HP OMEN X 25

HP OMEN X 25

9.0

Je vám málo 144 fps? Chcete ísť vyššie?

Test

HP sa v hernej oblasti snaží a svoju Omen ponuku zariadení určených pre hráčov neustále rozširuje po každej stránke. Má desktopy, notebooky, headsety, klávesnice, ale aj monitory. Jedným z nich je aj OMEN X 25. 

Omen X 25 je 24,5 - palcová verzia verzia TN monitoru s vysokým refreshom, a to 240 Hz. Ak potrebujete vysoký framerate na hranie hlavne FPS hier a multiplayeroviek, monitor je ako stvorený pre vás. Neujde vám tu žiadny frejm. Navyše monitor podporuje aj synchronizačné funkcie, či už G-Sync v základnej verzii, alebo v X-25f verzii FreeSync.  

Špecifikácie:

Displej:  24,5"  16:9 TN panel - 1920 × 1080
Refresh:  240 Hz
Odozva: 1 ms
Kontrast: 1 000:1
Dynamický kontrast: 12 000 000:1
Jas: 400 cd/m²
Priemerná spotreba: 24 W
Maximálna spotreba: 65 W
Pozorovacie uhly – 170 ° / 160 °
Sync: G-Sync  (FreeSync má Omen X 25f verzia)
Porty: 2x HDMI 2.0, Displayport 1.2, 2x USB 3.0, 3,5 mm jack
Farebné spektrum: NTSC 72 %

Dostanete tak výkonovo veľmi zaujímavý 24,5 - palcový monitor s 1080p rozlíšením a rovnako dizajnovo veľmi elegantný. Ponecháva si už stanovené dizajnové tvary Omen série, a teda masívny štvorcový podstavec s logom a na prvý pohľad tenkou nohou, ktorá je širšia dozadu. Tá má v sebe zdvíhací mechanizmus pre obrazovku a vzadu aj háčik na headset.  

HP OMEN X 25
HP OMEN X 25  Monitor sa nesie v moderných líniách HP Omen zariadení
Monitor sa nesie v moderných líniách HP Omen zariadení


HP OMEN X 25  Vzadu nechýba malé ucho na headset
Vzadu nechýba malé ucho na headset


HP OMEN X 25  Porty sú štandardné HDMI, Display Port, USB
Porty sú štandardné HDMI, Display Port, USB





Samotná obrazovka ponúka tenké okraje so štandardne hrubším spodným okrajom, kde je v strede pod Omen logom zapracované aj RGB podsvietenie. Je síce len lokálne presne v strede monitora, ale môže vám svietiť podľa požiadaviek, a teda štandardne červeno, čo je farba Omen série, ale aj v ľubovoľnej farbe alebo podľa aktuálneho zafarbenia obrazovky v danom mieste. 

Vzadu monitor prináša štandardné porty, a to HDMI, Display porty, USB 3.0 a nechýba ani 3,5 mm jack na headset. Čisto vzadu je aj power tlačidlo joystick na ovládanie menu monitora. Možno je škoda, že power tlačidlo dali až tak dozadu, musíte sa tak k nemu naťahovať. Na druhej strane joystick na ovládanie menu je to najlepšie, čo môžu firmy k monitoru pridať. Ovláda sa s ním totiž úplne prirodzene namiesto štyroch tlačidiel, ktoré väčšinou na monitoroch bývajú.  

Menu ponúka všetko potrebné, čo od neho čakáte, od nastavovania farieb, kontrastu, jasu, svietivosti, cez herné funkcie, nízke modré svetlo, zapnutie adaptive sync, prípadne si viete zapnúť krížik pre FPS hry. Samozrejme, nastavenia farebných režimov pre hry nechýbajú. Niektoré vedia pekne zvýšiť farebnosť, ale za cenu vernosti farieb a celého vyváženia obrazu. Osobne to nepoužívam.

HP OMEN X 25
HP OMEN X 25  Joystickové ovládanie menu je veľmi dobrá veci, aj keď power tlačidlo mohlo byť naspodu, alebo vpredu.
Joystickové ovládanie menu je veľmi dobrá veci, aj keď power tlačidlo mohlo byť naspodu, alebo vpredu.


HP OMEN X 25  Rátajte s tým, že s monitorom prichádza aj externý zdroj.
Rátajte s tým, že s monitorom prichádza aj externý zdroj.


HP OMEN X 25  Malé podsvitenie nechýba a môžete si ho zmeniť, alebo nechať meniť automaticky podľa farby obrazu.
Malé podsvitenie nechýba a môžete si ho zmeniť, alebo nechať meniť automaticky podľa farby obrazu.





Samotný displej je TN so superrýchlou odozvou a hlavne 240 Hz refreshom, čo vám zaručuje 240 fps podporu hier. K tomu vďaka G-Syncu pôjdete s obrazom úplne bez trhania, samozrejme, musíte tu mať Nvidia kartu, ktorá si to zadeteguje a zapne rovno sama.

Čím výkonnejšiu kartu máte, tým lepšie, lebo 240 fps aj v 1080p nie je v náročných hrách jednoduché dosiahnuť (je to ako 4k pri 60fps), aj keď ak sa primárne sústredíte na multiplayerovky, postačí vám aj RTX 2060, kde napríklad Fortnite viete dať aj cez 240 fps ale aj CS alebo PUBG.  Samozrejme, v náročnejších hrách musíte dať nižšie nastavenia, ale pri multiplayerovkách na tom až tak nezáleží, hlavne ak vám ide o rýchlosť. Plus 240Hz displej vám nezaistí plynulosť len v hrách, ale aj v systéme, kde bude extra plynulé ako ovládanie myšou, tak rolovanie a celé používanie PC bude plynulejšie a príjemnejšie. 

 

K tomu displej ponúka 400 - nitové podsvietenie, a teda vyšší štandard, nie bežných 300 nitov, a pekne bude svietiť aj za jasnejšieho svetla. Možno je škoda, že nemá rovno HDR, aj keď pokiaľ podsvietenie nie je aspoň 600 nitov, tak je HDR efekt len minimálny. Vzhľadom na TN panel tu nečakajte pôsobivú farebnosť, ale 100% z sRGB je pekný výkon a už rovno v základnom nastavení ponúka veľmi dobrú vernosť farieb a nič nemusíte nastavovať.  Ak teda preferujete reálnejšie farby a nie presýtené. Čo však mohlo byť dokonalejšie, je kontrast, ktorý tu nie je práve najlepší. Ale nakoniec tento monitor si kupujete preto, lebo chcete rýchlosť a nie editovanie fotografií alebo grafickú prácu.

Pre koho je HP 25 určený? Hlavne pre hráčov, ktorí chcú vysoký, ničím nerušený framerate a nepotrebujú ísť vyššie ako 1080p. Teda pre FPS hráčov a hráčov turnajových hier. Uplatní sa všade, kde sa vyžaduje úplná plynulosť a nemôžete si dovoliť, aby vás zobrazovanie monitora zdržovalo. Samozrejme, potrebujete k tomu aj PC, ale menej náročné multiplayerovky dáte na 240 fps.

A ktorú verziu HP Omen X 25? Verzie sú dve, základná je s G-sync a 25f verzia je so základnou Adaptive sync - FreeSync podporou. Teda ak máte Nvidia kartu a chcete úplnú plynulosť bez sekania, G-Sync verzia je lepšia voľba, aj keď si priplatíte približne 100 eur v základnej cene (aktuálne 170 eur so zľavami v obchodoch, je to 500 eur verzus 330 eur). Oproti tomu ak nechcete priplácať aj ak máte Nvidia kartu alebo AMD kartu, je tu lacnejšia 25f verzia, tá má FreeSync respektíve je G-Sync kompatibilná, a teda bude fungovať na oboch kartách. Táto Adaptive sync synchronizácia nie je síce až taká dokonalá po celom 240 Hz pásme, ale stále postačujúca a eliminuje trhanie.

HP OMEN X 25
HP OMEN X 25  240Hz vám v hrách ponúkne úplne plynulosť.
240Hz vám v hrách ponúkne úplne plynulosť.


HP OMEN X 25  Rovnako aj systém bude veľmi plynulý a scrolovanie si priam užijete
Rovnako aj systém bude veľmi plynulý a scrolovanie si priam užijete


HP OMEN X 25  TN síce nie je farebne najlepší, ale ak nerobíte s grafikou, postačí.
TN síce nie je farebne najlepší, ale ak nerobíte s grafikou, postačí.





Samozrejme, naskytla sa tu otázka, či nestačí frekvencia 144 Hz, ktorú ponúka HP Omen 25 v nižšej verzii za znovu o stovku nižšiu cenu (verzia bez X s FreeSyncom). Vidieť vôbec ten rozdiel? To je už individuálne. Osobne som pri znížení framerate z 240 na 144 výraznú zmenu nezaznamenal, ale je to otázka zvyku. Hráči, ktorí dlhšie hrajú na 240 Hz, si zmenu hneď všimnú, keďže mozog si postupne navykne na plynulosť a reakcie. Potom je zmena z 240Hz na 144Hz podobná, ako keď niekto zvyknutý na 144 Hz začne hrať 60Hz alebo ešte horšie zo 60 Hz na 30 Hz.  V zásade však platí, že 240 Hz je presne určená pre rýchle kompetitívne hry a prestrelky, kde s rýchlym framerate klesá aj input lag a oveľa skôr na obrazovke vidíte, čo sa udeje v hre.  

Celkovo je HP Omen X 25 parádny monitor, ponúka pekný dizajn, rýchly TN displej s 240 Hz podporou, k tomu, samozrejme, pridáva aj G-Sync. Ten síce zvyšuje cenu, ale zaručuje, že obraz bude veľmi stabilný. Ak teda chcete menší 1080p monitor na úplne plynulé hranie, HP vám ho zabezpečí.

G-Sync verzia HP OMEN X 25 ide za  €. 
FreeSync verzia HP OMEN X 25f ide za €. 
144 Hz FreeSync verzia HP OMEN 25 ide za  €. 
Ak by vám 25 palcov nestačilo, v ponuke je aj 1440p/144Hz FreeSync HP OMEN 27, ten  je za €. 

napísal saver 25.10.2019
Páči sa mi! (+1)
9.0
HP OMEN X 25
+ G-Sync (alebo FreeSync)
+ 240 Hz displej
+ elegantný dizajn
+ verné farby aj bez kalibrácie
- slabší kontrast


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19886)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk