CORSAIR HS80 RGB WIRELESS

CORSAIR HS80 RGB WIRELESS

Nový headset s dobrým pomerom ceny a výkonu

Test

U mňa doma to pomaly začína vyzerať tak, že by som herné headsety mohol prehadzovať lopatami. Veľa ich dostávam, no zároveň ich veľa posielam aj do súťaží pre vás či iným členom redakcie. Aj napriek tomu sa mi už ale dosť hromadia a aktuálne ich už mám asi 8. Má to veľa nevýhod, napríklad veľa krabíc v rôznych kútoch domu. Ale má to aj jednu veľkú výhodu – môžem headsety navzájom pekne porovnávať a vidieť, kde majú silné a slabé stránky. Dnes už totiž rozhodujú aj malé rozdiely. Na trhu je headsetov veľa prakticky v každej časti cenového spektra, často sú si veľmi podobné a ak chcete dobre utratiť svoje peniaze, rozhodujú aj tieto rozdiely.

Tak sa pozrime na čerstvý Corsair HS80 RGB Wireless, ktorý vyšiel len včera, no my sme mali možnosť sa mu už týždeň venovať v hrách, na Netflixe a aj pri počúvaní hudby. Corsair s ním nadväzuje na úspešné predchádzajúce modely, no pridáva aj nejaké novinky a hlavne rozširuje kompatibilitu, ktorá je už teraz aj s konzolou PS5. Výrobca chce pritom novinku zasadiť niekde medzi VoidVirtuoso modely, čomu zodpovedá aj cenovka, ktorá je stanovená na 149,99€. A vlastne aj z hľadiska zvuku je niekde medzi nimi.

Poďme ale na všetko od začiatku. Kým samotný headset sa snaží pôsobiť prémiovejším dojmom, balenie je jednoduché a povedal by som, že aj strohé a nudné. Možno by ste čakali aspoň nejakú kapsičku na prenášanie, no nejaké takéto bonusy navyše tu nie sú. V balení je prakticky len headset, manuál, USB-C nabíjací kábel a USB dongle, ktorý sa používa na pripájanie k PC či konzolám. Corsair tu využíva svoju Slipstream technológiu na prenos s ultra nízkou latenciou a čo najvyššou zvukovou kvalitou. Bluetooth pripojenie, ktoré by možno trochu rozšírilo možnosti, tu nenájdete. Rovnako ani klasický jack.

Corsair HS80 RGB Wireless

Mám rád Corsair headsety, lebo ponúkajú nielen dobrý zvuk, ale mne osobne vyhovujú aj dizajnom, ktorý pôsobí prémiovejšie a zároveň striedmejšie. Nie je zbytočne komplikovaný, prepchatý prvkami a podobne. Stačí sa pozrieť na HS70 alebo už spomínaný Virtuoso – jednoduché, elegantné, štýlové. S HS80 RGB Wireless od tohto oblého štýlu výrobca upustil a prináša skôr niečo, čo je podobné staršiemu Voidu. Nie je to až také „prečačkáné“ (hlavne s jeho rôznymi farebnými verziami), ale je mu to podobné. Nemôžem povedať, že by headset nevyzeral dobre, len niektoré iné od Corsairu podľa mňa vyzerajú lepšie.

Dizajnovo tu vyčnievajú prakticky len RGB podsvietené logá Corsair na každom slúchadle. Sú relatívne malé, decentné a vlastne sú jediným RGB prvkom na headsete. Trochu mi to ale pripadá tak, že je to tu aj trochu zbytočné. Z hľadiska prvkov mi ešte trošku prekážajú vonkajšie kryty slúchadiel z matného čierneho plastu, na čom sa strašne jednoducho chytajú odtlačky prstov. Mikrofón je vyklápateľný, ale nie odnímateľný, čo niekomu môže prekážať. Na druhú stranu je dizajn headsetu čistý aj vďaka minimalizovaným ovládacím prvkom. Tie sú len na ľavom slúchadle, kde je tlačidlo na zapnutie a koliesko na ovládanie hlasitosti. Okrem nich tu je už len UCB-C port. Mikrofón stlmíte jednoduchým vyklopením hore. Aktivujete ho zas sklopením dole. Pohybom ramena si viete mierne prispôsobiť jeho polohu.

K niektorým veciam mám výhrady, ale komfort medzi ne rozhodne nepatrí. Tu sa Corsair naozaj posnažil a priniesol headset, s ktorým môžete pohodlne hrať aj niekoľko hodín bez toho, aby vás tlačil či vám na hlave prekážal. Náušníky sú síce látkové, takže sa možno trochu horšie čistia, čomu nepomáha ani to, že sa nedajú dať dole. Ale sú naozaj pohodlné a to aj bez pamäťovej peny. Hlavový most je tiež bez peny, veľkosť a aj tlak sa upravuje závesným pásikom, takže si rozložíte hmotnosť aj tlak pomocou jednoduchého mechanizmu.

Poďme ale na čísla. Headset využíva custom 50mm meniče s frekvenčným rozsahom 20Hz – 40kHz, čo je veľmi slušné. Impedancia je 32 Ohms @ 2.5kHz a citlivosť 109 dB (± 3 dB). Headset podporuje aj high-fidelity 24bit/96kHz audio. Všesmerový mikrofón poskytuje rozsah 100Hz – 10kHz, impedanciu 2.2k Ohms a citlivosť 40 dB (± 3 dB). Výsledky týchto čísiel sú veľmi slušné a z headsetu dostanete ako dobrý zvuk, tak aj relatívne slušný záznam zvuku. Mikrofón síce zachytáva aj okolité ruchy, takže síce počuť ťukanie na klávesnici a klikanie myši, ale kvalita záznamu hlasu je dobrá. Lepšia ako napríklad v prípade G733.

Počúvanie hudby s HS80 je veľmi slušné na herný headset za 150 eur. Nástroje sa nezlievajú, sú pekne rozlíšiteľné, celý rozsah znie verne, presne a bez skreslenia. Na herný headset dokonca zvuk ani nie je prebasovaný, čo býva častá chyba. Samozrejme to nie je taká kvalita ako na slúchadlách určených na hudbu, ale rozhodne to prekvapí. Avšak aj pri počúvaní hudby si nechajte zapnutý Dolby Atmos zvuk, bez ktorého znie hudba trochu plocho. Z Atmos podpory samozrejme ale hlavne ťažia filmy a hry. V hrách dostanete lepšiu predstavu priestoru, odkiaľ prichádzajú kroky, kde sa nachádza nepriateľ a podobne. Spracovanie virtuálneho priestorového zvuku je pritom dosť slušné. To isté platí aj pre filmy s podporou Atmosu, ktoré vás verným priestorovým rozvrhnutím zvukových efektov pohltia.

Ak chcete zo zvuku headsetu vytiahnuť najviac, na PC potrebujete hneď dve aplikácie. Detailnejšie nastavenie headsetu a aj ekvalizéra robíte cez aplikáciu iCUE. V nej viete nastavovať aj RGB svetelné efekty a synchronizovať ich s ostatnými Corsair perifériami. Ak máte zapnutý Atmos, k nastaveniam ekvalizéra sa už nedostanete, ale Atmos má svoje vlastné nastavenia (a tiež vlastnú aplikáciu). No a síce Atmos na PS5 neviete používať (keďže ho konzola nepodporuje), ale headset podporuje aj Tempest 3D technológiu, takže o kvalitný priestorový zvuk na PS5 nebudete ukrátení.

Corsair HS80 RGB Wireless

Bezdrôtový prenos má dosah 18 metrov, ale to je len papierovo. V reálnom prostredí je to samozrejme menej, ale po dome môžete okolo PC relatívne pohodlne behať a aj nejakú menšiu stenu v pohode prežijete. Veľmi slušná je aj výdrž batérie, ktorú výrobca udáva na 20 hodín, čo nie je zlé a je to aj dosiahnuteľné, avšak s vypnutím RGB, nie plnou hlasitosťou a podobne. Pri bežnom používaní, teda aj s RGB, mikrofónom, plnou hlasitosťou a podobne, sa dokážete dostať na 16 hodín, čo je slušná výdrž. Nie najvyššia, ale stále slušná.

Corsair HS80 RGB Wireless je za 150 eur dosť dobrý headset, ktorý hlavne prináša podporu už aj pre PS5. Získate s ním Dolby Atmos podporu a aj licenciu, výborný bezdrôtový prenos, slušné tlmenie okolitých ruchov a aj vzhľadom na cenu dobrý zvuk. Dizajn mohol byť aj lepší, ale nie je zlý. Headset má akurátnu veľkosť, akurát hmotnosť 367 gramov mohla byť aj o máličko nižšia. Chyby tu sú, no sú len menšie. A je len na vás, či je toto headset, ktorý vám za tých 150 eur stojí. Ale ako som už písal, toto je sféra, ktorá je preplnená a drobnosti rozhodujú. Je teda len na vás, či vás svojimi možnosťami presvedčí.


napísal matus_ace 20.8.2021
Páči sa mi! (+1)
CORSAIR HS80 RGB WIRELESS


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19879)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk