KINGSTON HYPERX FURY RGB SSD

KINGSTON HYPERX FURY RGB SSD

RGB už aj na SSD diskoch

Trend RGB podsvietenia sa objavil len nedávno, no smeroval k jednej veci. A tou sú podsvietené všetky komponenty v počítači. Kým základné dosky, grafické karty či periférie mali podsvietenie už dlhšie, pamäte, pumpy chladičov, zdroje či skirnky sa pridali neskôr. Ani tu sa však výrobcovia nezastavili a pokračovali v tomto trende ďalej. Lian Li preto vydalo RGB káble a Kingston RGB SSD. A práve HyperX Fury RGB SSD sa nám dostal do redakcie.

Po vybalení Fury RGB disku z krabice si všimnete tri veci: netradičný dizajn, vysokú hmotnosť a micro USB port. Dizajn SSD diskov býva väčšinou veľmi fádny, občas sa nájde nejaká zaujímavá nálepka. Tentokrát má však SSD uprostred veľké čierne X a v ňom logo HyperX. Pod a nad sú dva pásy, ktoré majú akúsi mriežku. Tú nájdeme aj pod HyperX logom. V týchto miestach uvidíme podsvietenie.


Disk má kovový povrch, pôsobí veľmi prémiovo. Nezvyčajná je vysoká hmotnosť až 164 gramov, čo je asi trikrát viac ako je pri SSD diskoch zvykom. Okrem kovového tela bude za vysokou hmotnosťou určite samotné podsvietenie, iné logické vysvetlenie nie je. Aby mohlo podsvietenie fungovať, musíte k SSD disku pripojiť cez micro USB dodávaný kábel. Na druhom konci má dve 4-pinové RGB koncovky, samicu aj samca. Samicu pripojíte k 12 V RGB konektoru na základnej doske, samec poslúži na pripojenie ďalšieho podsvietenia, napríklad LED pásu.

Cieľom tohto disku je vystaviť ho na oči, a preto umiestnenie na zadnej strane skrinky nemá význam. V skrinke Corsair Carbide SPEC-06 som tak trochu zaimprovizoval a disk umiestnil na kryt zdroja. Do úchytov na zadnej strane disku som dal skrutky a pomocou nich som disk uchytil do otvorov pre ventiláciu. Disk je tak pekne vidieť a zapĺňa prázdne miesto pod grafikou.

Kingston HyperX Fury RGB SSD

Samotné podsvietenie neprináša žiadne prekvapenia, disk svieti vždy jednou farbou. Na jej ovládanie Kingston neponúka žiadny softvér, stačiť vám bude ten od základnej dosky. Disk je tak kompatibilný s Asus Aura Sync, Gigabyte RGB Fusion, MSI Mystic Light a ASRock Polychrome. Prepojenie so základnou doskou Gigabyte Z390 Aorus Xtreme bolo bezproblémové a synchronizácia s RGB Fusion fungovala na jednotku. Podsvieteniu tak možno vytknúť len to, že nie je možné rozdeliť ho na 3 sekcie či vytvoriť iné efekty ako len jednu farbu na celej ploche disku.

Výrobca sľubuje rýchlosti na úrovni 550 MB/s pri čítaní a  480 MB/s pri zápise. Postarať sa má o to špičková 3D NAND technológia a Marvel ovládač. Disk využíva konkrétne TLC 3D NAND a Marvell 88SS1074 ovládač. V AS SSD sa potvrdil 480 MB/s zápis, priemer z dvoch testov je dokonca o 9 MB/s vyšší. Naopak čítanie bolo na úrovni 525 MB/s. Keď tieto hodnoty porovnáme s lídrom na trhu, akým je Samsung s modelom 860 Pro, hodnoty sú len mierne nižšie. Horšie to už je v 4K teste, kde Fury RGB dosiahlo 26 MB/s čítanie a 90 MB/s zápis. Samsung tu má 41 MB/s čítanie a 100 MB/s zápis. Toto už nie je odchýlka merania. Rozdiely vidieť aj v čase prístupu. Fury RGB má 0,087 ms pri čítaní a 0,041 ms pri zápise. Samsung 0,038 ms a 0,033 ms. Rozdiely sa potvrdili aj v CrystalDiskMark, kde boli hodnoty obdobné. Fury RGB tak nie je najrýchlejším SSD na trhu a v náročnejších operáciách zaostáva.

Ak často kopírujete veľké súbory mali by ste tiež vedieť, že SLC cache je menšia ako 10 GB a keď budete kopírovať väčšie súbory, rýchlosť prenosu výrazne klesne, zhruba na úroveň 160-180 MB/s.

Disk má trojročnú záruku, no životnosť diskov sa líši od kapacity. 240 GB model má 120 TBW, 480 GB 240 TBW a 960 GB model 480 TBW.  Životnosť sa líši o násobky 30, teda 30, 60 a 120 TBW v prípade Samsung 860 Evo a pri pro modeloch je to ešte viac, keďže tie majú dvojnásobnú životnosť ako Evo modely. Disk od Kingston je tak pomerne blízko k 860 Evo sérii, no obe série od Samsungu majú 5-ročnú záruku.


Kingston Fury RGB SSD stojí od 90 € za 240 GB verziu, od 121 € za 480 GB model a najväčšia 960 GB verzia ide od 250 €. Samsung 860 Evo sú lacnejšie, 860 Pro drahšie. Kingston sa tak dostal cenou medzi silnú konkurenciu a rozhodnutie, ktorý disk si zaobstarať, tak záleží len na jednej otázke, a to či chcete RGB podsvietenie, alebo výkon a životnosť. Ak chcete RGB, HyperX Fury RGB SSD je dobrou voľbou, no v opačnom prípade radšej siahnite po Samsung diskoch.


napísal spartan_6917 17.12.2018
Páči sa mi!
KINGSTON HYPERX FURY RGB SSD


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19904)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk