CREATIVE OUTLIER AIR

CREATIVE OUTLIER AIR

Vydarené slúchadla pre každého

Nie je to tak dávno, čo firma Apple predstavila svetu svoje nové bezdrôtové slúchadlá. Tie dostali názov Air Pods a zaujímavé boli už na prvý pohľad naozaj minimalistickým dizajnom. Verejnosť takéto spracovanie, samozrejme, zaujalo, no nakoľko je Apple známa tým, že sa nebojí vypýtať si o niečo viac za svoje produkty, aj cena týchto slúchadiel bola nastavená pomerne vysoko. To niektorých fanúšikov značky a milovníkov technologických inovácií, pochopiteľne, neodradilo, no zároveň tu vznikol pomerne veľký priestor pre konkurenčné firmy, ktoré by mohli priniesť vlastné riešenie a to hneď s aspoň o niečo zaujímavejšou cenovkou. Samozrejme, na ich príchod sme nemuseli čakať až tak dlho, čínske kópie boli na svete pomerne rýchlo, no konkurencieschopné produkty predstavili aj známe značky, ako Sony, Samsung, Huawei či Xiaomi.

Do tohto biznisu sa najnovšie pustila aj firma Creative, ktorá má bohaté skúsenosti v audio sfére. Nové slúchadlá však nie sú len jednorázovým výstrelom, ale súčasťou celého radu nových produktov, ktoré sa zameriavajú na kvalitný zvuk. Nás však teraz predsa len o niečo viac zaujímajú bezdrôtové slúchadlá Outlier Air, ktoré sa so všetkými parametrami snažia konkurovať ostatným značkám. Firma ako hlavné prednosti vyzdvihuje naozaj solídnu výdrž batérie a taktiež kvalitný zvuk. Samozrejme, zaujímavé sú aj ďalšie parametre, ktoré síce môžu pôsobiť ako maličkosti, no taktiež dokážu potešiť. A nakoľko sa nám do rúk dostalo jedno balenie, môžeme si všetky vlastnosti otestovať priamo v teréne.

To, čím sa tento typ slúchadiel najviac líši od ostatných, je jasné na prvý pohľad. Konkrétna unikátna vlastnosť sa totiž skrýva v už samotnom dizajne. Skrátka už spomínaný minimalistický dizajn je natoľko príťažlivý, že nemá problém osloviť celé skupiny ľudí. Outlier Air nie sú výnimkou, a preto sa rozhodne nenechajú zahanbiť. Dvojica malých slúchadiel je vyrobená z plastu, no vo vnútri je skrytá 5,6-milimetrová membrána z grafénu, ktorá sľubuje veľmi kvalitný zvuk aj pri takej malej veľkosti. Obe slúchadlá majú na celej prednej strane tlačidlá, ktoré sú po obvode podsvietené farebnou LED. Tie slúžia najmä na efekt, no taktiež vás informujú o aktuálnom režime - teda konkrétne o párovaní resp. pripojení. Nakoľko ide o in-ear slúchadlá, v balení, samozrejme, nájdete niekoľko veľkostí štupľov, vďaka čomu si viete nájsť tie správne podľa vašej potreby. Okrem nich sa v krabici, pochopiteľne, nachádza puzdro a USB kábel pre jeho nabíjanie.

Creative Outlier Air

Rozhodne pozitívne je, že sa Creative nebojí ísť do najnovších trendov aj v konektivite, a teda spomínaný kábel je USB Type-C. Vrátime sa však k spomínanému puzdru, ktoré je pre slúchadlá ako také naozaj veľmi dôležité. V Creative si toho boli očividne veľmi dobre vedomí, nakoľko si dali záležať predovšetkým na kapacite batérie. Čo sa však týka výdrže, s ňou si celkom rozumejú aj samotné slúchadlá. Ich výdrž je totiž až do desať hodín na jedno nabitie, čo sa, samozrejme, násobne zvyšuje pri nabíjaní v puzdre. Vstavaná batéria puzdra má totiž kapacitu 380 mAh, čo znamená, že s ňou dokážete slúchadlá nabiť dvakrát na 100%. Zároveň sa to ale odrazilo na veľkosti. Kompaktnejšie puzdro teda v tomto prípade nečakajte. Výrobca však ponúkne puzdro v štýle náramku, aby ste si mali kam slúchadlá pohodlne odložiť napríklad pri športe. Tu musím spomenúť, že majú certifikáciu IPX5, teda odolnosť voči vode, ale skutočne len odolnosť, nie vodotesnosť. 

Pri ľahkom využití matematiky nám tak vychádza, že celková výdrž môže byť až 30 hodín, čo, samozrejme, udáva priamo výrobca. My sme slúchadlá testovali intenzívne s rôznymi zariadeniami, pri počúvaní hudby, pozeraní videí, ale aj telefonovaní, pričom sme ich od rozbalenia ani raz nenabíjali. Teda po celý čas sme fungovali na kapacite, ktorá bola už, takpovediac súčasťou balenia. Presne na hodiny to teda nemáme odmerané, no takáto skúsenosť je, samozrejme, pozitívna a naznačuje, že udávanú výdrž nebude problém dosiahnuť. Priamo na puzdre sú taktiež indikátory, ktoré informujú o nabíjaní ľavého alebo pravého slúchadla či nabíjaní puzdra. Čas nabíjania sa pohybuje niekde medzi jednou až dvomi hodinami, v závislosti od výkonu nabíjačky.

Ak teda pôjdeme ešte viac do hĺbky, dostaneme sa až k samotným súčiastkam, kompatibilite či podpore rôznych kodekov. Pri spojení siahli v Creative po tom najlepšom, čo je aktuálne k dispozícii na trhu. Ide teda o Bluetooth 5.0, ktorý prináša viacero výhod, no predovšetkým menšiu spotrebu, a teda aj vyššiu výdrž batérie. V prípade spomínaných kodekov ide o podporu AptX technológie a taktiež AAC. Ak by sme teda mali rozprávať o kvalite reprodukovaného zvuku, keď berieme do úvahy veľkosť membrán, kvalita je na naozaj slušnej úrovni, ktorú nedosahujú ani niektoré slúchadlá z nižšej a možno aj strednej triedy. Aký zvuk z nich dostanete, je však dané predovšetkým tým, s akým zariadením ich spojíte. Teda podstatné je, čo vaše zariadenie dokáže poslať cez Bluetooth. Napríklad ja som slúchadlá testoval predovšetkým na telefóne Xperia Z5 s Androidom 7.1, ktorý síce nie je najnovší, no má podporu aj pre HD audio. Problém však je, že mobil síce podporuje aj AptX, no taktiež kvalitnejšie LDAC, ktoré však už konkrétne tieto slúchadlá nepodporujú, nakoľko ide o technológiu od Sony.

Creative Outlier Air

Samotné AptX však nie je zlé, no nakoľko je telefón optimalizovaný skôr na iné riešenie, zvuk nebol taký dobrý, aký by mohol byť. Keď som však slúchadlá spároval s laptopom, zvuk bol počuteľne lepší. Teda ak vlastníte niektorý z novších telefónov s vyšším Androidom, s vyššou kvalitou zvuku by ste nemali mať žiadny problém. Všeobecne však slúchadlá zvládajú dobre basy a aj stredné tóny. S výškami je to o niečo horšie, ak máte nastavenú vyššiu hlasitosť a chcete od nich, aby bez problémov prehrali komplexnejšie pasáže vo vysokých tónoch - napríklad vysoký spev, gitara a do toho činely, prichádza k značnému skresleniu či rezonancii. Ak by som mal hodnotiť kvalitu spojenia, tak slúchadlá mali občas tendenciu "preskakovať", prípadne pri použití s PC občas zvuk takmer úplne vypadol. To sa ale dalo vyriešiť prepnutím audio výstupu vo Windowse na interné reproduktory a späť, preto si myslím, že toto je skôr problém PC ako slúchadiel. Každopádne, aj spomínané "preskakovanie" zvuku pripisujem skôr staršiemu mobilu.

Čo sa týka konkrétnych funkcií, cez slúchadlá môžete, samozrejme, aj volať. Priamo v nich je zabudovaný mikrofón, a keďže prichádzajúci hovor sa dá zodvihnúť tlačidlom, telefónu sa ani nemusíte dotýkať. S rovnakým tlačidlom viete pracovať s Google Assistentom alebo Siri, cez ktoré viete pohodlne meniť hlasitosť, preskakovať skladby, spúšťať playlisty na Spotify či volať konkrétnym osobám. Práve tu by som sa však zastavil pri jednom podstatnom a zároveň malom mínuse. Tlačidlo slúchadiel je nie je úplne jednoduché stlačiť. Naozaj poctivo odoláva akémukoľvek pohybu, na čo si budete musieť zvyknúť. Nie je to príjemné, no dá sa to prehryznúť. 

Creative Outlier Air sú podarené slúchadlá, ktoré ponúkajú veľmi dobrý pomer medzi cenou a výkonom. Svojím spracovaním, špecifikáciami, výdržou batérie či kvalitou zvuku sú zaujímavou voľbou pre každého, kto hľadá práve tento typ bezdrôtovej náhlavnej súpravy. V ušiach nám sedeli veľmi dobre, spolupracovali so zariadeniami presne tak, ako mali a v mnohých ohľadoch skôr prekvapili. Takmer tridsaťhodinová výdrž je určite vítaná, no musíte za ňu platiť cenu o niečo väčšieho puzdra. Nie je to vyslovene mínus, no treba s tým počítať. Pri cene 80 € je teda skutočne len na vás, či slúchadlám dáte šancu.

Cena Creative Outlier Air SE Sport ide od  € 

Creative Outlier Air


napísal play3man 12.6.2019
Páči sa mi! (+3)
NAJLEPŠIE MOBILY
9.5
SAMSUNG GALAXY TAB S9+
13
[22.9. 2023]
9.5
SAMSUNG GALAXY S24+
87
[2.2. 2024]
9.5
SAMSUNG GALAXY S24 ULTRA
97
[9.2. 2024]
9.5
SAMSUNG GALAXY S23 ULTRA
47
[10.2. 2023]
9.0
ASUS ROG PHONE 8 PRO
22
[8.3. 2024]
9.0
SAMSUNG GALAXY FIT3
25
[15.3. 2024]
9.0
POCO X6 PRO
27
[19.2. 2024]
9.0
CREATIVE OUTLIER FREE PRO
12
[15.11. 2023]
9.0
SAMSUNG GALAXY Z FLIP5
32
[16.8. 2023]
9.0
SAMSUNG GALAXY Z FOLD5
19
[25.8. 2023]
9.0
MOTOROLA RAZR 40 ULTRA
32
[24.7. 2023]
9.0
XIAOMI POCO F5 PRO
34
[7.7. 2023]
9.0
SAMSUNG GALAXY S23
85
[3.3. 2023]
8.5
XIAOMI 14
34
[19.4. 2024]
8.5
NOKIA G42 5G
20
[8.9. 2023]
8.5
SAMSUNG SMARTTAG2
52
[22.11. 2023]
8.5
XIAOMI REDMI NOTE 13 PRO+
41
[23.2. 2024]
8.5
SAMSUNG TAB S9 FE
16
[12.12. 2023]
8.5
XIAOMI POCO F5
12
[30.6. 2023]
CREATIVE OUTLIER AIR


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19879)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk