GIGABYTE AORUS H5 / AOURS M3

GIGABYTE AORUS H5 / AOURS M3

Lacnejšia alternatíva herného príslušenstva

Značka Gigabyte u nás určite patrí medzi tie známejšie. Firma ponúka rôzne herné produkty, a to ako kompletné počítače, tak aj grafické karty a nakoniec aj periférie - myšky, klávesnice, headsety a podobne. Otestovali sme dvojicu produktov z hernej série Aorus. Konkrétne ide o headset Aorus H5 a myšku Aorus M3. V tejto sérii firma zatiaľ ponúka len jeden headset a dve myšky - k nám sa dostal model nižšej triedy.

Gigabyte Aorus H5

Herný headset Aorus H5 dostanete zabalený v štandardnom balení, teda v papierovej krabici, kde v jemnom plastovom kryte nájdete už priamo aj spomínaný headset. Ďalej tu nájdete iba samostatne zabalený mikrofón bez akéhokoľvek ďalšieho príslušenstva, ktoré by vedelo vyriešiť niektoré nedostatky - tie ešte spomeniem nižšie. Každopádne po dizajnovej stránke sú slúchadlá riešené pomerne jednoducho, no aj napriek tomu dostatočne zaujímavo na to, aby neboli len fádnym doplnkom k vášmu hernému PC. Ušnice v kruhovom štýle pôsobia na pohľad robustne, dopĺňa ich veľmi pohodlná penová výplň, ktorá bez problémov spĺňa to, čo aj firma prezentuje - dlhodobé a pohodlné hranie. Taktiež pomerne dobre tlmia okolitý ruch.


Časť okolo hlavy je tvorená len dvomi flexibilnými polkruhmi, medzi ktorými sa nachádza flexibilne uchytená látka na dvoch drôtoch, vďaka čomu sa dokáže bez problémov prispôsobiť tvaru a veľkosti vašej hlavy, aby vás nič netlačilo.Takéto provizórne, no celkom štandardné riešenie už stopercentne nespĺňa svoj účel, nakoľko vás úplne neochráni pred dotykom s hlavou, no aj napriek tomu sú slúchadlá celkovo pohodlné a osobne mi takýto detail neprekážal. Okrem spomínaného drôtu a nejakých ďalších okrasných kovových doplnkov sú slúchadlá kompletne z plastu. Funkčnosti to ale žiadnym spôsobom neprekáža, navyše je v tejto cenovej kategórii absencia kovu pochopiteľná.

Ako to už v poslednej dobe býva zvykom, hlavný dizajnový prvok slúchadiel je s RGB podsvietením. To sa nachádza na oboch ušniciach, kde je takýmto spôsobom podsvietené logo firmy. So sprievodným softvérom, ktorý si môžete stiahnuť na stránke výrobcu, máte prístup k rôznym základným nastaveniam - intenzita osvetlenia, farba, efekty (blikanie, pulzovanie a pod.) a taktiež možnosť úplného vypnutia. Z dôvodu funkčnosti tohto vizuálneho doplnku a spôsobu prenosu zvuku cez klasický 3,5 mm jack sa na kábli nachádza aj USB, ktoré ledkám dodáva energiu. Mikrofón je odpojiteľný, jednosmerný a aj napriek svojej plastovej konštrukcie sa dá ohýbať podľa vašej preferencie. Nedá sa ale sklopiť.

Kábel je dostatočne dlhý, konkrétne 3 metre a nachádza sa na ňom aj ovládač hlasitosti či prepínač na vypnutie alebo zapnutie mikrofónu. Z polohy prepínača však neviete, či máte mikrofón zapnutý alebo nie, a tak to zistíte až pri hraní. Zvuk je teda prenášaný cez jack, a to platí aj pre mikrofón. Ak by ste teda headset chceli použiť na laptope so spojeným jackom, budete sa musieť uspokojiť bez vzájomnej komunikácie. Problém by mohol vyriešiť pribalený adaptér, no hráči na PC v drvivej väčšine nebudú mať s použitím slúchadiel problém. O reprodukciu zvuku sa starajú 5-centimetrové reproduktory so základným frekvenčným rozsahom od 20 Hz do 20 kHz. Slúchadlá sú preto dimenzované skôr do basových tónov. V rámci možností však ponúkajú vyvážený zvuk v priemernej kvalite. Headset totiž kúpite za približne 60 €, no aj menej v závislosti od obchodu.


Gigabyte Aorus M3

Herná myš Aorus M3 ponúka rovnako jednoduchý, no aj napriek tomu štýlový dizajn. Z pohľadu veľkosti by som ju zaradil skôr medzi väčšie kusy, ktoré presne padnú ruky, s čím pri menších myškách mám trochu problém. Na tele okrem štandardnej dvojice tlačidiel a kolieska nájdete aj ďalšie štyri, z toho dve sú určené pre znižovanie či znižovanie citlivosti a zvyšné dve na vracanie späť či dozadu. Stáva sa, že bočné tlačidlá bývajú v niektorých prípadoch umiestnené nešťastne, prípadne vám nesadnú a omylom klikáte na niektoré z nich. Pri tejto myške sa mi toto stávalo len výnimočne, nakoľko sú umiestnené s pohodlným odstupom od palca. To isté platí aj pri tlačidlách na zmenu citlivosti, ktoré pri položení ukazováka na koliesko takmer úplne obchádzate. Ľavý a pravý klik má navyše jemne zaoblený tvar smerom dnu, vďaka čomu vám prsty prirodzene padnú na stred oboch tlačidiel. Teflónové plochy na spodnej časti myšky zabezpečujú bezproblémové kĺzanie na rôznych typoch povrchov. Okrem gumených poťahov na oboch stranách a koliesku je inak myš čisto z plastu.

Dizajn rovnako ako v prípade slúchadiel dopĺňajú RGB prvky, ktoré si totožným spôsobom môžete nastaviť v sprievodnom programe dostupnom na webe výrobcu. Dostupná je tu taktiež konfigurácia jednotlivých tlačidiel z predvolených možností, no najmä si tu viete zvoliť úroveň citlivosti myšky pre každý zo štyroch režimov, a to s presnosťou po 50 DPI. V pôvodnom nastavení mi osobne tretí stupeň pripadal príliš pomalý a štvrtý zas príliš rýchly, v aplikácii som si však tieto parametre vedel jednoducho upraviť. Zvolenú úroveň citlivosti poznáte hneď počas hrania, no aby ste si boli predsa len istí, ktorý režim máte aktuálne aktívny, v ľavej dolnej časti je umiestnený LED indikátor rozdelený na štyri časti. S ním tak máte neustály prehľad o tom, čo používate.

Po technickej stránke je myš vybavená optickým senzorom s rozlíšením 6400 DPI, Optickému senzoru sekundujú prepínače Omron, ktoré by mali vydržať dvadsať miliónov kliknutí. Toto sa nám, samozrejme, overiť nepodarilo, a tak nám nezostáva nič iné, len tejto informácií veriť. Čo mi pri káblových príslušenstvách mierne prekáža, je kábel s klasickým gumeným poťahom. V zásade to nemusí byť problém, no predsa len látkový poťah pôsobí lepšie a navyše chráni kábel pred prípadným poškodením. Preto aj v prípade myšky musím konštatovať, že v cenovej hladine, v ktorej sa tento produkt predáva, ide o akceptovateľný nedostatok. Jej cena sa totiž pohybuje na úrovni od 30€ do 40€. Pri slušnom pomere cena-výkon teda ide o celkom dobrú kúpu.


napísal play3man 6.7.2018
Páči sa mi!
GIGABYTE AORUS H5 / AOURS M3


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19959)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk