloch. Má totiž dve úrovne clony a môžete si prepínať medzi f/1.4 a f/2.4, a teda šošovka sa automaticky zmenší a prispôsobí silnejšiemu alebo slabšiemu svetlu. Zábery sú veľmi kvalitné a aj keď zatiaľ S9 nemá hodnotenie na DXOmarku, S9 plus dostal 99 bodov, najviac so všetkých mobilov doteraz.

To stále nie je všetko, hlavnou zbraňou v marketingu je 960 fps slow motion, čo ponúkne jedinečne spomalené zábery. Funguje to super, aj keď len v 720p rozlíšení. Je to menej, ako bude v novej Xperii, ktorá bude mať 1080p. Pri S9 môžete ísť v 1080p na 240 fps. Pri slow motion však rátajte s nižšou kvalitou obrazu a zašumením ak nie je dostatok svetla. Ideálne je tak natáčať cez deň. Ak by ste chceli opak a teda zrýchlené video, je tu na to funkcia hyperčasozberu.

Štandardné videá môžete nahrávať v 4K pri 60 fps a popritom ešte robiť aj 9.1Mpx fotografie. Maximum pre fotografie je 12Mpx v 4:3, ale môžete si nastaviť aj 16:9 a aj 18:9 rozlíšenie, nechýbajú podrobnejšie nastavenia v pro mode, doplní to jedlo mod, panorama alebo selektívne zaostrenie. Samozrejme, nechýba HDR efekt, ktorý si rovno môžete aj pozrieť keďže displej podporuje HDR. HDR si pekne užijete aj vo videách a filmoch.

Treba rátať s tým, že HDR batériu pekne rozžeraví a možno je aj preto škoda, že v je mobile štandardná 3000 mAh. Pri bežnom využívaní ale vydrží celý deň prípadne dva nenáročného používania s tým, že nabíjanie vďaka USB-C potrvá len hodinu a pol. Rátajte s tým, že  keď rozpálite procesor a jas na displeji, môže ísť batéria dole veľmi rýchlo. Náležite tomu má mobil aj nastavovanie výkonových modov, a to špeciálne v hrách. 

Samsung Experience

Pri hrách sa s optimalizáciou Samsung pohral a tie tu majú svoje ďalšie nastavenia výkonu, kde môžete šetriť energiu, zvoliť štandardný výkon, alebo spustiť mobil na plný výkon. Detailné nastavenia nájdete v ich aplikácii Game launcher, kde sa  zozbierajú nainštalované hry, ponúknu k nim popisy, načítajú videá z Youtube a aj detaily ako počty hráčov na Samsung mobiloch. Dopĺňajú to aj vlastnou  hernou vysúvacou lištou, ktorá rozšíri štandardnú Android lištu s doplnkovými tlačidlami. Môžete rovno na nej spustiť nahrávanie hrateľnosti alebo snímať obrázky, môžete aj uzamkýnať rotovanie, alebo uzamknúť mobil rovno so spustenou hrou. 

Gameplay sa dá nahrávať v rôznych rozlíšeniach do 1080p a aj s rôznym bitrate, maximum 14Mb/s (ukážka nahratého videa z PUBG v maximálnej kvalite). Môžete si k tomu vybrať len nahrávanie zvuku hry, alebo pridať aj mikrofón, ak chcete gameplay komentovať, prípadne môžete aj snímať do videa vašu hlavu, alebo len pridať fotografiu.

Všetko toto je súčasťou Samsung nadstavby Androidu, Samsung Experience teraz už v 9 verzii. Je jedným z najlepších launcherov a už je postavená na Androide 8.0, ktorý rozširuje svojimi aplikáciami a mení štýl menu. Má aj vylepšené notifikačné menu, pridané slide menu, ktoré vám na Galaxy mobiloch umožňuje zboku vytiahnuť rýchle menu s aplikáciami, obrázkami, kontaktmi a nechýba inteligentný asistent Bixby. 

Novinkou je prídavok animovaný emoji Emotikon AR - podobný ale rozsiahlejší ako v iPhone X, kde si vás mobil nasníma a prevedie vaše grimasy a rozprávanie či už do ľubovolnej kreslenej postavičky, alebo vytvorí postavu, ktorá sa na vás podobá. Prípadne si môžete len na svoju reálnu tvár pridať objekty, pozadia a vytvoriť videosprávu pre priateľov. 

Samsung Galaxy S9
Samsung Galaxy S9 PUBG mobile vyzerá na S9 parádne, zaoblené rohy však orežú časti písmeniek.
PUBG mobile vyzerá na S9 parádne, zaoblené rohy však orežú časti písmeniek.


Samsung Galaxy S9 Samsung má zapracované vlastné herné nástroje, je tam možnosť uzamkýnania, snímania obrázkov a aj nahrávania videa.
Samsung má zapracované vlastné herné nástroje, je tam možnosť uzamkýnania, snímania obrázkov a aj nahrávania videa.


Samsung Galaxy S9 Samsung Experience launcher ponúka praktickú vysúvateľnú lištu.
Samsung Experience launcher ponúka praktickú vysúvateľnú lištu.





Hry

Výkon hier je, samozrejme, masívny, S9 či už s Exynos, alebo Snapdragon 845 procesorom prekonáva všetku aktuálnu konkurenciu aj keď iPhone len čiastočne. Testy ukazujú lepší procesor na iPhone, aj keď slabšie GPU. Rovnako pri reálnom používaní je S9 rýchlejší. Samozrejme, na hry má výkonu na rozdávanie a aj preto sú veľmi dobré pridané možnosti úpravy výkonu a napríklad šetrenia batérie. Ale aj možnosť zapnúť si nahrávanie gameplayu na pozadí, ktoré vám tak hru nespomalí. Aj keď je  škoda, že kvalita videa nie je vysoká. 

Benchmarky nám výkon pekne ukazujú a špeciálne Antutu Benchmark v7, kde sa S9 vytiahol o 20% nad Snapdragon 835:

Antutu Benchmark v7:

Samsung Galaxy S9 (Exynos) - 246967 (CPU 90355,GPU 91186,UX 56654, RAM 8772)
Samsung Galaxy S9 (Snapdragon 845 verzia)  - 263494 (88377, 107305, 58657, 9155)
Nokia 8 (Snapdragon 835) - 200881  (68656,82005, 42600,7620)
Redmi Note 4 - 74854  (38126, 12590,19102,5036)
Nokia 6 - 59168 (28842,8920,16557, 4848)
Redmi 5a prime - 57920 (27587, 9560,16210, 4553)

S9 tak skončil lepšie ako 99% ostatných mobilov.  Aj keď oproti Antutu ukazuje čisto grafický 3D Mark zvláštne čísla, a to zrejme kvôli tomu, že to nie je optimalizované na Exynos. Ukázal totiž 3272 bodov v OpenGL, čo je výrazne menej oproti Nokii 8 s 3743 bodmi so Snapdragon 835 procesorom. Vo Vulkan benchmarku k tomu S9 robila problémy grafika a zrejme tam ovládače nie sú ešte dotiahnuté.

Napriek tomu sa nemusíte o výkon báť, hry fungujú veľmi dobre, a to aj nový PUBG mobile, ktorý ide bez problémov. Aj keď je škoda, že autori ešte nespustili ultra nastavenia grafiky, ktoré by mohli konečne využiť výkon hi-end mobilov. A nakoniec aj pamäte je pri nových mobiloch dostatok a hry by tak mohli postupne rásť. S9 síce prichádza so 4 GB, stále sa tam však môžete rozťahovať s dostatkom otvorených aplikácii. Na druhej strane je škoda, že neprichádza aj so 6 GB verziou (tú má len S9 plus). Totiž nevieme, ako sa budú hlavne hry vyvíjať v nasledujúcich 2-3 rokoch, počas ktorých by ste mohli používať mobil.  Porty veľkých hier z PC sú tam stále častejšie a vyzerá to tak, že sa to konečne pohlo správnym smerom. Popri PUBG prichádza aj Fortnite, Black Desert a stále sa ohlasujú ďalšie veľké tituly. 

Samsung Galaxy S9
Samsung Galaxy S9 Samsung má aj vlastný Game Launcher s informáciami a videami k hrám a nastavením výkonu pre hry
Samsung má aj vlastný Game Launcher s informáciami a videami k hrám a nastavením výkonu pre hry


Samsung Galaxy S9 AMOLED displej má ako vždy parádne farby, HDR nechýba.
AMOLED displej má ako vždy parádne farby, HDR nechýba.


Samsung Galaxy S9 Porovnanie s Nokiou 8, oproti ktorej je S9 kompaktnejší.
Porovnanie s Nokiou 8, oproti ktorej je S9 kompaktnejší.




Čo sa týka ceny, tá, samozrejme, nie je nízka. Je to vlajková loď Samsungu a náležite si za ňu dá firma aj zaplatiť. Galaxy S9 sa predáva v 64 GB verzii oficiálne za 849 eur, ale obchody už teraz začínajú aj so 750-eurovou cenou, čo nie je vôbec zlá suma vzhľadom na ponuku. Nakoniec je to jeden z najkvalitnejších mobilov. Náležite tomu má aj najvyššie hodnotenie, aké sme zatiaľ mobilom u nás dali.

Keď to zhrnieme, Samsung Galaxy S9 je parádny mobil pre náročných užívateľov. Ponúka vysokú rýchlosť, kvalitný displej, dobrý zvuk, inovatívny fotoaparát, a to všetko zabalené v peknom dizajne. Obsahuje veľa doplnkových funkcii, medzi ktorými sú veľmi dobre a hlboko zapracované herné možnosti. Telefón je štýlový a zároveň aj menší a veľmi dobre spratný - ak máte radšej menšie mobily, tento je ideálny. Nebudete však mať problém ani ak ste zvyknutí na rozmernejšie mobily. Na druhej strane, ak chcete niečo väčšie, pozrite sa po S9 plus, ten si otestujeme nabudúce.

Samsung Galaxy S9 G960F 64GB Dual SIM
Samsung Galaxy S9 G960F 64GB Dual SIM môžete kúpiť v e-shopoch za cenu od (Zdroj: Heureka.sk)
Porovnať ceny >>
 


napísal saver 23.3.2018
Páči sa mi! (+5)
NAJLEPŠIE MOBILY
9.5
SAMSUNG GALAXY TAB S9+
13
[22.9. 2023]
9.5
SAMSUNG GALAXY S24+
87
[2.2. 2024]
9.5
SAMSUNG GALAXY S24 ULTRA
102
[9.2. 2024]
9.5
SAMSUNG GALAXY S23 ULTRA
47
[10.2. 2023]
9.0
MOTOROLA RAZR 40 ULTRA
32
[24.7. 2023]
9.0
ASUS ROG PHONE 8 PRO
22
[8.3. 2024]
9.0
SAMSUNG GALAXY FIT3
25
[15.3. 2024]
9.0
POCO X6 PRO
27
[19.2. 2024]
9.0
CREATIVE OUTLIER FREE PRO
12
[15.11. 2023]
9.0
SAMSUNG GALAXY Z FLIP5
32
[16.8. 2023]
9.0
SAMSUNG GALAXY Z FOLD5
19
[25.8. 2023]
9.0
XIAOMI POCO F5 PRO
34
[7.7. 2023]
9.0
SAMSUNG GALAXY S23
85
[3.3. 2023]
8.5
NOKIA G42 5G
20
[8.9. 2023]
8.5
SAMSUNG SMARTTAG2
52
[22.11. 2023]
8.5
XIAOMI REDMI NOTE 13 PRO+
41
[23.2. 2024]
8.5
SAMSUNG TAB S9 FE
16
[12.12. 2023]
8.5
XIAOMI POCO F5
12
[30.6. 2023]
8.5
SAMSUNG GALAXY A54 5G
10
[5.5. 2023]
9.0
SAMSUNG GALAXY S9
+ veľmi dobrý dizajn
+ kvalitný displej
+ kompaktná veľkosť
+ parádny fotoaparát s dvomi clonami
+ slow motion natáčanie
+ wireless nabíjanie
+ kvalitné herné nástroje
- len niekoľko vylepšení oproti S8
- slow motion len pri 720p
- batéria mohla mať väčšiu kapacitu


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Praskanie v zdroji (8)
Zdravím, mám problém s PC. Keď zapojím kábel do el...
|Ms windows cd key (18)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Hodinky (6)
Uvažujete o kúpe hodiniek,náramkov,smart hodiniek ...
|Ps5 hdr (1)
Ahojte idem si sem po radu ohľadom hdr na ps5.. ak...
|Hitman 2 a hitman 3 (1)
ahojte,sectoráci. mám menši problem,zakúpil som hi...
|Svet, ukrajina, vojny ... (17916)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk