ASUS ROG STRIX GO 2.4 ELECTRO PUNK

ASUS ROG STRIX GO 2.4 ELECTRO PUNK

Headset pre PC, konzoly aj mobily

Niektoré roky sa u mňa vystrieda pozoruhodné množstvo klávesníc, inokedy sú to zase myšky a tento rok mojimi rukami prešlo enormné množstvo headsetov. Oveľa väčšie ako kedykoľvek predtým. Až som sa v tom začal strácať a kým inokedy by som hneď dokázal menovať favorita v danom roku, tento rok je to ťažšie. Niektoré boli parádne, bol tu jeden unikátny (taktilný od Drown) a boli tu aj obyčajné, ktoré až tak nezaujali. A tento nálet herných headsetov ešte neskončil, je tu ďalší a dva sú ešte na ceste do konca 2020. Takže kto sa v tak nabitej konkurencii roku 2020 nakoniec presadí?

Skúša to aj Asus s modelom ROG Strix Go 2.4 Electro Punk, čo je názov, ktorý vám o samotnom headsete prezradí až prekvapivo veľa. V prvom rade sa celý headset aj jeho balenie nesú v estetike podznačky Strix, čo je jeden z radov zariadení herného brandu ROG. Dokonale tak ladí s notebookmi, desktopmi či ďalšími perifériami a inými Strix vecami. Go zas naznačuje, že to je bezdrôtový headset a 2.4 je frekvencia bezdrôtového pripojenia. No a na záver nášho krátkeho rozboru tu máme „Electro Punk“, čo je označenie farebného vyhotovenia, ktoré teraz Asus dosť výrazne tlačí do popredia ako mladícke, energické a štýlové.

Headset ako taký sa mne osobne síce týmto farebným vyhotovením až tak nepáči, ale musím pochváliť parádne balenie, na ktorom si dal Asus naozaj záležať a pôsobí veľmi príjemne. Vonkajšom krabice je síce taký klasicky nudný, ale po jej vysunutú sa dostávate k vnútornému baleniu, kde nechýba privítanie do ROG komunity, no chýbajú tu plasty, čo sa v dnešnej dobe čoraz viac cení. No a aj potom tu nenájdete veci len tak položené, ale všetko pekne a úhľadne uložené v štýlovom pevnom puzdre. To má na sebe výrazné ROG logo a ružový remienok. Vyzerá dobre u vás na polici, no hlavne sa v ňom headset dobre prenáša.

Asus ROG Strix Go 2.4 Electro Punk

Samotný headset je zložený dnu spolu so všetkým príslušenstvom, teda s boom mikrofónom, USB-C na USB-A káblom (na nabíjanie napríklad, dĺžka je 1m) a klasickým káblom na pripojenie cez 3.5mm jack. Tento kábel má 1,2 metra a je opletaný, takže aj odolný. Dĺžka by však mohla byť za mňa trošku lepšia. Na druhú stranu je to primárne bezdrôtový headset, takže to pravdepodobne nebude až tak prekážať. Poslednou vecou v puzdre, ktorá tu má dokonca svoj vyhradený slot, je bezdrôtový dongle, ktorý sa ale skladá z dvoch častí. Samotný dongle má USB-C a je skôr široký, redukcia na USB-A má už klasický tvar a ak chcete headset pripojiť k zariadeniu bez USB-C portu, potrebujete ju.

Zároveň je tento dongle aj svojim tvarom trochu nepraktický. Áno, je pravdou, že je oproti konkurenčným bezdrôtovým headsetom menší, ale jeho tvar na šírku znamená, že ak headset vložíte napríklad do portu na PC, môže vám zakryť vedľajší port, čiastočne pomáha už spomínaná redukcia, ale stále to nie je žiaden zázrak. V Asuse by sa mohli pozrieť na to, prečo už roky sa robia USB sticky, prijímače a iné zariadenia v štýle na dĺžku a nie na šírku. Ale nejaké veľká chyba to nie je.

Samotný headset musím oceniť z hľadiska jeho dizajnu, ktorý je výborne spratný a skladací. Slúchadlá jednoducho otočíte a sklopíte tak, aby headset perfektne sadol do puzdra a zaberal v ňom čo najmenej miesta. Hodí sa to aj vtedy, ak so sebou headset nosíte bez puzdra, napríklad ak cestujete ráno do práce a nechcete vo vlaku počúvať všetky tie múdre reči okolo vás na aktuálnu situáciu – nastúpite, vyberiete sklopený headset z kapsy, nasadíte na uši. Už menej mi imponuje Electro Punk vyhotovenie, ktoré kombinuje čierny plast, ružové prvky a tiež transparentné prvky. Tie výrazné ružové časti sa vysúvajú z transparentných, keď slúchadla vyťahujete a prispôsobujete na svoju hlavu. Ružová časť konštrukcie, logo a kĺby až tak neprekážajú, ale transparentnému hernému príslušenstvu sme mali dať zbohom niekedy v roku 2000. Ak chcete, môžete siahnuť po čiernej verzii.

Asus ROG Strix Go 2.4 Electro Punk

Pritom proti samotným materiálom a kvalite vyhotovenia nemôžem nič namietať. Headset pôsobí odolne a pevne, matná čierna mu sadne a tiež dodáva na dojme odolnosti. Dotýkate sa stále síce len plastu, ale naozaj na dotyk pôsobí dobre. Príjemné sú aj náušníky a výplň hlavového mosta, ktoré sú potiahnuté syntetickou kožou. Náušníky sa ale nedajú dať dole, čo je trochu škoda. Osobne som si už na mnohých svojich modeloch zvykol, že ich dám dole a tak vyčistím od prípadných nečistôt. Celý headset navyše váži len 290 gramov.

Pochváliť musím tiež pohodlie pri používaní a to aj po niekoľkých hodinách sústavného nosenia. Headset je veľmi jemný, na hlave vás prakticky nikde netlačí a vďaka niekoľkým kĺbom perfektne sadne na vaše uši. Navyše nikde necítite ani nejakú veľkú vôľu, takže by bežne ani nemalo hroziť, že budete namiesto hry/hudby/filmu počuť okolité ruchy.

Headset prináša široké možnosti pripojenia. Môžete ho 3.5mm káblom pripojiť ku konzolám (vrátane starých, nových aj Switchu), telefónu alebo PC. Alebo využijete bezdrôtové pripojenie cez spomínaný dongle. Takto headset pripojíte k PC, PS konzolám (dokonca aj k prednému USB-C portu na PS5) a perfektne sa hodí k Switchu, kde tiež len pripojíte dongle do handheldu, zapnete headset a hráte. Pomocou adaptéra ho viete bezdrôtovo používať aj na PS4 konzolách. K Xbox konzolám sa dá pripojiť len cez jack do ovládača. Poteší výdrž až 25 hodín (headset nemá žiadne RGB prvky) a aj rýchle nabíjanie. Osobne som ho využil na PC, PS5 aj Switchi, kde som hral rôzne hry, pozrel nejaké médiá, vypočul si hudbu.

Asus ROG Strix Go 2.4 Electro Punk

A práve tu podáva headset najviac rozporuplné výsledky. V hrách je jeho zvuk fajn už na defaultnom nastavení slušný, keďže je stavaný skôr na nižšie a stredné frekvencie. Pekne vyniknú dialógy (hral som remaster Sama & Maxa napríklad), akcia tiež ujde, no vyššie tóny zaostávajú prakticky stále. Najhoršie je to pri počúvaní hudby, ktoré nie je vyslovene zlé, len pôsobí trošku fádne. Napríklad jazzový soundtrack v Samovi & Maxovi. Potom si pustíte mimo hier nejaké skladby, ktoré majú gule a viete, že vás dokážu vyzuť z ponožiek, napríklad nejaký Judas Priest, NRG alebo Helloween, no a nič. Vyzutie sa nekoná. Nie je to zlé, len máte doma oveľa lepšie headsety na posluch hudby (a dokonca aj herné). Pustíte si niečo komplexnejšie, Oldfielda alebo Pink Floyd, všetka tá pestrosť tu nemá možnosť až tak vyniknúť. Opäť, nie je to zlé, ale ste zvyknutí na iný posluch.

Rozhodne na PC odporúčam hneď stiahnuť Asus aplikáciu Armoury Crate, ktorá vám umožní detailnejšie nastavenie zvuku, či už je to ekvalizér (hlavne s tou hudbou si dosť pomôžete), alebo aj spustenie priestorového zvuku. Ten sa dá totiž zapnúť len takto a v hrách tak môžete zažiť lepšie ponorenie a priestorový dojem, z čoho ťažia najmä akcie. Nemôžem povedať, že nedokážete v hre dobre identifikovať, odkiaľ sa blíži útočník, ale aj ten priestorový zvuk robia niektoré iné moje headsety oveľa lepší.

Boom mikrofón je veľmi slušný na nejaký herný chat, veľmi dobre filtruje ruchy, nejaké klikania myškou a podobne, ale nie je to zvuk, ktorý by ste chceli použiť v nejakých záznamoch, streamoch a podobne, keďže kvalita záznamu vie byť u iných headsetov a mikrofónov aj lepšia (vypočuť si ho môžete v našom podcaste o hudbe a zvuku v hrách). Je tu aj priamo integrovaný mikrofón v slúchadlách, ktorý dokážete tiež samostatne použiť bez boom mikrofónu, no funguje ešte slabšie. Naopak pochváliť musím intuitívne ovládanie priamo na headsete, kde všetko až na USB-C port nájdete na ľavej strane (vrátane ostatných vstupov). Na zmenu hlasitosti je to jednoduchý prvok, ktorý len nakláňate do strán. Jeho stlačením vypnete mikrofón. No a je tu aj univerzálne tlačidlo napríklad na ovládanie multimédií. Jediná vec, ktorá mi prekáža, sú hlasové signály, keď napríklad vypínate mikrofón. Ženský hlas, ktorý vám to oznámi, je síce príjemný, no nepočujete, čo vám vtedy hovorí spoluhráč. A ak máte vtedy nepriateľa za chrbtom, nemusí to dopadnúť dobre.

V číslach je to:

Frekvenčný rozsah slúchadiel: 20Hz - 20000Hz
Veľkosť meničov: 40mm
Impedancia: 32 Ohmov
Frekvenčný rozsah mikrofónu: 100Hz - 8000Hz
Citlivosť: -54 dB

Cena:

STRIX GO 2.4: ASUS ROG STRIX GO 2.4

GamesCenter. sk (129,99 eur)

ProGamingShop.sk (129,99 eur)

 

STRIX GO 2.4 Electro Punk: ASUS ROG STRIX GO 2.4 ELECTRO PUNK

ProGamingShop.sk (139,99 eur)

GamesCenter.sk (139,99 eur)

Asus ROG Strix Go 2.4 Electro Punk


napísal matus_ace 11.12.2020
Páči sa mi!
ASUS ROG STRIX GO 2.4 ELECTRO PUNK


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19903)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk