ADATA XPG INFAREX K20

ADATA XPG INFAREX K20

9.0

Prekvapivá kvalita za nízku cenu

Po testoch niekoľkých drahých klávesníc a myší vám prinášame recenziu cenovo dostupnejšej klávesnice hernej značky XPG od Adata. Infarex K20 je ich nová mechanická klávesnica, ktorej hlavným cieľom je priniesť mechanické spínače širšiemu publiku hráčov.

Lacná herná klávesnica. Určite si predstavíte plastovú membránovú klávesnicu, ktorá sa pri krivom pohľade prehýba a drsnejšom zaobchádzaní zlomí. O lacnom gumovom kábli, ktorý vám odpadne alebo sa zlomí, ani nemusím hovoriť. Toto rozhodne nie je to, čo zanietený hráč hľadá, a tak sa obzeráte po drahých mechanických klávesniciach s cenovkou medzi 100 - 200 €. Nedávno sme testovali skvelú Corsair K70 RGB MK.2, ktorá je kvalitná, no dať 170 € za hernú klávesnicu nie je optimálne pre každého. A práve tento problém sa snaží vyriešiť Adata s novou Infarex K20.


Za cenu 50 € ponúka klávesnica hneď niekoľko prekvapení. Prvým je rozhodne spracovanie a hmotnosť. Klávesnica má veľmi pevnú konštrukciu s kovovou základňou a plastovým spodkom. Hneď po vybratí z krabice ma prekvapilo, aká je ťažká a pevná. Toto rozhodne nevyzerá na lacný produkt, no po kontrole cenovky na internete som zostal zaskočený. Takže spracovanie na 1.

Mechanické spínače sú drahá záležitosť, a preto sú najlacnejšie herné klávesnice membránové. Ak však hľadáte kvalitu, mechanické spínače sú nevyhnutnosť. Na dosiahnutie 50 € cenovky musel výrobca spraviť nejaký kompromis, to je viac než jasné. Preto Infarex K20 nepoužíva svetoznáme Cherry MX spínače, ktoré nájdete vo všetkých drahých klávesniciach aj spomínanej Corsair K70, ale menej známe Kailh. Tieto spínače, samozrejme, vychádzajú z dizajnu Cherry MX a často ich nájdete v lacnejších klávesniciach, kam sa Cherry MX nedostali. Infarex K20 je presne tento prípad.

Modré Kailh spínače sú presnou kópiou modrých Cherry MX, tu nie je o čom polemizovať. Majú taktilkú a zvukovú odozvu a vyžadujú 50 cN pre aktiváciu. Ich životnosť je 50 miliónov stlačení. Pri priamom porovnaní s modrými Cherry MX by zrejme bolo možné nájsť nejaké drobné odchýlky v správaní spínačov, nešlo by však o nič zásadné. Cherry je na trhu dlho a s reputáciou rástla aj cena. Kailh tak možno neponúka takú vysokú kvalitu a renomé, no vďaka tomu môžu byť spínače lacnejšie a cena klávesnice tiež nižšia. Pri používaní som nenarazil na nijaké problémy so spínačmi. Fungovali tak, ako som očakával, majú dobrú odozvu a a keďže ide o modré spínače, je ich aj poriadne počuť.


Ďalšou oblasťou, kde zvyknú výrobcovia znižovať cenu, je kábel. Adata však nešetrila a nájdeme tu tak pevný pletený kábel s pozlátenou USB koncovkou. Tu naozaj nie je čo vytknúť a ani výrazne drahšie klávesnice by sa nemali za čo hanbiť. Klávesnica dokonca ponúka tri kanály pre vedenie kábla, nebude vám tak prekážať alebo sa zasekávať pod klávesnicou.

Rozloženie klávesov je bežné americké, žiaľ, SK/CZ mutácie sme sa nedočkali. Klávesnica ponúka ovládanie multimédií cez F1-F7 klávesy. Môžete tak ovládať hudbu či hlasitosť systému. Očakávať makro klávesy či ovládanie hudby cez koliesko je, žiaľ, v tejto cenovej kategórii nemožné.

Nazvať túto klávesnicou RGB podsvietenou by nebolo správne, volajme ju preto len farebne podsvietená. Dôvod je jednoduchý. Každý zo 6 radov klávesov je podsvietený inou farbou - červenou, oranžovou, žltou, zelenou, modrou a ružovou. Farby nedokážete zmeniť, sú statické. Čo však zmeniť môžete, sú efekty podsvietenia., Jednotlivé rady vedia vytvoriť rôzne efekty, celkovo ich je až 11. Nakoľko však vždy svieti alebo nesvieti celý rad, aj efekty sú obmedzené a akési strohé v porovnaní s RGB riešeniami renomovaných výrobcov. Odporúčam preto používať statické podsvietenie celej klávesnice alebo ho jednoducho vypnúť. Opäť tak ide o kompromis, ktorý musel výrobca spraviť, aby dosiahol takúto nízku cenovku. Na funkčnosti to však nijako neuberá a pokiaľ neočakávate diskotéku na klávesnici, Infarex K20 vás nesklame.


Infarex K20 je zaujímavá klávesnica pre široké masy. S prekvapivo nízkou cenou 50 € osloví veľmi dobrým spracovaním a konštrukciou. Pochváliť môžem aj pletený kábel či premyslené kanály na jeho vedenie. Kailh spínače slúžili dobre a nemám im veľmi čo vyčítať. Áno, nie sú také známe ako Cherry, no pokiaľ fungujú ako majú, nemám s nimi problém. Jediným sklamaním je tak asi len statické podsvietenie radov, ktoré v dobe RGB vyzerá trochu archaicky. No opäť sa treba pozrieť na cenu klávesnice a akékoľvek sklamanie pominie. Za 50 € ťažko zoženiete lepšiu značkovú klávesnicu, najmä keby ste hľadali medzi renomovanými výrobcami, ako Razer, Corsair, Asus a pod. Z Číny by ste možno zohnali mechanickú klávesnicu ešte o pár eur lacnejšie, ale treba vziať do úvahy, že Adata je aspoň nejakou zárukou kvality a pri nákupe u nás sa môžete spoľahnúť na 2-ročnú záruku. To vám v Číne nikto nedá.

Klávesnicu ADATA Infarex K20 dostanete od 58 € 

napísal spartan_6917 13.12.2018
Páči sa mi!
9.0
ADATA XPG INFAREX K20
+ praktické používanie
+ pletený kábel
+ mechanické spínače
+ cena
- statické podsvietenie radov


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18400)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk