LUCIDSOUND LS15X WIRELESS GAMING HEADSET

LUCIDSOUND LS15X WIRELESS GAMING HEADSET

Zaujímavý prírastok do bohatej konkurencie

Pri našich technologických recenziách sa drvivú väčšinu prípadov opakujú tie isté mená – Corsair, Logitech, Razer, občas HyperX. Povedzme si to úprimne, nie sme veľmi zaujímavý trh na to, aby tu to s vlastným a väčším zastúpením skúšalo viac značiek. Raz za čas to niekto skúsi, vychrlí svoje portfólio, no aj keď je zaujímavé, po polroku už u značke na našom trhu niet ani zmienky. Je to smutné, ale je to tak, firmy jednoducho opúšťajú slovenský trh. Uvidíme, ako dlho u nás budeme poznať LucidSound, čo je na západ (a vlastne a sever a juh) od nás pomerne známa značka v oblasti herného zvuku a priniesla už niekoľko kvalitných headsetov.

My máme v rukách, respektíve na ušiach (v dobe písania tejto recenzie doslova) ich nové herný headset LucidSound LS15X. Táto novinka je vytvorená pre hranie na PC a Xbox konzolách, no má aj svoje dvojča LS15P pre hranie na PC a PlayStation konzolách. Vybrať si tak môžete sami podľa toho, aké platformy máte doma. Musíte si však uvedomiť, že toto je jeden z ich lacnejších herných headsetov. Stojí síce približne nejakú stovku, ale stále je na tých nižších priečkach. Tomu zodpovedajú aj niektoré jeho vlastnosti, hlavne asi celkový zvukový prejav, ktorý veľmi závisí na tom, ako headset používate.

LucidSound sa predáva v pomerne jednoduchom balení, ktoré možno aj zdôrazňuje, že toto je jeden z tých lacnejších modelov. Veľa tam toho nenájdete, no poteší aspoň fakt, že dnu nie sú plasty, ale všetko tvorí papier, prípadne kartón. V balení tak nechýba samozrejme manuál a ďalšia dokumentácia a len jeden jediný kábel – Micro USB kábel na nabíjanie. Headset síce podporuje aj klasické pripojenie cez 3,5mm jack, no ak ho chcete využiť, musíte si kábel zabezpečiť sami. To nie je úplne vec, ktorú by som od takejto značky čakal. Ten jeden kábel by nepridal veľa ani na cene a ani na odpade pre planétu.

LucidSound LS15X Wireless Gaming Headset

No a potom je tam už len samotný zabalený headset, oddelený boom mikrofón a tiež bezdrôtový prijímať, keďže tento headset je ideálne používať práve bezdrôtovo. Po vybalení headset prekvapí svojou flexibilitou. Naozaj ho v halvovom moste dokážete až prekvapivo krútiť a ohýbať, no vy to radšej nerobte. Nepôsobí to zle, aj keď matné čierne plasty jasne dávajú najavo, že má značka v portfóliu aj podstatne drahšie modely. Nevyzerajú zle, na dotyk pôsobia fajn, ale ak už máte v rukách aj drahšie/prémiovejšie headsety, viete jednoducho tieto lacnejšie odhaliť už len podľa materiálov.

Veľmi sa mi páči pomerne jednoduchý, takmer až minimalistický dizajn. Niektoré herné headsety príliš „kričia“, že sú na hranie a sú skôr hračky. Tu je to naopak a v tej jednoduchosti a celom čiernom vyhotovení badať kus elegancie. Jednoduchosť narúšajú prakticky len logá a po obvode na niektorých miestach nájdete aj veľmi jemnú čiernu textúru, ktorá ale tiež vyzerá dosť dobre. Vnútorná strana hlavového mostu a náušníky obsahujú pamäťovú penu a sú pokryté syntetickou kožou, takže tradičné materiály. Pohodlie na tom nie je vôbec zle, headset príjemne sedí na hlave aj niekoľko hodín. Samotné slúchadlá majú kĺby aj do strán, aby vám na uši dobre sadli. Headset pritom váži len 282 gramov. Akurát to pasívne tlmenie okolitých ruchov nie je až také ideálne.

Porty a ovládanie sú zvládnuté na jednotku, takže sa s ovládaním a zapájaním headsetu okamžite zžijete. Na pravom slúchadle je tlačidlo ekvalizéra, ktoré vám umožňuje za pochodu prepínať medzi 3 režimami. Na ľavom slúchadle nájdete drobnú diódu na indikáciu zapnutia, tiež tlačidlo na zapnutie, port na jack, port na boom mikrofón a tiež Micro USB port na nabíjanie. O samotné ovládanie sa starajú slúchadlá a ja sa až divím, že takto intuitívne ovládanie nemáme na viacerých modeloch.

LucidSound LS15X Wireless Gaming Headset

Na každom slúchadle je jeho vonkajší kryt vlastne veľkým kolieskom. Vľavo ovládate točením hlasitosť, vpravo zas točením ovládate hlasitosť chatu. Je to rýchle, pohodlné a intuitívne, pričom rozdiel počujete už po jemno otočení, takže nemusíte kolieskami krútiť ako o život. Maximum vám potom indikuje pípnutie. Ak chcete zvuk úplne stlmiť, stačí stlačiť ľavú stranu. Ak chcete stlmiť mikrofón, stlačte zase pravú stranu. Vypnutie mikrofónu navyše signalizuje aj červená dióda na konci mikrofónu, takže vždy viete, kedy vás spoluhráči počujú a kedy na nich môžete nerušene nadávať tak, aby vás nepočuli.

Samotný bezdrôtový prijímač pre PC/konzolu je na môj vkus trochu škaredý a hlavne zbytočne veľký. Celkovo nerozumiem tomu, prečo môžeme mať na niektoré zariadenia drobné prijímače a headsety majú často niekoľko cm dlhé USB sticky. Výrobca udáva dosah necelých 10 metrov, no to sa vám v bežnom domácnosti stenami a ďalšími prvkami zmenší. V tejto oblasti tak nejde o žiaden zázrak. Rovnako to zázrak nie je ani v oblasti výdrže batérie, kde headset dosahuje len takých štandardných 15 hodín.

Headset obsahuje 50mm meniče, podporuje frekvenčný rozsah 20 - 20,000 Hz, SPL 97 +/-3dB a citlivosť mikrofónu je -35±3dB. Headset tiež podporuje technológiu virtuálneho priestorového zvuku. V X verzii je to cez Dolby Atmos, DTS:X a Windows Sonic. P verzia podporuje samozrejme technológiu od Sony. No a ako som už spomenul, kvalita zvuku tu dosť lieta. Pri pripojení cez kábel je to dosť veľká bieda. Zvuk ničím nevyniká, pôsobí fádne s skladby strácajú veľký kus z detailov aj ďalších vecí, kvôli ktorým ich obľubujete

LucidSound LS15X Wireless Gaming Headset

Výrazne sa to lepší pri bezdrôtovom používaní na PC aj konzole, kde je zvuk oveľa lepší. Jednak počujete rozdiel už pri samotnom posluchu hudby, kde skladby zrazu ožívajú v celom rozsahu. Hlavne si ale užijete Atmos, ktorý prináša priestorový dojem do filmov aj hier. Pekne dokážete odhaliť zdroj zvuku, či už je to reč vo filme, alebo kroky nepriateľa v hre. Ešte som asi nemal headset, ktorý by mal až taký veľký rozdiel v kvalite zvuku. Bohužiaľ, nedokážete si ho prispôsobiť detailnejšie, sú tu len už spomínané možnosti ekvalizéra. Viete si zapnúť zvýraznenie basov, neutrálny zvuk alebo Signature. Tu headset ponúka asi najlepší prejav na hry aj filmy, keď chcete mať práve čo najlepší priestorový dojem. Alebo si tieto zvýraznenia jednoducho vypnete a idete bez režimu.

Ako je dnes bežné, headset má aj integrovaný mikrofón okrem boom mikrofónu. Sám o sebe ale nestojí za veľa. Boom mikrofón nevyzerá síce najlepšie, ale viete si ho vytvarovať a ponúka vám tiež odposluch vášho hlasu, ktorý následne počujete v headsete. Pri chatovaní to pôsobí fajn (sami počujete hlasitosť svojej reči), horšie je to inokedy. Napríklad som bol veľmi zapozeraný do jednej epizódy seriálu, no stále mi niečo hučalo v slúchadlách. Až potom som si uvedomil, že som mal zapnutý mikrofón a pri tom pohltení dejom som si ho pritlačil až pod nos, takže som si vlastne sám fučal do uší. No a čo sa týka kvality záznamu, s týmto headsetom som nahrával podcast k Nvidii a Cyberpunku, takže tam si môžete vypočuť kvalitu nahrávky.

LucidSound bežne predáva herné headsety za niekoľko stoviek, takže v tomto kontexte je LS15 naozaj lacnejším modelom a na niektorých veciach to badať. Balenie je skromnejšie, materiály nepôsobia až tak dobre, ako by mohli. No a potom je tu ten divný rozdiel v kvalite zvuku pri káblovom a bezdrôtovom pripojení. Priestorový zvuk je tu ale kvalitný. Rovnako oceňujem slušný mikrofón (oveľa lepší ako napríklad nedávny Asus headset) a skvelé ovládanie. Headset môže byť zaujímavá voľba, ale nie nejaká, po ktorej sa oplatí hneď skočiť. Pozitíva prevažujú, ale negatíva ho ťahajú dole.


napísal matus_ace 28.12.2020
Páči sa mi!
LUCIDSOUND LS15X WIRELESS GAMING HEADSET


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18423)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk