SAMSUNG QLED 55'' Q70R

SAMSUNG QLED 55'' Q70R

8.5

TV so zadným podsvietením a kvalitným obrazom

Test

Samsung tohtoročnú QLED sériu poposúval a s vyššou kvalitou teraz zamieril aj k nižším modelom. Zatiaľ čo Q60 je síce kvalitný, ale čisto vstupný a mierne orezaný model, už pri druhom v poradí Q70 výrobca ponúka plnohodnotnú ponuku aj so zadným podsvietením a HDR 1000.

Presnejšie Q70 prináša:

Obrazovka: QLED, 4K - Quantum dot panel
Procesor: Quantum Processor 4K
Kvalita obrazu: PQI 3300
HDR: QHDR 1000
Funkcie: Ambient mode, Ultimate UHD Dimming, Game Mode VRR, Steam Link, HBO GO, VOYO, NETFLIX, USB/HDD nahrávanie, Timeshift, web prehliadač, podpora iTunes TV a Airplay
Pripojenie: duálny tuner DVB-T2/S2/C, H.265/HEVC, 4× HDMI, 2× USB, LAN, optický výstup, CI+, WiFi, Bluetooth, HbbTV 1.5, 
Systém: Tizen OS
Zvuk: 40 W

Dostanete ho vo veľkostiach od 49 palcov po 82 palcov. My sme sa pozreli na ideálnu 55-palcovú verziu. Tá nie je veľká ani malá a ak máte 2-4 metre od TV, stále máte dosť veľký obraz aj a dobre čitateľné aj menšie texty v moderných hrách. Pričom sa autori snažia o minimalizáciu veľkosti. Zároveň je 55-palcová verzia cenovo dobre nastavená.

Q70 je mix dobrých funkcií, ale zároveň orezaný, aby sa dosiahla ešte prijateľná cena okolo tých 1500 eur. Samsung tu tak ponúka spomínané zadné podsvietenie, kvalitný quantum dot panel, už plné HDR 1000, nechýba Ambient  režim a všetky štandardné herné funkcie. K tomu má Quantum Processor 4K procesorom, ktorý teraz Samsung nasadil a vďaka ktorému je rýchly a vie dobre upravovať obraz aj z nižších rozlíšení. 

Len rátajte s tým, že táto verzia ešte nemá externý box a káble zapájate vzadu do TV. Niekomu to môže vyhovovať viac, hlavne ak idete dávať TV na stenu a máte pripravené káble. Stačí zapojiť a viac neriešite, aj keď treba povedať, že prípadné pripájanie USB disku nie je na stene jednoduché. TV nemá porty na krajoch a musíte siahnuť hlbšie za TV.  Na druhej strane, ak TV postavíte len na stôl, nemáte s pripájaním žiadne problémy. 

Samsung dal do tejto verzie dva malé nožičkové stojany. Tie vyzerajú lacnejšie oproti masívnym stredovým nohám, ale záleží na tom, ako sa komu páčia. Stále to nevyzerá zle a je to stabilné. Len pri týchto malých nožičkách ťažšie skryjete káble vedúce z TV. Viete ich previesť cez nožičky, ale ďalej ich už bude vidieť.

Samsung QLED 55'' Q70R
Samsung QLED 55'' Q70R Q70 je ideálnou voľbou z QLED série v pomere cena a výkon.
Q70 je ideálnou voľbou z QLED série v pomere cena a výkon.


Samsung QLED 55'' Q70R Obraz je dobrý aj z uhlov a netráca výrazne na kvalite.
Obraz je dobrý aj z uhlov a netráca výrazne na kvalite.


Samsung QLED 55'' Q70R Q70 má porty vzadu.
Q70 má porty vzadu.





Ovládač je tu čierny a nie strieborný ako pri ostatných modeloch. Je to zaujímavé. Ťažko povedať presne podľa čoho Samsung vyberá, aký ovládač kam dá. Čierny je umelý, ale lepšie formovaný do ruky a ľahšie ho zdvihnete zo stola. Oproti nemu strieborný pri ostatných modeloch je kovový, elegantný a tenký. Nie je však taký ergonomický. Tlačidlá však majú oba ovládače  rovnaké, a teda len základný d-pad, ambient tlačidlo, hlasitosť a programy a tento rok aj nové tlačidlá pre aplikácie Netflix, Prime Video a Rakuten TV. Osobne preferujem strieborný, ale minuloročnú verziu, ktorá bola ešte bez aplikačných tlačidiel, ktoré pri zvyšovaní zvuku náhodou stlačíte a prehodí sa vám tam aplikácia, ktorú ani teraz nepotrebujete. Je to síce jedno kliknutie, ale ak tie aplikácie nepožívate, sú tlačidlá zbytočné.

Aplikácie sa jednoducho dajú vyberať v dobre spravenom menu, kde sa vám pri aktivovaní hneď zobrazia vami vybrané aplikácie a prepojenia. Samsung to má v spodnom pásiku, kde rýchlo vyhľadáte Netlifx, Youtube alebo aj Xbox, PS konzolu, prípadne Skylink alebo iné pripojenie. Všetko si vie nastaviť. Plus aj stiahnuť ďalšie aplikácie, kde sú takmer všetky video služby, niekoľko hier, Steamlink. Tentoraz pribudol aj remote access na PC a aj AI asistenti, kde nájdete už Bibxyho, Alexu, Google Asistenta, Siri. Ak však používate Kodi prehrávač, ten tu nenájdete. Samsung má však decentný prehrávač filmov, ktorý zvládne väčšinu kodekov, prekvapivo však nie všetky a zrejme mu niektoré zvukové chýbajú. 

Samotné nastavenia TV sú štandardné. Detailne si viete nastaviť obraz a aj zvuk, len teraz sú obohatené o inteligentne režimy, kde ako intenzita obrazu, tak aj zvuk sa vám sám môže nastavovať. Obraz sa nastaví podľa svetla, ktoré zachytí v priestore, zvuk sa nastavuje podľa toho, ako ho zachytí mikrofón v ovládači. TV si to zanalyzuje a upraví. Funguje to prekvapivo dobre, je to dobré vylepšenie oproti predchádzajúcej sérii.

Samsung QLED 55'' Q70R
Samsung QLED 55'' Q70R Z nejakého dôvodu je práve pri Q70 čierne ovládanie,  lepšie sa drží, ale strieborné zase lepšie vyzerá.
Z nejakého dôvodu je práve pri Q70 čierne ovládanie, lepšie sa drží, ale strieborné zase lepšie vyzerá.


Samsung QLED 55'' Q70R Okraj TV je jemne čierny.
Okraj TV je jemne čierny.


Samsung QLED 55'' Q70R 4K obraz je, samozrejme, najlepší, ale dobre vie upscalovať aj slabšie rozlíšenia vďaka novému procesoru.
4K obraz je, samozrejme, najlepší, ale dobre vie upscalovať aj slabšie rozlíšenia vďaka novému procesoru.





Obrazovka je tu tohtoročná 2019 verzia QLEDu a ponúka kvalitnejšie kontrasty, lepšiu čistotu pri pohyboch. Nechýbajú kvalitné farby, takmer úplne dokonalá čierna, aj keď, samozrejme, na OLED stále v tejto verzii nemajú. Je to však dobrý kompromis, za cenu nevypaľovania obrazu. Q70 pri pozeraní z väčších uhlov mierne stráca farby a nemá ultra black filter, ktorý zabraňuje odrážaniu silného svetla, napríklad z okna. Pokiaľ vám tam však nesvieti priamo slnko, nemal by to byť problém. Ak by ste však chceli väčšie uhly a aj filter, modely od Q80 sú na tom lepšie. 

HDR je tu označené ako QHDR 1000 s podporou HDR10 a HDR10+. Reálne ponúka okolo  800 nitov svietivosti s tým, že zadné podsvietenie má okolo 50 bodov. Dostatok na vytvorenie kvalitného obrazu aj pri HDR podsvietení, kde sa bude osvetľovať len potrebná plocha a nie aj jej okolie. Samotná rovnomernosť podsvietenia sa rokmi u Samsungu lepší, ale v tejto verzii ešte vidieť na šedej farbe nedokonalosti - hlavne v strede a rohoch obrazu (na šedej sa najlepšie ukáže podsvietenie, pri bežnom obraze to nezbadáte).

Znovu tu nechýbajú štandardné herné funkcie, aj keď stále len cez HDMI 2.0b. Firmy sa zatiaľ úspešne vyhýbajú nasadeniu HDMI 2.1. Znamená to, že TV stále ponúka 120 Hz podporu pri 1080p a 1440p vstup, pri 4K je stále maximum 60 fps. Dopĺňa to zapracovaným freesyncom, pre obmedzenie trhania obrazu. Pri TV sa táto funkcia volá VRR - variable refresh rate.  Pre pohodlné hranie a prepínanie sa medzi filmami na konzole je tu automatické zapínanie herného režimu, pričom si konzola sama môže zmeniť režim a nejde stále v hernom. Znamená to, že pri filmoch ho vypne a umožní plné filtre a doplnky na úpravu obrazu.  Samotná odozva je tu už štandardne veľmi rýchla a 14 ms prakticky vo všetkých režimoch je veľmi dobrý čas. Pritom ak idete v 120 Hz, je to 9 ms a pri zapnutom Freesync to klesne na 6 ms (v 4k na 13 ms). 

Zvuk je 40 W stereo je to pekný skok od 20 W Q60. Nečakajte síce od neho zázraky, ale nie je zlý a dostatočne hlasný a čistý. AI si to analyzuje a upravuje, aby bol čo najkvalitnejší. Možno je škoda, že TV priamo nepodporuje Dolby Atmos. Ak chcete kvalitu o úroveň vyššie, doplnkový zvuk soundbar vie so zvukom pekne pomôcť.

Samsung QLED 55'' Q70R
Samsung QLED 55'' Q70R Samsung má svoj klasický, už dobre dotiahnutý systém.
Samsung má svoj klasický, už dobre dotiahnutý systém.


Samsung QLED 55'' Q70R Farby v hrách nesklamú, HDR 1000 rovnako ponúkne dostatočné zvýraznenie,
Farby v hrách nesklamú, HDR 1000 rovnako ponúkne dostatočné zvýraznenie,


Samsung QLED 55'' Q70R Pri hrách nechýba freesync alebo 120Hz podpora.
Pri hrách nechýba freesync alebo 120Hz podpora.





Čo sa týka samotnej spotreby, je tu štandardná pre 55-palcové TV okolo 130 W pri plnom HDR, v štandardnom TV zobrazení berie okolo 50-60 W. Pri ambient režime je to okolo 30 W, ak si ho zapnete, aby vám napríklad TV splynul so stenou, tam si nastavíte podobnú farbu, alebo si tam dáte zobrazovať fotky, prípadne umelecké diela. Samsung tento rok dokonca spravil predplatné na takéto diela. Stále tu však chýba komplexná aplikácia, ktorá by vás informovala o novinkách, mailoch, počasí atď. Osobne mi obrázky nechýbajú, ale niečo takéto by mi dávalo zmysel.

Q70 nie je najnižšia verzia QLEDov, ale je to kategória, od ktorej by ste pri výbere mohli začať, keďže už má zadné zónové podsvietenie a aj kvalitnejšie HDR. Nižšia Q60 je dobrá štartovacia verzia, ale ak chcete viac, tak choďte rovno do Q70. Je v dobre nastavenej cenovej hladine okolo 1500 eur za 55 palcový model (už ide aj od 1000 eur), kde nájdete už kvalitu a zároveň ešte dobrú cenu. V tejto cene sa pohybujú aj nové OLED, ale je už na vás, či risknete vypaľovanie obrazu. Hlavne pri hrách je lepšie ísť do LCD alebo týchto QLED ako do OLED, kde sa vám prvky menu hry môžu po hodinách hrania vypáliť do obrazovky.

 

- Samsung QE55Q70R ide od €  (na alze je za 1169 eur)

napísal saver 12.7.2019
Páči sa mi! (+2)
8.5
SAMSUNG QLED 55'' Q70R
+ kvalitné podsvietenie, kvalitné farby
+ rýchla odozva
+ 120Hz/freesync herné funkcie
- nemá externý one-link box (to môže byť pre niekoho plus)
- slabší obraz pri pozeraní z ostrejších uhlov


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19554)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk