SAMSUNG 8K Q900 UKAZUJE PRVÝ NÁZNAK BUDÚCNOSTI

SAMSUNG 8K Q900 UKAZUJE PRVÝ NÁZNAK BUDÚCNOSTI

9.0

Samsung otvára 8K éru

Test

4K rozlíšenie je už v TV sfére plne zabehnuté a firmy postupne robia prvé kroky vpred k 8K. Najväčší takýto krok spravil Samsung, ktorý za reálnu cenu, teda tisíce a nie desaťtisíce eur, ponúka 8K rozlíšenie vo svojej kvalitnej QLED sérii. Samozrejme, je drahší ako 4K QLED verzie, ale stále v oblasti medzi inými kvalitnými TV. 

Ide o model QLED Q900, ktorý vychádza z Q9N, teda doteraz najvyššej verzie QLED. Je mu parametrami podobný, ale pridáva nový čip s AI upscalingom a, samozrejme, 8K obrazovku s parádnym 4000-nitovým podsvietením. 

Špecifikácie vyzerajú nasledovne:

Rozlíšenie: 7680 x 4320  s obrazovkou s QLED technológiou
Podsvietenie: 4000 nitov v dynamickom móde, 2000 nitov v movie móde
Zadné podsvietenie: 480 zón tak ako pri Q9 FN
HDR: HDR10, HDR10+ a HLG F  (Q HDR 8k)
Zvuk: 4.2 60 W RMS, subwoofer
Porty: HDMI 4x , USB 3x , Ethernet, Satelit
Spotreba: typická 320 W, maximum 590 W

Prakticky ponúka rovnaké podsvietenie, rovnakých 480 zón lokálneho podsvietenia, rovnaký zvukový systém. Mierne zmeny sú len v konštrukcii, kde TV má dve samostatné nožičky po stranách a nie jednu veľkú nohu v strede. Pritom majú veľmi dobrý odkladací priestor, a to vzadu a ak ich nepoužívate, odložíte ich priamo do zadnej steny TV. 

Dizajnovo tomu ťažko niečo vytknúť. Samsung použil kvalitné materiály ako na okraje TV, tak aj na zadnú časť. Celý televízor tak nevyzerá lacno. Pritom v TV je len minimálna elektronika a ako štandardne Samsung oddeľuje celý hardvér do externého boxu. Ten má hneď niekoľko výhod.

Externý box umožňuje jednoduché zapájanie káblov, a teda sa nemusíte pri nových pripojeniach snažiť dostať za TV, čo je problém hlavne ak ho máte na stene. Jednoducho pripojíte HDD alebo USB, prípadne aj klávesnicu a myš. Ale zároveň ak sa vám páči TV na stene a nemáte cez stenu spravenú prípravu na káble, tu vám to nebude výrazne prekáťať, keďže box sa s TV spája len jedným tenkým takmer priesvitným káblom. Nakoniec, čo je veľmi dôležité a veľmi dobré, ak si chcete vylepšiť TV, nemusíte ho meniť celý. Stačí vymeniť externý box. Pri tomto 8K modeli je to veľmi vhodné.

Samsung 8K Q900 ukazuje prvý náznak budúcnosti
Samsung 8K Q900 ukazuje prvý náznak budúcnosti Obraz vyzerá parádne, hlavne ak využijete 4000-nitové podsvietenie pre HDR naplno.
Obraz vyzerá parádne, hlavne ak využijete 4000-nitové podsvietenie pre HDR naplno.


Samsung 8K Q900 ukazuje prvý náznak budúcnosti Externý box je pri vyšších QLED modeloch samozrejmosťou. K TV sa pripája len tenkým priesvitným káblikom.
Externý box je pri vyšších QLED modeloch samozrejmosťou. K TV sa pripája len tenkým priesvitným káblikom.


Samsung 8K Q900 ukazuje prvý náznak budúcnosti Hrúbkou to nie je OLED, ale na 65 palcov sú okraje okolo 2 cm pekné.
Hrúbkou to nie je OLED, ale na 65 palcov sú okraje okolo 2 cm pekné.





Zatiaľ ešte nikto nie je plne pripravený na 8K. HDMI 2.1 ešte nie je plne aplikované, a teda aj 8K vstupy sú na externom boxe obmedzené. Samsung tam dal HDMI 2.0b vstupy, ale s tým, že jeden z nich dokáže prijať 8K 30 Hz signál. Ak však budete chcieť plný 8K 60 Hz, Samsung vám box tento rok vymení hneď ako bude dostupný a zrejme naň dlho nebudete musieť čakať. Teraz na CES 2019 sa totiž naplno rozbehne 8K éra aj s HDMI 2.1. 

Samozrejme, problém teraz zo začiatku ešte bude s tým, čo do HDMI 2.1 napojiť. Alebo prečo vôbec. Totiž ani konzoly zatiaľ nedávajú 8K, ani 8K Blu- ray nie sú, ani kamery, ktoré by mali podporu. Jediné čo má podporu, sú PC a tam sa používa Displayport. Takže ostane jediné čakať na redukciu.

Čo zrejme ešte dlhšie zostane štandardom, bude konzumácia 8K digitálne, a to buď z internetu, kábla (ak by niekto vysielal v 8K) alebo z USB disku. TV podporuje nový HEVC - H.265, ktorý vie spracovať videá v 7680 x 4320 rozlíšeni pri 60 fps a so 100-megabitovým tokom dát. A teda ak si v tomto formáte niečo stiahnete z internetu, užijete si pekný 8K obraz. Je však škoda, že TV minimálne zatiaľ nepodporuje 8K kodek z Youtube a teda ani Youtube aplikácia v TV ani na webe vám neumožní priamo prehrať 8K videá. Ostáva vám len prekonvertovať si ich do HEVC.

Samsung 8K Q900 ukazuje prvý náznak budúcnosti
Samsung 8K Q900 ukazuje prvý náznak budúcnosti TV má štandardný a už zabehnutý Tizen systém Samsungu.
TV má štandardný a už zabehnutý Tizen systém Samsungu.


Samsung 8K Q900 ukazuje prvý náznak budúcnosti Youtube aplikácia ponúka 4K videá, ale nepodporuje ešte 8K prehrávanie.
Youtube aplikácia ponúka 4K videá, ale nepodporuje ešte 8K prehrávanie.


Samsung 8K Q900 ukazuje prvý náznak budúcnosti Aj webovému Youtube chýba kodek na podporu 8K, musíte si videá nahrať sami.
Aj webovému Youtube chýba kodek na podporu 8K, musíte si videá nahrať sami.





Využitie 8K je momentálne hlavne pri upscalingu, čo nakoniec aj Samsung primárne tlačí. 4K obraz upscalovaný do 8K vyzerá lepšie, a to vďaka AI procesoru, ktorý sa zrejme snaží rozpoznávať scény a podľa toho upravovať. Funguje rovnako ako AI upscaling v Nvidia kartách, pre ktoré Nvidia pripravuje scény z každej hry, aby vedeli ako obrázky upraviť. Tu je to trochu menej presne cielené, ale rovnako Samsung nahráva do systému zábery a scény a AI si ich rozanalyzuje, aby vedela, ako má postupovať ak sa s takou scénou stretne. Samsung databázu postupne updatuje a vylepšuje algoritmus. Okrem toho automaticky AI potlačuje šum, znižuje kompresiu. Pritom spracováva a upravuje aj zvuk, ktorý analyzuje podla scény.
 
Škoda, že som nemal poruke na porovnanie 4K QLED a upscaling sa ani nedal vypnúť, ale zjemnenie obrazu tam bolo viditeľné. Obraz celkovo vyzerá dokonalejšie a ani pri pohľade zblízka nevidíte samotné pixely, čo pri 4K na 65 palcoch vidíte.  Vylepšuje sa ako 4K obraz, tak aj low-res TV signál. Všetko vyzerá lepšie. Jediné, čoho sa upscaling aj podľa očakávania nedotýka, je herný mód, ktorý pre rýchlosť neprechádza cez upscalovanie. Pri Xbox One sa tak napríklad upscaluje menu, ale ak máte povolenie spúšťanie herného módu, automaticky po zapnutí hry sa upscaling vypne.
 
Celý televízor je vlastne vylepšenou verziou Q9N, a tak ponúka všetky funkcie. Teda keď sme pri hrách, ponúka 120 Hz vstup pre 1080p a 1440p rozlíšenia (po pridaní HDMI 2.1 pribudne aj 4K), freesync podporu pre všetky rozlíšenia, spomínanú detekciu herného módu.  Nechýba ani Ambient mód, ktorým uplynulý rok Samsung tlačil QLEDy nad OLEDmi, keďže tie by sa v ňom vypálili. Je to mód, ktorým si môžete nechať na televízore, keď je vypnutý, zobrazovať hodiny, obrazy, fotky.  Budúci rok to Samsung posunie ďalej a licencuje si obrazy a umelecké diela z múzeí.
Samsung 8K Q900 ukazuje prvý náznak budúcnosti
Samsung 8K Q900 ukazuje prvý náznak budúcnosti Na farby sa určite nebudete sťažovať.
Na farby sa určite nebudete sťažovať.


Samsung 8K Q900 ukazuje prvý náznak budúcnosti TV filmy vylepšuje na 8K a eliminuje aj artefakty z kompresie obrazu.
TV filmy vylepšuje na 8K a eliminuje aj artefakty z kompresie obrazu.


Samsung 8K Q900 ukazuje prvý náznak budúcnosti Treba rátať s tým, že v game móde nie je 8K upscaling. Obraz však vyzerá parádne.
Treba rátať s tým, že v game móde nie je 8K upscaling. Obraz však vyzerá parádne.





 
TV má stále Tizen operačný systém, ktorý ponúka rýchle a jednoduché prepínanie zdrojov, má širokú podporu TV služieb cez aplikácie (Netlifx, HBO, ale aj Skylink a rôzne ďalšie SK a CZ služby), ale aj priamo zariadení, ktoré si samé vie rozoznať a ovládať priamo cez svoj jednoduchý a moderný ovládač. Viete ním rovno ovládať menu v Xboxe priamo TV ovládačom a rovnako aj iné zariadenia.

Mimo podpory filmových služieb to už je s aplikáciami skromnejšie, je tam browser, Youtube, niekoľko sociálnych aplikácii, samozrejme, Smarthings aplikácia, ktorou si môžete prepojiť ostatné wifi Samsung zariadenia v byte (práčku, chladničku atď). Z hier tu stále veľa nečakajte, len jednoduché a možno zbytočné malé hry, takže sa lepšie zahráte aj na mobile. Čo je však veľmi dobrá aplikácia, je Steam link, ktorý vám priamo vie streamovať obraz z PC do TV.

Čo sa týka spotreby, mal som tu 65-palcový televízor, ktorý v bežnom TV móde berie okolo 150-200 W podľa intenzity podsvietenia, pričom hry v HDR spotrebujú aj 350 W. V porovnaní s 9FN, ktorý bol rovnako 65-palcový, to bolo okolo 250 W, ale s tým rozdielom, že ten mal 2000-nitové podsvienie, tento má 4000-nitové, ktoré už ťahá viac, ale aj ponúka viac. 

Samsung 8K Q900 ukazuje prvý náznak budúcnosti
Samsung 8K Q900 ukazuje prvý náznak budúcnosti Na fontoch pekne vidieť ako TV upscaluje obraz.
Na fontoch pekne vidieť ako TV upscaluje obraz.


Samsung 8K Q900 ukazuje prvý náznak budúcnosti Podpora pre 8K prehrávanie videí je pre HEVC formát.
Podpora pre 8K prehrávanie videí je pre HEVC formát.


Samsung 8K Q900 ukazuje prvý náznak budúcnosti Takmer kompletná ponuka pre X-ko - až na Dolby Vision pre filmy.
Takmer kompletná ponuka pre X-ko - až na Dolby Vision pre filmy.




Keď to zhodnotíme, Samsung Q900 je prvá lastovička rozbiehajúca 8K éru v TV pre masy. 8K televízory už síce boli aj predtým, ale drahé a nie pre bežných spotrebiteľov. S týmto televízorom klesla hranica na 5000 eur a už pôjde len nižšie. Konkrétne 5000 eur je za 65-palcovú verziu, čo je cena, v akej nájdete kvalitné 4K TV a je to relatívne prijateľná suma, hlavne ak chcete niečo viac ako 4K.  

Samozrejme, ak do toho pôjdete, tak hlavne kvôli upscalingu. Čistého 8K obsahu je ešte málo. Tento rok sa to však už rozbehne aj po obsahovej stránke, keďže zrejme každá väčšia TV firma teraz na CES 2019 predstaví svoj 8K model a bude ho presadzovať.

65 palcová verzia Samsung QE65Q900R ide za  € 
75 palcová verzia Samsung QE75Q900R ide za  € 
85 palcová verzia Samsung QE85Q900R ide za  € 

napísal saver 7.1.2019
Páči sa mi! (+2)
9.0
SAMSUNG 8K Q900 UKAZUJE PRVÝ NÁZNAK BUDÚCNOSTI
+ parádny obraz a parádne farby
+ herné módy: 120hz, VRR, Ambient mód
+ externý box na pripájanie zariadení
+ kvalitný upscaling
- zatiaľ je málo 8K obsahu
- chýbajú 8K kodeky pre Youtube
- cena


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19571)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk