ASUS ZENBOOK 14 UX434F - NOTEBOOK S DVOMI DISPLEJMI

ASUS ZENBOOK 14 UX434F - NOTEBOOK S DVOMI DISPLEJMI

9.0

V čase home office sa dva displeje zídu

Chcete niečo veľmi malé a spratné do na prácu aj na oddych? Pozreli sme sa na ASUS Zenbook 14 UX434F. Ten ponúka malú 14-palcovú veľkosť, dopĺňa to rýchlym i7-10510U procesorom, aj keď len MX250 grafikou.  Tá je síce najnižšia zo série Nvidia čipov, ale stále si na nej pekne viete zahrať. Až prekvapivo slušne.

To, samozrejme, nie je všetko čo ponúka a jeho hlavným bonusom je displej v spodnej časti notebooku. Už minule sme si písali o Zenbooku s displejom v hornej časti nad klávesnicou, teraz sa pozrieme, ako vyzerá a ako sa používa notebook s displejom namiesto touchpadu.

Špecifikácia:

Procesor:   i7-10510U  (1,8GHz 4/8 jadier)  (i5 verzia má i5-10210U)
Grafika: GeForce MX250  2 GB GDDR5
Displej: 14” LED Full HD (1920 x 1080) ,16:9, NanoEdge
ScreenPad - 5,65” FHD+ (2160 x 1080), Super IPS displej 
Pamäť: 16 GB
SSD: 1 TB SSD  NvME
Porty: USB-C, USB-A, USB 2.0, HDMI, Čítačka MicroSD, Audio konektor
Klávesnica: Plne podsvietená
Zvuk:  Stereo audio systém ASUS SonicMaster 
Kamera: 3D IR HD kamera
Batéria: Až 14 hodín výdrž batérie, 50 Wh 3-článková lithium-polymérová batéria
Napájanie: 65 W sieťový adaptér
Výška:  1,69 cm x 31,9cm x 19,9 cm 
Hmotnosť: 1,26 kg

Je to tak veľmi malý, priam 13-palcový notebook, ľahký a veľmi spratný. Doplnený je aj maličkou nabíjačkou, len o trochu väčšou ako mobilné nabíjačky. Pritom ponúka vysoký výkon, dva displeje a jednoduchý, ale pôsobivý dizajn. 

ASUS Zenbook 14 UX434F - notebook s dvomi displejmi
ASUS Zenbook 14 UX434F - notebook s dvomi displejmi Malý a kompaktný Asus Zenbook.
Malý a kompaktný Asus Zenbook.


ASUS Zenbook 14 UX434F - notebook s dvomi displejmi Notebook pridáva druhú obrazovku namiesto touchpadu.
Notebook pridáva druhú obrazovku namiesto touchpadu.


ASUS Zenbook 14 UX434F - notebook s dvomi displejmi Touchpad môžete využívať ako dotykovú plochu, spúštať aplikácie, alebo si tam otvoriť browser a iné aplikácie.
Touchpad môžete využívať ako dotykovú plochu, spúštať aplikácie, alebo si tam otvoriť browser a iné aplikácie.





Samotná konštrukcia je kovová s kombináciou plastov, pričom vrchný kryt je kovový, brúsený do kruhu so zlatým Asus logom v strede. Vyzerá veľmi dobre, ale rovnako veľmi ľahko sa na ňom zbierajú odtlačky a ak budete chcieť čistučký notebook, musíte mať pri sebe vždy handričku. Rovnako kryt okolo klávesnice je kovový a jedine na spodnej strane prechádza do dolného umelohmotného panelu. 

Zlato-modré ladenie pokračuje aj na klávesnici, kde zadná lišta klávesnicovej časti notebooku je zlatá a rovnako písmená na klávesoch sú zlatým písmom. Samotné klávesy sú ešte podsvietené bielym svetlom a sú relatívne kvalitné s 1,4 mm zdvihom.  Nečakajte tu však numpad, len základné klávesy s tým, že šípky sú mierne menšie a majú sekundárnu funkciu, ako Page Up, Down, Home a End. Všetky funkčné klávesy sú štandardne priradené na F1-F12 klávesoch. 

Vetranie je minimalistické, na spodnej strane je malé nasávanie a teplý vzadu vystupuje cez tenké zadné vetráky. Aby bol kolobeh dostatočný, notebook sa pri otvorení aj mierne podvihne a v zadnej časti je opretý o spodnú hranu displeja. Následne vzduch fúka na hranu displeja a presúva sa ďalej po ňom. 

Navrhnuté je to celé elegantne a dizajn nenarúšajú ani porty, ktorých je tu dostatok. Máte tu HDMI výstup, USB-C, dva USB 2.0 porty, nechýba výstup na headset a prekvapivo ani čítačka SD kariet. Dopĺňa to vstup na nabíjačku. Nenájdete tu však thunderbolt podporu napríklad na externú grafiku.

Zo zaujímavostí pri zatvorenom notebooku k sebe hrany dokonale sadnú a možno až príliš natesno, keďže notebook tak musíte otvárať vždy zachytením cez predný výrez vytvorený špeciálne na zachytenie prsta. Je to len o zvyku, ale ak bežne notebook otvárate vsunutím prsta alebo zachytením na hociktorom mieste, tu to tak nepôjde.

ASUS Zenbook 14 UX434F - notebook s dvomi displejmi
ASUS Zenbook 14 UX434F - notebook s dvomi displejmi Ak by vám displej prekážal, môžete ho vypnúť a bude vyzerať ako štandardný touchpad.
Ak by vám displej prekážal, môžete ho vypnúť a bude vyzerať ako štandardný touchpad.


ASUS Zenbook 14 UX434F - notebook s dvomi displejmi Klávesnica je decentná, bielo podsvietená so slušným zdvihom.
Klávesnica je decentná, bielo podsvietená so slušným zdvihom.


ASUS Zenbook 14 UX434F - notebook s dvomi displejmi Malá nabíjačka pomáha jednoduchej prenosnosti.
Malá nabíjačka pomáha jednoduchej prenosnosti.





Hlavný displej je 14-palcový, zaberá prakticky celú plochu obrazovky (92%) čím ešte viac vyniká v notebooku. V malom leme je nad ním skrytá 3D kamera a mikrofóny. Samotný displej má 100% sRGB farebný gamut, teda veľmi dobrý na zachytenie farieb. Nie je rovno určený pre grafikov, nakoniec to nie je ani celý notebook, ale na prácu, filmy, fotografie a hry vám nebude nič chýbať. Ponúka 1920x1080 rozlíšenie, a teda štandard, ktorý pri 14 palcoch vyzerá ostro a pixely sú malé.

Druhý displej je na touchpade, ktorý má 5 palcov a vyššie rozlíšenie, konkrétne 2160 x 1080.  Môžete ho používať v dvoch režimoch, a to ako čisto na touchpad či už so zapnutým, alebo vypnutým displejom, alebo ako sekundárny displej. Môžete si ho prepínať medzi Asus aplikáciami, ktoré majú pripravené rôzne možnosti pre office, môžete si tam však spustiť hocičo, keďže displej funguje ako druhý monitor, a teda tam viete presunúť okno browsera, celý office, video, alebo aj hru, alebo ak vám na klávesnici chýba numpad môžete si ho tam zapnúť.

Hlavne v dnešnej dobe koronakrízy je tento prvok veľmi užitočný, napríklad pri telekonferenciách, kde si na jednom displeji môžete nechať zapnutý meeting a popritom pracovať alebo robiť poznámky na druhom displeji. Podobne je to veľmi užitočné pri výukových videách.  Pri hrách si tam pre zmenu viete na malý displej dať napríklad Discord alebo Messenger, alebo niečo čo by vás nevyrušovalo, prípadne môžete na ňom sledovať aj záťaž notebooku počas hry. Je to veľmi dobrá inovácia v notebookoch a neplatí to len pre tento notebook, ale pre všetky Asus notebooky, kde je zapracovaný druhý displej. Je to vec, ktorá spraví notebook zrazu oveľa menej obmedzeným. 

Báť sa nemusíte ani o zvuk, ktorý je na túto triedu notebooku prekvapivo kvalitný a hravo schová do vrecka aj veľa herných notebookov. Presnejšie má v sebe dva Harman Kardon reproduktory, ktoré sú ako hlasné, tak aj kvalitné. Počuť v nich dobre výšky a aj basy. Na videá a aj hry to pekne postačí aj bez headsetu.

ASUS Zenbook 14 UX434F - notebook s dvomi displejmi
ASUS Zenbook 14 UX434F - notebook s dvomi displejmi O porty nie je núdza, nechýbajú USB, HDMI.
O porty nie je núdza, nechýbajú USB, HDMI.


ASUS Zenbook 14 UX434F - notebook s dvomi displejmi Slot na SD kartu nechýba.
Slot na SD kartu nechýba.


ASUS Zenbook 14 UX434F - notebook s dvomi displejmi Spodnému displeju môžete vybrať aj rozlíšenie priamo v jeho menu.
Spodnému displeju môžete vybrať aj rozlíšenie priamo v jeho menu.





O výkon sa veľmi dobre stará i7-10510U procesor, ktorý je z novej série aj keď stále 14 nm. Má slušný výkon podobný desktopovým i7 aj keď na rozdiel od nich nižšie frekvencie a počet jadier. Zahrievanie postupne cítite cez klávesnicu, ale nie výrazne (väčšinou okolo 42 stupňov, čísla na vrchu klávesnice postupne prejdú k 50 stupňom) a rovnako ventilátory nie príliš hlučné. Konkrétne ich počujete len ako šušťanie. 

Relatívne však prekvapí výkon MX 250, tá naopak, keď procesor klesne s frekvenciou, stúpne s výkonom a pri hrách to ako-tak kompenzuje. Ponúka približne polovičný výkon ako GTX 1050 a viete tam rozbehnúť väčšinu hier. Nie je to, samozrejme, primárne herný notebook, ani ideálny herný notebook, ale viete na ňom zahrať takmer všetko, čo by ste chceli.  Viete si dať pekne partičku CS, Fortnite alebo Valorantu a zahrať si aj dostatok viac náročných singleplayeroviek.

Pre zaujímavosť skóre v TimeSpy bolo 1001, a teda len niečo mierne nad Office notebookom podľa 3D marku.  Counter Strike ide okolo 60-80 fps,  Valorant rovnako okolo 60 fps, ale je to tam príliš variabilné a viac framerate skákalo a padalo. Neviem presne či pre betu, alebo záťaž procesora. Fortnite dáte na low 60-70 fps. PUBG okolo 50 fps. 

Ak by ste chceli hrať náročnejšie hry, stále viete ísť pri väčšine titulov nad 30 fps, aj keď ideálne na nižších nastaveniach a či už v 900p alebo 720p rozlíšení, aby ste ušetrili výkon. Far Cry New Dawn ide cez 30 fps na low, Division 2 takmer 40 fps.  Just Cause 4 napríklad v 720p na nízkych nastaveniach ide 40 fps.

Samozrejme, hrajte hlavne pripojení na batériu, keďže bez pripojenia taktovanie klesá pre čo najvyššiu výdrž batérie. Samotná výdrž je približne 4:30 hodiny pri nenáročnej záťaži.

ASUS Zenbook 14 UX434F - notebook s dvomi displejmi
ASUS Zenbook 14 UX434F - notebook s dvomi displejmi Spodný displej slúži aj ako sekundárny displej, môžete si na ňom spustiť aj hru.
Spodný displej slúži aj ako sekundárny displej, môžete si na ňom spustiť aj hru.


ASUS Zenbook 14 UX434F - notebook s dvomi displejmi Výkonom nesklame, ale ani neohúri, grafika postačí na menej náročné hry.
Výkonom nesklame, ale ani neohúri, grafika postačí na menej náročné hry.


ASUS Zenbook 14 UX434F - notebook s dvomi displejmi Je to ako desktop s dvomi displejmi.
Je to ako desktop s dvomi displejmi.




Celkovo je ASUS Zenbook 14 veľmi príjemný malý notebook, ktorý nesklame. Ideálny na jednoduchú prácu, vysokú prenosnosť, ale aj na nenáročné hranie a sledovanie filmov. Vyzerá luxusne a má veľmi slušnú cenu. Vyjde približne na 1200 eur, čo je na takýto výkon a na dva displeje prijateľná cena.

ASUS Zenbook 14 teraz kúpite za 1299 eur.


napísal saver 29.4.2020
Páči sa mi! (+1)
9.0
ASUS ZENBOOK 14 UX434F - NOTEBOOK S DVOMI DISPLEJMI
+ ľahký a prenosný
+ výkonný procesor
+ tichý
+ displej namiesto touchpadu pridáva možnosti
+ kvalitný zvuk
- slabší grafický čip, ale dostatočný na nenáročnejšie hry



Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk