AVERMEDIA LIVE GAMER MINI

AVERMEDIA LIVE GAMER MINI

Očakávaná kvalita v mini verzii

Len prednedávnom sme vám priniesli recenziu na externé nahrávacie zariadenie od firmy Elgato, ktoré malo pomerne kompaktné rozmery a svoj účel spĺňalo len po pripojení do PC cez bežné USB 3.0. Toto však nebolo prvýkrát, čo sme sa dostali do kontaktu s týmto typom príslušenstva. Príslušenstva určeného pre všetkých, ktorí si skrátka chcú uložiť svoje hranie, prípadne majú iný dôvod, pre ktorý si potrebujú zaznamenať obrazovku z počítača, no taktiež herných konzol alebo mobilu. Na dôkladnej prehliadke sme už mali internú a externú kartu od firmy AVerMedia, no a tentokrát sa na výrobok práve tejto značky pozrieme opäť. Do rúk sa nám opäť dostala externá karta, líši sa však v jednej zásadnej veci. Na rozdiel od už nami recenzovaného modelu tento funguje len pri spojení s počítačom.

AVerMedia Live Gamer Mini sa totiž nesnaží ponúkať niečo navyše, ale len základné funkcie, ktoré plnohodnotne postačujú pre každého, kto chce nahrávať obraz do PC alebo ho priamo streamovať na niektorú z podporovaných služieb. Tých funkcií je tu, samozrejme, taktiež dosť, lepšie povedané, vo svojej podstate sú úplne porovnateľné s tým, čo dostanete od externej  karty AVerMedia Live Gamer Portable 2. Neponúka teda len spomínanú možnosť zaznamenávať obraz bez nutnosti akéhokoľvek pripájania ďalšieho zariadenia so systémom Windows, ktorý by celý proces nahrávania zabezpečoval. Nikde na tele zariadenia preto nenájdete žiadny slot na SD kartu a tlačidlo pre spustenie nahrávania. Všetko musíte robiť cez PC, čo ale má aj svoje opodstatnené dôvody.


Názov produktu príčinu jasne definuje, a to je zameranie sa na menšie kompaktné rozmery. Nedá sa povedať, že by druhá spomínaná verzia nemala potenciál byť prenosná, má to navyše jasne definované v názve, no predsa len vám zaberie výrazne menej miesta. To viete oceniť nielen pri prenášaní, ale aj pri aktívnom využívaní. Vo vašom hernom priestore vám tak nebude vôbec zavadzať a v závislosti od vášho vkusu nebude ani nijako zvlášť vyčnievať po dizajnovej stránke. Rozmerovo je Mini verzia AVerMedie ešte o kúsok menšia ako Elgato HD60 S a vizuálne pôsobí taktiež veľmi dobre. Farebné prevedenie ladené do čiernej nijako nekričí a ak máte podobne zostavený váš herný kútik, pekne doň zapadne. Na vrchnej strane je síce LED dióda ako indikátor zapojenia, no nijako nenarúša celkový dojem. Je to teda úplný opak toho, na čo stavilo Elgato. To farebne viac vystupuje a skôr sa hrá na akýsi dizajnový prvok, zatiaľčo AVerMedia sa nesnaží byť príliš nápadná.

Kompaktnému dizajnu pomáha minimálny počet možných vstupov a výstupov. Prítomný je jeden HDMI vstup a jeden HDMI výstup a, samozrejme, Micro USB pre pripojenie do PC. Zapojenie je maximálne jednoduché a ak si nepomýlite vstup s výstupom, naozaj nemáte čo pokaziť. Po zapojení však prichádza rad na sťahovanie potrebného softvéru. Tu firma ponúka svoj program AVerMedia Rec Central, ktorý je univerzálny pre všetky jej zaradenia. Písali sme o ňom aj v predchádzajúcom článku, no ak ste ho náhodou nečítali, môžeme si ho pripomenúť. Softvér ponúka základné nastavenia v podobe výberu cieľového miesta pre nahrávky, možnosť nastavenia klávesových skratiek či priameho pripojenia viacerých sociálnych sietí. Nič zložité sa teda nenachádza ani tu, no to sa čiastočne mení pred samotným nastavením nahrávania.

Aplikácia síce priamo nevyžaduje pripojenie zariadenia cez USB 3.0, aj tak je to ale určite lepšia voľba pre čo najmenej problémový prenos dát z AVerMedie do PC. Ak sa PC spojí s hardvérom, dostávate možnosť meniť parametre nahrávania. Pri Live Gamer Mini je maximálna možná kvalita nahrávania je 1920x1080 pri 60 fps a presne túto kvalitu obrazu vie karta pustiť ďalej. Rozlíšenia vyššie ako Full HD skresáva na túto hodnotu. Tieto údaje ale nehovoria o výslednej kvalite nahrávaného videa, nakoľko sa tu nachádza hneď celá séria ďalších nastavení. Jednou z tých najdôležitejších je výber kodeku  - teda čo sa bude starať o vytváranie výsledného súboru.


Pre najlepšie výsledky je vždy vhodné zvoliť grafickú kartu, ak je, pochopiteľne, dostupná a túto možnosť podporuje. Následne si tu môžete zvoliť samotný kodek - H264 alebo iný, jeho profil a taktiež dátový tok video a audio stopy. Tieto nastavenia sami meniť nemusíte, nakoľko tu existujú prednastavené profily, je však lepšie, ak si ich prispôsobíte vašim potrebám. Sú totiž len tri a nemusia vyhovovať práve vám. Pri najvyššom profile je zvolený dátový tok 60 Mbps, pri ktorom je výsledná nahrávka naozaj kvalitná a obraz sa v podstate zhoduje s tým, čo vidíte na TV. Na druhej strane takýto vysoký dátový tok vám ukrojí z vášho HDD každou minútou viac ako 0,5 GB. To je veľa a s veľkou pravdepodobnosťou až zbytočné.

Okrem nahrávania môžete s Mini verziou aj streamovať. Dostupné sú rovnako všetky možnosti ako s klasickou verziou AVerMedia. Môžete si vytvárať rôzne scény, pridávať vstupy z viacerých zariadení a jednoducho im upravovať veľkosť na výstupnom obraze. S pár kliknutiami teda môžete do hry pridať vaše video z web kamery. Služieb pre streamovanie je dostupných naozaj dosť, pričom podporované sú všetky najväčšie a zopár menších. Spoľahnúť sa preto môžete na podporu YouTube, Twitchu, Facebooku alebo Mixeru. Ako pri nahrávaní aj tu si môžete nastaviť rôzne parametre, či už o kvalite alebo samotné vlastnosti videa na konkrétnej službe - názov, popis alebo jeho viditeľnosť. V pokročilejších nastaveniach je prítomná možnosť, s ktorou viete znížiť oneskorenie videa pre divákov. Zaujímavá je prítomnosť funkcie pre zálohovanie streamu a taktiež možnosť streamovania na viaceré platformy naraz.

Ak sa nebojíte straty výkonu, ktorý by mohol výrazným spôsobom ovplyvniť váš zážitok z hry a zároveň aj kvalitu nahraného videa alebo streamu, AVerMedia Live Gamer Mini je určite dobrou voľbou. V kompaktných rozmeroch ponúka všetko to, čo by ste očakávali aj od vyšších verzií s rovnakou úrovňou kvality nahrávania. Softvérové funkciu sú teda totožné, no musíte akceptovať nutnosť prepojenia s PC. Predsa len, nechať celú prácu na nezávislom hardvéri je o niečo praktickejšie, ak je však vaším zámerom streamovanie, potom je pre vás absencia tejto funkcie úplne bezpredmetná. Stále však netreba zabudnúť na absenciu vstupov pre pripojenie headsetu, ktorá je viac podstatná pre konzolových hráčov.


napísal play3man 28.6.2019
Páči sa mi!
AVERMEDIA LIVE GAMER MINI


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19906)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk