GREG STREET O LEAGUE OF LEGENDS - OLYMPIÁDA NÁS POTREBUJE VIAC AKO MY JU

GREG STREET O LEAGUE OF LEGENDS - OLYMPIÁDA NÁS POTREBUJE VIAC AKO MY JU

Kam smeruje LoL? Na olympiádu?

Interview

Na konferencii 4C sme mali možnosť sa porozprávať aj s Gregom Streetom, ktorý je v súčasnosti na pozícii vedúceho kreatívneho vývoja v štúdiu Riot Games, v ktorom 5 rokov figuroval ako vedúci herný dizajnér League of Legends. Pred jeho vstupom do Riot Games však pracoval v Blizzard Entertainment ako lead systems designer pre World of Warcraft, kde pomohol vytvoriť niekoľko expanzií, pracoval na dizajne tried, predmetov a PvP súbojoch. Pamätáme si ho však aj vďaka jeho práci na Age of Empires, kde sa venoval balansu v multiplayer režime, jednotkám a tiež napísal veľkú časť kampaní. Po jeho prednáške o dizajnovaní hier pre e-sports sme sa ho pýtali hlavne na súčasné aj pripravované projekty a prezradil nám aj niečo o tom, čo sa naučil z komunikácie s fanúšikmi na internete.

Predtým, ako ste začali pracovať pre Riot Games na League of Legends, ste sa podieľali na vývoji inej mimoriadne populárnej online multiplayer hry, a to World of Warcraft. Prečo ste sa rozhodli opustiť túto sériu a začať pracovať na League of Legends?

Bolo tam niekoľko dôvodov. Na World of Warcraft som pracoval dlhé roky a veľmi som si to užíval. Bol to skvelý tím a doteraz tú hru milujem pre jej komunitu. Ale začal som mať pocit, že ma ako dizajnéra nútili robiť isté zmeny, aj keď hráčom neprospievali. Začal som sa zamýšľať, či sa len nenudím a kvôli tomu príliš experimentujem namiesto toho, aby som zachoval to, čo fungovalo. Pri hre, ktorá funguje tak dlho ako World of Warcraft, musíte byť veľmi opatrní pri pridávaní nových funkcií, pretože riskujete, že hráčov stratíte aj napriek šanci získať nových.

Takže sa vám nezunovala samotná hra, len práca na nej?

Áno, iba jej vývoj. A Blizzard je skvelý, doteraz tam mám kopu priateľov.

Je o vás známe, že sa často zapájate do online diskusií s komunitou fanúšikov World of Warcraft a League of Legends. Aké sú najdôležitejšie lekcie, ktoré ste si zobrali z komunikácie z fanúšikmi aj trolmi?

Je ich hneď niekoľko. Jednou z nich je, že sa treba obrniť a nenechať sa vyviesť z miery. Pamätajte, že hráči sú [v diskusii] vášniví, pretože tú hru milujú. Nie je to o vás - možno znejú nahnevane, ale to je len preto, že sú frustrovaní. Tiež som sa naučil nič nesľubovať. Veľmi ľahko vás to doženie, keď poviete: “Sľubujem, že to opravíme.” Takže teraz, aj keď som si takmer istý, že niečo urobíme, tak sa to snažím formulovať spôsobom: ”Pracujeme na tom,” alebo “Dúfame, že sa nám to podarí.”

Veľmi rýchlo som sa naučil neútočiť na hráčov, pretože aj keď to, čo hovoria, sa ťažko ospravedlňuje, vy vždy pôsobíte ako ten, kto ich šikanuje, pretože ste v pozícii, že máte silu a vaše výroky sú často vyňaté z kontextu. Takže teraz sa snažím nad tým povzniesť a aj keď sa niekto správa tak trochu ako hlupák, tak mu poďakujem za feedback a pokračujem v tom, čo robím.

Ako sa dokážete popasovať s negatívnym komentármi a negatívnym feedbackom k všetkým aktualizáciám a zmenám, ktoré v hre vykonávate?

Snažím sa z nich poučiť. Občas negatívny feedback vzniká, pretože sa vyskytne skutočný problém, o ktorom hráči diskutujú. Môžu byť nahnevaní a môžu povedať: “Som frustrovaný, pretože som zvykol hrať určitým spôsobom a vy ste mi to znemožnili a mne to chýba.” - to je dobrý feedback, to je niečo, o čom sa môžeme baviť, ako je zmena, ktorá za to stojí. Ale niekedy len povedia: “Už tú hru nemám rád, je blbá.” - v tom pre nás nie sú žiadne užitočné informácie. Teda, je mi to ľúto, že sa ti niečo nepáči, ale nemôžem s tým veľa urobiť. Najlepší feedback je taký, s ktorým môžem prísť na poradu dizajnérov a povedať im: “Hej, všimli ste si, že sa nám hromadí feedback o tom, že je v hre príliš ľahké zomrieť? Je na tom niečo? Ideme sa o tom rozprávať? Urobíme nejaké zmeny?”

Greg Street o League of Legends - Olympiáda nás potrebuje viac ako my ju

Jedným z najdôležitejších aspektov v online multiplayer hrách je balans a zdá sa, že takmer každý s ním má nejaký problém. Konkrétne v League of Legends sa mnohí sťažujú, že tank postavy sú príliš silné, nedajú sa zabiť bez dostatočného množstva predmetov. Moja otázka znie, ako často hru aktualizujete a či sa pri tom riadite aj názorom komunity?

Viac menej pravidelne hru aktualizujeme každé dva týždne. Občas, najmä okolo sviatkov, to môže trvať trochu dlhšie. V súčasnosti sme so zmenami spomalili, pretože sa blížime k finále Worlds 2018 a chceme, aby bola hra stabilná pre pro-hráčov, ale tiež chceme, aby build, ktorý už niekoľko týždňov používajú pro-hráči, spoznali aj ostatní hráči. A mnoho týchto zmien je založených na feedbacku. Mnoho zmien robíme na základe dát, ktoré zhromažďujeme, napríklad: Zápas je príliš dlhý, alebo hráči nepoužívajú tento item, alebo že sme nemuseli robiť zmeny.

Ale tiež počúvame, čo hovorí komunita. Občas niekto urobí video o určitom probléme a jeden z hráčov povie: ”Áno, súhlasím, že je tu problém.” - to nás donúti premýšľať, či je to niečo, čo by sme mali zmeniť, alebo nie.

Aká bola najobtiažnejšia vec, ktorú si hráči vyžiadali a vám sa ju podarilo implementovať do hry? Otázka platí pre World of Warcraft aj League of Legends.

Poviem prvé, čo mi napadne; pravdepodobne je tu viac príkladov, ale poviem vám o niečom, čo sme eventuálne nazvali transmogrification. Hráč si povedal: “Chcem mať tie najnovšie predmety, pretože sú silnejšie, ale nepáči sa mi, ako vyzerajú. Páči sa mi, ako vyzerali ostatné predmety a stále chcem nosiť tie staré.” A tak sme konečne pridali možnosť, kedy hráči mohli vzhľad akéhokoľvek brnenia zmeniť na vzhľad predchádzajúcich brnení, ktoré mali a ponechať si súčasné štatistiky. Bolo to zložité na implementáciu, aby sme oddelili predmet od jeho dizajnu a mali systém, v ktorom ich hráči mohli zamieňať. A viem, že odvtedy čo som odišiel, to ešte viac rozvinuli a táto možnosť je ešte robustnejšia.

A pre League of Legends?

Pravdepodobne jednou z najväčších zmien, ktoré sme urobili, bolo reorganizovanie runového systému, pretože v minulosti ste získavali body, ktoré ste mohli minúť buď na šampiónov, alebo runy a hráči z toho mali pocit, že je to platenie za silu, pretože chceli šampiónov, a keď si nekúpili runy, nemohli ostatným konkurovať. A tak mali pocit, že sa ich snažíme prinútiť minúť reálne peniaze na šampiónov, čo nebol náš zámer, ale bolo to nepríjemné, takže sme urobili tú zmenu, že runy sú teraz úplne zadarmo. Stále si na ne musíte zarobiť, ale tú menu nemôžete minúť na nič iné, takže teraz sú oddelené meny pre runy a ostatné veci - To bola veľká zmena, ktorá ovplyvnila systém levelovania v hre, ovplyvnila ekonomiku, ale naozaj sme cítili, že je to tá správna vec z dlhodobého hľadiska.

Vyskytuje sa vo vašej hre veľa cheatovania a ak áno, ako tomu predchádzate?

Hah, nie je tam veľa cheatovania, pretože je to client-server hra, takže ak hráči urobia zmenu na svojom lokálnom klientovi, nešírilo by sa to na ostatné počítače a serveru sa darí to tak zachovať. Myslím, že skôr dochádza k takým podvodom, že niekto si kúpi účet od iného hráča a podobné veci, ktorým je pre nás ťažšie zabrániť.

Greg Street o League of Legends - Olympiáda nás potrebuje viac ako my ju

A ako balansujete penalty pre hráčov? Zdá sa, že hru často kazia hráči, ktorí sú AFK (angl. away from keyboard, pozn. red). Ako bojujete proti takémuto typu správania?

Vo všeobecnosti sa stanú dve veci: Ak svoj tím veľakrát sklamete, pretože odídete alebo nedávate pozor, budete častejšie prehrávať a viacerými prehrami sa vám po čase zníži skóre - to je jedna forma trestu. Teraz už máme tiež veľmi silný systém nahlasovania, vďaka ktorému keď hráč nahlási iného hráča, dokážeme im udeliť penalty a v súčasnosti je to veľmi automatizované; nepotrebujeme, aby ľudia do toho zasahovali, pretože používame machine-learning systém, ktorý sa učí, za čo zvyknú byť hráči nahlasovaní, aby sme ich rovno za toto správanie potrestali.

Neplánujete znížiť časový interval, po ktorom hráči môžu hlasovať za to, aby sa vzdali?

Snažím sa spomenúť, že či sme s tým iba experimentovali, alebo sme urobili zmenu, kedy ste v úvode zápasu mohli znížiť čas na kapituláciu, ak ste mali v hre len štyroch hráčov alebo niečo podobné. Problém je v tom, že nikdy nechceme, aby sa hráči dostali do situácie typu: “Prišli sme o prvú krv, takže sa vzdám a rozohrám novú hru.” Dá sa to dohnať, takže nechceme, aby sa hráči vzdávali príliš skoro, chceme aby ostali a snažili sa to vyriešiť, inak by každá hra skončila po piatich minútach, lebo niekto by sa vzdal po prehre.

Za tie roky ste pridali mnoho nových postáv a skinov a zdá sa, že ste začali preferovať roztomilý a anime vizuálny štýl. Prečo ste sa pre takýto štýl rozhodli a ako podobné postavy zapadajú do sveta League of Legends?

Zvykli sme robiť skiny, ktoré boli takmer oddelené od hry a teraz všetky skiny sledujú určité alternatívne univerzum. Napríklad pre Odyssey, ktoré bolo v sci-fi téme, sme mali Star Guardian. Je zábavné experimentovať týmto spôsobom a dať rôznym členom komunity vizuálny štýl, ktorý sa im bude páčiť, aj keď nezapadá do základu League of Legends. Myslím si, že Star Guardian je skvelým príkladom roztomilého anime dievčenského looku, ktorý si hráči môžu užiť bez toho, aby sme to zasadili do základného League of Legends univerza.

V súčasnosti sa vedie veľká diskusia o tom, či by sa e-sports mali stať olympijskou disciplínou. Aký je váš názor? Viete si predstaviť, že by sa League of Legends dostala na takúto úroveň súťaže?

Myslím, že má všetky základné predpoklady pre tento typ súťaže so skvelými príbehmi, stúpajúcou a plynulou akciou a niečim, čo si dokážete užiť na rôznych úrovniach. Nechcel by som to siliť, nechcel by som sa vnucovať niekde, kde nie sme vítaní. Občas, keď sa usilujete dostať do sveta fyzického športu, ako keď sa ESPN začalo zaoberať e-sportom, niektorí ľudia hovorili, že to predsa nie je skutočný šport. A my sa ani nemusíme do tohto sporu zapájať, lebo my vieme, že náš šport je veľmi populárny, takže istými spôsobmi je to tak, že olympiáda nás potrebujeme viac, ako my olympiádu. A to tvrdím o e-sporte vo všeobecnosti, nielen o Riot Games.

Greg Street o League of Legends - Olympiáda nás potrebuje viac ako my ju

Môžete nám niečo prezradiť o prezentácii, ktorú môžeme očakávať na finále Worlds 2018?

Asi by som nemal (smiech). Bude to technicky náročné, ale dúfam, že to zvládneme.

Iba toľko nám poviete?

(Smiech.)

Viete nám aspoň niečo povedať o pripravovaných aktualizáciách, ktoré hru čakajú?

Pre nás je to teraz trochu tiché obdobie, lebo ako som povedal, nechceme ubrať zo vzrušenia okolo Worlds. Akonáhle sa to skončí, pokračujeme v našej predsezóne, čo nám dá príležitosť skutočne sa pohrať s pravidlami a systémami pred začiatkom nového roka. Tiež sme preberali veľkú aktualizáciu spôsobu, akým bude fungovať systém hodnotenia - chceme priniesť nejaké nové pravidlá. A tiež sa snažíme vydať mód zvaný Clash, čo je tak trochu e-sport pre bežného človeka, čo sa nám trochu pozdržalo, ale konečne sme blízko k tomu, aby sme to vydali.

Plánujete aj nejaké nové projekty v rámci League of Legends univerza?

Veľa sme toho neoznámili. Pracujeme na nejakých vzrušujúcich veciach. Radi by sme boli štúdio s viacerými hrami, nechceme byť navždy len League of Legends. Tiež skúmame rôzne spôsoby, ako rozprávať príbehy mimo hier, pretože vieme, že je veľa ľudí, ktorí sa chcú dozvedieť viac o univerze a postavách, takže sa snažíme nájsť správny spôsob, ako podať tieto príbehy.

Stále trváte na tom, že League of Legends nepotrebuje pokračovanie?

Neviem, čo by bolo pokračovaním. Mohli by sme to nazvať League of Legends 2, ale bola by to tá istá hra. Myslím, že všetky výhody pokračovania, ako schopnosť aktualizovať engine alebo pridať nové postavy, dokážeme aj bez toho.

Ďakujem za rozhovor.


napísal Tanya 30.10.2018
Páči sa mi! (+2)
GREG STREET O LEAGUE OF LEGENDS - OLYMPIÁDA NÁS POTREBUJE VIAC AKO MY JU


Greg Street o League of Legends - Olympiáda nás potrebuje viac ako my ju
PC
Free2play

Vývoj: Riot Games / Riot Games
Štýl: Stratégia / Realtime
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  september 2009
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (3)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19831)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk